2022-12-28 14 浏览
位於觀塘的台式餐廳,食物加點日式元素。店內以木系裝潢為主,餐牌種類不算多,台式、日式的飯麵、小食及甜品都有,飲品主要是茶類飲品。小吃:府城蝦卷 金黃色的蝦卷,像春卷般,炸得很香脆且乾身,沾一點沙律醬,裡面則是煙韌,帶點口感。小吃:麻辣香滷豬耳朵豬耳朵很爽彈,口感豐富,而且很開胃的涼拌小菜。麵:豆乳雞烏龍麵特色湯底是奶白色的,由特濃豆乳製成的,不過不太嚐到豆乳味,相對清淡的。食材方面有無骨雞卷、腐皮及青菜。無骨雞卷肉質細嫩;烏龍麵細滑。季節限定:麻辣鴨胸鴨血湯麵冬日的季節限定湯麵,鴨血入味,沒有腥味;而鴨胸帶點煙燻香味,不過不失,另外還有隻滷水蛋。湯底夠麻辣,這款扁扁平平的麵條特別掛湯,很過癮。甜品:芋圓仙草凍甜品只有兩款,一凍一熱的選擇。一碗仙草凍有地瓜圓、紫薯圓、芋圓,很煙韌,有嚼勁。另外還有紅豆,紅豆本身已是甜甜的,所以甜度剛好。
位於觀塘的台式餐廳,食物加點日式元素。
店內以木系裝潢為主,
小吃:府城蝦卷

小吃:麻辣香滷豬耳朵

豬耳朵很爽彈,口感豐富,而且很開胃的涼拌小菜。
麵:豆乳雞烏龍麵

無骨雞卷肉質細嫩;烏龍麵細滑。
季節限定:麻辣鴨胸鴨血湯麵

冬日的季節限定湯麵,鴨血入味,沒有腥味;
而鴨胸帶點煙燻香味,不過不失,另外還有隻滷水蛋。
湯底夠麻辣,這款扁扁平平的麵條特別掛湯,很過癮。
甜品:芋圓仙草凍

另外還有紅豆,紅豆本身已是甜甜的,所以甜度剛好。
2022-12-26 751 浏览
-一起食堂🍽-麻辣鴨胸鴨血麵 $78呢個係冬日季節限定!冬天食辣野就最正😋鴨胸肉juicy嫩滑而鴨血又夠哂彈牙配麻辣湯最夾😉-麻辣雞肉乾拌麵 $68想食重口味d可以試麻辣乾拌麵有大量葱乾蒜架麻辣醬撈埋勁香😌仲要雞肉係勁多每啖麵都咬到勁多雞肉🤣-酥炸地瓜條 $38地瓜條真係必點!平時去台灣夜市都會食🤣地瓜條外層沾左粉漿一咬外層酥脆但入面地瓜軟糯😍-鹽酥雞 $38鹽酥雞就正常味道但就非常抵食勁多雞🤣-府城蝦卷 $28呢個蝦卷都值得一試😉蝦卷好鮮甜入面仲有d脆粒應該係西芹個d味😋-愛玉鳳梨綠茶/珍珠奶茶 $24食台灣野又點可以冇珍珠奶茶🧋!幾飽都要叫杯😂-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 觀塘開源道48號威利廣場地下G5號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_觀塘#foodieluveat_台灣菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食
一起食堂🍽

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_觀塘
#foodieluveat_台灣菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #台灣菜 #台灣料理 #台灣麵 #鹽酥雞 #麻辣鴨血
2022-12-23
呢間主打台式菜,也有日系菜式,例如鰻魚飯之類。台灣餐廳必備的台式飲品,他們都有,仲有台式甜品芋圓系列,有熱有凍。雖然位置吾係觀塘中心區,偏向近海旁位置,相對黎講係寧靜的一角,給人的感覺是遠離繁忙的地區既同時,亦容易到達。今次叫左冬天限定的麻辣鴨胸鴨血湯麵,凍冰冰的天氣食返啲熱辣辣既湯麵,簡直係令人身心舒暢,當然食得辣既朋友仔先好試呢個湯麵,辣度都有返甘上下(我食到大概四至五小辣的程度)鴨血嫩滑好味,有三、四大件,鴨胸意外地都係嫩滑的,通常食親都有啲柴口,今次食呢個切的厚厚,嫩滑,有鴨味。麵條包裹著辣湯,使人味覺上的刺激之餘,心理上也滿足,食食下都辣到出汗。朋友叫左招牌花雕麻油雞湯麵,花雕酒係自己鍾意落幾多就幾多,我朋友一下就落曬😂😂我淨係飲左啖湯,都覺得佢個花雕酒味道好重,接受到重花雕酒味既朋友可以落曬落碗麵到。小食方面,我哋叫左鹽酥雞同烤台灣香腸,鹽酥雞係好抵食,三十幾數一碟係滿既😂😂然後我一個人食左好多粒鹽酥雞,實現鹽酥雞自由😂😂炸的香脆,味道都吾錯,上到檯係熱辣辣既。烤台灣香腸係切片既,份量相對無鹽酥餅雞甘多,隨碟仲附有生蒜片。飲品方面,台灣菜緊係要飲珍珠奶茶🧋啦!飲珍珠奶茶為咗

飲品方面,台灣菜緊係要飲珍珠奶茶🧋啦!飲珍珠奶茶為咗要感覺健康點,我簡左無糖,飲落都好入口既,珍珠軟軟的。朋友既四季春茶愈飲愈好味,第一啖飲落去四季春茶味都濃郁,加上無糖健康,不失為配搭台灣菜的飲品,所以說食台灣菜必備要有台式飲品!!

不得不提既係佢個燒仙草,雖然口味上食落同得之前食開的仙草味道不同,但係燒仙草一定要等一陣先好食!吾好好似我哋甘急一上檯就放落口!吾係因為熱既問題!而是佢地個燒仙草放涼小小係會凝結,形成液體同固體之間的口感,食落比起就甘液體燒仙草味道更好!而且佢又吾會話全部都凝結成固體狀的仙草凍!總之口感比單一液體仙草汁黎講豐富左好多!好吸引!下次仲要黎食多次!芋圓都比得好足料,煙韌韌的!

加上店員們都好nice,沒有加一價錢,但係有加一既服務,甜品後上都有人幫我們follow! 服務態度非常好👍
珍珠奶茶
  • 花雕麻油雞湯麵
  • 珍珠奶茶
  • 麻辣鴨血鴨胸湯麵
放工開完會搵食,實在太肚餓啦,搵間平靚正又大大份嘅台灣嘢食就最啱。同事平時都會嚟呢度食, 我就真係第一次,估唔到份量大之餘仲要係好精品,味道唔錯 好似呢個古早滷水拼盤,啲牛展非常入味,豬耳亦都彈牙,雞翼夠晒淋 另外呢個鹽酥雞, 分量非常之大 , 每粒都好脆,味道均勻另外呢個肉燥燙青菜 ,加幾蚊加肉燥汁,即時非常入味呢個庥城蝦捲亦都好特別, 入面有一粒粒蝦仁,外面皮薄香脆,新鮮炸好 貢丸湯亦都有台式古早味道 最喜出望外係呢個花雕麻油雞湯麵,麻油雞好香濃嘅麻油味,而且雞卷煮得好淋,應該係醃製過程有好足夠嘅時間, 但係唔會太鹹太濃味,反而啱啱好,最特別係可以自己淋啲花雕落去湯度, 自己調節酒味, 非常有誠意飲品方面當然揀 最減肥嘅愛玉荔枝綠茶, 唔會太甜

另外呢個鹽酥雞, 分量非常之大 , 每粒都好脆,味道均勻

另外呢個肉燥燙青菜 ,加幾蚊加肉燥汁,即時非常入味

貢丸湯亦都有台式古早味道

飲品方面當然揀 最減肥嘅愛玉荔枝綠茶, 唔會太甜
2022-12-21
  • 花雕麻油雞湯麵
2022-12-22 27 浏览
放咗工搵飯食去到呢間台灣餐廳見到幾抵食行入去睇餐牌 原來之前喺中環食過分店好似出咗款花雕麻油雞湯麵($78)未食已經聞到好香雞湯味花雕一小杯另上 可以根據自己喜好加入湯中我就一定倒晒全部啦 超香酒味超香雞湯味麵底係烏冬 滑滑溜溜好吃雞卷也是依舊好吃紅燒三寶牛肉麵 ($88)有很多的大大件牛肋條 還有牛腱和牛丸麵底也是烏冬 湯底也香濃芋圓仙草凍($38)大碗到傻咗完全係兩個人份量 超級抵食芋圓煙煙韌韌的 仲有紅豆添燙青菜四季春茶 黑糖薑母茶
放咗工搵飯食
去到呢間台灣餐廳見到幾抵食
行入去睇餐牌 原來之前喺中環食過分店

好似出咗款花雕麻油雞湯麵($78)
未食已經聞到好香雞湯味
花雕一小杯另上 可以根據自己喜好加入湯中
我就一定倒晒全部啦 超香酒味超香雞湯味
麵底係烏冬 滑滑溜溜好吃
雞卷也是依舊好吃

紅燒三寶牛肉麵 ($88)
有很多的大大件牛肋條 還有牛腱和牛丸
麵底也是烏冬 湯底也香濃

芋圓仙草凍($38)大碗到傻咗
完全係兩個人份量 超級抵食
芋圓煙煙韌韌的 仲有紅豆添

燙青菜

四季春茶 黑糖薑母茶

觀塘上班族注意!位於開源道尾的一間小店,店面的確不是Eye-catching,有種小店Feel,但係我確實推介佢哋的花雕麻油雞湯麵!花雕麻油雞湯麵足料超香!滋味好吃仲好滋補添!濃濃花雕酒香,而且加入不少藥材例如金針、雲耳、紅棗、杞子等配料,麻油雞湯頭不會太油膩,另外再配上令人微醺的米酒,不過的建議落少少就夠!另外帶皮無骨的雞肉捲也煮得入味,啖啖肉好爽!麵底是烏冬,口感上滑溜又帶Q彈口感,不過如果係配店台式嘅白麵就更加好喇!麻辣鴨胸鴨血湯麵麻辣湯底也不錯,少辣少麻,食落過癮!一碗麵配上三大舊鴨血都很不錯,鴨血飽滿多汁,而且大大舊很滑溜~而麻辣湯麵係配台式麵條(類似台灣牛肉麵嘅麵),感覺好夾過烏冬!
花雕麻油雞湯麵
另外帶皮無骨的雞肉捲也煮得入味,啖啖肉好爽!
2022-12-09
2022-12-20 30 浏览
一起食堂食過中環嘅一起食堂覺得唔錯, 見到觀塘有分店就去試下。咁岩最近天氣轉冷, 最好就係食熱辣辣嘅野食。 所以我地叫左花雕麻油雞麵, 原條蒲燒鰻魚飯同埋熱仙草芋圓。花雕麻油雞麵呢個真係好好食, 我平時飯量唔多都一次過食哂, 而且凍冰冰嘅天氣食一碗熱辣辣嘅麻油麵, 食完個人即時暖哂!佢個雞係超滑, 花雕酒係另外上俾你淋上去!原條蒲燒鰻魚飯鰻魚真係原條上, 仲大個個碗嘅直徑。咬落去啖啖肉, 加埋日式配菜,同埋鰻魚汁, 送飯食真係一流! 熱仙草芋圓冬天真係要食熱辣辣嘅野, 糖水可以兩個人分, 仲有大量芋圓, 係芋圓控嘅福音!飲品叫左無糖嘅珍珠奶茶同埋檸檬茶, 價錢優惠而且可以選擇甜度! #台灣美食 #一起食堂 #台灣菜 #foodie #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkcatering #hkboy #followforfollowback #likeforlikes #like #instali
一起食堂
食過中環嘅一起食堂覺得唔錯, 見到觀塘有分店就去試下。

花雕麻油雞麵
佢個雞係超滑, 花雕酒係另外上俾你淋上去!

原條蒲燒鰻魚飯

熱仙草芋圓

#台灣美食 #一起食堂 #台灣菜 #foodie #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkcatering #hkboy #followforfollowback #likeforlikes #like #instalike #likesforlike #likeforfollow #likelike #liketime #likelikelike #likes#breakfast #yummy #goodmorning #foodie #foodielady #foodblogger #foodstagram #foodphotography #foodlover #ig_mood #hongkongfoodie
2022-12-20 20 浏览
今日黎到觀塘行街買電話,行到累就搵間餐廳食下野休息下,黎到呢間餐廳服務員熱情既招待就決定入去試下。我就選左台式爌肉飯,肉汁鮮嫩,入口即溶,口感一流,重有隻滷水蛋,非常正宗台灣風味。唔使去台灣都食到,真係好滿足。另一款係原條浦燒鰻魚飯,燒汁非常好味,鰻魚好新鮮,重有隻溫泉蛋撈埋飯食真係世界級享受。我十分喜愛。飲品方面就選左珍珠奶茶熱飲,少甜。味道岩岩好,室溫最岩就係而家天冷時飲。珍珠非常有口感。另一杯係仙草奶茶凍飲,少甜。奶香味好香濃,非常道地。值得一試。最係叫左甜品,一個係芋園燒仙草(熱),呢個水比較多,甜度適中,芋圓唔算多,一粒粒非常彈牙。另一款係芋園仙草凍,呢款芋園比較多,水比較少,但係都有好香既奶香味。我個人就鐘意呢款。唔知你地又鐘意邊款呢。

觀塘必食餐廳之一!🥰 餐廳裝潢呈簡約日式風,以木色為主調,環境休閒舒適,不設用餐時限,店員服務態度很好🤗 食物方面主打台式及日式便當,食物質素高,價錢低至中等,性價比高👍🏻 附近上班人士必收藏🙆🏻‍♀️晚市二人消費:$299 🫧不設加一服務費🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅🐓花雕麻油雞湯麵 ($78)✨人氣之選,果然是招牌菜,好有驚喜!湯底本身清甜滋補,散發藥材香味,附上花雕酒自行加配,味道昇華 更香濃😚 烏龍麵非常滑溜彈牙,份量多,雞卷大大件又厚身,肉質好嫩滑,好飽肚好滿足👍🏻🐖黑糖豬軟骨飯 ($68)✨好味!大大件豬軟骨 肉質十分軟腍又入味,配上流心蛋拌飯吃一流🤤🤤 份量多,好飽肚好滿足👍🏻𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌🧆古早滷水拼盤 ($68)✨牛睷、滷蛋、豬耳、雞翼好味又抵食拼盤🥰 件件軟腍又入味,特別推薦牛睷及豬耳👍🏻🥬肉燥燙青菜 ($28)✨份量多,新鮮油麥菜配上肉燥一流🍲貢丸湯 ($15)✨熱騰騰,味道清香鮮甜,貢丸爽口彈牙😚𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔🧋仙草奶茶 ($24/冷)✨🍵白桃烏龍茶 ($18/熱)✨
觀塘必食餐廳之一!🥰

🐓花雕麻油雞湯麵 ($78)✨

🐖黑糖豬軟骨飯 ($68)✨

𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌
🧆古早滷水拼盤 ($68)✨
牛睷、滷蛋、豬耳、雞翼
好味又抵食拼盤🥰 件件軟腍又入味,特別推薦牛睷及豬耳👍🏻

🥬肉燥燙青菜 ($28)✨
份量多,新鮮油麥菜配上肉燥一流

🍲貢丸湯 ($15)✨
熱騰騰,味道清香鮮甜,貢丸爽口彈牙😚

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
🧋仙草奶茶 ($24/冷)✨

🍵白桃烏龍茶 ($18/熱)✨
2022-12-17 18 浏览
之前經過見到幾吸引,但因為未開所以無食到。今日同朋友專程到訪位於觀塘工業區嘅一起食堂,餐廳座位闊落舒適,主打台灣料理。古早滷水拼盤 $68台式料理點少得滷水拼盤,有牛𦟌、雞翼、豬耳及滷水蛋,煮得好入味,牛𦟌肉厚軟腍👍🏻花雕麻油雞湯麵 $78藥膳雞湯加少許麻油更香濃,飲第一啖湯已有少許酒香味,旁邊仲送上一小杯花雕酒俾客人自行加添,喜愛酒香人士啱晒,雞卷好抵讚,肉質好嫩滑👍🏻鰻魚飯 $98鰻魚肉嫩肥美,仲附有溫泉蛋,蛋黃加鰻魚汁拌飯好美味,不過鰻魚汁多啲就更好喇😁仙草奶茶 $24愛玉荔枝綠茶 $24可選甜度,無糖/半糖/正常,半糖比起出面台飲店偏低甜度,下次選正常會開心啲😆

古早滷水拼盤 $68

花雕麻油雞湯麵 $78

鰻魚飯 $98

仙草奶茶 $24
愛玉荔枝綠茶 $24
今日我同事帶咗我去近觀塘碼頭一間台式餐廳食晚飯,平日晚市時段過嚟好彩唔洗等位,但見到好多人買外賣!餐廳裝修偏復古風,牆上仲掛咗台灣電影海報,深色系木枱木凳企理乾淨,員工超友善又talkative,用餐氣氛輕鬆!肉燥貢丸湯米粉+鹽酥雞($68)見到有米粉當然要點,肉燥嘅油香鹹香撈埋落煮到剛好嘅米粉,香菇貢丸肉味香濃,鹽酥雞炸到好香口,如果有更多鹽酥粉應該更惹味!肉燥花枝丸湯米粉+鹽酥雞($68)呢碗份量感覺更多,湯底比較清,香蔥增加香氣,大大粒花枝丸彈牙,仲要配埋鹽酥雞,幾抵食。府城蝦卷($28)呢款小食幾有驚喜,薄薄豆皮皮包住彈牙鮮甜魚漿同蝦肉,炸到外皮香脆,肉餡口感豐富食落好過癮!滷牛腱($38)份量幾多,厚切牛腱每塊都軟嫩入味,送米粉或者麵食都別有一番滋味!燙青菜($24)今次食咗清燙油麥菜加上蒜粒,口感爽脆帶微甘。愛玉鳳梨綠茶($24)綠茶夠香夠濃,飲落回甘,香甜鳳梨汁,特別加入愛玉增加口感!黑糖薑母茶($18)冬天飲返杯足料黑糖薑母茶,驅寒暖身又暖心,女士必點!芋圓燒仙草($32)呢度仲有台式甜品供應,超大碗燒仙草加上煙韌芋圓,兩個人share夠曬滿足!

2022-12-16 23 浏览
觀塘美食多, 今晚就到左呢間#一起食堂 ,餐廳地方大設計得很精緻,卡位坐得很舒適。點左2個主食同埋小食大家分享,分別是花雕麻油雞湯麵, 雞卷調味得很好, 肉汁豐富且嫩滑,花菇厚身兼煮得入味, 湯內有紅棗,桂圓同杞子,飲落感覺滋補,花雕酒香配藥膳口味很夾,烏冬麵質煙韌,推介👍👍。黑糖豬軟骨飯,配上清湯、青菜🥬跟流心蛋。黑糖豬軟骨煮到剛好,唔會硬又不會過淋,軟骨有咬口, 將流心蛋跟米飯拌在一起食很美味可口。麻辣豬耳, 這是老友至愛, 我本身是不吃的,但見個樣都唔錯,就試左一舊,麻香味濃,豬耳爽口,都唔錯啊!肉燥燙青菜🥬,燥肉半肥瘦不覺油膩,醬汁配合青菜味道剛好。老友點左熱仙草奶茶☕️,說都很爽滑好飲。飲品選了愛玉鳳梨綠茶,味道清新唔會太甜,愛玉口柔滑很爽口。芋圓燒仙草凍,芋圓口感Q彈又軟糯,仙草凍味道清新不會太甜☺️。

肉燥燙青菜🥬,燥肉半肥瘦不覺油膩,醬汁配合青菜味道剛好。

老友點左熱仙草奶茶☕️,說都很爽滑好飲。

飲品選了愛玉鳳梨綠茶,味道清新唔會太甜,愛玉口柔滑很爽口。

2022-12-15
沿開源道直行到差不多尾段,比較近海濱公園,食飽可以去散步。🔸豆乳雞烏龍麵 $78少見既湯底‼️呈奶白色,中間有絲絲腐竹,飲落順滑。雞卷厚切,皮薄肉滑,中間帶脂肪位,咬落軟嫩。🔸花雕麻油雞湯麵 $78 ‼️推薦‼️好岩冬天食‼️ 另湯底加入唔少藥材去煮, 如:杞子、桂圓同紅棗,但飲落唔會好苦。另附上一杯花雕酒,花雕加麻油就係香氣十足,飲落滋潤暖胃。麵底同樣係烏龍麵。🔸酥炸地瓜條 $38 ‼️推薦‼️有別一般美式蕃薯條,比較挺身帶脆。台式炸法令炸衣酥脆而且薄,入面好似變左蕃薯蓉咁,入口即溶。🔸府城蝦卷 $28黃豆外皮卜卜脆,饀料魚漿軟彈,證明冇加好多麵粉,但如果可以比多條就好🥹🔸芋圓燒仙草 $32都幾大碗,兩人都夠分。煮熱仙草到快溶狀態,飲落温暖甘甜。芋圓份量多,超級煙靭😂最中意芋頭味,食到芋頭顆粒,原材料味道較出。🔸黑糖薑母茶 (熱)$18薑味適中,容易人口,仲加入桂圓去煲,又係冬天必飲。🔸仙草冬瓜茶(凍) $24仙草佔左三分一杯🤤冬瓜茶唔會過甜,仲要成杯冇冰,只係雪凍,勁抵飲。
沿開源道直行到差不多尾段,比較近海濱公園,食飽可以去散步。

🔸豆乳雞烏龍麵 $78

🔸花雕麻油雞湯麵 $78 ‼️推薦‼️

🔸酥炸地瓜條 $38 ‼️推薦‼️
酥炸地瓜條

🔸府城蝦卷 $28
府城蝦卷

🔸芋圓燒仙草 $32

🔸黑糖薑母茶 (熱)$18
薑味適中,容易人口,仲加入桂圓去煲,又係冬天必飲。

🔸仙草冬瓜茶(凍) $24
仙草冬瓜茶

2022-12-13
酥炸地瓜條
仙草冬瓜茶
2022-12-15 16 浏览
禮拜日約咗好耐冇見嘅中同,我哋嚟到觀塘揀咗呢間台灣餐廳食嗰dinner~呢間餐廳幾出名~黑糖薑母茶好適合冬天飲嘅薑母茶,好暖胃,甜甜地又唔會覺得辣,幾好飲台灣腸我哋好鍾意食台灣腸,一碟切成一片片嘅台灣腸,食落好香,鹹鹹地,仲有啲蒜頭🧄呢個配搭幾正滷味拼盤大碟滷味拼盤,有豬耳,滷水雞翼同牛展肉,好大塊嘅牛展肉,食落幾香,滷水豬耳食落煙煙韌韌,幾爽口,雞翼同樣都好好味😋豆乳雞烏龍麵好特別嘅烏龍麵,豆乳味有啲creamy嘅感覺,湯汁幾濃郁,烏龍麵好爽口~幾鍾意佢嘅質感餐廳嘅職員超級好人!服務周到,好Nice好friendly,嘢食又好味😋幾值得嚟試吓~

黑糖薑母茶
好適合冬天飲嘅薑母茶,好暖胃,甜甜地又唔會覺得辣,幾好飲

台灣腸

滷味拼盤

2022-12-11
2022-12-14 21 浏览
【一起食堂】是良心餐廳,主打台日式便當,在中環和觀塘皆有分店。是日到觀塘看傢俱,順道來威利廣場店支持一下。紅燒三寶牛肉麵 ($88)有牛丸、牛𦟌、牛筋、紅蘿蔔、白蘿蔔和小棠菜非常豐富。牛筋滷得入味,牛𦟌炆至軟腍,牛丸彈牙。紅燒湯底微微辣度,麵底用上烏龍麵掛湯力強。三杯雞飯 ($68)是冬日限定系列,三杯雞醬汁偏紅橙有點像咕嚕雞球,酒味和麻香不算重,雖然和心目中的三杯雞有些分別,但味道倒也不俗。飯麵定食包括三款前菜,中華沙律、一口紫甜番薯及蕨餅,很有日式風味。府城蝦卷 ($28)蝦滑及魚滑以豆皮包裹,外皮炸得香脆,咬下還吃到馬蹄粒。烤台灣香腸 ($28)預先切成8片方便食用,夾著蒜片吃特別滋味。酥炸地瓜條 ($38)粉漿薄薄一層,炸得金黃酥脆,內裡香甜綿密,放得久了也不易變淋。燙青菜 ($24)用上油麥菜,翠綠爽口,加上炸蒜更加香口。珍珠奶茶 ($24)可自選冰度和甜度,珍珠Q彈,如果茶味可以濃郁些,定更美味。

紅燒三寶牛肉麵 ($88)

三杯雞飯 ($68)

府城蝦卷 ($28)
蝦滑及魚滑以豆皮包裹,外皮炸得香脆,咬下還吃到馬蹄粒。

烤台灣香腸 ($28)
預先切成8片方便食用,夾著蒜片吃特別滋味。

酥炸地瓜條 ($38)

燙青菜 ($24)
用上油麥菜,翠綠爽口,加上炸蒜更加香口。

珍珠奶茶 ($24)
可自選冰度和甜度,珍珠Q彈,如果茶味可以濃郁些,定更美味。