2017-12-30 279 浏览
中午3:30左右排隊,約15-20分鐘。建議大家望定飲什麼,免得去到收銀位先選擇,因前面大多朋友都是這樣。(單張放在收銀位置,不過唔知之後會不會轉。)之後再等多45分鐘終於到手飲得!選了一芳水果茶 L size 微微糖 加粉圓(即珍珠)。味道唔錯,茶味夠香,而且有些類似爆炸糖的口感,應該是某種生果的種子之類,好特別,比預期中好,水果還可以。粉圓偏細粒,但口感煙韌,相信除非下次有充裕時間或較少人先會再試排買來飲,或試試其他。因為差不多等左成1小時。居然唔記得拍杯飲品
中午3:30左右排隊,約15-20分鐘。

居然唔記得拍杯飲品

2017-12-29 190 浏览
太多台式飲品店,但就無乜幾多間真係好好飲! 來自台灣過江龍! 奶茶是必揀。點為芋圓粒粒好細粒。以為只係大細既分別,原來口感同feel都唔一樣。細滑得黎又唔飽。做得好細緻!
太多台式飲品店,但就無乜幾多間真係好好飲!

來自台灣過江龍! 奶茶是必揀。

細滑得黎又唔飽。做得好細緻!
2017-12-28 182 浏览
吃過晚飯後,就跟好友來到了朗豪坊閒逛一下,聊著聊著就想找些喝的。小妹馬上想起了之前看過有關這家人氣台灣手調飲品店進駐了朗豪坊的報導,於是就出發去了本來以為人會很多,不過可能已差不多晚上十時的關係,人不算很多,落單到取飲品也是十分鐘以內的事店家有售各式茶飲不過我們目標明確,點了他們的皇牌 - 一芳水果茶($33) 半糖一拿到手,可以看到很多水果,吃得出蘋果、橙、百香果等,很新鮮,夠足料不過,一喝下去...很甜, 再拌了幾下,還是很甜其實果味是有的,但都被那過甜的甜味給蓋過了,有點可惜看到店家展示的甜度表,已是建議選擇半糖/微糖,小妹心想那麼正常甜度會是有多甜...真心建議,大家可選擇 微糖或以下,這樣一來,會較能喝得出果茶味。
店家有售各式茶飲

不過,一喝下去...很甜, 再拌了幾下,還是很甜

其實果味是有的,但都被那過甜的甜味給蓋過了,有點可惜

2017-12-27
$30 (宵夜)
2017-12-27 155 浏览
食飽再行完街,就想買返杯野飲下,記得之前話呢到開左間台式果茶店,所以就黎試試,但離遠已經見到成堆人,睇黎都要排好耐點知原來好多人都係等或者飲緊,買既係得有唔夠十個人一向對果茶都唔係好熱愛,但就鍾意佢可以解膩,所以係咁多樣野飲中我揀左脆梅綠茶加愛玉,因為想試下係咪真係台灣飲過既味道呢到除左愛玉,都可以加珍珠,仙草,同埋唔只果茶,奶茶都會有,而且你邊排隊會邊睇到入面啲員工沖野飲既情況,所以排隊唔會悶到野飲,愛玉質地好正,唔會一入口散呀,太淋呀咁,杯茶亦唔係得甜味,綠茶好香茶味,岩哂用黎解渴或者油膩
點知原來好多人都係等或者飲緊,買既係得有唔夠十個人

脆梅綠茶
2017-12-19
$30 (宵夜)
脆梅綠茶
2017-12-25 223 浏览
經過朗豪坊看到新開的一間台式飲料店非常多人排隊, 而裝潢亦相當有特色。於是與男友決定排隊試試...排了大約20分鐘, 但因珍珠要時間再煮, 要再等40-45分鐘...打算試試最正常普通的珍珠奶茶試試水準...最後飲到一半已經要扔掉...奶茶非常非常淡, 珍珠亦沒有甜味。下次如果又要試的話會試試水果茶類, 但今次非常失望。
經過朗豪坊看到新開的一間台式飲料店
非常多人排隊, 而裝潢亦相當有特色。

於是與男友決定排隊試試...

打算試試最正常普通的珍珠奶茶試試水準...
最後飲到一半已經要扔掉...
奶茶非常非常淡, 珍珠亦沒有甜味。

下次如果又要試的話會試試水果茶類, 但今次非常失望。
2017-12-17
2017-12-22 637 浏览
一芳水果茶之前吾明水果茶有咩好飲?覺得好普通唔明點解個個都排隊去買經過旺角朗豪坊見到有 吃貨好奇之心都係去咗排隊本身想飲粉圓鮮奶茶㗎!!但佢話份完啱啱賣晒.....要等一個鐘><咁算啦...就叫咗杯水果茶佢有得揀甜度 由於佢係台灣口味 所以係偏甜!! 大家記得揀微微糖或者無糖(我不喜歡太甜)今次揀咗微糖都覺得得甜咗啲><但整體味道真係唔錯!底有啲百香果咬咬下口感幾好而且冬天凍冰冰仲可以揀熱嘅添~下次一定要試吓佢嘅粉圓!
之前吾明水果茶有咩好飲?覺得好普通
唔明點解個個都排隊去買
經過旺角朗豪坊見到有 吃貨好奇之心都係去咗排隊

而且冬天凍冰冰仲可以揀熱嘅添~下次一定要試吓佢嘅粉圓!

2017-12-22 321 浏览
今日喺朗豪坊附近買完野,經過見到「一芳」排晒隊,就即刻好想試吓!買咗個台灣水果茶微微糖小冰加寒天冇得揀大杯㗎 ,因為佢收細杯價錢會比大杯你,因為太多生果做唔到大杯喎,都幾得意!等左好耐啊,我哋去食完雪糕反黎先岩岩有!(留意番,我哋去嘅係星期三夜晚七點到,都唔算咩繁忙時間,我哋攞完先多人 )有得飲啦!都幾好飲喎!我哋今次揀微微甜個人覺得個甜度啱啱好我朋友就覺得可以甜少少我下次會揀走甜朋友就話會揀微甜所以要睇自己個人口味啦
今日喺朗豪坊附近買完野,
經過見到「一芳」排晒隊,
就即刻好想試吓!

買咗個
台灣水果茶
微微糖
小冰
加寒天

冇得揀大杯㗎 ,
因為佢收細杯價錢會比大杯你,
因為太多生果做唔到大杯喎,
都幾得意!

所以要睇自己個人口味啦

水果茶
  • 一芳水果茶
2017-12-19 421 浏览
近日終於在朗豪坊開實鋪早幾日晚上去的時候已經售罄難得見中午有時間 便去排排隊設有等候區同排隊區 管理唔錯如常人數比較多排了20分鐘 終於可以買服務員有禮貌 態度唔錯 唔會因為人多而脾氣暴躁 等耐少少都值得等了一會兒 約10分鐘內店員變叫了我的號碼一杯珍珠鮮奶茶便到手一芳粉圓採用細珠一開始帶點失望 因為驚比較難咬不過有驚喜係粉圓煲得透 唔會有硬的情況 唔難咬 而且味道合我心意 唔會好甜果然名不虛傳雖然一芳主打水果茶 但係奶茶配料一樣出色有機會再試其他飲料排耐少少都值得
近日終於在朗豪坊開實鋪

雖然一芳主打水果茶 但係奶茶配料一樣出色
有機會再試其他飲料
排耐少少都值得

2017-12-19
20 分钟 (外卖自取)
下午茶
粉圓鮮奶茶  M
2017-12-17 420 浏览
水果幾新鮮,不過太甜一芳近來人氣好勁,黎到香港當然要試試。星期六四点過去,意為要排好耐,你知朗豪坊,星期六好多人,諗住都要排好耐,点知十五分鐘左右就得,仲見到龍尾。咁我地試下佢最有名嘅一芳水果茶,33一杯大嘅,價錢okay。 我地要左微微糖,少冰,拎上手好多水果,好足料,有蘋果,橙同唔知火龍果定咩。 我覺得微微甜都太甜,下次大家可以試下走甜。之於低層有啲酸酸地嘅野,我覺得就唔太好飲啦。加上飲得7788後,得翻糖漿,加上個啲酸酸地嘅部份所以覺得一般。
水果幾新鮮,不過太甜

2017-12-16 369 浏览
我喺朗豪坊返工睇佢開將三日都排足三日長龍,一心諗住過一排先試下(懶得排隊),最後都守唔住防線,排左二十分鐘買兩杯茶,其實都唔算等好耐,落單到攞飲品既等候時間都算快。我點左兩杯茶,一杯招牌一芳水果茶,一杯日月潭紅茶加愛玉,唔太愛甜既飲微甜就好,因為呢一家都係偏甜,水果茶有百香果,我自己麻麻地無飲,我個仔兩野就飲哂,我諗應該都唔會好差,日月潭紅茶我覺得幾好飲,夠哂茶香,喺朗豪坊賣呢個價錢,簡直係公道,可以再試。

2017-12-16
  • 日月潭紅茶
2017-12-14 58 浏览
今日去做gym順便買咪新開張既台灣水果茶。試左個金鑽鳳梨綠🍍,味道幾好,我要左微微糖。入面真係有水果加,大大粒。不過下次可以係我買之前同我講要等20分鐘lol