上官御品

上官御品 (已結業)

上官御品 (已結業)
Cristo
不會再光顧
Cristo
2022-01-10
关注
這一碗外賣三餸車仔麵,味道平凡,雖叫了腩沖湯底,但也太淡,不像粉麵店般香濃入味,唯一是米線是新鮮較滑比較可取,其餘可真是沒甚麼特別之處。不過,這一切也不是重點,重點是不太尊重客人,午膳時段,我明白客人較多,我也有預先詢問外賣等候的時間(5-10分鐘),然而旁邊一位阿姨趕時間催促店內的阿姐時,她比我遲下單也竟然先做她的外賣,這個才是最不合理,因為我還要一直等等等,等到所有要堂食的客人都進入店鋪後,我忍不住問收銀那位疑似老闆的大叔,如果未做我的訂單請給我退款算了,比我遲下單的人先拿外賣,門外等待堂食的人全都入店鋪了⋯大叔只輕描淡寫對店內姐姐說未做話要退錢,一聲不好意思/著緊或是認真對待一下也沒有,店內那位姐姐立刻對牛說做緊架喇,唔好意思你可能點咗餃會耐啲,我根本沒點過這餸款,所有都是一早煮熟的食物,我沒回應姐姐她亂說一通,只對她說人家催你你就先做別人訂單,這樣不合理⋯最後不到兩分鐘就把我的外賣拿出來,我只可以說,再好味的話,也不會光顧不懂尊重客人的店舖,況且味道上真的很普通,比不上附近的食肆,所以我大底可以說不會有下次。查看更多
RABIT
西式店內的車仔麵
RABIT
2022-01-02
关注
下午茶時段經過享和街,見到這店門前女職員在招客,推介車仔麵,肚子有點餓,就進去吃個車仔麵吧。進店一看裝修西化,像吃西餐或飲咖啡的店舖,向店員查詢,原來上手是做泰菜,轉做車仔麵只兩個月左右。選了卡座,旁邊紅磚牆上有菜牌,檯上有落單紙,吃什麼自已在單內打勾交給店員便可。車仔麵的種類不算多,但常見的食品都有。有三餸麵和四餸麵可選,我選三餸麵魚腐、韭菜餃、酸菜跟米線,配一杯咖啡。咖啡先來,用錫杯上,冬天保溫一流,咖啡味道一般。三餸麵上檯,大碗內有兩片魚腐,兩隻韭菜餃,一堆酸菜,兩條生菜,因為見到有秘製辣汁供應,要了小辣,於是有一小撮辣醬在湯面。要的是清湯底,配合辣醬混和湯內,吃上口嚐到那辣的風味,吃時要小心,容易嗆喉。米線爽口,份量多,魚腐正正方方,口感漲實,韭菜餃內肉碎與韭菜分配平均,餃皮軟滑,酸菜酸甜合適,增進食慾。店內人少,自在吃車仔麵,飲咖啡,一派悠然。查看更多
+ 2
三餸麵
ngwaiting
在車仔麵店的生酮油脂藝術
ngwaiting
2021-12-16
关注
openrice見到泰國菜差評,原來剛轉餐單,現在已是車仔麵,呢間車仔麵真係不得了,做左四十年人最好食的車仔麵! 做完瑜伽後行經此地,對面是經營多年、荃灣區無人不知的米線店裝修,意外行入呢家車仔麵,作為酮人,當然同店員力爭走麵轉餸,店員伯伯已被我教育得妥妥當當,以後大家去可以好方便啦! 請我食了2只手工制餃子皮的手工餃,見師傅盛意拳拳,我照食啊,不過無破酮哈哈 飲晒啲湯,無口渴,把湯乾了。師傅出黎吹水,我問佢點解呢樣咁好食,嗰樣咁好食,佢言無不盡我叫腩汁、少辣 車仔麵的湯原來可以好好飲的啊,師傅說是用雞骨豬骨熬的呢豬腩肉是真正又軟又淋的五花腩,現在好少見咖啦,油脂的藝術啊,有益健康,各位酮人必定gogogo查看更多
四餸可變五餸走麵
炸大腸
自家制餃子皮的自家包餃子
Applepie20
菠蘿炒飯🍍令人太失望!
Applepie20
2021-03-01
关注
晚市剛剛重開,但每日從📹新聞聽到的確診數字仍反反覆覆。可能因為咁,即使是星期六晚上,街上等位食晚飯的人都比以前少咗好多。一向喜歡食泰國菜的小妹,同朋友路經呢邊時發現原來附近好多小餐廳🏘️,心血來潮決定試吓這間小小泰菜餐廳啦!😫可惜現實和期望總有落差,而今次都真的非常失望。🍍原個菠蘿炒飯 (2/10):這碟飯一上枱,即刻見到個菠蘿邊黑晒,估計是重用?疫情未穩定喎!好啦,當個菠蘿本身就是咁,味道如何?飯粒炒得不均勻,一匙好鹹一匙無味,零鑊氣,配料同飯炒埋一齊不香,蝦仁無味。早知叫其他碟頭飯可能仲好😓......🦐手打炸蝦餅 (2/10):不脆,蝦肉無味。🙁不好食又不抵食!🍗泰式雞中翼 (3/10):店員姨姨引以為傲地推介,😥點知我們一咬落口「吓?咁咋?」好普通咋喎!屋企自家製的氣炸雞翼仲好食好多!🍨芒果糯米飯 (3/10):可能芒果不當造,所以不甜。糯米飯外身偏硬,內裡又太軟。🥃龍眼冰 (5/10):甜度剛好,冰量足夠,單點不便宜。環境設施 (6/10):溫暖家居風,乾淨整潔。服務質素 (6/10):店員態度一般,等候時間長。回頭率 (2/10):整體食物質素差但不算平,沒有下次。查看更多
+ 4
Davidlee0111
差! 沒有下次!
Davidlee0111
2021-02-18
关注
一個卤水豬脾飯,$58,無野飲,加野飲要半價,完全系無卤水味,卤蛋好綿,無味。似放左幾日。最緊要個飯,有生米,完全無煮熟。貴價難食,冇賣相。個飯盒仲系用最差的材料,大陸feel。  出面寫住外賣自取9折,外賣自取前面貼上有張細細張紙仔,寫住6點後,好細吾清,完全系混淆。絕冇下次 ! 圖片為食到一半,已忍吾住要寫評論! 查看更多
hungry_cat
坐得舒適又抵食
hungry_cat
2020-10-26
关注
店面裝修簡約亦見有格調,雖然我只有一人亦安排我坐卡位,座位舒適。店員非常有禮, 又不會過分熱情令人客不自在。雜綿船麵來說,配料不算多,有炸豬皮、豬肉丸和豆卜。但以這個價錢來講配料份量非常合理。河粉口感軟滑剛剛好,湯底濃而不膩, 平日少飲麵湯既我亦忍唔住飲多兩啖。晚市人客不多,食飽亦可以坐低hea一陣休息。荃灣區內, 這價位能夠坐得舒服,食物又有質素既小店實在不多。查看更多
+ 1
cherry1306
味道唔錯但上菜速度奇慢😹
cherry1306
2020-10-12
关注
星期日晚經過荃灣廣場,就去附近睇下有咩食,因為商場對出既舖頭都多人等位,我地就行後一條街。.之前經過見到佢新開已經想試下,不過都係等佢run順啲先幫襯。我地去果陣冇新開張優惠,不過都照試試佢。我地嗌左招牌海南雞、金邊粉加生菜包,野飲就嗌左菜蜜同柑桔蜜。.落完單,海南雞好快上到黎,因為唔洗煮,但個炒金邊粉等左成粒鐘先上。好彩個飯我地share,咁就可以開餐先😁。雞味濃,夠嫩滑,要讚下個油飯,鹹香岩岩好!.我地食得好慢,差唔多半個鐘之後,上埋生菜包。生菜包都好正,肉碎都好夠味,熱辣辣,包住生菜好juicy好好味~.生菜有4塊,我諗我地都食左20分鐘,終於上埋個金邊粉。金邊粉炒得唔錯,有茄汁味,條條粉都有味!.好彩我地係share食,如果同朋友黎一人一碟,嗌左金邊粉果個要等成粒鐘先有得食😹好彩我地都唔趕時間,好多人等唔切都cancel左單。.本身諗住嗌埋蝦餅黎試下,點知夜晚7點佢話蝦餅已經賣哂。如果下次好得閒既都會再黎試😹查看更多