2019-09-20 1031 浏览
平日夜晚同老公去黄大仙食晚饭,见到餐厅无坐满,装修又好正常就入去试下。原来系上海婆婆旗下餐厅。无论落单,上菜同埋单嘅店员都无之前食评讲到服务咁差,正正常常喎。见有两三枱都庆祝生日,气氛几好。四小拼($98)。肴肉晶莹剔透,但高汤多过肉。烤夫入晒味,燻鱼有啲太咸。小排骨净系有咸同甜味少咗啲酸味。乾扁四季豆($68)。落咗好多肉碎,唔会太咸,几好。分量都好多。鳝糊捞面($62)。个汁唔会太多太咸,鳝同芽菜都好够,值得叫。生煎包($37)。个底煎得唔够脆,个馅又唔够多汁,好彩个包都算软滑。总结系,热食几好,头盘同点心差咗少少,不过价钱唔算贵,都几抵食。

2019-09-17 620 浏览
呢个商场以前叫龙翔中心,而家改个名做黄大仙中心北馆,另外旧黄大仙中心就叫南馆,其实真系有人分得到东南西北吗?Anyway, 北馆呢间上海厅系度已经屹立左一段时间,长期都见到好多人排队食,今日经过见少d人,就试一试吧。我同朋友叫左个炒年糕,同阔佬炒饭。炒年糕烟烟韧韧,个汁甜甜咸咸咁好好食。炒饭有获气,炒得粒粒分明之余又唔油腻,功力就系呢d细节度反映出来。食上海野点可以唔食小笼包,小笼包热辣辣,咬开入面好多肉汁,真系好好味。

我同朋友叫左个炒年糕,同阔佬炒饭。

炒年糕烟烟韧韧,个汁甜甜咸咸咁好好食。

2019-09-16 451 浏览
嚟到黄大仙,有时真系唔知食啲乜野好喺港铁站出口附近旁边,一入到黄大仙北馆,最地下的一层,见到呢间食上海野嘅餐厅一个面加一个点心,份量最刚刚好,自由配搭我挑选左招牌担担面加上海小笼包招牌担担面:汤底花生味浓,不会太稀,食面是夹埋啲汤就刚刚好。而面质弹牙,唔会太粗或太幼。少少辣,基本上大家都一定接近到。上海小笼包:我一直都好喜欢食小笼包,所以试过好多间,甚至直接喺上海食都有试过。香港的小笼包皮一般比较厚,而呢间都唔例外。厚了一点,虽然唔易穿,汤汁不似漏,但入口多了一点厚粉的感觉。馅料及汤汁都还可以。
嚟到黄大仙,有时真系唔知食啲乜野好
一个面加一个点心,份量最刚刚好,自由配搭

我挑选左招牌担担面加上海小笼包

2019-07-10 1428 浏览
忽然想饮酸辣汤,商场地下就有间上海菜馆,店里装修是怀旧风主题,值得推介有三味菜:-青瓜配海蜇爽脆的青瓜及弹口的海蜇配上麻油及芝麻,好惹味-酸辣云吞汤好开胃,好足料,有木耳、豆腐、云吞,不是太辣-牛肉拉面有获气,牛肉好入味好软稔
-青瓜配海蜇
爽脆的青瓜及弹口的海蜇配上麻油及芝麻,好惹味
-酸辣云吞汤
好开胃,好足料,有木耳、豆腐、云吞,不是太辣
-牛肉拉面
有获气,牛肉好入味好软稔
2019-06-30 1044 浏览
喜欢食上海菜的我,就决定来这间上海厅,幸而周未早到可以提早拎位,所以不算人多,看到menu都几多选择。首先一定是小笼包,很快送上来而且热乎乎,皮薄馅多,咬下去满口的汤汁,真的几好食,而且肉质鲜嫩可口。另外叫了一个菜粒火腿炒饭,略为清淡的一道炒饭,配上松子,饭粒炒得乾身,粒粒分明,火腿份量都适中,整体来说味道比较淡味一点。服务方面都算不错,待应反应都算快,整体来说这餐厅的菜式水准都不俗,有机会再品嚐其他菜式

2019-06-28 600 浏览
同朋友想去黄大仙拜神,所以就顺道系黄大仙食嘢啦,因为打算食餐好啲,就去左食系地铁一出个层的上海厅,主要因为见到装潢都几靓,所以拣佢。因为时间早,所以都唔驶点等位,我就叫左左排骨担担面,再叫多个小笼包share食。先讲排骨担担面,即系炸猪扒加担担面,我个日食个个担担面都几好食,有啲辣,几惹味,至於猪扒都炸得几香脆,又不会太硬,都几松化,而且猪扒切开左几件,方便进食,加上同面分开上,无咁易淋,我个人比较锺意一啖面才咬猪扒,好过浸住来食。至於小笼包,就皮厚左啲,虽然无咁易穿,个就无左种皮薄馅靓的感觉,而且馅料属正常,无话特别好味,只系价钱唔叫太贵,夹份食下过口瘾系ok ge,但不要有太大预期。

2019-06-11 651 浏览
【砂锅腌笃鲜】清清淡淡,有豆腐,笋,百叶结,五花肉等食材。【鳝糊捞面】食果时有少少糊味,我地就当系特色。【上海小笼包】我觉得皮厚咗少少,肉汁都唔够鲜甜【菠萝黑醋排骨】酸酸甜甜几好食,配饭食最啱!整体来说,装修几靓,环境舒适,食物质素中等,住附近嘅可以试下嘅。

【砂锅腌笃鲜】清清淡淡,有豆腐,笋,百叶结,五花肉等食材。
鳝糊捞面

【鳝糊捞面】食果时有少少糊味,我地就当系特色。
上海小笼包

【上海小笼包】我觉得皮厚咗少少,肉汁都唔够鲜甜
菠萝黑醋排骨

【菠萝黑醋排骨】酸酸甜甜几好食,配饭食最啱!

2019-06-03
鳝糊捞面
菠萝黑醋排骨
2019-05-10 973 浏览
星期四的晚上,约了爸妈去黄大仙食晚饭,因为妈妈喜欢上海菜,所以去左上海厅,顺便当庆祝母亲节。响上海听等左一阵已经有位, 我地点左妈妈最喜欢的是鳝糊,青菜煨面,小笼包,青瓜海哲,素菜花卷,青菜豆腐汤。青瓜海哲,开胃前菜,海哲好弹牙。小笼包卖相唔错,皮又好薄,有好多肉汁鳝糊真系好好味,用料十足,推介之选,用黎配埋个素菜花卷真系一绝!青菜煨面同青菜豆腐汤亦不错,汤底清清地,感觉无乜味精,健康之选简简单单不错的一餐晚饭,价钱亦合理

青瓜海哲,开胃前菜,海哲好弹牙。
小笼包卖相唔错,皮又好薄,有好多肉汁

简简单单不错的一餐晚饭,价钱亦合理

2019-05-09
  • 鳝糊
2019-04-27 883 浏览
上海小笼包系我必点,因为个皮厚度适中,同埋个皮好柔软而易食! 平时好钟意食排骨担担面,但呢间d 排骨整得好似咸左d,只系本身个面同汤底系我最满意既地方: 我钟意花生同个担担面酱既辣度够平均同个面质都好滑!
2019-04-21 865 浏览
最近系黄大仙区试试门面好靓既上海菜☝️午市既时候见到呢个面食套餐二话不说咁叫左红油牛展面同生煎包🥟.试完有啲失望🙍事关红油牛展面只有红油既味道无其他层次既香辣而且汤底比较清令到成碗面真系得红油既味道😖.生煎包系普通肉包煎过完全无肉汁可言😢生煎包既灵魂已经死掉☠️.同行既朋友仔试既上海小炒客饭卖相色香味俱全好多✨想试下呢间餐厅既午市既你推介面餐呢两样选择以外既野除非你地想试伏🤭.人均消费:$64
最近系黄大仙区试试门面好靓既上海菜☝️
推介面餐呢两样选择以外既野
除非你地想试伏🤭

人均消费:$64
2019-04-06 880 浏览
今晚同屋企人去食,叫咗一杯豆浆。食到一半仲未嚟就叫个待应追一追单啦,过咗一阵佢黎咗3杯咁我话叫左一杯。之後个女侍应就喺我後面讲咗句(又话3杯?)。。。。哇!系佢同我落单嘅,漏单仲要之後咁差。比説话我听,我望住佢佢仲同另外一个女侍应细声讲。咩服务态度呀大姐。我唔会再去罗!
2019-04-06
2019-03-31 766 浏览
早前间接得到一张礼券,可在指定饮食集团旗下餐厅用膳,堂食可作现金券使用。由於现金券即将在月底到期,这晚放工就衬有优惠,选了一家从未食过的「上海厅」一试!餐厅邻近港铁站,半开放式设计,感觉摩登。这晚点了两项餐厅「推介」菜式,「金丝虾烧卖」及「担担面」。先讲点心,$37元5粒的烧卖,并不是猪肉做,而是糯米。热腾腾的糯米,上面舖上一条条金丝,并有一只迷你虾毛仔,包装成烧卖造型,相当有趣。味道清淡,可惜糯米太多料太少,因此每一口都只吃到糯米😑。再来$50一碗的一担担面(走辣),汤底不够糊,但胜在有很多花生,很香!面烟轫不俗。整体感觉,价钱平民化,但味道一般,即使推介菜式亦未见味道突出。

餐厅邻近港铁站,半开放式设计,感觉摩登。

金丝虾烧卖

担担面(走辣)

2019-03-29
用餐优惠
现金券
担担面(走辣)
天气无啦啦冻返,所以中午突然间好想食酸辣汤面!黄大仙区食酸辣汤面我通常都会嚟上海厅,因为佢中午嘅拉面套餐都几抵食,$64就有一大碗拉面加埋小食!咁我同同事两个都叫咗酸辣汤面,小食就要咗小笼包同埋生煎包!酸辣汤面好快就送到,以小笼包同生煎包因为要即叫即整,所以都要等一阵!酸辣汤面佢一向有水准嘅,而且超级大碗识落好饱!小笼包系即蒸嘅,皮好薄而且入面多汁,热辣辣咁好好味!生煎包都系即叫即煎,所以都系热辣辣嘅,而且个底煎到脆卜卜咁,好好味!
天气无啦啦冻返,所以中午突然间好想食酸辣汤面!

咁我同同事两个都叫咗酸辣汤面,小食就要咗小笼包同埋生煎包!

酸辣汤面佢一向有水准嘅,而且超级大碗识落好饱!
酸辣汤面

小笼包系即蒸嘅
小笼包
,皮好薄而且入面多汁,热辣辣咁好好味!

生煎包都系即叫即煎
,所以都系热辣辣嘅,而且个底煎到脆卜卜咁,好好味!
生煎包
2019-03-07
酸辣汤面
小笼包
生煎包
2019-02-25 844 浏览
每次去完黄大仙 都心思思想去食小笼包 今日都唔例外 地点好就脚 一出地铁站入商场就见到 由於太肚饿 今次点左 1)小笼包 2)素菜叉子 3)甜酸鱼块 4)素蒸饺 5)清炒白菜6)冻豆浆 上菜时间好快 小笼包 卖相唔错 皮够薄 夹起冇穿 肉汁够热 美中不足 今次觉得 肉feel到有稣味 素菜叉子 叉子好够热 冇影相 甜酸鱼块有惊喜 平时食开 系微暖 今次煮起好够热 脆脆地 甜酸程度 刚刚好 素蒸饺 食落唔觉得干 蒸饺黎讲算系唔错 清炒白菜 食落有d 苦 豆浆正常员工态度友善 上菜时间快 下次都会再黎
素菜叉子 叉子好够热 冇影相
素蒸饺 食落唔觉得干 蒸饺黎讲算系唔错
清炒白菜 食落有d 苦 豆浆正常
员工态度友善 上菜时间快 下次都会再黎
2019-02-23 545 浏览
之前几次经过龙翔中心,见到上海厅外都有人排队等位。今天排队等位的人不太多,两两三三的,我就试试这食店吧。Honey点了小笼包、上海粗炒、酸辣汤云呑和高力豆沙。侍应嘛……Honey説「高力豆沙香蕉」,侍应「更正」説:「叫高力豆沙咪得罗,唔使讲香蕉!」我问,酸辣汤的辣,能不能分开上?侍应説:「分唔到!」食物方面,中规中矩。小笼包,皮厚了一点,但肉汤还不错。酸辣汤云呑,酸辣汤确实辣,但材料丰富,浓稠度也适中。云呑大大粒,菜肉馅料足。主食是上海粗炒,忘了拍照。一般。几款食物,高力豆沙香蕉最好。外皮薄而且松软,蛋白和面粉的调配恰当。里面的豆沙不太多,正好,那就不太甜,也不盖过香蕉的香甜。环境、食物、服务…~都中规中矩,但不值得要排队久等。
之前几次经过龙翔中心,见到上海厅外都有人排队等位。
今天排队等位的人不太多,两两三三的,我就试试这食店吧。

Honey点了小笼包、上海粗炒、酸辣汤云呑和高力豆沙。

侍应嘛……
我问,酸辣汤的辣,能不能分开上?侍应説:「分唔到!」

食物方面,中规中矩。
小笼包,皮厚了一点,但肉汤还不错。

酸辣汤云呑,酸辣汤确实辣,但材料丰富,浓稠度也适中。
云呑大大粒,菜肉馅料足。

主食是上海粗炒,忘了拍照。
一般。

几款食物,高力豆沙香蕉最好。
外皮薄而且松软,蛋白和面粉的调配恰当。
里面的豆沙不太多,正好,那就不太甜,也不盖过香蕉的香甜。

环境、食物、服务…~都中规中矩,但不值得要排队久等。
2019-02-23