2017-08-02 1589 浏览
餐廳沒有華麗的裝潢,牆身貼滿了日文餐單,牆角有一部十分老舊的電視機,彷彿到了數十年前的日本。鰻魚飯甫一上枱,便聽到滋滋的聲音,鰻魚的表面不斷地湧現小氣泡,加上那股香氣,令人食指大動。吃下去,鰻魚肥美軟滑,雖然比起在東京吃的鰻魚飯不夠驚艷(是一家沒有人介紹的小店),但它比很多香港的日本料理店為好。隨鰻魚飯附送的麵豉湯也不錯,第一次見麵豉湯係有芽菜。北海道忌廉吉列豬扒飯,忌廉的味道像極在某數字屋可售的罐裝北海道粟米湯,但不同的是,此忌廉汁中加入了薯蓉,豐富了口感。吉列豬扒皮脆,肉質尚可,但它會皮肉分離,故可惜了。另外吃了鹽燒三文魚骨,要等30分鐘,味道中規中矩,比較愛吃靠近鰭的部位,因較肥美。章魚丸子的粉漿一般,章魚粒較小。
鰻魚飯

隨鰻魚飯附送的麵豉湯也不錯,第一次見麵豉湯係有芽菜。
北海道忌廉吉列豬扒飯

章魚丸子的粉漿一般,章魚粒較小。
2017-07-28
北海道忌廉吉列豬扒飯
2017-07-29 1160 浏览
跟朋友在黃埔買玩具,之前在附近食飯,其實心水選擇不多,最重要是想食平D,就揀左一歷史悠久的日式餐廳,內裡還見到古董電視機。在 openrice 看完多篇食評後就選了兩款。一個是吉列豬扒北海道忌廉飯 $58以為即點即很,不消數分鐘已送上檯。豬扒算厚皮,不過夠熱,而忌廉汁一點也不膩,件飯吃很不錯。見到在場客人好多點了鰻魚飯 $88,鰻魚大大條好吸引。鰻魚啖啖肉好肥美,而且沒有腥味,水準不錯,不過$88 貴了少少。

在 openrice 看完多篇食評後就選了兩款。

一個是吉列豬扒北海道忌廉飯 $58
以為即點即很,不消數分鐘已送上檯。

豬扒算厚皮,不過夠熱,而忌廉汁一點也不膩,件飯吃很不錯。

見到在場客人好多點了鰻魚飯 $88,鰻魚大大條好吸引。

2017-07-16 1179 浏览
#fridayla_hunghom⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🇯🇵隱世日本小店 - 三河屋🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🇯🇵MIKAWAYA🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀作為一個沙田人,一般都好少去紅勘消遣😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀但最近真系越發覺得呢度都幾多好野食😝而呢間三河屋就系其中之一😊⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀由朋友口中得知🗣️原來三河屋一向系紅勘都算出名😳🇯🇵日本人經營,總共有兩個鋪面,剛好開系一條街既兩邊,經常滿座😱⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀而入面既裝潢絕不豪華,行日本簡約風😳But! 所謂斯是陋室,唯吾德馨😝最緊要好味道姐😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1️⃣鰻魚飯附麵豉湯 💲88💭等左半個鐘,開頭堅燥底堅嬲😤😤💭但上台之後發覺系超值😨😨💭半條鰻魚開邊,剛燒完,故會嗞嗞作響🤤💭好香好肥美唔腥😍,少少骨,但唔刺喉嚨💭汁香甜偏鹹,但配飯食剛剛好😋😋💭我想講,男士們系絕對夠飽的🤣🤣 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2️⃣燒雞泡魚乾💲38💭第一次食,但味道真系驚艷😍😍💭質感
#fridayla_hunghom
但最近真系越發覺得呢度都幾多好野食😝
而呢間三河屋就系其中之一😊
由朋友口中得知🗣️
原來三河屋一向系紅勘都算出名😳
🇯🇵日本人經營,總共有兩個鋪面,
剛好開系一條街既兩邊,經常滿座😱
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
而入面既裝潢絕不豪華,行日本簡約風😳
But! 所謂斯是陋室,唯吾德馨😝
最緊要好味道姐😍😍
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣鰻魚飯附麵豉湯 💲88
💭等左半個鐘,開頭堅燥底堅嬲😤😤
💭但上台之後發覺系超值😨😨
💭半條鰻魚開邊,剛燒完,故會嗞嗞作響🤤
💭好香好肥美唔腥😍,少少骨,但唔刺喉嚨
💭汁香甜偏鹹,但配飯食剛剛好😋😋
2️⃣燒雞泡魚乾💲38
💭第一次食,但味道真系驚艷😍😍
💭質感似魷魚加柴魚既Fd😎
💭但帶點油脂清香,下酒一流🤤🤤 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3️⃣燒雞軟骨💲38
💭雞軟骨好有雞味,但唔夠鹹😌
💭建議添少少鹽或七味粉,風味更佳😝
4️⃣大阪燒餅💲48
💭大阪燒本人好薄身,但澱粉唔多🤤
💭所以女士們可以放心食,唔會膩😜😜 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘服務幾體貼,特登比個碗我放食物殘渣😝
🔘主食除左鰻魚外,拉麵都系$30左右一碗🤤
🔘晚市黎講,真系性價比超高😍😍
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2017-06-26 798 浏览
紅磡出名多美食,今日帶友人去三河屋食晚飯,等左一陣就有位,座位就預左唔係太舒服,坐低就緊係叫招牌忌廉汁吉列豬扒飯啦,個汁好甜好香滑,送飯一流,而且份量好多下,友人就想食拉麵,呢個就好普通了。
2017-06-07 737 浏览
長期都好多人排隊, 店面雖然好殘舊 但係好有傳統日式小店既風味 幾特別~ 連食物都好日式同特別 有別於普通既日式食店!樣子頹頹 但係好有驚喜!忌廉汁好日式 係粟米濃湯嘅味道 仲要係似有d薯蓉底個隻味道同質地 食得多係會飽而唔係漏 絕對唔係罐頭湯咁~漢堡扒就一般啦 比較細塊 唔乾身 不過就未到juicy既程度 肉粒切到好細但唔易散~ 佢既飯量十分多 而且忌廉汁好飽肚 所以一個女仔食一個可能會太多鰻魚飯基本上枱枱都叫 會跟一碗麵豉湯天啊!鰻魚太肥美了吧!鰻魚很厚很大塊 咬下去有濃濃的油脂香味 更塗上厚厚的一層燒汁 整個味道超濃超豐富 很正哦!定價一d都唔貴 係其他舗頭食起碼都一百以上!!!
漢堡扒北海道忌廉飯

鰻魚飯基本上枱枱都叫 會跟一碗麵豉湯
天啊!鰻魚太肥美了吧!
定價一d都唔貴 係其他舗頭食起碼都一百以上!!!
漢堡扒北海道忌廉飯
2017-06-04 484 浏览
No doubt Hung Hom has a lot of hidden gems, but for Japanese food, the leading contender has to be MIKAWAYA. Don't let the humble decor fool you: inside the cramped yet homely space, there's a crumpled grey menu that lists a bunch of high quality Japanese dishes at affordable prices. On the menu is their popular unagi rice – which, I remember reading in an article awhile ago, is supposedly the biggest serving of fish length and sauce in Hong Kong for an extremely friendly price point. .For $88hk

For $88hkd, the unagi rices comes with miso soup, the latter is a big steaming bowl that comes cloudy with floating seaweed, chunks of tofu, and pale bean sprouts. The originally bland bean sprouts really take on the flavour of the soup. As for the rice itself; the portion is big but balanced well between sauce and fish. The grilled eel almost melts in your mouth, and the sauce itself is not too sweet – giving it an umami finish.

Their Japanese hamburger patty rice is another choice that I'll recommend. For a good hamburger rice dish to work, the coy sweet sauce has to take the lead – the corn adds texture, the rice is slightly seasoned with vinegar, and the beef patties themselves should be fluffy, almost light (not as dense and meaty as normal patties), so as to act as a vehicle for the sauce. The portion is also huge, with four patties and sauce taking up more than half the plate.

There are some Japanese food that require the most delicate of appreciation, but there are also those that just fills you up with warmth and reminds you of the simple pleasures in life. With the slightly worn out, but still friendly and casual, atmosphere generated here, it definitely belongs to the second category.
2017-05-22 471 浏览
今次來到位於紅磡的這間日式餐廳,餐廳是由居港多年的日本老闆經營,其中以鰻魚飯最出名,就等我地試試啦~鰻魚飯賣相簡單附送一碗麵豉湯,但味道還是不錯的。鰻魚剛燒起熱辣辣,口感軟滑有少少骨,鰻魚汁幾香夠入味~日本珍珠米飯粒粒分明、濕度軟硬度適中,沾上鰻魚汁配上鰻魚唔錯唔錯~唯一是覺得如果可以加點紫菜碎在面頭就更畫龍點睛了~!這個鰻魚飯雖然賣相一般簡簡單單,但算是實而不華,價錢$88一碗,喜歡食鰻魚的話可以試試~
鰻魚飯 附麵豉湯
鰻魚飯 附麵豉湯
2017-05-08 710 浏览
计划已久终于吃到了!店面很有孤独的美食家的feel,老旧日式的铺头,里面的墙壁电视机都是上个世纪的感觉,很棒!!菜单也很复古,点的都是热门菜。【北海道吉列猪扒忌廉饭】猪扒炸的很棒!忌廉很香很浓,很浓的玉米味!但不会腻!不愧是大家推荐首选【鳗鱼饭】好大一碗,男生吃一份绝对够饱!鳗鱼好大一块啊啊啊!吃的出真的是自家烤的!!非常好吃!!大推荐!!【炸牛肉薯饼】和猪扒一样炸的很完美!里面的土豆和牛肉一吃就有家的感觉,和market买的都不一样!分量挺大!【什菜天妇罗】有金针菇,茄子,南瓜,冬菇。炸的很好,不过稍微感觉分量少了一点。晚上11点赶到黄埔就是慕名来这家店,真是一点都没有失望!虽然店比较旧,环境也很小,但体验感很好,关键是食物一流!!满足!大推荐!
满足!大推荐!
  • 什菜天妇罗
  • 北海道吉列猪扒忌廉饭
  • 炸牛肉薯饼
  • 鳗鱼饭
2017-05-04 991 浏览
成日都覺得,香港好多食肆提供既日式食物質素都好高壽司,刺身,拉麵,串燒都可以整得好好食唯獨鰻魚飯不能登大雅之堂,因為始終不及日本(當然我未係香港食過幾百蚊既鰻魚飯)但食過三河屋,真係可以改觀曾經係荃灣某同樣出名鰻魚飯既餐廳食過,質素只係一般所以今日都只係抱一試無妨既心態黎到三河屋下午12:30到達, 一坐低就已經感受到「昭和風」,好似身處80年代既格局, 陳設公眾假期既今日, 仲要食飯時間, 竟然餐廳都無好多人到食完走人, 餐廳都只係維持6~8個人左右, 好清靜, 好有日本既小店感覺!!!!!正!!!!!!2個人叫左鰻魚飯(附麵豉湯), 大阪燒餅, 日式漢堡扒先黎主角鰻魚飯, 一上檯已經香氣撲鼻重點之一, 碟飯係新鮮即叫即煮, 非常熱! 唔會係整定係度放到凍晒!魚肉唔爛/un, 好新鮮第二, 醬汁份量適中, 味道剛剛好第三, 飯真係夠多, 2個人share都夠食!唯一美中不足可能係無用傳統四方形既日式容器, 否則, 感覺再豪華D(不過呢度唔係sell豪華XD)日式漢堡扒, 好有家庭既感覺味道好溫柔, 唔會過咸小弟鐘意食好粗肉粒感覺既漢堡扒, 當然因售價所限, 呢度就唔能夠做到lu大阪燒
成日都覺得,香港好多食肆提供既日式食物質素都好高壽司刺身,拉麵,串燒都可以整得好好食

曾經係荃灣某同樣出名鰻魚飯既餐廳食過,質素只係一般
所以今日都只係抱一試無妨既心態黎到三河屋

公眾假期既今日, 仲要食飯時間, 竟然餐廳都無好多人

2個人叫左鰻魚飯(附麵豉湯), 大阪燒餅, 日式漢堡扒
鰻魚飯

先黎主角鰻魚飯, 一上檯已經香氣撲鼻

第二, 醬汁份量適中, 味道剛剛好

第三, 飯真係夠多, 2個人share都夠食!
唯一美中不足可能係無用傳統四方形既日式容器,

否則, 感覺再豪華D(不過呢度唔係sell豪華XD)
日式漢堡扒

日式漢堡扒, 好有家庭既感覺
味道好溫柔, 唔會過咸

大阪燒餅
大阪燒餅, 質感真係燒餅, 實左少少
預期會係大阪燒咁有好多生菜, 普通左少少, 呢個大家可以唔洗嗌
留肚試下其他野

總結, 2人埋單只係$168, 一個人$80真係好抵食!
基本上一碗鰻魚飯已值回票價!
2017-05-03
日式漢堡扒
大阪燒餅
吃了一圈小食最後選擇了這家店吃正餐,結果點餐時又被店員態度嚇到,我拿餐牌問女店員有否推介,她甩給我一句‘你自己看吧’然後看到鳗魚拉面要98塊錢就問店員拉面裏面有什麽內容,結果那女店員居然直接說‘就是拉面那些東西’ ,還全程面無表情。。。。。。非常無語,于是點了鳗魚拉面,大概20多分鍾拉面就做好了,鳗魚肉非常軟,吃起來沒什麽口感,感覺像沒燒熟一樣,拉面就還okay,沒什麽特別。重點是我們吃面的時候鄰桌是五六個年輕的男生,女店員很熱情地在跟他們點餐,一直在笑,等我們剛剛吃好的時候,女店員居然都不等我們擦好嘴,就直接跟我們講‘’外面還有等客,麻煩你們吃好就離開吧!‘ 然後就端走了我們的碗,並伸手請我們離開。。。。。。。我長這麽大這還是頭一次在吃完飯時被趕走!關鍵是旁邊都還有很多空位阿!爲什麽要趕我們走,我們整個用餐時間一共不到20分鍾而已! 不知是否是因爲我們講國語,不講粵語,但從小到大在台北我真的從沒見過這麽沒有禮貌的店員,雖然食物沒什麽特別,但如果店員一直以這樣的態度去服務的話,恐怕客人也不會去無端端受這個氣去吃飯了,反正我真的不會再去吃了,太失望了
2017-04-20
$98 (宵夜)
  • 鳗鱼拉面
2017-04-08 1151 浏览
今次專登夜晚嚟嘅,因為想食關東煮。我哋叫咗蘿蔔、芋絲、獅子狗、淮山卷。佢哋嘅湯底十分之清甜,我即使叫咗烏冬,都專登用關東煮個湯來伴食!如果大家嚟到,我會建議大家一定要叫蘿蔔,因為蘿蔔可以吸晒啲湯,而且佢哋整得好林,必食!除咗關東煮,我仲叫咗一個天婦羅烏冬。天婦羅相當豐富,有三隻海蝦,一隻魚,一舊蕃薯同一舊茄子,有三隻蝦真係好抵食!而且非常彈牙 好推薦比大家架!!佢地用既係讚歧烏冬 我本人好喜歡 好有咬口!
  • 關東煮
1K
2017-03-28 1328 浏览
紅磡食肆我只識加太賀,而老公今次帶我嚟三河屋,主要係食我至愛既鰻魚飯,之前新假期介紹過都己經覺得好吸引,估唔到咁快就見到佢真身 雖然店內又細又迫,但第一次嚟就見到老闆同店員既熱誠服務,有客人話係素食人仕,老闆都好有耐性講解有邊D素食食物,所以我覺得大家迫少少都OK,其實嚟呢度都係食服務同好既食物,所以下次都會再嚟幫襯。鰻魚飯 $88主角鰻魚又大條又肥美,足足有大半隻筷子咁長架,肉厚咬落好實在好有口感,味道唔腥又無骨,而飯份量就非常大,粒粒分明,如果再黏D就perfect。鰻魚迷必試!海老蝦天婦羅 $48一客有5隻,每次都係即叫即炸,上枱非常熱,外層炸得好香脆,炸漿唔會過厚,而蝦就非常彈牙,食兩隻都真係唔多夠喉,推介!螢光魷魚 (生食) $38口感似平時食開一片片既白色魷魚刺身,而味道就似罐頭沙甸魚,但就係醬油味既,不過呢隻醬油似乎咸過龍。大阪燒餅 $38燒餅好細塊,直徑大約有10-12cm,但最特別之處係燒餅底面兩面都會煎香,咁口感就唔會太粉,再加埋大量木魚同沙律醬,好味!池魚開邊燒 $68一上枱就有D失望,賣相唔吸引,而味道都無乜特別,係有魚味,但唔會好似三文魚/油甘魚/銀鱈魚果D咁

鰻魚飯 $88

海老蝦天婦羅
海老蝦天婦羅 $48

螢光魷魚 (生食)
螢光魷魚 (生食) $38
大阪燒餅 $38

池魚開邊燒
池魚開邊燒 $68
一上枱就有D失望,賣相唔吸引,而味道都無乜特別,係有魚味,但唔會好似三文魚/油甘魚/銀鱈魚果D咁好味同有油香。

二人共消費 $280
2017-03-24
海老蝦天婦羅
  • 鰻魚飯,
2017-03-03 1485 浏览
想吃鳗鱼饭很久了!之前其实路过这家店好多次,但都没有发现。然后一找…原来是这家…店铺就是小小的旧旧的,位子很少。需要等一下,不过还挺快哒!重点在鳗鱼饭!真的很大的鳗鱼!不过也是真心时称…真的只是鳗鱼和饭…以致于我迟到后面觉得好腻…觉得自己短时间都不会再去吃鳗鱼了…不过还是值得尝试~
店铺就是小小的旧旧的,位子很少。需要等一下,不过还挺快哒!
  • 鳗鱼饭
2017-03-03 1221 浏览
由於朋友推介,所以決定今日再試三河屋,我8點左右入去,基本上都係坐無虛席。一入到店入面,我就即刻叫左個北海道忌廉豬排飯,因為朋友介紹大概等左5分鐘左右,飯就送到我面前喇。個汁好重忌廉味,食食下仲好似有奶味添個飯煮得啱啱好,唔會話太軟太硬。但係,我覺得個豬排雖然皮夠脆,肉夠香,但係嘅肉唔夠新鮮,而且肉同皮分離,應該仲可以煮得好啲而價錢方面,我就覺得貴左少少嘅。而服務方面,店員一忙完就會主動問我幾多個人,而且叫餐後會送我一杯水。

一入到店入面,我就即刻叫左個北海道忌廉豬排飯,因為朋友介紹
而價錢方面,我就覺得貴左少少嘅。

北海道忌廉豬排飯
2017-03-02
北海道忌廉豬排飯
2017-03-02 1093 浏览
一入門口,老闆好有熱誠嘅招待,店員嘅臉都唔係一般會見到嘅樣。我夜晚7點左右去,明明街上都無咩人,但係店入面都擠滿人,可見有好多人慕名黎食佢今次叫左餃子拉麵,餃子整得好好食,皮煎得脆,料夠多,一口咬落去好有滿足感麵嘅質感一流,我估計係人手做嘅,同普通岀面食嘅拉麵唔同。唯一美中不足嘅係,豬骨湯底唔夠濃味店內嘅枱係正正方方嘅,坐落有少少迫,而且岀入都唔方便,我要成日起身去俾其他食客岀入整體黎講,食物質素唔錯,價錢唔貴,服務態度良好,我會再光顧

整體黎講,食物質素唔錯,價錢唔貴,服務態度良好,我會再光顧
餃子拉麵
2017-03-01