2023-05-31 160 浏览
📍《 一本・串里 》荃灣海壩街108-114號荃碧大廈地舖上網見到呢間嘢好似幾抵食咁,咁啱有日經過荃灣於是即管入去試吓😆一入到面鋪頭都唔算細,牆架都擺咗好多日本酒🍾,幾有居酒屋氣氛~呢度啲刺身壽司同串燒都相當唔錯,尤其係啲刺身同壽司真係超級抵食!▫️時令生蠔 $15/隻 🦪隻蠔都有中等size,唔算好大隻但係算新鮮,幾creamy🥹▫️珍寶赤蝦刺身 $12/隻 🦐呢個大大隻都係$12,性價比好高🤗食落去啖啖肉,個蝦頭一啲都唔苦,夠哂滿足~▫️特長鰻魚壽司 $30/件 🍣呢條鰻魚真係不得了,長到呢😱真係幾啖都仲未食得哂,食完真係飽哂!▫️木板海膽 $88/板 成板海膽都只係$88,同埋都食得出海膽陣甜又唔苦,想過吓癮嘅話呢個好推薦👍🏻▫️三文魚炒飯 $76 🐟呢個都算大碟,啲飯炒到粒粒分明,唔錯唔錯!▫️鵝肝多士 $58 夠鵝肝都幾大塊同埋夠哂多油,隔離仲配咗啲沙律菜🥗,食果陣無咁油膩~▫️串燒 (雞軟骨/鹽燒牛舌心/鹽燒黑豚腩) $16-38 🍢全部上枱果陣都仲熱辣辣,雞軟骨夠哂惹味,牛舌心厚得嚟幾有咬口,而黑豚腩就相對韌咗少少~人均消費 $180-220推介度🌕🌕🌕🌕🌑#sesametea_荃灣#
📍《 一本・串里 》
荃灣海壩街108-114號荃碧大廈地舖

上網見到呢間嘢好似幾抵食咁,咁啱有日經過荃灣於是即管入去試吓😆一入到面鋪頭都唔算細,牆架都擺咗好多日本酒🍾,幾有居酒屋氣氛~呢度啲刺身壽司同串燒都相當唔錯,尤其係啲刺身壽司真係超級抵食!

▫️時令生蠔 $15/隻 🦪

▫️珍寶赤蝦刺身 $12/隻 🦐

▫️特長鰻魚壽司 $30/件 🍣

▫️木板海膽 $88/板

▫️三文魚炒飯 $76 🐟
呢個都算大碟,啲飯炒到粒粒分明,唔錯唔錯!

▫️鵝肝多士 $58

人均消費 $180-220
推介度🌕🌕🌕🌕🌑

#sesametea_荃灣

#hkfood #hkfoodie #hkig #foodie #hkfoodblogger #hongkong #foodporn #foodstagram #hongkongfood #hkfoodlover #instafood #foodphotography #foodiehk #hkfoodstagram #foodblogger #hkfoodporn #hkeats #hkrestaurant #香港美食 #打卡餐廳 #香港必食 #香港好去處 #荃灣美食 #荃灣 #荃灣好去處 #tsuenwan #japanesefood
  • 特長燒鰻魚壽司
2023-05-30 150 浏览
今次去左荃灣食飯, 雖然大鴻輝 有好多野食,但今次無上去~反而係街市附近搵左一間日本餐廳一本.串里其實見到個特價menu,都係想食ge野,就入去試試~如果你問我最喜愛的食物,永遠第一位都係生蠔!而佢特價的生蠔都只係$15一隻,仲要都幾大隻(當然唔好同令和怪物果D比啦),味都算鮮,CP值很高!又叫左珍寶赤蝦同特長鰻魚壽司,仲叫左一板海膽,都只係$88!另外主餐牌就叫左個三文魚炒飯, 軟殼蟹反卷同埋串燒軟殼蟹反卷好食,最重要係夠脆!串燒 叫左豬頸肉, 雞腿肉同埋安格斯牛柳粒,呢3樣都十分推薦~整體黎講,因為一D都唔貴,CP值好高,如果咁啱去開荃灣,可以去試下~
其實見到個特價menu,都係想食ge野,就入去試試~

另外主餐牌就叫左個三文魚炒飯, 軟殼蟹反卷同埋串燒

軟殼蟹反卷好食,最重要係夠脆!

2023-05-29
2023-05-30 265 浏览
尋日系閒日 我哋7點左右入座唔算好多人木系嘅裝修風格好有格調環境闊落 坐得舒服😌店員好有禮貌 比人嘅感覺唔錯😚Menu有好多款串燒燒物但因為本身小妹想試嘅煙肉荔枝卷已售罄最後我哋就冇嗌到燒物 主要都系食刺身壽司🍣Order咗之後大概10-15分鐘食物就開始陸續有嚟🙌🏿-雜錦刺身(26片) $276♥︎ 三文魚 9/10三文魚不嬲都系小妹嘅至愛😛佢有6片 全部都好厚身 肥美得嚟又唔會話太過肥食完口腔充滿魚油香🤤㋡ 北寄貝 8/10鮮甜爽口 正常水準☻︎ 八爪魚 7/10平時小妹就唔鐘意食八爪魚嘅呢度嘅八爪魚質素唔差有甜味 不過略嫌佢韌咗啲😗☻︎ 大甜蝦 6/10甜蝦質地唔錯 食錯漿口但就略嫌佢唔夠鮮甜😗☻︎ 鮮帶子 6/10平時小妹好鐘意食帶子 不過呢個就覺得普通雖然擺盤成朵花咁好靚但切得有啲薄 口感欠佳♥︎ 油甘魚 9/10油甘魚厚切肥美 魚油豐富 幾好食👍🏿除咗三文魚之外其他所有都系4片帶子啊蝦嗰啲水準一般二百幾蚊小妹有更高嘅expectation性價比唔算高 小妹會suggest單點某幾款刺身性價比: 5/10-♥︎ 珍寶赤蝦刺身 $12/隻呢隻赤蝦真系好大隻😍一啖食唔晒🤭食落彈牙得嚟帶有蝦肉
尋日系閒日 我哋7點左右入座唔算好多人

整體評分:
環境: 8/10
服務: 8/10
衛生: 4/10
抵食: 3/10(睇你食咩 我哋咁樣嗌就一定唔抵)
回頭率: 3/10
雜錦刺身(26片)
珍寶赤蝦刺身
時令生蠔
特長燒鰻魚壽司
金目鯛壽司
珍寶赤蝦刺身
時令生蠔
金目鯛壽司
2023-05-29 59 浏览
荃灣價錢親民日式料理餐廳正正係麻辣風雲入口佢地有個🈹menu 好多都做緊半價😳😳😳每款都可以一試🧡珍寶赤蝦刺身,蝦頭係勁多膏💚原板海膽就細細片,鮮甜唔腥💜生蠔海水味偏淡, 中意食蠔既可以過下口隱呢個價錢黎講已經唔錯另外仲見有刺身、卷物、丼飯、炒飯、拉麵、串燒*時令生蠔$15@1*特長燒鰻魚壽司$30@1*原板木板海膽 $88 *珍寶赤蝦刺身 $12*三文魚炸軟殼蟹手卷 $90                                                                                                                                                                                                                          #荃灣美食 #香港好去處 #荃灣 #hkblogger #foodstagram #hkfoodie #hkfoodshare #香港美食指南 #相機食先 #一本串里 #海膽 #居酒屋
荃灣價錢親民日式料理餐廳
正正係麻辣風雲入口

佢地有個🈹menu
好多都做緊半價😳😳😳
每款都可以一試

🧡珍寶赤蝦刺身,蝦頭係勁多膏
💚原板海膽就細細片,鮮甜唔腥
💜生蠔海水味偏淡, 中意食蠔既可以過下口隱
呢個價錢黎講已經唔錯

另外仲見有刺身、卷物、丼飯、炒飯、拉麵、串燒

*時令生蠔$15@1
*特長燒鰻魚壽司$30@1
*原板木板海膽 $88
*珍寶赤蝦刺身 $12
*三文魚炸軟殼蟹手卷 $90

2023-05-25 70 浏览
睇荃灣人 group 聽講有間餐廳俾人踩得好勁🤣等我去試伏先😎呢到前身係一間串燒店🍢所以而家除咗有日式料理,都仲有串燒提供! 咁so far 食完其實唔係咁差😂除左有漏單情況, 魚生飯等左好耐未到,追左之後等左陣就到了~ 服務同食物質素都幾好!! .粒粒魚生飯 $92中規中矩吧~ 魚生份量都多嘅🐟 不過未有個種好驚喜嘅感覺~香蒜牛油炒雜菇 $65搵紙包整幾得意😆松葉蟹味噌甲羅燒 $68平時超級鍾意食!! 不過覺得配飯會夾啲!珍寶赤蝦刺身 $12超大隻同新鮮😋特長燒鰻魚壽司 $30條鰻魚長過我隻手臂🤣🤣幾好食!!時令生蠔 $15$15咁大隻好驚喜😋💖木板海膽 $88呢款海膽個味道我唔算好鍾意🐒平時鍾意食比較鮮甜~ 佢呢款味道比較淡! 不過都新鮮唔係 cheap cheap海膽嚟~~

粒粒魚生飯 $92
中規中矩吧~ 魚生份量都多嘅🐟 不過未有個種好驚喜嘅感覺~
香蒜牛油炒雜菇 $65
搵紙包整幾得意😆
松葉蟹味噌甲羅燒 $68
平時超級鍾意食!! 不過覺得配飯會夾啲!
珍寶赤蝦刺身 $12
超大隻同新鮮😋
特長燒鰻魚壽司 $30
條鰻魚長過我隻手臂🤣🤣幾好食!!
時令生蠔 $15
$15咁大隻好驚喜😋💖
木板海膽 $88
2023-05-22 109 浏览
忽然想食下日本野,😆下午時間又有空檔,咁岩友人住係附近就係呢度食下刺身,店員服務相當好,食物選擇都幾豐富,🤠價錢都好合理,呢度環境十分乾淨《珍寶赤蝦刺身》呢個赤蝦刺身擺得好靚,中間有個黃色菊花,師父好細心地已經將蝦腸清理好,赤蝦好多肉,好有鮮味,最細心是已經分好晒比我地《三文魚親子丼》鐘意食三文魚既又點可以錯過,上面放滿三文魚籽,三文魚好好食,下面啲飯裝到滿晒,平時食真係會加芥末一齊撈 《時令生蠔》超級新鮮,太開心居然有生蠔,呢度既生蠔新鮮到有埋海水味道,而且仲要好多肉好肥美,真係好滋味,仲要叫多一碟 《雜錦魚生丼》呢個雜錦魚生丼,有成6-7款咁多,份量來講真係可以食到好飽,吞拿魚同蝦都係最愛,好食到停不下來,最後食到一粒飯都無剩⭕️整體來講食物有質素,環境坐得舒服,職員服務好好,日後會再試試晚餐‼️‼️
《珍寶赤蝦刺身
《三文魚親子丼》
《時令生蠔》
《雜錦魚生丼》

2023-05-22 83 浏览
環境舒適,以此價位食物質數都可以尚算唔錯,賣相都ok,唯一要改善就係長髮僱員需要整理一下長髮,見到長髮多次漂到食物上都唔知繼續送上食物,本人就都比較在意衛生問題。
🌸《一本‧串里·居酒屋·荃灣》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🌼珍寶赤蝦刺身🌼時令生蠔🌼原板海膽刺身都算幾新鮮,海膽都唔會話有異味,呢個價錢其實好抵食🫢-🍣特長燒鰻魚壽司鰻魚真係好大條,小編都分左差唔多五啖先食得曬條鰻魚👍🏻-🍙松葉蟹味噌甲羅燒 $68最鍾意食甲羅燒💖蟹膏分量好多,加埋隻蛋,鮮味都出曬黎啊🙆🏻‍♀️-🍣左口魚裙邊手卷 $17左口魚有灸燒過,魚油都逼曬出黎,食落更加香口,正啊-🍣三文魚軟殼蟹反卷(六件) $90軟殼蟹好大隻,每舊卷物都可以食到有軟殼蟹係入面,好味😋-📍 一本‧串里 Ippon TsuenLane荃灣海壩街108-114號荃碧大廈地舖G/F, Tsuen Bik Building, 108-114 Hoi Pa Street, Tsuen Wan-環境| ENVIRONMENT:🌸🌸🌸🌸味道| TASTE:🌸🌸🌸🌸服務| SERVICE:🌸🌸🌸🌸衛生| HYGIENE:🌸🌸🌸🌸性價比| CP VALUE:🌸🌸🌸🌸Revisit: 🧡-
🌸
《一本‧串里·居酒屋·荃灣》
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評
🌼珍寶赤蝦刺身
🌼時令生蠔
🌼原板海膽
刺身都算幾新鮮,海膽都唔會話有異味,呢個價錢其實好抵食🫢
🍣特長燒鰻魚壽司
鰻魚真係好大條,小編都分左差唔多五啖先食得曬條鰻魚👍🏻
🍙松葉蟹味噌甲羅燒 $68
🍣左口魚裙邊手卷 $17
左口魚有灸燒過,魚油都逼曬出黎,食落更加香口,正啊
🍣三文魚軟殼蟹反卷(六件) $90
軟殼蟹好大隻,每舊卷物都可以食到有軟殼蟹係入面,好味😋
📍 一本‧串里 Ippon TsuenLane
環境| ENVIRONMENT:🌸🌸🌸🌸
味道| TASTE:🌸🌸🌸🌸
服務| SERVICE:🌸🌸🌸🌸
衛生| HYGIENE:🌸🌸🌸🌸
性價比| CP VALUE:🌸🌸🌸🌸

Revisit: 🧡
2023-05-20 116 浏览
荃灣日本料理小店,餐廳菜式種類都好多,比一般居酒屋更加豐富,由主食飯麵、燒物料理、串燒、壽司刺身和手卷都有,價錢都係親民價🌟吉列豬扒定食 $65入口外脆內軟,肉質肥瘦適中,醬汁微酸開胃解膩🌟珍寶赤蝦刺身 $12/隻肉質爽口彈口,味道鮮嫩,蝦頭仲有香香蝦膏🌟時令生蠔 $15/隻入口幾creamy,處理方面幾好,唔會有碎殼,順滑易入口有淡淡海水味🌟原板海膽 $88最震撼都係咁平既原板海膽,份量堅多,味道係鮮甜唔腥🌟雞腿肉串 $22肉質幾軟嫩,唔會老哂同過度汁醬🌟鹽燒豬頸肉 $22灑咗小小孜然粉,食落有d煙韌,提升咗肉味.🌟鹽燒牛舌心 $38有分汁燒同鹽燒,鹽燒食得到原味道,好有咀嚼感,肉質無渣幾香.🌟汁燒帆立貝 $29帆立貝燒到兩面金黃,濃郁鹹香既醬油配合彈牙柔軟口感都唔錯🌟特長燒鰻魚壽司 $30/件特調蒲燒醬汁幾惹味,食落肉質軟綿

🌟吉列豬扒定食 $65
入口外脆內軟,肉質肥瘦適中,醬汁微酸開胃解膩

🌟珍寶赤蝦刺身 $12/隻
肉質爽口彈口,味道鮮嫩,蝦頭仲有香香蝦膏

🌟時令生蠔 $15/隻

🌟原板海膽 $88
最震撼都係咁平既原板海膽,份量堅多,味道係鮮甜唔腥

🌟雞腿肉串 $22
肉質幾軟嫩,唔會老哂同過度汁醬

🌟鹽燒豬頸肉 $22
灑咗小小孜然粉,食落有d煙韌,提升咗肉味
🌟鹽燒牛舌心 $38
有分汁燒同鹽燒,鹽燒食得到原味道,好有咀嚼感,肉質無渣幾香
🌟汁燒帆立貝 $29
帆立貝燒到兩面金黃,濃郁鹹香既醬油配合彈牙柔軟口感都唔錯

🌟特長燒鰻魚壽司 $30/件
特調蒲燒醬汁幾惹味,食落肉質軟綿
2023-05-17
2023-05-19 108 浏览
這天去了荃灣吃日本料理,這間「一本。串里 」內裝充滿日式Feel,在粉紅櫻花樹下用餐,別有一番風情。料理方面選擇豐富,包括有串燒丶壽司丶刺身丶拉麵等等,價位相當親民。 🔶 刺身▪️生蠔 $15/1隻▪️珍寶赤蝦刺身 $12/1隻▪️特長鰻魚壽司 $30/1件▪️ 原板木板海膽 $88有很多親民價位的刺身,特別推薦特長鰻魚壽司 ,超大一件,令人吃得很滿足。生蠔都挺鮮甜,赤蝦彈牙爽口,原板海膽價位夠晒抵食。🔶鹽燒三文魚頭 $66三文魚頭燒得好靚,金黃外皮入口輕脆,魚肉鮮嫩細滑,魚頭帶有魚油甘香。🔶鵝肝多士 $58 煎鵝肝配以香脆多士,鵝肝甘香濃郁,很香口。🔶鹽燒大虎蝦 $48 有很多串燒和燒物選擇,大虎蝦夠晒大隻,十分惹味。

料理方面選擇豐富,包括有串燒丶壽司刺身丶拉麵等等,價位相當親民。

🔶 刺身
▪️生蠔 $15/1隻
▪️珍寶赤蝦刺身 $12/1隻
▪️特長鰻魚壽司 $30/1件
▪️ 原板木板海膽 $88

🔶鹽燒三文魚頭 $66

🔶鵝肝多士 $58
煎鵝肝配以香脆多士,鵝肝甘香濃郁,很香口。

🔶鹽燒大虎蝦 $48
有很多串燒和燒物選擇,大虎蝦夠晒大隻,十分惹味。

𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰🌼Fresh sweet shrimp sashimi🌼Seasonal oysters🌼Fresh sea urchinThe sashimi is quite fresh, and the sea urchin doesn't have any strange taste. The price is also very reasonable. 🫢🍣Specialty grilled eel sushiThe eel is really big, and I had to divide it into almost five bites before finishing it.👍🏻🍙Grilled miso paste with snow crab in the shell $68I love eating food in the shell 💖 The crab roe is abundant, and with an egg on top, the fresh flavor comes out.🙆🏻‍♀️🍣Left-mouthed fish skirt sid
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰
🌼Fresh sweet shrimp sashimi
🌼Seasonal oysters
🌼Fresh sea urchin

🍣Specialty grilled eel sushi

🍣Left-mouthed fish skirt side hand roll $17
The left-mouthed fish has been grilled, and the fish oil is also squeezed out, making it even more fragrant and delicious.

🍣Salmon and soft-shell crab reverse roll (six pieces) $90
The soft-shell crab is very big, and you can taste it in every roll. It's so delicious! 😋
📍 一本‧串里 Ippon TsuenLane
環境| ENVIRONMENT:🌸🌸🌸🌸
味道| TASTE:🌸🌸🌸🌸
服務| SERVICE:🌸🌸🌸🌸
衛生| HYGIENE:🌸🌸🌸🌸
性價比| CP VALUE:🌸🌸🌸🌸

Revisit: 🧡
2023-05-18 62 浏览
🍻木板海膽, 老公又傾成咗一單大生意,梗係叫一板,嚟賀一賀佢啦! 分量又多,海膽又帶有天然海水味,係老公最愛。🍻雜錦刺身,份量都超多, 最鍾意食佢鮮帶子和油甘魚,肉質非常鮮甜,又彈牙!🍻鵝肝肥牛炒飯,鵝腸肥美,而且彈牙爽口,分量又多。 炒飯粒粒分明,而且一啲都唔油, 整體好食。🍻廚師發辦壽司(10件), 老公想試下呢一度嘅水準,於是嗌咗呢一個,果然冇令佢失望,全部都好好味,又新鮮。叫咗啲日本清酒🍻🍻🍻,賀一賀老公,越做越興旺!!!
叫咗啲日本清酒🍻🍻🍻,賀一賀老公,越做越興旺!!!
2023-05-17 76 浏览
Lunch🙋🏼‍♀️🙆🏻‍♀️約左個好朋友去搵好野食順便打卡,呢間餐廳最適合我地,入面既野食不但吸睛,而且裝修好有味道,任何一個角落都可以瘋狂打卡📸️。餐牌超級多野食:///三文魚親子丼🧩份量非常足,面頭鋪滿滿嘅三文魚粒、蟹籽、同甜姜,認真surprise!😆///什錦壽司配烏冬🧩三文魚&吞拿魚鮮甜,無頭甜蝦肉質彈牙,北寄貝&鮮帶子非常大粒,口感爽脆,點少少醬油已經好好味,食到停唔到口。👍🏻👍🏻///雜錦魚生丼🧩在米飯上面放上不同魚生,充滿海洋鮮味的雜錦魚生丼,這股魚生力量來自日本,有甜蝦、三文魚和劍魚腩等等,集百家之大成,一個丼已經滿足你幾個願望。呢間餐廳既質素真係好似網上評價咁高,餐廳都服服務得好好.😍

餐牌超級多野食:
///三文魚親子丼🧩

呢間餐廳既質素真係好似網上評價咁高,餐廳都服服務得好好.😍
2023-05-16 67 浏览
有一大班朋友為我慶祝生日真係好感動又開心💕雖然每年都係咁過,最重要是身體健康又可周圍食好嘢,今年既生日就來到一本 串里💓地址:荃灣海霸街108-114號荃碧大廈地舖,地點方便又近地鐵,地舖也好容易搵呢度入面好寛敝,燈光十足,天花掛著一提吊燈,🖤充滿日式氣氛,牆身亦是日式怖置,好有個人風格🖤雜錦刺身😋呢個刺身真係可以話豐富來形容🤩🤩CP值好高,首先要同刺身打卡先,然後先慢慢品嘗,有六種刺身,全部既魚油都好豐富,刺身質地好有重量,大甜蝦好乾淨,真係好好食日本磯煮鮑魚😋不如先試試鮑魚😙日本既鮑魚特別好食,顏色好深,食落去真係啖啖肉,好味汁燒原隻日本魷魚筒😋哇!好鐘意呢個日本魷魚筒,超大隻,好整齊咁分好一條條,好細心阿,有汁燒味道好香,好味到爆😋😋蒜蓉燒蠔哥😋開頭以為靜係得刺身,原來蠔都有,燒蠔認真好食,蠔味好濃郁☺️日本芝士年糕😋朋友們都瑋向喜歡食芝士年糕,佢呢個芝士年糕同出面有啲唔同,裡面有勁爆滿既芝士同年糕混合埋一齊,食落口真係好滿足😏木板海膽😋用木板盛裝既海膽一向都好食,呢度既海膽份量十足🤣

雜錦刺身😋

日本磯煮鮑魚😋

汁燒原隻日本魷魚筒😋

蒜蓉燒蠔哥😋

日本芝士年糕😋

木板海膽😋

用木板盛裝既海膽一向都好食,呢度既海膽份量十足🤣
2023-05-15 85 浏览
本身從來唔寫食評,但係真心想其他荃灣人花少少時間睇下呢篇「母親節劣食」。正所謂為己為人,免受傷害🤣話說姪女10歲生日想食日本嘢,所以一個星期前訂左呢間餐廳嘅晚市(一共8位),慶祝母親節 + 姪女生日。住係荃灣廿幾年,好少會係荃灣食日本嘢,因為知道有質素嘅日本餐廳唔多。但係諗到母親節正日周圍都多人,所以都抱住試一試嘅心態搵下。訂之前睇Openrice 食評已經feel到鬼鬼地,寫得太好,相片同筆風太相似。幾經挣扎後都決定去試下,因為覺得人地都係「搵食啫」,新開餐廳為自己宣傳下都無可口非,話唔定有驚喜呢。Well,事實話我知,咁諗實在係太天真了😅…..尋日去之前突然收到餐廳電話,通知我地餐廳唔夠位,要改上餐廳一樓坐。但係一星期前的訂坐,竟然會突然話唔夠位🤔? 唔緊要 ,「搵食啫」,更何況多人訂位證明係好食啦…..我以為。6:30pm 去到餐廳樓上,正呀,原來一樓係食麻辣菜,完全九唔搭八,估計兩間餐廳係同一個老闆先有咁特別嘅安排。因為餐廳係自助落單,所以坐左20分鐘都無侍應提供熱水沖茶 (追左3次)。直至我主動去問麻辣餐廳嘅侍應,佢先叫我自己去水吧拎熱水。唔緊要 ,「搵食啫」,人手唔夠明白嘅

因為餐廳係自助落單,所以坐左20分鐘都無侍應提供熱水沖茶 (追左3次)。直至我主動去問麻辣餐廳嘅侍應,佢先叫我自己去水吧拎熱水。唔緊要 ,「搵食啫」,人手唔夠明白嘅。

前後點左18樣嘢,每樣嘢平均要等15-20分鐘先上到。唔緊要 ,「搵食啫」,即叫即煮係要等耐啲架啦…..好似係。

終於入正題,講食物。

頭兩道上嘅菜係「吉列豬扒定食」+「日式炸餃子」。Holly cow,兩款炸物除左用「硬」去形容,就只可以講係「好硬」。最誇張係嗰定食啲日本米係未煮透,都係「硬」嘅。馬上向侍應反映,換來嘅竟然係一碗中國米飯🤣

其後上嘅串燒 (燒煙肉荔枝卷 / 雞腿肉串) 亦簡直係「神級之作」,差唔多無燒過,似係微波爐叮,居然仲要係唔熱嘅。究竟廚房有幾用心烹調食物呢?

其間上嘅其他食物,唔特別去講,因為唔算係「劣食」,亦只可以用「正常」去形容。

整晚最後上嘅菜係「加州手卷(兩本) 」,亦係佢能夠成為最後一菜嘅導火線。

呢客手卷黎到嘅時候只有一份,說好的兩本呢? 紫菜仲要係「淋」嘅,seriously?

受到呢份「淋」紫菜加州手卷嘅刺激,我地不能夠再忍啦,決定將餘下未上嘅五道菜全部取消,當機立斷,埋單走人。

最後好想同餐廳講一句: 唔夠位唔緊要、唔夠人唔緊要、食物要等好耐都唔緊要,但係無心制作嘅食物真係接受不了。明白您要搵食,但係我又何嘗唔係「搵食啫」🙇🏻

好好地一個母親節 + 生日飯,無諗過可以食到咁飽,因為真係「一肚氣」。

完。
2023-05-14