今日放假陪妈妈出嚟大埔街市买嘢,买嘢之前就搵餐厅食午餐先,想食日本野,近近地附近有间都几好多好评既餐厅,一於就系到食lunch 😗😗晏昼一点几,估唔到都几full,小店唔算大大概可以坐10几人,啱啱好剩返两个位,唔使等😆有午市拉面套餐,每款$60 ,可以加饮品同埋小食。我哋就一人叫咗一个餐😬一碗一鸣拉面,一碗黑蒜。鸣拉面🍜店内嘅环境都做到好似日本咁,好多日本嘅poster落完单先见到有个夏日限定嘅拉面或者乌冬,都几吸引🥺🥺我哋坐系吧枱可以睇住师傅整嘢食🤪啲碗碗碟碟都放得好企理,真系好似去咗日本嘅拉面店,细细间,得一两个员工😝😝首先嚟咗两杯饮品,一杯系西柚梳打,另一杯系青柠青苹果梳打。个人比较喜欢西柚梳打,酸酸甜甜,又醒神又开胃!青柠青苹果梳打就比较甜,建议少甜比较好😬首先系我个碗黑蒜。鸣拉面面我拣左直面配叉烧,个汤底超级浓😍😍超香黑蒜油味,食落口唔会好油。只糖心蛋啱啱好,食完半只系唔够喉,好想加多一只🤣块叉烧肥瘦均匀,都好淋,食得出有烧过/煎过!妈妈嗰碗系一鸣猪骨浓汤拉面,佢就配猪软骨同曲面,试咗佢一啖,可能我个黑蒜油比较重口味,显得呢一碗清啲,不过妈妈话佢觉得ok,猪骨味都好够香浓!

一碗一鸣拉面,一碗黑蒜。鸣拉面🍜
店内嘅环境都做到好似日本咁,好多日本嘅poster

落完单先见到有个夏日限定嘅拉面或者乌冬,都几吸引🥺🥺

首先嚟咗两杯饮品,一杯系西柚梳打,另一杯系青柠青苹果梳打。

首先系我个碗黑蒜。鸣拉面

块叉烧肥瘦均匀,都好淋,食得出有烧过/煎过!

妈妈嗰碗系一鸣猪骨浓汤拉面,佢就配猪软骨同曲面,试咗佢一啖,可能我个黑蒜油比较重口味,显得呢一碗清啲,不过妈妈话佢觉得ok,猪骨味都好够香浓!不得不提佢嘅猪软骨好好食,入味之余焖得好淋,唔会痴牙😝同埋佢呢碗加咗唐辛酱,小辣,真系微微既辣,几正!
仲有佢个曲面比较弹牙,同埋粗身少少,如果下次再嚟食我会拣曲面,啱我口味😝

每碗拉面仲加咗小食,饺子同埋炸鸡各一。
我几锺意食个饺子,尤其系配埋个青葱酱油,好香口,里面嘅猪肉馅料都几多,唔错唔错。
炸鸡就乾咗少少,不过佢个沙律酱同普通嗰啲唔同,点埋炸鸡都几好食👍🏻

总括来讲,小店喺地铁站附近都好方便,食完行过去街市嗰边买嘢都好近,小店嘅装修都好日本,两碗拉面都几高水准👍🏻仲有就系午市套餐加埋饮品同埋小食,价钱算平,每人$100都唔使,好抵食😆

• 饺子
  • 黑蒜。鸣
  • 一鸣拉面
2020-06-27 988 浏览
医生话经常食自己会早死,继续独毒拉面晚餐。坐错位背光添,搵角度影靓相非常困难!发现附近有劲多大乡里出城开饭,连划点餐纸落单都唔识!黑汤、白汤、红汤都唔知是什麽,唔识字?侍应们不厌其烦多次重复解释,真系辛苦晒。发现点餐纸上没有加底或加面项目,那麽有信心份量必定够您饱?原来放到最底,终於见到。士多啤梨梳打,罐装饮品甜甜有气,似气水多於果汁没怎样特别。麒麟生啤,开开胃醒醒神,比朝日生啤稍浓,同样清香!Asahi 生啤,我一向喜欢日本啤,味道清新透心凉!再次 First stop 食饱饱再转好下场。半熟蛋,多谢请食蛋!靓蛋不用什麽调味,原味流心蛋黄已绝对甘甜香黏,蛋白滑弹。芥辣八爪鱼,似乎自家捞制,偏咸偏乾闷闷的。鱆鱼烧,巧遇老友在此工作,竟然食到老友亲手造鱆鱼烧比我食,运气大好,惊喜的美味!当然趁热食,甜酸度刚刚好,不咸不呛不浊,清新可口精神焕发!外皮咽韧,爆开烫烫甜美蛋浆,还有主角鱆鱼粒。味浓弹弹,混埋木鱼丝及紫菜粉,豪气地成粒啪,豪气畅快!饺子,点餐纸上无提过蒸煎还是炸,等待时真的十分期待,原来系炸饺子。新鲜出炉泛着油光,饺皮奇脆无比,馅料充足胀卜卜。菜肉塞得满满,食得到菜甜肉香,还有少

饺子,点餐纸上无提过蒸煎还是炸,等待时真的十分期待,原来系炸饺子。新鲜出炉泛着油光,饺皮奇脆无比,馅料充足胀卜卜。菜肉塞得满满,食得到菜甜肉香,还有少少肉汁,沾上果醋能减低油腻感更可口。

铁板鱆鱼粒,块铁板呢?可能午巿特别为我做,多谢师傅无拒绝我 特别要求。感觉似微波炉叮出黎,鱆鱼粒虽然爽脆卜卜声,但叮到乾争争。甜酱油跟鱆鱼烧一样,要趁热食,放凉变得油腻。

炸鸡,其中两件太乾太燶太硬,鸡皮脆到薯片一样索索声,一咬便粉碎。另两件较浅色正常得多,皮脆肉嫩而且鸡汁湿润慾滴,卷埋芥辣更开胃醒神,点解无鲜柠角既?

焰鸣叉烧拉面,硬太面走葱 3 倍唐辛酱加蟹柳带子刺身,已包括味蛋紫菜竹笋樱花虾,五光十色非常丰富!厚切肥美咽韧胶弹五花腩,油脂甘甜不腻不滞,豪不犹豫大大块啖啖肉,劲满足幸福!味付糖心蛋清香不浊不咸,蛋黄味浓郁浆浆黏黏大爱!日本蟹棒双头尖好易认,实净质地鱼肉清甜不过火。竹笋爽脆,无渣味道独特。带子刺身切薄三片质感廷廷,盐渍所以咸的?没有鲜甜味,怪怪的。

捞匀三倍唐辛酱前,先来两口原味辣汤。味淡水汪汪有微微辛辣味,随即让肉松唐辛酱与汤汁融合,变得厚厚黏黏糊糊。太面卷着肉松挂着大量辣汤,大大口连汤带面细味,额头汗珠冒出,辣得兴奋!辣味浓烈有层次不单调,比达摩更出色!我要硬面的,依个软硬度只属普通未能满足到我,如果点普通应该会更腍。美味辣汤搭拉面夹着肉松樱花虾更添火花,转眼消灭!汤汁都差点给我全部尽收肚里去。

黑蒜油猪骨汤猪软骨拉面,硬直面走葱 3 倍唐辛酱,竹笋佳爽脆有少少渣,味付蛋可口回味。先来原味黑蒜汤,蒜味未见突出,被浓浓猪骨汤所淹盖,幸好还有阵阵黑蒜香甜味。坚多猪软骨,足足 5 大旧!松化肉质连住脆卜卜软骨,咬到咯咯声抑扬顿挫,悦耳有趣过瘾!浓郁甜酱油味道,消减两旧已有点腻。硬直面竟然比硬曲面更好食,质地更结实廷身有咬口,可以再硬一点,硬面比软面能带更多汤汁。大大注直面挂上唐辛酱连大量汤汁大大力狂啜,惹味辛香,汤汁浓郁甜美,满足满足!再来连汤带面齐齐扫入口,汤汁灌得嘴仔满满,拥着拉面咀嚼滚动非常,汤汁再热一点会更舒畅!

一鸣叉烧拉面,硬直面走葱 3 倍唐辛酱加樱花虾,一鸣拉面即基本猪骨浓汤。先来几口猪骨浓汤,极浓厚杰黏稠猪骨汤,香醇甜美还带着霸道猪肉味,随後捞埋辣酱再品嚐。甜中带辛,微辣惹味,饮到舔舔脷。直面够硬富弹性有嚼劲大爱。带汤力超强,每啖水润多汁,卷埋松软肥叉同吃,依只直头系回锅肉味道,十分有趣和味!

广岛蚝叉烧猪骨汤拉面,硬直面走葱 3 倍唐辛酱。轻烚广岛蚝超劲腥,嫩滑多汁滴滴!我自家烚必定要烚到微缩去掉腥味才会享用。猪骨汤没有蚝味,明显分开煮的。奶一样的雪白,原味亦似奶一样香浓甜味,捞匀辣粉再来几口,香辣兼备黏黏厚厚滋味无穷!广岛蚝实在太腥,尝试跟不同食材混合希望能掩盖其味道,完全无效!顶硬上食晒去。

黑松露酱忌廉汤叉烧拉面,黏牙的曲曲硬太面卷着紫菜卷着木耳丝,个汤硬系觉得似足忌廉蘑菇汤,跟日式拉面完全唔夹,似食紧忌廉蘑菇意粉。汤汁厚杰,浓到有点浊欠清爽,只是有点腻,味道不错的。

矶烧鲍鱼猪骨汤拉面,硬直面走葱 3 倍唐辛酱加樱花虾。硬朗结实的直面挂汤力特强,黏满辣椒粉狂啜,兴奋刺激胃口全开!薄薄的猪骨汤尚算甜味,加入 3 倍唐辛酱即时浓稠更惹味!瘦猛猛的叉烧给我混浊酱油味,并不讨好。马虎地用拉面卷住美妙多了,樱花虾有着不少功劳,使得汤汁程现海味味道。矶意思系海边的岩石,称矶烧表示保持原汁原味的吃法,不过此鲍鱼仔给不到这种感觉,幸好鲜弹带有酱油味道。食过几次限定拉面最清爽最好味就系依碗,首次全部汤清掉,一滴不漏,恭喜恭喜!

烧墨鱼咀,生水味浓,墨鱼味弱,过份冲洗欠缺鲜墨鱼味,质地劲爽脆。酱烧鸡肾,烧粒粒太细粒,食得不够豪迈,全熟爽爽肾味香浓,试试无妨。海螺串烧,烧粒粒螺肉,咽咽韧韧,淡淡然的螺味。烧原条鳗鱼,跟蒲烧差天共地。涂上厚厚浓味甜酱汁,减轻一点会舒服一点。薄衣衣瘦削结实不肥美不松软,鱼皮黐牙,整体唔难食。

汁烧厚切牛舌,早前系红磡食咖哩牛脷,成个脷尖队出黎吓死朕!眼前串烧都系成条脷队出黎,好采无脷胎啫。坚大条呢!幸好清得脷胎乾乾净净,没有太强烈的厌恶感觉。厚厚的热热的,软塾绵绵有肉汁,不是爽弹类型,清香温柔的酱油味不过份食得过。

鸡皮串烧,独特长条形鸡皮,焦香薄脆,甘香油润凤脂飞射,美味不油腻。落味得宜,烧得非常出色!汁烧帆立贝,先来焦香微脆,後到绵湿带子肉,虽平凡但味道不错。

盐烧秋刀鱼,功力深厚烧得出色!雪藏秋刀亦保存得很好,肉质结实不霉。鱼汁立立令,结实鱼味香甜特浓,真的心满意足!食得乾乾净净鱼骨都损埋。鱼肠鱼脂非常肥美甘甜,忘记掉丢胆状,直接嘴嚼胆汁爆开苦苦的。

汁烧鸡翼,竟然有碳烧焦香,是我的错觉吗?皮脆肉嫩,咬开喷烟热辣辣,唧上鲜柠汁,提鲜百倍!汁烧鸡肝,次次都卖晒,终於缘份到食到咯,食得到也未必好。鸡肝真系几乾硬下,跟葱花蒜蓉蒜片完全唔夹,还有阵阵羶味,羶味来自鸡血。
麒麟生啤
2019-06-04
半熟蛋
鸡皮串烧
盐烧秋刀鱼
大埔广福道入一条街、围住大明里公园d 旧楼o个o抖d 餐厅多不胜数,有都几出名o既牛腩面同豆腐花等等,简直就系食街。今次o黎到,物色完一轮,最後拣o左过多一条街、一个相对比较静o既角落o既一间拉面店。餐厅铺面唔大,出面只有数张台,然後就系长条型围住厨师o既bar 台。系有d 窄,但淡黄o既灯光、墙上各类手绘同埋红色布帘,整体上却不失日式小店o既风情。五款拉面入面我拣o左黑蒜.鸣($78 未加一),会在猪骨汤以外多一重自家制黑蒜油。一直都好锺意黑蒜o既味道,比起黑松露,其实我更加喜爱前者,尤其黑蒜仲系近年大热o既健康食材。实物o黎到,成碗汤都系黑黑o既一碗,黑蒜油落得非常之多,赚到了!汤底有住非常之浓o既蒜香,唐辛酱我圈o左少许,对我o黎讲辣度刚好,提鲜得o黎又唔会过抢。叉烧同猪软骨之间我拣o左叉烧,圆碌碌两大片。面都有两个选择,就选了简单o既直面,浸淫o系黑蒜猪骨汤之下灵舍好味,食完个面我直头要清你碗!呢间拉面店唔只得拉面食,仲有炸物、串烧玉子烧等等,试o左份汁烧帆立贝($38) 同埋汁烧鸡翼($28)。个鸡翼o既外层涂满甜甜咸咸、令人流晒口水o既酱汁;带子份量唔多,但系充满bbq o

食物

黑蒜.鸣 ($78)

叉烧
黑蒜.鸣

呢间拉面店唔只得拉面食,仲有炸物、串烧玉子烧等等,试o左份汁烧帆立贝($38) 同埋汁烧鸡翼($28)。个鸡翼o既外层涂满甜甜咸咸、令人流晒口水o既酱汁;带子份量唔多,但系充满bbq o既气息,裙边部份尤其脆口。
(前) 汁烧鸡翼 ($28),(後) 汁烧帆立贝 ($38)
汁烧鸡翼
汁烧帆立贝

饮品点o左士多啤梨一千零一夜($32),有住优雅o既名字。好大杯,亦落o左好多青柠同薄荷叶,再加入鲜甜、含真正果肉o既士多啤梨汁,巧妙咁冲击你o既味蕾。
士多啤梨一千零一夜 ($32)
食物
黑蒜.鸣 ($78)
汁烧帆立贝
士多啤梨一千零一夜 ($32)
今日喺大埔墟体育馆做完运动,记得朋友讲过附近有间几出名嘅拉面店,作为一个拉面控当然唔会放过依个机会啦😎拉面除咗可以拣汤底,仲可以拣埋面条、面质、要几多葱、要叉烧定系猪软骨、辣唔辣🌶唔只餐牌多选择,枱上面都摆咗调味料畀大家自由加🧂一场嚟到就决定试下「限定·鸣」($88),今日系鱼介猪骨浓汤,汤底果然名副其实非常浓厚😍面条拣咗直面🍜有啲拉面店嘅叉烧系薄切,而依度嘅叉烧算系比较厚,咬落去有啖啖肉嘅感觉,而且食到叉烧有轻轻烧过嘅香味,如果烧耐少少多啲焦香味就更好🔥溏心蛋非常出色,单系睇到半生熟嘅蛋黄已经知道烹煮时间拿捏得非常好,而且够晒入味👍本身碗拉面系包咗半只溏心蛋,但系我食完半只都觉得意犹未尽,强烈推荐大家要追加一只溏心蛋🥚做完运动想解下热,所以另外嗌咗一杯青苹果白桃乳酸梳打($28)🍹,亦都好适合配搭埋浓味嘅拉面除咗拉面同饮品之外,亦都可以嗌串烧、玉子烧、炸物等等屋台料理,可惜今次得自己一个食唔到咁多,惟有留返下次食喇🤤

唔只餐牌多选择,枱上面都摆咗调味料畀大家自由加🧂

面条拣咗直面🍜

2020-11-17 0 浏览
无意中发现大埔墟呢一间充满日本特色嘅拉面,一入到去就见到有吧枱可以望住师傅煮嘢食,有几张小枱。见到墙身贴满唔同特色同意思嘅日本海报,真系好似去咗日本嗰啲居酒屋咁。呢度下单嘅方法系自己圈出自己嘅个人喜好,我哋都叫咗黑蒜鸣猪软骨曲拉面同焰鸣叉烧直拉面🍜,然後软硬度,辣度等都可以因应自己嘅喜好去选择。面一上,就闻到一阵阵嘅蒜香味同埋猪软骨配合樱花虾味。个人认为食面既主角系汤底,两者一啲都唔油腻同咸,秘制汤底配合小小既辣粉去刺激味蕾,好爽至於配料猪软骨同叉烧,量多之余仲入口即融小食方面,我哋叫咗芝士粟米玉子烧,粟米粒粒分明,芝士溶咗喺蛋之中,味道适中,就连我唔太锺意食芝士嘅人都觉得好好味。温馨提示,呢个要趁热食啊,如果冻咗芝士硬d就冇咁好食!另外我哋仲叫咗炸鸡软骨同几串烧物,鸡软骨点沙律酱,呢个组合系天衣无缝串物当中,比较深刻嘅系牛柳粒,因为佢唔会太烟韧,一入口已经即刻充满牛香味。其他串物就觉得普普通通。不过整体来讲系大满足,一定会再嚟食过
至於配料猪软骨同叉烧,量多之余仲入口即融

2020-11-16
2020-11-14 23 浏览
1️⃣[ 焰。鸣拉面🍜 ]ʜᴋᴅ60✍🏻 面底可以拣直面或者曲面食面就比较有咬口 曲面腍啲粗啲呢款拉面系辣味拉面 汤底非常浓郁🥰系原本猪骨汤再加秘制地狱酱 好正流心蛋煮得啱啱好 叉烧肥瘦均匀 🤩配菜仲有樱花虾 木耳丝 紫菜足料又好味😋😋🌟推荐指数:8/102️⃣ [ 芝士明太子玉子烧🧈 ] ʜᴋᴅ78✍🏻 外表好吸引 满满嘅明太子同柴鱼片喺面份量亦非常多 而且系原条上可以自己切我地食完拉面切开仲系热辣辣😝一啖食到晒玉子 芝士同明太子邪恶得嚟仲好满足🥳🥳🌟推荐指数:8/10______________________________🥑整体嚟讲🥚整体感觉十足十日本拉面店木枱櫈 黄灯 红布 仲有杯冰水都令我觉得好似去咗日本咁🇯🇵而且拉面质素非常高 价钱合理绝对会再回头🌝😋好味指数:8/10🏃回头指数:8/10🔎🏷️ #letus新界 #我要吃掉全世界 #letus日本菜系列 🔍
1️⃣[ 焰。鸣拉面🍜 ]ʜᴋᴅ60

芝士明太子玉子烧
  • 芝士明太子酱玉子烧
  • 焰鸣拉面
2020-11-14 20 浏览
已经帮衬过呢间拉面店好几次,今日又黎食个Quick Lunch。店内既装潢系行简约日式路线。午市拉面🍜可以自己配搭,自己拣汤底,配料、面既软硬度,最惊喜系可以拣叉烧/猪软骨。叫左 🔥焰。鸣 - 地狱酱猪骨汤底唔算超辣,大约系平时x仔既小辣Level。叉烧正常,溏心蛋ok喎!拣左直面,弹牙👍🏻佢d樱花版将成个味道既层次昇华左!午市可以加$20追加小食+饮品,叫左饺子:我分唔清系煎饺定炸饺😂但好食,够热。👍🏻平时系出面食碗拉面闲闲地都要成百蚊,宜家只系$60真系超抵食!食埋饺子🥟包野饮都只系$80!真系好满足呀🤰🏻。呢间野好多学生帮衬!因为呢到学生有得减$10,加替玉只系要$5咋!良心小店!👍🏻

店内既装潢系行简约日式路线。

叫左 🔥焰。鸣 - 地狱酱猪骨汤底

唔算超辣,大约系平时x仔既小辣Level。

叉烧正常,溏心蛋ok喎!

拣左直面,弹牙👍🏻佢d樱花版将成个味道既层次昇华左!

午市可以加$20追加小食+饮品,叫左饺子:

我分唔清系煎饺定炸饺😂但好食,够热。👍🏻

2020-11-12
  • 焰鸣拉面
2020-11-04 34 浏览
今日我朋友经过大埔墟的时候发现一间隐世拉面店因为疫情关系都是外卖自取为主我们点了三个拉面两个小吃分别是白、黑、赤三种汤底就是一鸣、黑蒜。鸣、焰。鸣因为朋友不吃香菜所以没办法点青汤小吃方面点了玉子烧和豚平烧现在外卖自取八五折比平时平宜很多不过外卖的拉面是没有现场的好吃但是值得一赞的是贵店的包装很用心而家汤和面分开拉面不会因为泡汤而糊掉虽然卖相没有那麽好但能吃到外卖拉面实在难得焰。鸣的辣度适中辣而不渴吃完拉面再配上辣汤头 十分满足直面稍为偏硬下次还是点太面试试黑蒜。鸣的黑蒜味十分浓郁像一个一个蒜蒜吃着呢不过因为汤头是黑的所以拍照只能拍到黑的一鸣就是猪骨浓汤拉面虽然是最普通的但是汤头绝不马虎吃到一口一口的小吃最令我惊人的因为玉子烧做到嫩滑刚熟的不容易一鸣。拉面能做到嫩嫩的玉子烧加上热辣辣出炉真是伎足100分!另外一个叫豚平烧这是推介菜外面是玉子烧但里面是包裹着满满的菜和猪肉加外面淋的沙拉酱就是搭配得很赞小店还有很多串烧下次也可以试一下

今日我朋友经过大埔墟的时候发现一间隐世拉面店
因为疫情关系都是外卖自取为主
我们点了三个拉面两个小吃
分别是白、黑、赤三种汤底
就是一鸣、黑蒜。鸣、焰。鸣
因为朋友不吃香菜

辣而不渴
吃完拉面再配上辣汤头 十分满足
直面稍为偏硬
下次还是点太面试试

黑蒜。鸣的黑蒜味十分浓郁
像一个一个蒜蒜吃着呢

但是汤头绝不马虎
吃到一口一口的

小吃最令我惊人的
因为玉子烧做到嫩滑刚熟的不容易
一鸣。拉面能做到嫩嫩的玉子烧
加上热辣辣出炉真是伎足100分!

另外一个叫豚平烧

小店还有很多串烧
下次也可以试一下

外卖自取
2020-11-02 32 浏览
大埔墟其实有好多小店有好多唔同嘅嘢食妈咪今日同我讲好想食日本拉面我真系好乖咁买埋返去同佢一齐食个靓靓下午茶啊近大埔新街市间叫做一鸣拉面嘅小店店虽然细细地但系呢入去就好有亲切咁好似真系入咗一间日本嘅拉面店日式嘅装修加上店员好有礼貌准备好点面张纸比大家选购唔同口味嘅嘢拉面有四款唔同口味嘅拉面面条面条质细葱唐辛酱都由你自己选一个拉面性价比非常之高只系60蚊可以加钱配搭唔同嘅配菜根据你想饮嘅餐饮加$20加或者$30仲有餐饮同埋小食亲民贴地我就替妈妈叫咗个黑蒜鸣叉烧拉面。配炸鸡自己就叫焰鸣猪软肉拉面加叉烧。配饺子呢度啲店员仲细心咁帮你包好而且外卖盒好紧实,放心攞冻饮都会比张纸巾帮你包好抵赞一返到屋企打开外表依旧好靓仔先讲焰鸣猪软肉拉面追加叉烧。拉面本身除咗有呢个猪软骨同埋我自己加嘅叉烧之外已经有半只蛋,大量嘅细葱,木耳丝,仲有樱花虾⋯食料好丰富首先个汤底真系好有层次先有猪骨做汤底带有辣味仲要加埋樱花味嘅香三个层次配合得好猪软骨都好入味我拣咗做呢个曲面质地啱啱软硬适中正饺子只加左本身个秘制酱汁有小小酸但好好食之後到黑蒜鸣叉烧拉面。配炸鸡自家制嘅黑蒜好香令到成个汤都有层黑蒜油喺面汤底浓稠但系绝对唔会
大埔墟其实有好多小店

根据你想饮嘅餐饮
加$20加或者$30
仲有餐饮同埋小食
亲民贴地

我就替妈妈叫咗个黑蒜鸣叉烧拉面。配炸鸡
自己就叫焰鸣猪软肉拉面加叉烧。配饺子

呢度啲店员仲细心咁帮你包好
而且外卖盒好紧实,放心攞
冻饮都会比张纸巾帮你包好
抵赞

一返到屋企打开
外表依旧好靓仔

先讲焰鸣猪软肉拉面追加叉烧。
拉面本身除咗有呢个猪软骨同埋我自己加嘅叉烧之外
已经有半只蛋,大量嘅细葱,木耳丝,仲有樱花虾⋯食料好丰富
首先个汤底真系好有层次

我拣咗做呢个曲面
质地啱啱软硬适中

只加左本身个秘制酱汁
有小小酸但好好食

之後到黑蒜鸣叉烧拉面。配炸鸡

自家制嘅黑蒜好香

$200两个人就可以食到咁既质素
开心仔

外卖自取
2020-11-02 16 浏览
今天跟朋友走过街市,之前提过很想一起去吃日本拉面的,因为疫情的关系今年大家也都没办法出国,於是找到了在大埔的一鸣拉面,进去店内有着日本居酒屋的氛围,而且墙上还有许多日本卡通的贴图,实在很贴心。虽店面用餐非常好,但因疫情关系,我们讨论之後还是选择了外带一起到家里用餐,没想到店员很亲切地跟我们说外带还有打85折的优惠!!! 太开心了~等了十分钟左右,店家已经将外带的拉面跟小吃包装整备好了,工整的2个手提纸袋内装了2个拉面跟2个小吃。我们点了黑蒜拉面跟豚骨拉面,回到家打开面碗看到拉面上洒满了葱花,并且用一大片海苔盖住,掀开海苔还有2大片的拉面叉烧及1个糖心蛋,小吃的部分我们点了玉子烧与豚平烧,份量十分充足!! 我个人觉得黑蒜拉面非常特别,因为黑蒜汤是黑色的,搭配猪骨浓汤配叉烧,光是把汤倒出来就已经闻到黑蒜的香气了。因为外带关系,外带的碗具也是黑色,结果拍照看起来整碗拉面都黑色,拍照看起来就比较不好看了,不过味道倒是很实在的香醇,豚平烧也是他们的招牌,里头好像包裹住美乃滋与芝士,咬下全是满足,要不是疫情的关系我们还是会选择在店内用餐。因为这间店也是有串烧、寿司跟居酒屋的,有机会来大埔的朋友不访

等了十分钟左右,店家已经将外带的拉面跟小吃包装整备好了,工整的2个手提纸袋内装了2个拉面跟2个小吃。我们点了黑蒜拉面跟豚骨拉面,回到家打开面碗看到拉面上洒满了葱花,并且用一大片海苔盖住,掀开海苔还有2大片的拉面叉烧及1个糖心蛋,小吃的部分我们点了玉子烧与豚平烧,份量十分充足!! 我个人觉得黑蒜拉面非常特别,因为黑蒜汤是黑色的,搭配猪骨浓汤配叉烧,光是把汤倒出来就已经闻到黑蒜的香气了。因为外带关系,外带的碗具也是黑色,结果拍照看起来整碗拉面都黑色,拍照看起来就比较不好看了,不过味道倒是很实在的香醇,豚平烧也是他们的招牌,里头好像包裹住美乃滋与芝士,咬下全是满足,要不是疫情的关系我们还是会选择在店内用餐。因为这间店也是有串烧、寿司跟居酒屋的,有机会来大埔的朋友不访可以来一鸣拉面嚐嚐看他们的招牌拉面,顺便配上一杯啤酒,此生无憾。

2020-10-31 21 浏览
一开头被门外既餐牌吸引,好钟意手绘风格的线条,总觉得餐牌设计得有心思,餐厅主理人所制作既食物都必定有其一套哲学。一入餐厅,就嗅到一阵浓浓既肉汤味。同友人望咗餐牌一阵,心思思想点6、7款串烧同小食,不过谂谂下叫得「一鸣拉面」唔叫碗拉面食好似唔make sense,所以最後点左一碗猪骨汤底猪软骨拉面,同当日限定鱼汤汤底叉烧拉面,仲有3款小食。两款拉面汤底味道都好浓郁,但又唔会太重口味(好怕啲好咸嘅汤底),唔会愈食愈口渴;浓稠程度岩岩好,即系有润滑既口感,但又吾会太黏牙;试一啖汤,入口既味道同店内飘浮系空气中既味道融合,感觉几奇妙。汁烧鸡翼食落甜甜地,可能系用左日本酱油既关系。鸡肉亦嫩滑多汁。岩盐烧赤虾系是日厨师推介,虾肉实净,虾头相对烧得比较入味,送酒应该好正。黑醋汁南瓜秋葵沙律既黑醋味稍为太重,如果混合其他汁中和平衡一下更好。

2020-10-29 12 浏览
今日路过见到呢间一鸣好似都几多人推荐过!就入去试下😍食个靓lunch。叫咗一碗猪骨汤拉面~拣咗我最锺意嘅曲面😍食落巧弹牙!剩系食啲面都好满足了!搭配埋个饺子小食,简直系100分午餐🥣
2020-10-24 25 浏览
见到呢间餐厅平时排哂队,今日早到少少,见唔洗等好耐位,就去帮衬一下了。见到铺内外都好日式,而铺内有好多日式卡通嘅设计同贴画,好特别啊!至於食物,通常去一间餐厅食,总会有d好食,有d一般,而呢间一鸣拉面,却系全部食物都好好水平,唔会话有食物令人失望!我地嗌左招牌「一鸣拉面 ($75)」同期间限定嘅「鱼介猪骨拉面 ($88)」。拉面嘅面质同配料,都好细心咁俾顾客按自己喜好去拣,两个拉面嘅汤底好浓郁,特别欣赏期间限定果个拉面,猪骨味好香浓之余,却又唔会抢左鱼味,鱼同猪骨味都试到,好balance,做得好成功。另外,佢嘅叉烧都做得肥瘦均匀,好好食,食完一个面都好够饱!另外,试左个厨师推介嘅烧赤虾,果然推介冇错,赤虾大大只,食落新鲜,亦有虾膏,冇帮衬错,下次会想再嚟食过~~
见到呢间餐厅平时排哂队,
今日早到少少,见唔洗等好耐位,就去帮衬一下了。

见到铺内外都好日式,
而铺内有好多日式卡通嘅设计同贴画,好特别啊!

至於食物,通常去一间餐厅食,总会有d好食,有d一般,
而呢间一鸣拉面,却系全部食物都好好水平,
唔会话有食物令人失望!

拉面嘅面质同配料,都好细心咁俾顾客按自己喜好去拣,
两个拉面嘅汤底好浓郁,
鱼同猪骨味都试到,好balance,做得好成功。
另外,佢嘅叉烧都做得肥瘦均匀,好好食,
食完一个面都好够饱!

另外,试左个厨师推介嘅烧赤虾,
果然推介冇错,
赤虾大大只,食落新鲜,亦有虾膏,冇帮衬错,
下次会想再嚟食过~~
2020-10-22
  • 一鸣拉面