2023-07-10 98 浏览
發現兆萬對面開咗一間木系裝修,舒服光猛嘅台灣菜小店.餐牌上有多款滷肉便當,台式拌麵,台式滷味及甜品.價錢親民,但份量極多,就算前菜及配料都擺放心思更值得欣賞嘅係就算午市店舖繁忙,但員工快手快腳得來服務亦同樣細心✨👍🏻🔸香酥雞球滷肉飯便當($72)🔸安平蝦卷滷肉飯便當($72)兩種滷肉飯賣相都非常精美而豐富!雞球炸得香脆不油膩而平安蝦同樣即叫即炸,熱辣辣~當中嘅半肥瘦滷肉亦非常入味,口感絕不油膩極為好送飯✨ 除此以外仲有滷蛋,野菜及古早味炒冬粉.樣樣美味,調味適中.配合多種蔬菜細緻地做到減輕油膩感整體份量好多,女士食完一定會覺得廿分飽肚,抵食!🔸椒麻拼盤($56)份量多,內有爽口金錢肚,軟淋牛舌及不肥乾淨大腸.滷水味唔會過咸加上微微椒麻不辣且香🔸抹茶麻糬愛玉($15 加配柚子雪糕)加上青檸更顯愛玉清爽,口感柔軟有彈性綠茶雪糕不苦澀,柚子雪糕有果肉🔸青玉冬瓜茶(+$8)百香果愛玉菓子(+$8)兩杯傳統台式飲品建議可選微甜前者清新,後者酸酸甜甜,消暑解渴又解膩

🔸香酥雞球滷肉飯便當($72)
🔸安平蝦卷滷肉飯便當($72)

整體份量好多,女士食完一定會覺得廿分飽肚,抵食!

🔸椒麻拼盤($56)

🔸抹茶麻糬愛玉($15 加配柚子雪糕)
加上青檸更顯愛玉清爽,口感柔軟有彈性
綠茶雪糕不苦澀,柚子雪糕有果肉

🔸青玉冬瓜茶(+$8)百香果愛玉菓子(+$8)
兩杯傳統台式飲品建議可選微甜
前者清新,後者酸酸甜甜,消暑解渴又解膩

2023-07-08 56 浏览
📍pet friendly嘅台灣料理真係唔多🐈🐩🐕‍🦺🐈放假想帶埋你嘅主子去嘆吓🥳黎呢度都唔錯噃👍餐廳仲有個好大嘅飾物櫃😍成個櫃都放假滿好多大大隻嘅figure🧸超型格🥳🐔香酥雞球拌麵便當 $80🌈賣相超級靚😍顏色配搭襯得令人有好開胃嘅感覺💯香酥雞球肉質啖啖嫩滑又香口👍拌麵配左油蔥香脆嘅香料😋每啖都充滿住驚喜🥰叫多杯青玉冬瓜茶🥤大滿足呢🥳🦀蟹肉魚籽滷肉飯便當 $90🌈佢哋呢個便當滷肉飯好豐富呀💯滷肉又入味👍估唔到加埋蟹肉同埋魚籽之後仲更加好送飯🥳d配菜令成個便當靚到爆燈🍱我仲試埋黑糖濃乳愛玉菓子🥤我揀咗少甜😍口感豐富💯呢杯好推介呀🥳🍮百香果白玉愛玉 $62🌈呢個百香果好甜好香👍配埋白玉愛玉同埋濃乳布甸🍮食完🈶️好幸福嘅感覺喔🥳🐂牛舌 $25🌈牛舌煮得好嫰淋又多汁👍好推介💯🫘豆腐 $10🌈估唔到咁大份喎👍好食仲好抵食🥳

🐔香酥雞球拌麵便當 $80

🫘豆腐 $10

🌈估唔到咁大份喎👍好食仲好抵食🥳
  • 香酥雞球拌麵便當
2023-07-08 42 浏览
味道差不突止,80幾蚊份麵餐成份兒童餐咁夠邊個食丫?咁慳皮等執啦仲衰過食麥當勞,叫碗湯30幾蚊一個飯碗咁大碗唔講以為係鮑魚湯,錢唔係咁樣賺架🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻
2023-07-08 50 浏览
係兆萬食冷麵嘅時候望到對面嘅大招牌🤣😁就上去睇下,見到咁多人等位 就試下🤣🤣滷肉飯超大碗起多伴菜配料!而且我個炸雞超juicyyy🤤🤤好喜歡~麻糬愛好者必試佢地嘅甜品,抹茶麻糬愛玉👍🏻👍🏻(下次想食柚子味😚😚)💸💸香酥雞球滷肉飯便當 $72黑糖濃乳愛玉菓子 +$8香酥排骨滷肉飯便當 $72古早味冬瓜茶抹茶麻糬愛玉 $63麻糬 $10滷水:糖心蛋 $5串豆腐 $10大腸 $14豬耳 $14金錢肚 $22水蓮 $18📍三公 地址:旺角西洋菜南街2T號添置商業中心1樓

💸💸

水蓮 $18

📍三公
地址:旺角西洋菜南街2T號添置商業中心1樓
2023-07-07 42 浏览
之前行過菜街,抬頭一望,整整一排1000% Bearbrick整齊並列在落地玻璃窗🪟前,非常之eye-catching後尾知道呢間舖頭係以前大角嘴芋圓老闆所開,心思思想嚟試吓。今日終於有機會。上到去地方闊落,加上全排落地玻璃窗,完全好似同樓下車水馬龍嘅菜街,係兩間不同嘅平衡時空咁。可惜今日卡位個邊個冷氣壞咗,只好坐近門口位置。因係午餐時段、所以叫咗午餐,除飯餐另有沙律,鹵水小點同飲品一杯叫咗排骨鹵肉撈麵同炸雞鹵肉飯上檯時附上嘅鹵水小點有糖心蛋半隻,牛肚同牛舌各一件。鹵水小點滿滿鹵水味、牛肚同牛舌都炆得軟硬剛剛好。飯面上嘅餸菜舖得滿滿,除炸雞同排骨外,仲有西蘭花,babycorn, 甘荀,紫洋蔥碎,酸菜同鹵肉。食晒啲餸已經飽晒。另外,杯飲品亦唔係配菜咁簡單、絕對真材實料,比起樓下街舖幾十蚊杯嘅實在好飲得多。終於旺角區又多間可翻兜嘅食肆,絕對飲得杯落

叫咗排骨鹵肉撈麵同炸雞鹵肉飯

排骨鹵肉撈麵
炸雞鹵肉優

阿里山愛玉

終於旺角區又多間可翻兜嘅食肆,絕對飲得杯落

排骨鹵肉撈麵
炸雞鹵肉優
最近行旺角發現多咗間台式餐廳位置喺兆萬對面,實在太方便Lunch Set,幾十蚊跟埋小食同飲品平民價錢,性價比高店內擺放咗好多Berbrick嘅擺設寬敞坐得舒適✨ 三公滷肉椒麻拌麵便當闊身嘅拌麵添上香濃嘅滷肉口感豐富.份量充足加入滑嘟嘟嘅溏心蛋,係完美嘅配搭沙律菜新鮮爽口,加上新鮮芒果肉,粒粒香甜✨椒麻鴨舌鴨舌份量好多,而且好入味食到停唔到口✨ 黑糖濃乳愛玉菓子鍾意黑糖一定要飲奶味香濃,口感好Creamy啖啖都啜到爽滑嘅愛玉,另外再加白玉子好有嚼口✨柚子麻糬愛玉面層白色係軟軟糯糯嘅麻糬加入新鮮青檸,柚子雪糕酸甜又冰凍嘅味道好清新另外追加多球抺茶雪糕令今餐更完美
最近行旺角發現多咗間台式餐廳
位置喺兆萬對面,實在太方便
Lunch Set,幾十蚊跟埋小食同飲品
平民價錢,性價比高

店內擺放咗好多Berbrick嘅擺設
寬敞坐得舒適

✨ 三公滷肉椒麻拌麵便當
闊身嘅拌麵添上香濃嘅滷肉
口感豐富.份量充足
加入滑嘟嘟嘅溏心蛋,係完美嘅配搭

沙律菜新鮮爽口,加上新鮮芒果肉,粒粒香甜

✨椒麻鴨舌
鴨舌份量好多,而且好入味
食到停唔到口

✨ 黑糖濃乳愛玉菓子
鍾意黑糖一定要飲
奶味香濃,口感好Creamy
啖啖都啜到爽滑嘅愛玉,另外再加白玉子
好有嚼口

✨柚子麻糬愛玉
面層白色係軟軟糯糯嘅麻糬
加入新鮮青檸,柚子雪糕
酸甜又冰凍嘅味道
好清新
另外追加多球抺茶雪糕

令今餐更完美
午餐
2023-07-07 26 浏览
咁耐冇去台灣,又想食台灣嘢,一於揀間台式料理食午餐😋今次去咗喺旺角嘅呢間餐廳,佢係樓上號嚟嘅,雖然喺鬧市入面,都真係一間隱世餐廳😁餐廳環境相當唔錯,裝修得好靚,佢嘅午餐分別有拌飯同拌麵,仲可以配台式飲品👏🏻我同朋友都揀咗食拌麵:我揀咗香酥豬扒滷肉拌麵:拎上枱真係俾佢個size嚇親,豬扒完全蓋過咗成個碗,豬扒炸得酥脆之餘入面又唔會好乾相當高質,仲有佢嘅拌麵都好爽口🥰朋友揀咗個香酥雞球拌麵:雞球同樣香脆,入面仲好JUICY添, 佢嘅炸物真係好出色❤️飲品方面,我哋揀咗兩款比較特別嘅飲品:黑糖濃乳愛玉菓子、檸檬濃乳愛玉菓子,兩款飲品都好好味,有奶嘅香味,仲有佢嘅愛玉增加咗口感😍呢間台式餐廳性價比真係超高,坐得又舒服,絕對可以成為我lunch嘅飯堂❤️
咁耐冇去台灣,又想食台灣嘢,一於揀間台式料理食午餐😋

2023-06-27
2023-07-07 86 浏览
喺旺角行人專用區,有胃民見佢lunch都幾抵上面環境又幾好幾梳乎,就好想試吓,不過撞唔啱時間一齊試,其實晚市都算抵,最緊要味道都唔錯原本胃民想齋食滷肉飯,但大胃見佢有蟹肉魚籽版,坊間少有,就嗌嚟試原來佢地同滷肉咁夾,溏心蛋好綿,加上醃菜,呢碗飯好惹味跟餐會有埋沙律同飲品,沙律都好鮮好爽口拌麵份量都唔少,拌以不同嘅蔬菜,口感不俗安平蝦卷炸得好彈牙,為碗麵畫龍點睛椒麻拼盤非常抵嗌,有金錢肚、牛脷同大腸,仲要每樣有好多嚿,醃得勁入味以滷水醃製嘅鴨舌都好食,一份幾平份量激多食台灣嘢加甜品是必需吧?白玉同愛玉嘅組合,相當新穎,但都幾夾淋上百香果汁,加幾片青檸,酸瞇瞇好消暑跟餐加特飲都只係幾蚊,雖然冬瓜茶冇得揀甜度,但都唔會太甜黑糖牛奶奶香極之濃郁,愛玉子好好咬,食椒麻時解辣啱晒
喺旺角行人專用區,有胃民見佢lunch都幾抵

蟹肉魚籽滷肉飯便當

原來佢地同滷肉咁夾,溏心蛋好綿,加上醃菜,呢碗飯好惹味

跟餐會有埋沙律同飲品,沙律都好鮮好爽口

拌麵份量都唔少,拌以不同嘅蔬菜,口感不俗

安平蝦卷拌麵便當

安平蝦卷炸得好彈牙,為碗麵畫龍點睛

椒麻拼盤

鴨舌

以滷水醃製嘅鴨舌都好食,一份幾平份量激多

百香果白玉愛玉

淋上百香果汁,加幾片青檸,酸瞇瞇好消暑

青玉冬瓜茶

跟餐加特飲都只係幾蚊,雖然冬瓜茶冇得揀甜度,但都唔會太甜

黑糖濃乳愛玉菓子

黑糖牛奶奶香極之濃郁,愛玉子好好咬,食椒麻時解辣啱晒
2023-07-06
蟹肉魚籽滷肉飯便當
安平蝦卷拌麵便當
椒麻拼盤
鴨舌
百香果白玉愛玉
青玉冬瓜茶
2023-07-06 63 浏览
雖然係樓上鋪,但窗邊排排企嘅bearbrick成功吸引左我嘅注意😍木系嘅裝修加上寬敞嘅座位唔會令人有壓迫感❤️環境舒服少有台式餐廳唔係主打牛肉麵😳喺呢度主要係食滷肉飯便當同拌麵,亦有好多滷水小食揀~點主食仲有野飲送,我地都加錢升級左!檸檬阿里山愛玉比較酸飲完好醒神🤣茉莉毛尖奶蓋茶底好香,奶蓋亦好重奶香味,唔錯😋蒟蒻菓子好爽口Q彈主食跟一碗沙津,沙津上面有好甜嘅芒果同爽口嘅蓮霧,好特別同新鮮嘅配搭❤️香酥排骨好大塊!食落脆口但唔會覺得油膩同厚粉😋好入味同易咬👍🏻麵底有啲似厚版嘅蝦籽麵,好香👍🏻呢度嘅滷肉唔錯,入味得黎豬肉唔會好肥,餸飯或麵超正!銀魚仔炸得好鬆脆,海苔粉幫佢再加多幾分😍份量都好多!米飯用左珍珠米,加埋滷肉、紫洋蔥粒、酸菜一齊食口感同味道都好夾🥹椒麻醬汁唔會好辣,但幾香👍🏻小食好抵食,點完會group埋一碟出,睇落更加吸引😋食落亦好入味👍🏻最後加多個愛玉甜品❤️柚子味好清新👍🏻雪糕味道好好,麻糬好煙韌,甜甜酸酸夏天食一流😍.喺旺角黎講呢間台式料理性價比都幾高😍下次試埋佢lunch menu先!

木系嘅裝修加上寬敞嘅座位唔會令人有壓迫感❤️環境舒服

茉莉毛尖奶蓋

點主食仲有野飲送,我地都加錢升級左!

椒麻牛腱牛肚

椒麻醬汁唔會好辣,但幾香👍🏻
柚子麻糬愛玉

茉莉毛尖奶蓋
椒麻牛腱牛肚
柚子麻糬愛玉
2023-07-06 18 浏览
味道其實還可以不過可以大少少但材料都ok豐富兩款麵都好好食櫻花蝦嘅就少辣排骨撈麵就鹹甜鹹甜醬油味不過排骨無切開曬但得一個瓷羹同筷子有d難食到另外無影到有杯小小的沙律贈送
味道其實還可以
不過排骨無切開曬
但得一個瓷羹同筷子
有d難食到

另外無影到有杯小小的沙律贈送
今次嚟到一間新開無耐嘅旺角樓上台式餐廳。環境光猛,座位闊落坐得舒適。餐廳主打滷肉飯、椒麻拌麵、台式小食及飲品。而家喺OpenRice book位有全單八折超抵呀!食物質素不錯,份量好足,仲有lunch set menu仲抵阿!香酥雞球拌麵便當 $72香酥雞球既炸粉薄身,炸到外脆內嫩,咬落去好有肉汁。拌麵質地似伊麵,撈埋滷肉同醬汁一齊食,非常惹味😍!香酥排骨拌麵便當 $72排骨大大塊,外皮酥脆香口🤤,內裏保留住肉汁,上碟時已經剪好左一件件,方便食用。以上便當會附送飲品一杯,可以揀山茶花烏龍 / 茉莉毛尖/ 古早味冬瓜,如果揀其他飲品就需加錢。我哋叫咗一杯跟餐加錢既黑糖濃乳愛玉菓子。第一啖飲落去已經覺得好好飲✨,面頭有層打到滑身既奶蓋,飲落牛乳味好香濃🥛,黑糖加牛乳非常合襯,仲有啲煙煙韌韌嘅愛玉菓子,口感豐富😍。滷水雞翼 $14雞翼外皮爽彈,入面肉質嫩滑👍🏻。滷水金錢腱 $25金錢腱炆到肉質軟腍,好入味💛。鹽酥雞 $48鹽酥雞每件都大件,外皮炸得好香脆,內裏帶有肉汁,惹味🍗!📍 三公 (旺角)旺角西洋菜南街2T號添置商業中心1樓

香酥雞球拌麵便當 $72

香酥排骨拌麵便當 $72

滷水雞翼 $14
雞翼外皮爽彈,入面肉質嫩滑👍🏻。

滷水金錢腱 $25
金錢腱炆到肉質軟腍,好入味💛。

鹽酥雞 $48
鹽酥雞每件都大件,外皮炸得好香脆,內裏帶有肉汁,惹味🍗!

📍 三公 (旺角)
旺角西洋菜南街2T號添置商業中心1樓
香酥雞球拌麵便當
滷水雞翼、金錢腱
鹽酥雞
黑糖濃乳愛玉菓子
旺角新店,三公!餐牌款式唔算多,主打滷肉飯同拌麵,兩者比較之下,個人比較鍾意食滷肉飯。食物賣相唔錯,蔬菜顏色繽紛。環境座位舒服,價錢親民,尤其係午餐時段幾抵食,$6x除咗主食,會包埋小食同飲品👼🏻 -:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-✨安平蝦卷滷肉飯便當🤤大大碗嘅滷肉飯便當!蝦卷彈牙,滷肉份量足夠,重點係滷肉肥瘦適中,唔會過分肥膩,調味方面唔會太重口味,食得舒服!✨蟹肉魚籽椒麻拌麵便當為左打卡特登叫既蟹肉魚籽,味道比我預期中出色。蟹肉味道香濃,相當下飯👏🏻拌麵口感Q彈,但對於我嚟講就有少少辣😝✨椒麻鴨舌幾香口惹味,椒麻味道突出。✨甘梅地瓜條外脆內軟嘅口感,外層甜甜地,如果鍾意食粗薯條嘅話我好鍾意。✨檸檬阿里山愛玉✨山茶花烏龍
-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-
✨安平蝦卷滷肉飯便當🤤

✨蟹肉魚籽椒麻拌麵便當

✨椒麻鴨舌
幾香口惹味,椒麻味道突出。

✨甘梅地瓜條
外脆內軟嘅口感,外層甜甜地,如果鍾意食粗薯條嘅話我好鍾意。

✨檸檬阿里山愛玉
✨山茶花烏龍
2023-07-03 31 浏览
台灣菜一定是我最愛菜式首三甲內(ΘεΘ;)無意中發現旺角新開台菜@openrice 訂座還有折扣我覺得性價比還真高而且是少有的室內 #寵物 (ʃƪ¬‿¬)台式午市套餐已包- 白滷水三寶 ❙ 溏心蛋很好吃 牛肚牛舌軟稔又入味- 田園沙律 ❙ 沙律菜 葡萄 芒果⍥ 香酥排骨滷肉拌飯排骨有手掌2/3的大小炸得香脆而不乾肉質帶點咬口又軟稔我是挺愛的!滷肉少不免帶點肥膩配合生的紫洋蔥能中和油脂感這點小店蠻貼心!我欣賞整體調味恰當沒有太過⍥ 淡水花枝餅滷肉拌麵對比拌飯明顯份量較小麵質偏扁身 有點像伊麵上色均勻 是非常好掛汁香濃惹味不會太鹹花枝餅煎得香口富有彈性又充滿肉汁但只有兩片 而且略帶點點油膩還是拌飯較划算⍥ 山茶花烏龍+$5加奶蓋奶蓋偏稀身 私心較愛有點鹹味的奶蓋對我們來說未到我喜歡的口味但茶味挺濃⍥ 茉莉毛尖茶葉由台灣訂回來不是用現成茶包難怪充滿茶香走糖更能突出本人不過熱的都是用即棄膠杯!?保溫效力及觀感都大打折扣
台灣菜一定是我最愛菜式首三甲內(ΘεΘ;)
無意中發現旺角新開台菜
@openrice 訂座還有折扣
我覺得性價比還真高
而且是少有的室內 #寵物 (ʃƪ¬‿¬)

台式午市套餐已包

肉質帶點咬口又軟稔
我是挺愛的!
滷肉少不免帶點肥膩
配合生的紫洋蔥能中和油脂感
這點小店蠻貼心!
我欣賞整體調味恰當

茶葉由台灣訂回來
不是用現成茶包
難怪充滿茶香
走糖更能突出本人
不過熱的都是用即棄膠杯!?
保溫效力及觀感都大打折扣

2023-07-02 57 浏览
💁‍♀️💁‍♂️ 27/6/2023(Tue), Dinner🍽今晚💁‍♀️為食妙妙同💁‍♂️A先生放工之後去咗旺角行街,行到咁上下去到家樂坊附近又覺得肚餓,於是睇睇附近有咩食先。抬頭見到呢間三公有一排figures放喺窗邊,咁岩我哋又想食台灣菜,一於今晚就喺度開餐啦😋😋🥢🥢!而今晚我地order咗:🔆 海苔銀魚滷肉飯便當($72)上枱時滿滿的一碗滷肉飯,炸銀魚疊得高高的,炸得金黃香口,每條銀魚大約有尾指的大小。下面是滷肉飯,滷肉肥瘦相間,切得工整,配合充滿骨膠原的滷肉汁,入口微微帶甜又脂肪的香氣,食完之後有點黏口的感覺,單單這個滷肉已經可以餸一碗白飯。最後仲有半隻溏心蛋,蛋黃仍流心,而蛋白入味。跟餐還有一小碟沙律🥗,醬汁酸酸甜甜的,好開胃。呢個沙律🥗仲加有少少蓮霧,清新又清爽,係比較少見會加入沙律嘅材料。🔆 蟹🦀肉魚籽椒麻拌麵便當($85)蟹🦀️份量都唔少,上面再加入三文魚籽,入口有蟹🦀肉嘅鮮甜再加上三文魚鹹香,十分好食😋😋😋。椒麻拌麵又麻又辣🌶️,拌勻煮得恰當嘅麵條,每條麵都沾滿椒麻味,食落刺激。其餘伴碟嘅溏心蛋、沙律🥗都同滷肉飯嘅一樣。🔆 椒麻拼盤(金錢肚、牛舌、大腸)($56)同樣都係又麻

而今晚我地order咗:

🔆 海苔銀魚滷肉飯便當($72)

🔆 蟹🦀肉魚籽椒麻拌麵便當($85)

其餘伴碟嘅溏心蛋、沙律🥗都同滷肉飯嘅一樣。

🔆 椒麻拼盤(金錢肚、牛舌、大腸)($56)

同樣都係又麻又辣🌶️嘅小食,包括有金錢肚、牛舌同豬大腸,三種食材本身都滷得入味,切出來都比較厚切,所以食起來也口感滿足一點,入口軟嫩不黏牙,配合椒麻的香辣,令人一件接一件食唔停口👍👍👍。

🔆 滷鴨舌($25)

滷得入味,滷水醇香,鴨舌爽口,而且份量都唔少,抵食。

🔆 水蓮($18)

平時比較少食嘅一種蔬菜,長長的一條食落都爽口。

🔆 檸檬阿里山愛玉(跟餐+$8)

檸檬🍋味道自然,酸酸地好開胃解渴。

🔆 黑糖濃乳愛玉菓子(跟餐+$8)

奶味濃郁,黑糖味道都好突出,最上面有一層濃厚嘅奶泡,入面有仲煙煙韌韌嘅果子同埋愛玉,口感好豐富。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:8.5/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:8.5/🔟
👉🏻 台式便當🍱價錢實惠,擺盤又靚,旺角區嚟講絕對值得一試

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車可考慮家樂坊🅿️,或者遠少少既MOKO🅿️或者朗豪坊🅿️
👉🏻 餐廳位近住家樂坊,旺角站或者油麻地站行過嚟都係10分鐘路程內,有大量巴士、小巴線經過,十分方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-06-27
三公係一間旺角新開嘅台灣菜,據說係「芋圓一」嘅店長開嘅~ 款式唔算好多,但有比較多配搭,主要係有6款餸,再選配滷肉飯、拌麵或者椒麻拌麵組成台菜便當😆 便當會配埋滷蛋、野菜同埋古早味炒冬粉~ 見到其他人影嘅相同佢餐牌都幾「圖文相符」,加上有香港比較少見嘅愛玉,所以就決定一試!•🥢 海苔銀魚滷肉飯便當 $72圖文相符👍🏼加埋啲野茶,顏色仲好豐富😌 有西蘭花、粟米荀、紅蘿蔔、酸菜同埋紫洋蔥~滷肉嘅份量好多,醬汁都偏多,炸銀魚下面係滿滿嘅白飯🤣 但滷肉份量係足夠撈晒成碗飯,仲唔會太濕~ 炸銀魚(白飯魚)嘅炸衣好薄,條條都肥嘟嘟,幾好食但可以落多少少海苔就香口啲🤏🏼•🥢 香酥雞球椒麻拌麵便當 $75炸雞新鮮炸起,表面乾身,入面好Juicy,都幾嫩滑👍🏼 椒麻拌麵嘅味道係幾惹味,但係就會蓋過咗滷肉嘅味,而最扣分嘅係個麵質較腍,有啲似伊麵,無平時食開嘅刀削麵/陽春麵咁有咬口🫣 同埋拌麵嘅份量係比滷肉飯少好多🫢 •🥢 椒麻拼盤 (金錢肚、牛舌、大腸) $56對於平時比較少食麻辣嘅我嚟講,都幾麻同幾辣🫢 係惹味嘅,但我食幾啖就要飲嘢🥵如果有食開麻辣嘅人嚟講係正常level~ 3款都煮到好腍而且幾入味~

🥢 海苔銀魚滷肉飯便當 $72

🥢 香酥雞球椒麻拌麵便當 $75
炸雞新鮮炸起,表面乾身,入面好Juicy,都幾嫩滑👍🏼

🥢 椒麻拼盤 (金錢肚、牛舌、大腸) $56
3款都煮到好腍而且幾入味~ 但牛舌腍到好似炆牛腩咁,好似多返啲啲咬口會好食啲🫢 金錢肚嗰啲「葉」入面收埋咗好多辣椒籽,所以食落就另外兩款更幾麻同辣🤣
椒麻拼盤 (金錢肚、牛舌、大腸)

🥢 抹茶麻糬愛玉 $48
原來係抹茶雪糕+麻糬,而唔係抹茶味嘅麻糬🫢誤會大了🤣
愛玉好滑溜,但已過切成一粒粒,比喺台灣飲嘅「檸檬愛玉」就稍為挺身啲啲,所以都會方便啲𢳂嚟食~ 愛玉係啲檸檬汁嘅,食到落底酸酸甜甜咁;麻糬偏軟身,但都算煙韌;抹茶雪糕就有啲啲怪,雖然抹茶嘅澀味幾出又唔太甜,但係雪糕嘅質地好嚡口,好似食到好多粗粒嘅抹茶粉咁😬 結論係抹茶雪糕同愛玉係唔夾嘅😂
(建議揀返其他口味嘅愛玉🤣)
抹茶麻糬愛玉

🥢 山茶花烏龍 (奶蓋 +$5)
奶蓋打得幾滑,不過有啲稀,所以好快就溶晒😬 雖然奶蓋味道偏甜,但我揀咗微甜嘅茶底,所以加埋一齊個甜度就都可以接受~ 烏龍茶底係有多一重清香,都幾好飲~

🥢 古早味冬瓜 (蒟蒻菓子 +$5)
冬瓜茶可能多冰,冬瓜味同甜味都有啲淡,但消暑一流🥵 蒟蒻菓子即係平時飲嘅寒天晶球,份量都幾多😆
香酥雞球椒麻拌麵便當
椒麻拼盤 (金錢肚、牛舌、大腸)