2020-08-24 113 浏览
黄大仙龙翔中心,上海1930,我们不是第一次光顾。但疫情下,平常人头涌涌的食肆,现在就冷清清了。午市套餐价钱,看似不算太便宜($68),但看看组合,其实好抵食。Honey点了最喜欢的担担面+小笼包($68)加鲜豆浆(+$5)担担面好大碗,而且料头充足:肉碎、花生碎……汤头浓浓的。小笼包是一客四个,童叟无欺。我点了红油牛肉面+上海糯米烧卖($68)加鲜豆浆(+$5)牛肉面也是大大碗,有四五片红烧牛肉。上海糯米烧卖,不错喎!有五粒。看样子,似乎无甚材料,只有上面的几丝瑶柱丝。但糯米饭够味,烟靭靭的。整体都不错……唯独……服务员就跟场面一样 → 冷冷漠漠!
黄大仙龙翔中心,上海1930,我们不是第一次光顾。
但疫情下,平常人头涌涌的食肆,现在就冷清清了。

Honey点了最喜欢的担担面+小笼包($68)
加鲜豆浆(+$5)
担担面好大碗,而且料头充足:肉碎、花生碎……汤头浓浓的。
小笼包是一客四个,童叟无欺。

我点了红油牛肉面+上海糯米烧卖($68)
加鲜豆浆(+$5)
牛肉面也是大大碗,有四五片红烧牛肉。
上海糯米烧卖,不错喎!有五粒。
看样子,似乎无甚材料,只有上面的几丝瑶柱丝。
但糯米饭够味,烟靭靭的。

整体都不错……
唯独……服务员就跟场面一样 → 冷冷漠漠!
2020-08-24
2020-08-23 22 浏览
中午嚟呢度食晏,佢有个面点套餐,可以自选一款拉面再配一款点心$64。我就拣咗招牌担担面+小笼包,小笼包味道OK,皮都算簿,咬落去都会有汤汁爆出黎。招牌担担面汤底嘅花生酱味都几浓,不过次碗碗都唔一样。整体来讲普普通通,唔会特别想过嚟食,要做附近冇选择之中嘅选择。

2020-08-19 126 浏览
很喜欢吃上海厅的粉面类,因为吃过几次也很好吃。可是这次外卖吃到一半就发现面里有昆虫,小虫就算了,是小强。真的好恶,太脏了,这麽大一只小强也没有注意到…好离谱啊!我体谅所有的餐厅有时候无法避免会混入昆虫类,但仍希望每一间餐厅可以妥善保存好食材,或是尽可能检查清楚食品才端出去给客人。经过这次吃到一半才出现小强的经验,以後我在外吃饭前也会仔细检查,不然遇到同样情况,除了惊吓以外还有机会肚泻,吃个饭都要得不偿失,真惨。
很喜欢吃上海厅的粉面类,因为吃过几次也很好吃。

可是这次外卖吃到一半就发现面里有昆虫,小虫就算了,是小强。

真的好恶,太脏了,这麽大一只小强也没有注意到…好离谱啊!

京葱羊肉面

葱爆羊肉面

葱爆羊肉面
2020-08-12
外卖送餐
2020-07-05 366 浏览
今日热到一个点,到左黄大仙北馆地下,冇谂太多入左去上海厅1980,叫咗一个小笼包,一个嫩鸡煨面,上海炒年糕再加一个叉子烧饼,我哋第一次食上海嘢食到怀疑人生,每一啖都系畀佢海量既盐,豉油过浓嘅调味,你系会feel到啲过度浓沃嘅咸味侵蚀我哋条脷同埋我哋每一个味蕾。 食到第二第三啖嘅时候已经觉得好唔对路, 我同我女朋友直接放弃咗 唔敢再放入口仲有佢作为一间上海嘅餐厅,小笼包都真系唔好味,肉质好老,老实一句就系唔好食。

2020-05-25 833 浏览
与朋友午间短聚,经过这家上海店就进去试一下。进去前,指定动作就是量体温,确保大家无发烧。我们都点了面点套餐,一个面配一个点心,我点了红油牛展面跟生煎包,朋友点了雪菜肉丝汤拉面跟小笼包。红油牛展面叫了走葱,但来到的时候还是有,唯有自己夹走,味道一般,有小小油的感觉。点心是跟朋友一起分享,生煎包一碟三个,上菜时只是微暖,热辣辣的话应该比较好,我们都觉得小笼包比较好吃,一笼有4粒,吃下时有浓浓汤汁,皮也不算厚。我们吃完也聊了一会儿,总结就是宁愿多叫一笼小笼包好过食生煎包🤣

红油牛展面,小笼包
2020-05-08 735 浏览
今日(8/5/2020)限聚令放寛至八人,是晚到“上海厅1930”食晚饭,提早庆祝母亲节。前两日无咩人堂食,多等外卖,今日好多人等位,“上海厅1930”无订枱服务,是晚选择六点来攞位,实是明智,迟来半小时,就要等位,特别是等大枱。醉鸡是我至爱,但今晚碟醉鸡,麻麻地,唔够酒香;菠萝黑醋排骨,好味,酸酸哋,好啱送饭,洋葱索晒味,正;面筋素鸡烧豆腐,豆腐及面筋好滑,好入味,小笼包包内够肉汁,但上菜时,包唔够热。除上面讲,再叫咗生煎锅贴、担担面、酸辣汤云吞、牛肉丝炒拉面及雪菜肉丝炒年糕,均是无咩惊喜。

醉鸡

母亲节
菠萝黑醋排骨
面筋素鸡烧豆腐
酸辣汤云吞
成日自称上海妹既我👩🏻紧系周围去试上海菜啦,见到黄大仙有间上海菜,虽然疫情关系,但餐厅都有好多人,又到左晚饭时间所以决定试下!.食物方面:⚪️鸡丝水晶粉皮鸡丝唔够多捞麻酱,不过不失.⚪️三喜烤夫味道适中,几开胃.木耳好爽口😜⚪️水晶肴肉份量都几好,肉质爽滑配醋好好味🥰⚪️上海小笼包新鲜上碟好多汤汁,好鲜甜,好味👍🏻⚪️生煎包好软熟既包,内软外脆,包入面仲有肉汁👏🏻⚪️蚝汁小竹笋味道比较甜,但份量好多.不过不失.⚪️干煸四季豆炒得好香好正,送饭一流.⚪️黄金炒饭炒得好乾身,见到每粒饭都包住蛋,好香👅⚪️鳝糊炒银芽份量都几多,味道都唔错,鳝糊好多肉无泥味.整体方面:地方座得好舒服,价钱都好合理食物款式多,无论小朋友/老人家都岩食,小笼包.生煎包都做得几好食,一家人去食饭都系唔错既选择!
成日自称上海妹既我👩🏻
紧系周围去试上海菜啦,
见到黄大仙有间上海菜,
虽然疫情关系,但餐厅都有好多人,
又到左晚饭时间所以决定试下!
食物方面:
鸡丝水晶粉皮和三喜烤夫

⚪️鸡丝水晶粉皮
鸡丝唔够多捞麻酱,不过不失.
⚪️三喜烤夫
味道适中,几开胃.木耳好爽口😜
水晶肴肉和小笼包

⚪️水晶肴肉
份量都几好,肉质爽滑配醋好好味🥰

⚪️上海小笼包
新鲜上碟好多汤汁,好鲜甜,好味👍🏻
黄金炒饭和生煎包

⚪️生煎包
好软熟既包,内软外脆,包入面仲有肉汁👏🏻

⚪️蚝汁小竹笋
味道比较甜,但份量好多.不过不失.
⚪️干煸四季豆
炒得好香好正,送饭一流.
⚪️黄金炒饭
炒得好乾身,见到每粒饭都包住蛋,好香👅
鳝糊炒银牙

⚪️鳝糊炒银芽
份量都几多,味道都唔错,鳝糊好多肉无泥味.
整体方面:
地方座得好舒服,价钱都好合理

食物款式多,无论小朋友/老人家都岩食,
小笼包.生煎包都做得几好食,
一家人去食饭都系唔错既选择!
水晶肴肉和小笼包
黄金炒饭和生煎包
鳝糊炒银牙
  • 上海小笼包
  • 水晶肴肉
  • 银芽炒鳝糊
  • 生煎包
2020-02-28 648 浏览
这间餐厅以前好好食的,但系一排冇黎,水准下降得好犀利!!  加上依家已经小左人食,但系d野食都系竟然唔热!!系依家咁既环境下,餐厅既卫生情况都好恶劣!  叫了鸡汤面,2碗都有虫!真系见到都唔开胃!  另外,楼面侍应的服务态度也很欠佳,但是经理的态度也算是不错
另外,楼面侍应的服务态度也很欠佳,但是经理的态度也算是不错

2020-02-19 632 浏览
今日过开黎黄大仙做野,本身想食南馆另一间餐厅但满座,走去北馆睇睇有咩选择,就见到呢间上海菜餐厅。望望menu分咗午餐同下午茶,价钱$40-60左右,都过得去,可能黄大仙屋邨区所以普遍价位低d。入到去装修感觉高级,座位都舒适。再睇返menu原来晏昼时间叫午餐同下午茶免收茶钱又免收加一,咁可以叫多d野食,叫咗一个炸酱面,搭3件红油抄手,再追加$12要细份鸡丝粉皮。叫完无耐就上咗杯豆浆,冇留意下午茶会连豆浆鸡丝粉皮唔似坊间用胡麻酱,呢度系用花生酱,不过不失;红油抄手云吞包薄馅多,够辣但唔算最惹味;炸酱面用肉酱意粉既肉酱,味道我觉得都唔差,中式拉面口感唔错。总括黎讲,都系食得满意,味道唔会太浓烈,埋单亦约莫$60,算系咁

炸酱面
红油抄手
下午茶追加鸡丝粉皮
2020-02-19
炸酱面
  • 炸酱捞面
2020-01-03 796 浏览
终於有时间写,上海厅。平时自己普通食就食翠x, 今日冬至做节就拣隔离间食店-上海厅,位置都系黄大仙北馆门口,右手边,约人食饭一眼就见到唔使搵到傻,等位唔算耐, 20分钟左右。被安排坐圆桌, 一早准备好BB 椅子,不错。先点个冷盘四川怪味鸡 $76 - 睇落细细碗,但多肉完整,刀法不错,不知为何叫怪味。因为和食素的叔仔一齐,点了上海炒拉面(素食)$68 - 红萝卜丝,芽菜,葱花。素什绵炒年糕 $68 - 比较每片分明上海粗炒 $72 - 同炒面调味,配料一样,多了肉丝。排骨汤拉面 $56 - 分上, 排骨无被汤浸湿,脆口肉质嫩。咕噜鸡球 $76 - 不太酸,炸粉不多,啖啖肉,三色椒切成方形。清炒时菜- 白菜仔 $66 - 多油, 菜色保持鲜绿。小炒黄牛肉(小辣)$75 - 牛肉味香, 肉质嫩滑,调味不错。茗茶四位 $5@ , 食唔晒打包走人。加一服务费都只系合共$635,抵食过茶楼好多。又得体又划算。
终於有时间写,上海厅。

先点个冷盘
怪味鸡

因为和食素的叔仔一齐,点了
上海炒拉面(素食)$68 - 红萝卜丝,芽菜,葱花。
什锦炒拉面

素什绵炒年糕 $68 - 比较每片分明
什锦炒年糕

上海粗炒 $72 - 同炒面调味,配料一样,多了肉丝。
上海粗炒

排骨汤拉面

咕噜鸡球

清炒时菜- 白菜仔 $66 - 多油, 菜色保持鲜绿。
白菜仔

小炒黄牛肉

茗茶四位 $5@ , 食唔晒打包走人。
加一服务费都只系合共$635,抵食过茶楼好多。
又得体又划算。

怪味鸡
什锦炒拉面
咕噜鸡球
  • 上海小笼包
  • 糖醋鱼块
  • 排骨担担面
2019-09-20 1970 浏览
平日夜晚同老公去黄大仙食晚饭,见到餐厅无坐满,装修又好正常就入去试下。原来系上海婆婆旗下餐厅。无论落单,上菜同埋单嘅店员都无之前食评讲到服务咁差,正正常常喎。见有两三枱都庆祝生日,气氛几好。四小拼($98)。肴肉晶莹剔透,但高汤多过肉。烤夫入晒味,燻鱼有啲太咸。小排骨净系有咸同甜味少咗啲酸味。乾扁四季豆($68)。落咗好多肉碎,唔会太咸,几好。分量都好多。鳝糊捞面($62)。个汁唔会太多太咸,鳝同芽菜都好够,值得叫。生煎包($37)。个底煎得唔够脆,个馅又唔够多汁,好彩个包都算软滑。总结系,热食几好,头盘同点心差咗少少,不过价钱唔算贵,都几抵食。

2019-09-17 1072 浏览
呢个商场以前叫龙翔中心,而家改个名做黄大仙中心北馆,另外旧黄大仙中心就叫南馆,其实真系有人分得到东南西北吗?Anyway, 北馆呢间上海厅系度已经屹立左一段时间,长期都见到好多人排队食,今日经过见少d人,就试一试吧。我同朋友叫左个炒年糕,同阔佬炒饭。炒年糕烟烟韧韧,个汁甜甜咸咸咁好好食。炒饭有获气,炒得粒粒分明之余又唔油腻,功力就系呢d细节度反映出来。食上海野点可以唔食小笼包,小笼包热辣辣,咬开入面好多肉汁,真系好好味。

我同朋友叫左个炒年糕,同阔佬炒饭。

炒年糕烟烟韧韧,个汁甜甜咸咸咁好好食。

2019-09-16 895 浏览
嚟到黄大仙,有时真系唔知食啲乜野好喺港铁站出口附近旁边,一入到黄大仙北馆,最地下的一层,见到呢间食上海野嘅餐厅一个面加一个点心,份量最刚刚好,自由配搭我挑选左招牌担担面加上海小笼包招牌担担面:汤底花生味浓,不会太稀,食面是夹埋啲汤就刚刚好。而面质弹牙,唔会太粗或太幼。少少辣,基本上大家都一定接近到。上海小笼包:我一直都好喜欢食小笼包,所以试过好多间,甚至直接喺上海食都有试过。香港的小笼包皮一般比较厚,而呢间都唔例外。厚了一点,虽然唔易穿,汤汁不似漏,但入口多了一点厚粉的感觉。馅料及汤汁都还可以。
嚟到黄大仙,有时真系唔知食啲乜野好
一个面加一个点心,份量最刚刚好,自由配搭

我挑选左招牌担担面加上海小笼包

2019-07-10 1637 浏览
忽然想饮酸辣汤,商场地下就有间上海菜馆,店里装修是怀旧风主题,值得推介有三味菜:-青瓜配海蜇爽脆的青瓜及弹口的海蜇配上麻油及芝麻,好惹味-酸辣云吞汤好开胃,好足料,有木耳、豆腐、云吞,不是太辣-牛肉拉面有获气,牛肉好入味好软稔
-青瓜配海蜇
爽脆的青瓜及弹口的海蜇配上麻油及芝麻,好惹味
-酸辣云吞汤
好开胃,好足料,有木耳、豆腐、云吞,不是太辣
-牛肉拉面
有获气,牛肉好入味好软稔
2019-06-30 1226 浏览
喜欢食上海菜的我,就决定来这间上海厅,幸而周未早到可以提早拎位,所以不算人多,看到menu都几多选择。首先一定是小笼包,很快送上来而且热乎乎,皮薄馅多,咬下去满口的汤汁,真的几好食,而且肉质鲜嫩可口。另外叫了一个菜粒火腿炒饭,略为清淡的一道炒饭,配上松子,饭粒炒得乾身,粒粒分明,火腿份量都适中,整体来说味道比较淡味一点。服务方面都算不错,待应反应都算快,整体来说这餐厅的菜式水准都不俗,有机会再品嚐其他菜式