2017-10-07 191 浏览
因為有剪報紙優惠券,見就快到期,先決定去食。早餐/下午茶可減2元,如果叫平餐的話,真係食得過。現在出面茶餐廳,叫一個早晨全餐,都差不多30元,或者仲貴d。我叫了一個超值早餐(紫薯刈包 火腿通粉 炒滑蛋),期期都會有轉款。其實之前都有出過,但就一直無試到。雖然這間分店煮的炒滑蛋都尚算優質,但本人始終都愛煎蛋。所以去買飛時,可以同收銀講轉。(健康一點的話,可轉2隻烚蛋)可能因為我有特別要求,等餐的時候比較耐,等到通粉都涼。但有驚喜的是,居然有三隻蛋黃真心o左嘴......紫薯刈包就真係麻麻,有淡淡紫薯味,可能紫薯迷會喜歡吧!(我見好多食客,都食咬淨個包)而我都食淨大半個如果係原味會好好多,下午茶餐的刈包餐,是不錯的!

真心o左嘴......

如果係原味會好好多,下午茶餐的刈包餐,是不錯的!
紫薯刈包餐
2017-10-07
早餐
2016-10-23 742 浏览
親愛的鑽石山的朋友們,你們有沒有發現,荷里活廣場雖然設備現代化,但始終欠缺一些為街坊而設的茶餐廳或食堂呢?其實荷里活廣場以前是有為街坊而設的美食廣場式食店,如「大X代」。可惜荷里活大X代之前已告搬出,現在可提供鑽石山街坊下午茶的街坊食店,大多已搬到旁邊的鳳德商場去,如KXC、大X樂,還有一粥麵。走到一粥麵,已發現有些在荷里活廣場食店找不到的街坊氣息,例如有很多上了年紀的老友記,人人都在食下午茶。到一粥麵按理要食一眾街坊老友記最愛的粥點,但細看餐牌上有一道頗為特別的下午茶,名為「刈(音艾)包」。上維基百科搜查,發現這個是有名的台式漢堡包,曾經到台灣旅行的我已是印象糢糊不清,刈包更是從未食過。見這店下午茶價錢尚算可人,店內又有眾多街坊光顧,一試應該無訪吧。燒汁雞扒刈包下午茶餐盛惠二十六塊,對比一般餐廳價錢,此店下午茶定價尚算可人,看見下午茶製成品更覺划算。我點的刈包下午茶包括一件燒汁雞扒刈包,燒雞翼和一杯熱奶茶。燒雞翼本來只屬一般貨色,熱度尚算保持暖和,不過不失。奶茶亦飲不到感受不到太多茶味,但一個燒汁雞扒刈包竟然可以一人(包)扭轉劣勢,力挽狂瀾。 想不到刈包口感竟是這麼軟熟,配上雞扒感覺
風味刈包茶餐
燒汁雞扒刈包
想不到刈包口感竟是這麼軟熟,配上雞扒感覺竟然有如在吃雞扒漢堡包,我從未吃過如此美味的燒汁雞扒刈包!我上次在竟然未食過如此美味的台式雞扒刈包啊,下次一定要再試試這台式雞扒刈包。

2016-10-23
風味刈包茶餐
燒汁雞扒刈包
  • 燒汁雞扒刈包茶餐
2015-09-08 597 浏览
星期一 Blue Monday2個人無節目,所以去左食一粥面。 鳳德村間一粥面其實唔係太多人,裝修得好有格調。 每張台都好大張,都有獨立調味料。 我地一人叫左一個餐:福建炒飯併胡椒豬肚湯 一上台 ... 嘩!!! 好大份,2個人食都得! 個湯入面仲有半隻雞。 個湯初初飲都幾鮮味,不過一個人飲哂真係有d多, 仲有d咸添! 而福建炒飯, 都多汁,而且有帶子仔,2個人食真無岩岩好! 另一個係西芹炒班球,味道幾清新,唔油,仲有個赤小豆粉葛湯飲。 不過同佢出面post既poster好有出入。 味道ok!  整體來說,晚餐份量大份夾抵食,味道唔錯都似住家飯。 環境舒服,入面樓面姐姐執台都好快,仲幫手送餐,好幫手又有禮貌。
星期一 Blue Monday

2個人無節目,所以去左食一粥面。

鳳德村間一粥面其實唔係太多人,裝修得好有格調。
每張台都好大張,都有獨立調味料。

我地一人叫左一個餐:
福建炒飯併胡椒豬肚湯

而福建炒飯, 都多汁,而且有帶子仔,2個人食真無岩岩好!

不過同佢出面post既poster好有出入。 味道ok!
整體來說,晚餐份量大份夾抵食,味道唔錯都似住家飯。

2015-09-07