2019-10-23 828 浏览
拉面在香港始终有一定市场, 但在大埔区内拉面专门店却是当中的少数,数来数去,这里算是最对办的选择, 这晚就趁人在大埔, 顺道来试试。店子位於横街内,位置不算起眼,踏入拉面店,店子地方不算太大, 装潢如一般日式拉面店,店子一边是开放式厨房,厨房外围有一列吧枱,店内也有散座。除了餐牌外,还要留意店内的告示牌,看看那些是推介项目、时令推介和新菜色。先来一杯冰冻啤酒就最好不过, 点了朝日啤酒, 入口冰冻顺喉, 感觉唔错。再来串烧佐酒, 一客汁烧鸡翼, 烧得鸡皮脆身还带点焦香, 鸡肉口感很嫩滑,用了汁酱去调味, 吃起来就更加惹味。蔬菜类有冬菇串烧, 烧得刚刚好, 够香味之余,也保留冬菇的质感。选了黑蒜‧鸣拉面试试, 当侍者将面捧上来, 先喝一口汤底,汤头浓度适中而非常滋味,还有黑蒜油的蒜香味;而幼身面是弹牙的, 面质口感是爽口, 咬劲十足,有足够挂汤能力, 是满意的。叉烧方面,肥肉和瘦肉配合恰到好处,厚薄适中,有种入口即融的感觉; 溏心蛋做得唔错,入口软滑而蛋味香浓。这店的拉面算是制作认真的, 水准不俗, 也值得一试。
这店的拉面算是制作认真的, 水准不俗, 也值得一试。
2019-08-31 1032 浏览
又拉面 ?! 不过,自从转了新工之後,我真系好耐冇食拉面啦。而这一次来到大埔墟,买好东西後同太太相议好各自各食之後,我便周围看看大埔墟有什麽新既饮食地方我系未接触过既。在大明四里内没什麽心水,就行过去近山边的一段似是大明里 extension 的巷仔,找来一间门面有日式风格的拉面店一试。该店名叫《一鸣》。入来前,我并不知道这间拉面好不好食,有没有水准。而吸引我入来的因素,就是此店有很浓厚的日本风。坐在面包台,欣赏着面师傅煮面,是食拉面的一个小乐趣。因为来时仍未食早餐,我的肚子绝对是十分饿。所以,吃拉面的同时,我又叫份饺子令自己开心多一下。日式饺子,向来都是皮薄,猪肉馅够鲜味是会令食用者开心的,而皮脆也是一个令我食得很开心的其中一个指数。今餐的主角是拉面,我回了他们的黑蒜鸣。明显地,就是黑蒜酒豚骨汤底拉面。黑蒜油,直接令到宧汤十分之香,豚骨的汤或浓郁得黎易入口,叉烧香口肥美,荀亦嫩而香甜,而蛋也是味道美妙,单是流心蛋黄已经是香口至极。是全蛋面面条,入口烟韧,慢慢地咀嚼时,挂着汤汁,加上自身有面条香同蛋香,几样味道混在一起吃入口,味蕾感受到丰富,我亦得到了满足。面同配菜都令我感满足既全要原
面同配菜都令我感满足既全要原因就是那美味的豚骨汤底。好味道,口味没有偏浓,慢慢地一羹一羹的放入口,不一会,我饮晒了。
既饱又满足的一个拉面餐。本来,我担心入来一食会《一鸣》呜呼。但,最後出来的感觉,是《一鸣》惊人的感觉。名字的英文名称为《Amazing Ramen》,食完,的确好 Amazing。
2020-01-16 0 浏览
早几日放假同朋友去左大埔踩下单车郊游下 ,踩完系大埔行下发觉大埔都好似几多好野食下咁 ,行到七点几最後我地决定食呢间门面几有特色既拉面店。入到去感觉都唔错,几有日本feel 。坐抵睇下餐牌佢拉面选择有五个,我地三个人就叫左三款唔同黎一齐试下另外叫了两款小食。黑蒜油猪骨浓汤配叉烧拉面 卖相吸引一上枱已经闻到阵阵黑蒜香味,汤底相当浓厚,一试个汤不得了劲浓猪骨汤配埋黑蒜香真系好好味,面同叉烧都岩岩好 叉烧唔会柴皮 赞👍🏻另外叫了左个炸鸡都好出色,唔会炸到乾真真 ,咬落了仲要劲多汁,热辣辣好好食 。总括黎讲 可以番食🙈👍🏻👍🏻

入到去感觉都唔错,几有日本feel 。

黑蒜油猪骨浓汤配叉烧拉面
卖相吸引一上枱已经闻到阵阵黑蒜香味,

总括黎讲 可以番食🙈👍🏻👍🏻
2020-01-14 0 浏览
这店过往已有很多食评,为此写评纯粹更新一下,而且四年前左右来吃过,舖面与食物没很大变化。一般出外吃日式拉面,至少起标都$70-$80(已没计那些动辄过百的一难拉面🍜之类及九龙城某家$68但碗内垫了一大块石头少了半个面底且得2片叉烧...)这家底价是$58,已感觉上实惠。因开舖12点过了10分钟已内进,尚余些许4人枱。因时间尚早且自己二人但预算能快食,所以照坐4人座,店职员没反对。一碗 芫荽酱猪骨汤拼叉烧曲面,芫荽酱有中等味但去除了平常吃到的草腥味,汤底浓稠,加上曲面粗身,吃起来像沾面。叉烧有3片交足货。另加小食 炸鸡4件左右就炸得有点过硬。

香菜。鸣  叉烧太面
黑蒜。鸣  叉烧直面
炸鸡x4
2020-01-10
香菜。鸣  叉烧太面
黑蒜。鸣  叉烧直面
2020-01-01 0 浏览
平时大埔食黎食去系蕃茄螺丝粉,今次就食左呢间日本拉面。门口已经好日本风,店内装潢以日本上世纪特色为主题。今次试左个「一鸣」拉面,汤底较油,但可以接受,配菜好足料,拉面做到水准,值得一试!
2019-12-30 54 浏览
是日收工便与朋友到此食下佢既拉面隔离仲有间应该系姐妹店黎 食日本寿司🍣烧物刺身咁铺头细细,但好有日本🇯🇵feel 好似入左去日本啲居酒屋🏮呀我哋被安排坐吧枱位置,可以同师傅有更直接交流 可以望住师傅整我同朋友一人一碗简左黑蒜。鸣同限定。鸣,姐系广岛蚝猪骨汤一上拉面🍜哗左一声 啲蚝好大只呀!只只都胀卜卜饮饱水咁,本身谂住系细细只冇咩期望,饮啖汤有好浓蚝味,应该有落蚝去煲汤 我朋友就嗌左黑蒜油,成碗都黑蚊蚊 我都试左啖汤,反而蚝拉面比佢更浓,面质同配料就冇试佢个啲啦,应该都系一样冇咩特别小食:有秋葵紫洋葱牛油果,个汁酸酸地几好,配埋拉面食冇咁济
是日收工便与朋友到此食下佢既拉面

隔离仲有间应该系姐妹店黎 食日本寿司🍣烧物刺身

我哋被安排坐吧枱位置,可以同师傅有更直接交流
可以望住师傅整

我同朋友一人一碗简左黑蒜。鸣同限定。鸣,姐系广岛蚝猪骨汤

一上拉面🍜哗左一声

我朋友就嗌左黑蒜油,成碗都黑蚊蚊

小食:有秋葵紫洋葱牛油果,个汁酸酸地几好,配埋拉面食冇咁济

2019-12-30 39 浏览
有日想食拉面就试下呢间一鸣见有special menu ramen就试下呢个贵少少既广岛蚝(好似系)拉面🍜蚝有三只,只只都好大size下喎,食落几鲜甜 唔错唔错。👌🏼👍🏻

有日想食拉面就试下呢间一鸣

2019-12-25 95 浏览
前几日已经好有圣诞气氛,於是又再相约同事开车出去找找食,上次去完大围,今日一於去大埔,车程顺利但找车位就⋯⋯都唔知点解成知大埔都好多车霸晒位,真的是一位难求,兜了一圈後,终於有个路边位,开始觅食⋯⋯行过一条街之後发现有条後巷,见到有一间与日本食店相连的拉面店,於是就胆粗粗入去试下,个装修真的好似去咗日本咁,店铺细细,煮面位反而好大,睇下个餐牌,原来有午餐拉面,58/一碗⋯⋯咁平,心谂会唔会中伏呢?同事要黑蒜拉面加猪软骨,我就要了一个地狱拉面加蟹柳,个面上嚟真的不得了,超香!个卖相好吸引,一食更加不得了,真心好好食,我个辣面的辣度好得,好耐未试过食得咁过瘾!下次可以再嚟食下其他口味先!
2019-12-21 78 浏览
日本拉面喺香港实在好普遍,随时随地都食到不过追求有质素又好味,就唔系间间餐厅都做得到呢度装修简洁,充满日式风格拉面可以根据自己喜好选择,汤底、面嘅软硬度 、配料等等都可以自由配搭除咗拉面,呢度仲有串烧同其他小食可以拣猪骨浓汤拉面猪骨汤底系拉面最基本嘅配搭,呢碗猪骨汤汤底香浓唔太咸拉面拣咗直面,食落口感爽滑秘制地狱酱猪骨拉面对於唔系特别食得辣嘅我嚟讲,呢个辣度系可以接受,不过如果想再辣啲,点餐纸上面都可以注明加大辣度呢款拣咗曲面,比起直面会较烟韧叉烧系边位较肥,中间系瘦肉,食落爽口又充满肉香味广岛蚝猪骨拉面呢款系限定拉面,配料除咗广岛蚝仲拣咗猪软骨蚝肉大大件,食落鲜美唔会腥,确实份量十足又好味鳗鱼玉子烧呢款同平时嘅玉子烧好唔同,佢外面系一层滑蛋,包住满满嘅鳗鱼肉,口感偏滑呢间拉面店喺大埔已经一段时间,评价唔错,质素确实有保证
日本拉面喺香港实在好普遍,随时随地都食到
不过追求有质素又好味,就唔系间间餐厅都做得到

呢度装修简洁,充满日式风格

除咗拉面,呢度仲有串烧同其他小食可以拣

猪骨浓汤拉面

猪骨汤底系拉面最基本嘅配搭,呢碗猪骨汤汤底香浓唔太咸

拉面拣咗直面,食落口感爽滑
秘制地狱酱猪骨拉面

呢款拣咗曲面,比起直面会较烟韧

叉烧系边位较肥,中间系瘦肉,食落爽口又充满肉香味

广岛蚝猪骨拉面
呢款系限定拉面,配料除咗广岛蚝仲拣咗猪软骨

蚝肉大大件,食落鲜美唔会腥,确实份量十足又好味

鳗鱼玉子烧

呢间拉面店喺大埔已经一段时间,评价唔错,质素确实有保证
2019-12-19 61 浏览
今日再过黎大埔,左搵右搵想整个拉面食下,入左呢间一鸣拉面。睇到个店名,即刻谂起火影忍者入面既涡卷鸣门去一乐食拉面既画面😍😍小学睇到大个,始终未睇晒,可能等到退休再睇...唔知到时终卷未...言归正传,入到黎舖头唔算大,好多人帮衬。环境黎讲同普遍既拉面舖都差唔多,都几唔错。睇左两睇份menu就叫左个‘焰鸣’,姐系地狱酱猪骨汤底拉面😂。我唔知大家钟意面底硬度如何,我自己食意大利粉定拉面都系要硬身既,如果唔够硬,成碗即刻扣一百分..终於黎啦碗面,卖相好唔错😛食落去面质我都好满意,叉烧同只流心蛋都系水凖以上,如果面量可以再多就好🤤另外叫多个炸鸡,呢个炸鸡真系喜出望外,肉超滑...外皮又炸到好脆,钟意炸鸡既朋友一定要试下!!一个人食晒实在太邪恶了😈😈
今日再过黎大埔,左搵右搵想整个拉面食下,入左呢间一鸣拉面。
食落去面质我都好满意,叉烧同只流心蛋都系水凖以上

• 焰鸣拉面
  • 山葵忌廉酱伴炸香鸡
2019-12-18 37 浏览
最近天气转凉❄️☃️想食番换热辣辣拉面暖暖身同隔离唔系互通的,请注意⚠️呢间净系食拉面🍜黑蒜 呜 拉面🍜猪骨浓汤🍲配自家制黑蒜油,汤底十分浓郁🥣黑蒜味道几岀,配上香葱,香喷喷的味道,可以连汤饮晒,仲有半只糖心蛋、木耳丝等等配料可选叉烧或猪软滑面类可选择直面or 太面,呢个拣咗白色的直面唔够调味可以自己加芝麻、七味粉等等焰。呜拉面🍜秘制地狱酱猪骨汤底辣度可自由选择,由唔辣去到🌶🌶🌶,自己拣咗🌶🌶但唔算太辣配上十分多海老虾米🦐十分惹味呢个拣咗太面即黄色曲面叉烧肥瘦适中,浸透汤底精华拉面即叫即整,但十分有效率最後点了一份煎鸡软骨饺子🥟外表程金黄色,入面包含椰菜丝、鸡软骨等等,沾少少醋一起吃,不错👍🏼
最近天气转凉❄️☃️想食番换热辣辣拉面暖暖身

同隔离唔系互通的,请注意⚠️呢间净系食拉面🍜
黑蒜 呜 拉面🍜
配料可选叉烧或猪软滑

面类可选择直面or 太面,呢个拣咗白色的直面

唔够调味可以自己加芝麻、七味粉等等

焰。呜拉面🍜秘制地狱酱猪骨汤底
辣度可自由选择,由唔辣去到🌶🌶🌶,自己拣咗🌶🌶但唔算太辣
配上十分多海老虾米🦐十分惹味

呢个拣咗太面即黄色曲面

叉烧肥瘦适中,浸透汤底精华

拉面即叫即整,但十分有效率

2019-12-17 41 浏览
呢日同屋企人再去到大埔嘅人气拉面店, 对上一次嚟差不多一年前, 店舖六点钟开门,我哋就六点入去所以唔使等位, 呢排嘅天气比较冻, 见到店舖喺门口有提供热茶畀等候嘅客人享用, 呢方面几细心。猪骨浓汤拉面猪骨汤够晒香浓, 入口几滑身, 汤嘅香浓程度可以做到挂面嘅效果, 流心蛋嘅温度控制做得几好, 日本叉烧做得够入味够冧。黑蒜猪骨浓汤拉面香浓嘅猪骨汤加咗黑蒜, 黑蒜独特嘅香味 ,味道嘅层次感昇华。限定鸣( 广岛蚝猪骨)呢款限定嘅拉面餐厅有应该定期会转, 因为我都几锺意食蚝所以见到有广岛蚝就嗌, 呢个面嘅成本都几高有三只又大又肥嘅蚝, 蚝有鲜味, 个拉面嗌咗配猪软骨, 猪软骨都做到入味冧身。鳗鱼玉子烧将鳗鱼烧喺玉子烧入面,再淋上鳗鱼汁, 师傅嘅手势都几好,蛋嘅厚薄程度几一致, 蛋唔会煎得太老。

猪骨浓汤拉面

黑蒜猪骨浓汤拉面

限定鸣( 广岛蚝猪骨)

鳗鱼玉子烧

• 黑蒜拉面
  • 一鸣拉面
2019-12-16 37 浏览
之前食过一鸣丼食堂,好好食,一直都想食埋佢隔离间一鸣拉面,今日黎大埔墟,就食佢吧!其实呢条巷仔真系唔显眼,系要特登搵先会入黎。但都算多人食,系好食先会吸引到人黎吧!拉面有5款,我地叫左黑蒜猪骨汤,太面,拣左猪软骨。再叫左个芝士明太子玉子烧,同埋煎鸡软骨饺子。拉面先来,黑蒜油好香,但一开头冇咩烟,以为唔热,一夹起d 面,推开左d 油,d 汤既热气先涌出黎,有d 兴奋!枱面仲有炸蒜同拉面胡椒,加埋落碗面到食好香!糖心蛋、猪软骨都系出色既,仲有两块纸菜,都算多料。之後黎既芝士明太子玉子烧同煎鸡软骨饺子卖相都唔错,饺子好热,要放一阵先食到。 入面既馅都算多,胀卜卜。玉子烧都非常出色,蛋既熟度刚刚好,d芝士分布得几好,每一旧切开都有,加埋明太子既酱,味道好丰富,是必食的!Btw, 呢间餐厅d 日文歌几好听。

拉面有5款,我地叫左黑蒜猪骨汤,太面,拣左猪软骨。

再叫左个芝士明太子玉子烧,同埋煎鸡软骨饺子。

黑蒜·鸣

枱面仲有炸蒜同拉面胡椒,加埋落碗面到食好香!

糖心蛋、猪软骨都系出色既,仲有两块纸菜,都算多料。

芝士明太子玉子烧

Btw, 呢间餐厅d 日文歌几好听。

2019-12-12
芝士明太子玉子烧
2019-12-15 31 浏览
已经唔系第一次嚟食啦,今次又黎到大埔觅食,由於已经10:30,附近都唔知有咩食,之前食过一鸣拉面,所以对佢印象好好,谂住查查佢仲有冇开,点知真系仲有开!!所以呢个时间都嚟咗食拉面叫咗个芫荽味嘅拉面,成日觉得见到绿色嘅就觉得比较健康,我觉得呢个汤底好特别好好味而且汤底好浓郁所以好够味!我就拣咗曲面,同埋辛辣酱拣咗三个,而且餸拣咗系猪软骨,猪软骨好林,汤底我就觉得唔系好够辣,可能因为我比较食得辣仲叫咗唐扬炸鸡,炸鸡冇乜特别但系好细好易入口,同埋佢嘅酱搭配得好好食!水都系一如既往嘅冰柠檬水温泉蛋真系好正虽然已经好夜,但系都仲有好多人仲食紧

仲叫咗唐扬炸鸡炸鸡冇乜特别但系好细好易入口,同埋佢嘅酱搭配得好好食!
水都系一如既往嘅冰柠檬水
温泉蛋真系好正
虽然已经好夜,但系都仲有好多人仲食紧
2019-12-06 43 浏览