2018-05-06
行開沙田,就去咗新城市逛下。途中都見到唔少拎住「一芳」既人出現,越行就越多(以往既人都係拎住天仁架嘛),於是就比羊群效應影響咗,上網搵下佢係邊,最後搵到佢係喺戲院 Starbucks附近。今日話晒都星期六,諗住會多人到癲,但比我期望中少人,太好了 唔洗排咁耐隊,但等叫號既人都唔少。佢啲熱門選擇掛咗係門面轉角位,但呢個「餐牌」就無價錢,令人有點不知所措,最後都係需要去到order既counter先可以知道全部選擇及價錢,不太user-friendly。呢個就係order位喇,可以參考以下menu選擇不多 但勝在足料我見到好多人都叫咗「一芳水果茶」 睇到裡面好多料好豐富,但我不太大興趣,最後order咗「金峰洛神檸檬」!細至成杯野既色澤配襯,大至成杯野既味道,質素都可評為中上。佢既外觀配上一片檸檬,令人加倍覺得fresh;呢款飲品甜度固定(聽講係因為舖頭選擇以蜜糖加甜),開頭確實有令平時飲開半糖既我猶豫,本身想轉choice,但最後都決定一試。佢唔會酸到有苦味,亦唔會因為無得彈性選擇甜度而太甜,味道適中,想酸啲仲可以篤下檸檬 但只能稍作微調,飲到尾更發現飲品原來加入洛神花,令我一度欣賞「一
呢個就係order位喇,可以參考以下menu
選擇不多 但勝在足料
佢唔會酸到有苦味,亦唔會因為無得彈性選擇甜度而太甜,味道適中,想酸啲仲可以篤下檸檬 但只能稍作微調,飲到尾更發現飲品原來加入洛神花,令我一度欣賞「一芳」調製飲品既功夫