餐厅: 一风堂
资讯:

2019-11-22 18 浏览
店内5个员工,4个客,下午茶时段,店舖内每个客人都只系叫一个tea set,个set有一碗面,一支饮品,一份甜品。结果4个客人叫野食,有3个客人要催几次单叫个面加底又唔记得加,支装饮品即攞即有都要催先肯攞嚟,甜品一早做好,只需要攞出嚟就可以serve,攞十几分钟都攞唔到五个员工serve四个客人,都鸡手鸭脚,唔系喺厨房吹水蛇皇,就系企埋一边㩒手机,一系就发紧白日梦,完全冇待客嘅诚意,呢间舖不可一不可再
结果4个客人叫野食,有3个客人要催几次单
2019-11-22
2019-11-08 60 浏览
通常来吃一风堂,必定是选择三色其中一款「丸」,再加一碟饺子。吃到有点闷了,这次就尝一尝一风堂的沾面吧!沾面凉凉的,沾上暖暖的汤底,十分好味!笋是小编的至爱,这笋甜甜的,凉凉的,十分爽脆,很棒!豚肉是偏肥肉多的,小编还是较喜欢肩肉,有质感。溏心蛋是没有味道的,要挂上汤底才好味喔!汤底视觉上已经很冲击,第一次吃沾面是有脆脆的,还要整碗都充满着!汤底略咸了一点,但还可以接受的。午市时间不算太多人,不需要排队,可以安静独自坐,在等候拉面的时候,可以先吃芽菜当小食~

沾面

The Wagyu Ramen lunch set was a pretty attractive deal..... $148 including the Kirin Ichiban beer. The beef was top quality and the ramen were not too tangled.... which is perfect for me.Not sure how long this deal is there, so I would like to have it again.... as soon as I can. The EEL RICE was also very tasty. The Eel meat had that perfect stickiness which I love.... wish there was more quantity though. GYOZA has always been my favorite so I may be biased whenever writing about it. It was nic

Eel  rice

GYOZA has always been my favorite so I may be biased whenever writing about it. It was nicely presented and it did not disappoint me .... as always
Overall, the lunch set above, seems like a good value for money. So definitely worth a try.

Gyoza
2019-10-02
Eel  rice
Gyoza
2019-10-27 42 浏览
一风堂8周年赘沢大判和牛拉面定食,配搭「麒麟一番搾・限定柚子啤酒」定食包括和牛拉面, 迷你和牛丼, 柚子啤酒汤面的牛肉一整大片密铺平面紫菜上印有食一风堂饮kolin薄薄而肉质松软牛味也是可以的牛脂不羶 让口感更丰富浸泡在汤里的约8成熟在表面的颇生我较喜欢吃生的汤底较平常的清要了软面 而依然有咬劲牛肉饭的牛是烧的但靭 味道尚可拌饭的酱汁稍多有葱花和wasabi 可解一点腻啤酒有很香的柚子味你平常的啤酒更易入口很好喝整体而言是不错的套餐
一风堂8周年
赘沢大判和牛拉面定食,
配搭「麒麟一番搾・限定柚子啤酒」

定食包括和牛拉面, 迷你和牛丼, 柚子啤酒

汤面的牛肉一整大片密铺平面

你平常的啤酒更易入口
很好喝

整体而言是不错的套餐
2019-10-26 61 浏览
放工去咗九龙湾搵女朋友行街夜麻麻好想搵啲野食暖下肚所以就去左好耐无食过既一风堂好快就叫左个赤丸拉面食有少少辣少少黑蒜油坦白讲都几浓味豚肉嘅份量足够流心蛋无得输依家黑鱿鱼炸得恰到好处点埋沙律酱非常好味而且份量都够两个人食整体来讲虽然同日本嘅水准有少少距离但系都非常唔错
放工去咗九龙湾搵女朋友行街

而且份量都够两个人食

整体来讲虽然同日本嘅水准有少少距离但系都非常唔错
炸黑鱿鱼
2019-08-30 255 浏览
Noodle are all tangle together and seem it has not been wash with cold water after cooking taste very gluey! Soup & Pork taste is alright, service was rather rude / blunt when waiter asked us to wait whilst cleaning other table instead of taking orders!
2019-08-30
  • 赤丸拉面
2019-08-19 274 浏览
平时好少食一风堂 嗰日经过冇乜人又肚饿就入去食下 我哋叫咗三碗拉面同埋一个饺子好快啲拉面就上晒啦我叫咗赤丸新味先试下个汤都好浓厚,唔似其他连锁店咁水nel nel面质我叫咗普通,黎到有少少偏硬不过都ok佢仲有少少黑麻油,食落好香之後先捞埋佢上面嗰啲辣酱,感觉好惹味啲配料都好正常差唔多食晒碗拉面嘅时候饺子就到喇个饺子一份六粒,跟一个饺子汁食落个底都好脆口但系好细粒,真系一口一粒个馅都冇乜特别下次会试下食其他嘢😊
平时好少食一风堂
嗰日经过冇乜人又肚饿就入去食下
我哋叫咗三碗拉面同埋一个饺子
好快啲拉面就上晒啦
我叫咗赤丸新味
先试下个汤都好浓厚,唔似其他连锁店咁水nel nel
面质我叫咗普通,黎到有少少偏硬不过都ok
佢仲有少少黑麻油,食落好香
之後先捞埋佢上面嗰啲辣酱,感觉好惹味
啲配料都好正常
差唔多食晒碗拉面嘅时候饺子就到喇
个饺子一份六粒,跟一个饺子汁
食落个底都好脆口
但系好细粒,真系一口一粒
个馅都冇乜特别
下次会试下食其他嘢😊
2019-08-17 192 浏览
放工已经成8半,周围餐厅都排哂队,而一风堂相对比较少人,所以就成为我happy Friday dinn啦大约等了15mins就有位了,环境舒适、位置唔挤拥,唔使贴住人食📍赤丸拉面正常味道、汤底不会太咸,份量比较适合女生。另外加左8蚊既辣味番茄酱,食得辣嘅人,强力介绍比较推介带汤搵面加啊📍沾面有啲啲失望...詹面汤竟然系用碗上,汤好快就冻了,面同肉都系冻既....所以要食得好快..冻左就唔好食🌟建议谂家食咩,一坐底就顺便落单。🌟卖单果阵叫声职员,咁就唔使企住等。🌟提供既茶要闻下/细淡少少试味,因为未热茶,有啲变味🌟如果唔够食,可以加$2追加面。

📍赤丸拉面
正常味道、汤底不会太咸,份量比较适合女生。

辛蕃加玉

另外加左8蚊既辣味番茄酱,食得辣嘅人,强力介绍
比较推介带汤搵面加啊

📍沾面

🌟建议谂家食咩,一坐底就顺便落单。
🌟卖单果阵叫声职员,咁就唔使企住等。
🌟提供既茶要闻下/细淡少少试味,因为未热茶,有啲变味
🌟如果唔够食,可以加$2追加面。
2019-08-16
辛蕃加玉
2019-08-08 195 浏览
就黎去旅行自己一支公黎德福换电话搞左一大轮等佢过资料行过隔离一风堂食LUNCH先其实食过咁多次拉面黎讲一风堂真系性价比最高招牌#赤丸新味完成度高加多个面底记得卖单都好似唔洗$100每次食都会饮埋D汤吉碗先走人正!
就黎去旅行

加多个面底记得卖单都好似唔洗$100
每次食都会饮埋D汤吉碗先走人
正!
2019-08-04 179 浏览
食啲野先至去逛街去左德福食一风堂拉面之前都系日本食多 未试过香港内食星期六都几多人食 等左大约20分钟就有位等候时间都算快 叫左: 特制辣肉味噌拉面x1 一风堂赤丸新味拉面x1再加10件饺子拉面汤底浓郁 面软硬度适中溏心蛋味道几好 都几流心豚肉肉质就麻麻 比较实 无乜特别好好食饺子唔错 唔会太焦唔太多肉刚刚一口一件整体都大致不错服务员下单都有效率个人就锺意食辣肉味噌拉面多啲不过日本一风堂就会有啲泡菜芽菜配食而香港就无~
食啲野先至去逛街

一风堂饺子
辣肉味噌
一风堂饺子
2019-08-04 93 浏览
八月第一个星期六晚上,九龙湾。好友来电相约雀局,开局前先在我家附近找个地方晚饭,适逢晚饭时段,虽然不喜欢排队吃饭,可是每家餐厅门外都挤满了人,也没有办法,想起之前他说过想吃这家的和牛拉面,可惜那次已经卖光了,我们就去碰碰运气。排队要到接待处前面的机器按轮候纸,先输入人数,留意着屏幕显示就行。等了大概15分钟,终於可以入座,里面地方偌大,座位跟客人虽多,但不会出现碰到邻座的情况,灯光明亮,全木装潢,简单又舒服。看到餐厅为了庆祝开业八周年,推出了$148的赘沢大判和牛拉面定食,已经包括了一份和牛拉面,迷你和牛丼饭跟一杯期间限定的啤酒,看着非常划算,就每人点一份试试。赘沢大判和牛拉面,汤底虽然不黏稠,味道却相当浓郁,喜欢浓汤如我也觉得很够味;铺上两大片薄切和牛肉,全是采用澳洲和牛,油花满布整片和牛,不用怎样咀嚼,入口已经近乎即化;身为鸡蛋控,看到半只蛋黄呈膏状的溏心蛋心情不免有点激动,除了令拉面加分不少外,半熟的美味口感难以形容; 面条为鸡蛋面,虽然没有很弹牙,但也算是不错,混入了一些柚子皮,也加添了柚子清香,味道更丰富。迷你和牛丼里面的和牛粒经过灸烧,份量很足,不过筋位多,相对拉面的牛肉片
八月第一个星期六晚上,九龙湾。

汤底

汤底虽然不黏稠,味道却相当浓郁,喜欢浓汤如我也觉得很够味;
和牛肉片

和牛片

溏心蛋

迷你和牛丼饭
迷你和牛丼里面的和牛粒经过灸烧,份量很足,不过筋位多,相对拉面的牛肉片明显的部位不一样,要嚼比较久;米饭粒粒分明,淋上适量酱汁,有葱花和芥末,提升整体的味道,个人觉得米饭要比和牛粒出色。
麒麟一番榨•限定柚子啤酒
最後送来一杯麒麟一番搾.限定柚子啤酒,100%麦芽酿制,而一番搾的意思是指以第一道麦汁酿造,这是餐厅为了活动而跟日本知名啤酒品牌麒麟啤酒合作推出的,麒麟啤酒特地为了餐厅调制以柚子及青柠檬为主的口味,微酸的清新配合冰凉畅快的口感,如果能在吃拉面的时候同时喝的话一定更爽的。

以连锁店来说,质素比起很多拉面小店也还要高,原来第一家一风堂於1986年在九州开业,希望以拉面改变时代,到现在日本已有超过85家分店,海外也开设超过80家店舖,但仍然坚持创新拉面文化的本质,难怪经常有新品推出,而且价钱相宜,有机会要再来尝尝其他口味的拉面。
2019-08-03
迷你和牛丼饭
2019-07-29 139 浏览
近来见大小报章,网上传媒大力推一风堂的大判和牛拉面同啤酒。今晚特登过来德福一风堂试试,点知一坐低询问侍应有冇大判和牛拉面,原本已经售罄,实在有点失望,唯有叫叫其他出品。札幌味噌拉面是德福限定推介,当然要叫吓!上枱的时间,强烈的味噌扑鼻而来,汤底黏度不算太高, 但味道相当浓郁。面底是用上蛋黄太面,虽然只少许挂汤效果,但是面质爽口弹牙,蛋味恰当。叉烧肥瘦恰当,味道味道适中。手羽先明太子其实是明太子鸡翼,外层炸得香口,内里肉质嫰滑,明太子带点点咸香。总体而言,已连销式拉面店计算,出品味道是很好的。加上侍应细心解释,还送上两包消毒湿纸巾,实在是值回票价。

札幌味噌拉面

叉烧肥瘦恰当,味道味道适中。

手羽先明太子

2019-07-07 168 浏览
很久未吃过一风堂拉面,这天首次到德福的一风堂,想要再次吃一碗浓厚汤低的拉面叫了一碗赤丸拉面, 由於本人重口味, 所以觉得很对味每一啖汤与面都感受到极浓的汤头挂面,令人一口接一口很快吃完但吃完後整个下午也很口渴,可能也因为我把整个汤都喝完了

叫了一碗赤丸拉面, 由於本人重口味, 所以觉得很对味

每一啖汤与面都感受到极浓的汤头挂面,令人一口接一口很快吃完

赤丸

但吃完後整个下午也很口渴,可能也因为我把整个汤都喝完了
赤丸
2019-06-26 193 浏览
一风堂我已经食过好多次,就算去几次我总有一餐系食佢既,系超级忠实fans啦!今日放假见好耐冇黎食面,所以系下午3点左右就黎食啦,入到黎见到餐牌有新既店长推介,黑椒铁板牛舌,见卖相几吸引所以叫左一份,同埋必食既特制赤丸拉面,再黎一个生啤🥰🥰拉面一到,我最开始系用筷子夹起少少拉面入面既糖心蛋蛋黄食,个种半生熟既口感真系无法抵挡🤤🤤🤤,然後将紫菜浸入汤度再夹黎食,吸收左猪骨汤既紫菜好浓郁!之後加入生蒜,辣芽菜,捞埋夹埋面一齐食,因为我食拉面好锺意叫超硬面,食到最後啲面都唔会变到太淋影响口感,生蒜蓉同辣芽菜既辣味加埋面好夹,变得好野味。拉面入面既叉烧系用左猪柳肉用低温烹调既方法制作,所以唔会好似热水烚肉咁乾憎憎。仲有青葱, 木耳,黑蒜油同埋少少既辣肉酱,木耳好爽口唔会淋,黑蒜油增加左猪骨汤既香味,基本上食完一碗拉面已经好满足啦。🥰🥰不过对比返,系日本食既一风堂拉面汤底比香港店比较淡,香港店汤底比较浓,所以有朋友觉得佢会好咸,哩方面改善下会更受欢迎呢!👍黑椒铁板牛舌分量同想像差唔多,食落既口感有啲似猪颈肉,虽然系切得薄但好有弹性好爽口,加上个汁有少少酸味令人好开胃,送酒一流!👍因为之前每个星期都
一风堂我已经食过好多次,
就算去几次我总有一餐系食佢既,
系超级忠实fans啦!

今日放假见好耐冇黎食面,
所以系下午3点左右就黎食啦,
入到黎见到餐牌有新既店长推介,
黑椒铁板牛舌,见卖相几吸引所以叫左一份,
同埋必食既特制赤丸拉面,再黎一个生啤🥰🥰

因为之前每个星期都会黎食所以做埋会员,
已经系bari super级会员啦,所以每次黎食面都会有一个印花,储够6个就免费一碗拉面,而且3点系叫啤酒买一送一,好低食!👍
2019-06-21
  • 特制赤丸新味
  • 东京酱油拉面
2019-06-17 177 浏览
考完试同 friend 去#一风堂 食个#拉面 放松下叫左#ippudohk 既 #煮干系拉面 碗面一放上枱闻到好香鱼乾味汤底都好精华又浓 ,用左小鱼乾熬制上汤,仲有肉质嫩嫩的慢煮叉烧,加埋一风堂招牌豚骨汤,每一啖都有鱼香味,赤玉食得多,今次新既「鱼乾味玉」,溶系汤入面,搞到成个拉面好浓郁。
考完试同 friend 去#一风堂 食个#拉面 放松下
叫左#ippudohk 既 #煮干系拉面