2010-08-10 202 浏览
廿幾蚊有個日式午餐. . 抵!我要了個三文魚頭鍋定食 $28 + 三文魚壽司 $6野食等了很久. . .等成4,5個字. . .差點發呆. . .好彩唔趕時間. . .慢慢hea. . .係崇潔街食三文魚頭鍋...最少起碼$50. ..定食ok. .. 壽司則麻麻地. . .比同街既分店抵食. . . 不過行遠左啲. . .平時番工lunch 過來食. . . 趕唔切. . .唯有週六過黎嘆. . .
廿幾蚊有個日式午餐. . 抵!
我要了個三文魚頭鍋定食 $28 + 三文魚壽司 $6
係崇潔街食三文魚頭鍋...最少起碼$50. ..
定食ok. .. 壽司則麻麻地. . .
比同街既分店抵食. . .

2010-08-07
2010-02-13 147 浏览
好抵呀~~$5竹桶飯, $5湯, $6兩件sushi在鬧市找到您, $33一頓日本晚飯!!!鐵板燒(魚腩, 魚骨, 水潑)十分香口, 金黃香脆, 連骨也不放過, 佐啤酒的首選!三文魚竹桶飯很有風味, 最重要的夠熱, 在冷冰冰的12月下, 有一桶$5足料飯吃, 乎服可求? 別看它桶細細, 一人吃絕對有些膩, 最好與友人分享~~ 三文魚湯卻不算特別, 但勝在夠大碗!!sushi一般, 但勝在夠平!如果lunch time, order一個$12的套餐-有竹桶飯和湯, 加一才不過$15!!誰說慳錢要trade off taste??
好抵呀~~$5竹桶飯, $5湯, $6兩件sushi
在鬧市找到您, $33一頓日本晚飯!!!
三文魚湯卻不算特別, 但勝在夠大碗!!
sushi一般, 但勝在夠平!

好有日本街頭feel~
鐵板魚腩+魚骨+水潑+兩款sushi=$12 請留意餐牌, 絕對是跳樓價錢!
三文魚竹桶飯-$5,材料不少,啖啖香噴噴和熱呼呼的油飯, 很窩心啊!三文魚湯-$5,不算特別
不算特別的sushi
懷念脆卜卜的你
2009-12-20
好有日本街頭feel~
不算特別的sushi
懷念脆卜卜的你
2009-09-18 70 浏览
長話短說......選擇這間餐廳是因為看見大家的食評都說這間餐廳不錯,價錢亦便宜。食物的確抵,但添茶方面要我們常常叫人才有得添。食物質素,鐵板燒類的食物有些烤得焦,而且等的時間十分之久,問了問職員,其中一碟是忘了拿出來,食物亦攤凍了。三文魚壽司,三文魚切得很薄,沒有魚味。結帳時,因為某大的學生會會員證有九折才選擇這間,但侍應竟說,要每一個都持有證件才可有九折,少一個也不行。因同行其中一位已畢業,變相沒有九折。我從未試過要每一位用餐的客人都要持有證件才可享有優惠這種說法。唱k只要一個人有證便行,在餐廳用信用卡的優惠也是如此。以後也不會再光顧了。
長話短說......

食物的確抵,但添茶方面要我們常常叫人才有得添。

三文魚壽司,三文魚切得很薄,沒有魚味。

以後也不會再光顧了。
2009-09-17
2009-08-18 45 浏览
尋晚,專誠去去一本食晚飯, 雖然呢一處嘅日本料理一定唔係No.1.不過平平地搵野食, 又有魚生, 又有鐵板,再加上你喜歡嘅食品, 就係一個幾好嘅選擇.我去到叫左一個13蚊嘅set, 有燒魚腩, 魚骨, 同魚水撥 再加4件青芥三文魚壽司.燒嘅部分係D三文魚骨, 當然唔會係大塊肉啦, 但香味四散. 正!! 魚水撥最滑, 最香!! 一共四件!! 加上四件壽司, 小小青芥剛剛好!! 另外, 叫左 錫紙燒翠肉瓜, 一打開, 好香......原來香氣係來自黑胡椒. 正!!壽司呢......我叫左四樣!! 三文魚, 帶子, 螺肉, 蟹子!!帶子, 對唔住真係唔得, 唔新鮮!!三文魚, ok, 六蚊價錢, 超值!螺肉壽司,正路野.蟹子, 份量小左d, 都ok!!再加上, 魷魚鬚番薯天婦羅. $58足夠填肚, 味道不過不失!! 可以選擇!!主角出場!! 鐵板羊西冷 $48等左好耐, 原因是因為我未食晒d野食, 大廚睇到我成台野, 所以未做俾我! 好啦差不多食完, 大廚剛剛做好, 放上枱俾我.羊唔係人人都食得, 但我覺得呢處d羊, 有心食一定覺得好好味!! 鐵板一般都會切粒, 但大廚做好後, 一粒粒,

帶子, 對唔住真係唔得, 唔新鮮!!
三文魚, ok, 六蚊價錢, 超值!
螺肉壽司,正路野.
蟹子, 份量小左d, 都ok!!
主角出場!! 鐵板羊西冷 $48
羊唔係人人都食得, 但我覺得呢處d羊, 有心食一定覺得好好味!! 鐵板一般都會切粒, 但大廚做好後, 一粒粒, 但仍然有肉料, 嘩太香口啦, 又充滿肉料, 滿足!! 如果兩個人一齊分享就最好, 因i為可以再食多幾種!!
我另外叫左一板忌廉$6!!
如果 鐵板 加 天婦羅 加 壽司 加價格, 我會俾 80分!
淨美味呢......70分
淨鐵板呢......80分
鐵板加天婦羅 75分
壽司呢......對唔住啦! 60分!!
你地去食, 識點叫啦!!
2009-08-17
  • 鐵板餐 - 鐵板羊西冷
2009-06-14 26 浏览
對上一次黎, 係幾年前既事lu, 呢間餐廳成日都見到好多人排隊, 但可能而家經濟不景及多左競爭, 好似無左咁多人黎食, 但價錢都一樣咁平, 味道都保持番水準3個人叫左好多野食, 鐵板牛肉粒, 三文魚刺身, 串燒, 呢度既套餐都好抵, 通常會拼個三文魚粥, 算ok喇, 但友人話腥左d, 叫左碟牡丹蝦壽司, 講真, 壽司係最差, 舊飯無乜味, 牡丹蝦唔係太似, 但其餘既食物真係抵食, 咁既價錢算好味架喇
2009-06-13
  • 鐵板牛肉粒
2009-06-04 36 浏览
3/06/2009 晴天放工後 真是好累, 因為昨天sleeping 4 個鐘, 放工後我和嘉豪去了紅磡, 不過今次不是去觀音廟, 而去了買文具!!, 我想買啲可愛啲的file&單行簿, 因為下星期要返夜, 要跟我同事落lobby學野, 要買記事簿寫下重要的事項, 起初我去"奇趣天地", 可是冇咩款式, 之後去了黃埔的"賊船"---吉之島,但是都是米奇, 布甸狗, 富貴貓...., 都是不合我心水, 最後我去了"大眾"看文具, 款式都是差不多, 都是xo, pc 狗, 大口仔.....etc, 不過後來見到"馬仔"的file, 都幾cute, 個女仔(馬仔)做了個 v 字手勢, 搓住條腰, 都幾cute, 之後買了一張"馬仔"relax 的貼紙, 和 file 袋,兩本普通的單行簿...之後去了食dinner , 嘉豪suggest 了去"一本", 不過有兩間, 最後我們都是不知道去邊間, 都是包剪揼決定, 去了大間的日本餐廳......可能是我們來得早, 大約6:20PM, 只有一枱family, 約5人正在用餐, 起初入到去的時候, 好鬼熱, 之後同番個waiter講, 開了冷氣
3/06/2009 晴天
可能是我們來得早, 大約6:20PM, 只有一枱family, 約5人正在用餐, 起初入到去的時候, 好鬼熱, 之後同番個waiter講, 開了冷氣, 最後涼快好多, 先給我們兩杯茶&"一本"menu,之後promote了一板海膽$38, 不過我們都不想食太多海膽所以都是晤order了, 我們都想了一會兒食什麼, 因為我和他都冇咩主見的
, 我們起初order了一客三文魚腩刺身$28,來到之後, 我都有點驚訝!, 都真是好抵食, 都有7-8片, 魚味都好濃, 都好肥味, 之後再order了一客金菇牛肉卷$28 &串燒雞肉$6,串燒帶子$8,蟹籽沙律$12, 再加多一個鍚紙焗白菌$18...
金菇牛肉卷一塊牛肉包住了好多金菇, 牛肉都不會好韌, 仲有生菜配上沙律汁, 可以食啲菜去油膩
, 之後也上了串燒, 雞肉都ok , 不會太實, 帶子串燒$8好抵, 真是一粒帶子, 但個照燒汁salty了一啲

蟹籽沙律雖然是small size, 但都不算細了, 兩個人食剛剛好, 好多蟹籽, 裡面有蘿蔔絲, 青瓜絲, 蟹柳絲,都好新鮮, 不知道是否vegetable出了水?個沙律汁好稀好水般!!

等了十五分鐘, 香噴噴的鍚紙焗白菌來到了, 白菌切開了一片片, 個湯水浸住, 個湯放了黑椒碎, 所以有少少spicy, 但都好野味!

食完後我們再加點東西吃, order了海膽壽司$25,鰻魚壽司$8 & 三文魚壽司$6, 再加了一串串燒豬頸肉$6,汁燒貴妃蜆$22,鐵板多春魚$12,鐵板帶子(兩隻)$20&中華海蜇$18...
之後我們都飲完杯茶, waitress都好勤於幫我們refill 茶, 終於來了一客中華海蜇, 裡面有紅辣椒碎, 有少少spicy, 可惜不夠香, 加啲麻油還好一點...
到了串燒豬頸肉來了, 可惜冇sauce, 但食落都爽, 之後萬眾期待的汁燒貴妃蜆,鐵板多春魚&鐵板帶子都來,
汁燒貴妃蜆都好食, 個日本燒汁salty了一點, 鮮味一般
鐵板多春魚燒得夠乾身, 魚籽好爽口, 不會一夾就散
鐵板帶子起初我都滿懷希望, 個帶子粒細了一點, 其實$20都好抵食既, 當我一夾scallop, 原來scallop不是黏住個shell?好肯定帶子採購回來時是本身已冇shell, shell 只是裝飾了粒scallop, 有點失望!

最後來的是sushi, 其實我都不知道為什麼等了好耐, 不過都冇所謂, 來了鰻魚壽司&三文魚壽司, 好削了, 三文魚又簿,魚質都是較差, 冇魚味! 鰻魚又dry又冇放鰻魚汁, 又是品質較差...
sushi飯冇放醋, 一點都冇酸??

之後都冇來到海膽壽司, 後來同個waiter追了order, 他好nice回應了我後, 都好快送上, 真是太好了,
海膽壽司好像剛從雪櫃拿出來, 食落凍凍地, 個海膽的鮮味都好濃, 為何海膽是水汪汪的?我都不是太清楚,不過都ok 啦!

在dinner中, 都好多客人不斷湧入, 都幾多人光顧, 多數都是情侶or夫婦較多, 地方都幾好坐, 好有日本的特式佈置,侍應生都穿上日本服, 都好polite招待客人, 總括來說都真是好抵食, 我們埋單都是$237, 免了加一, 只是收了每位$1茶錢,但是綠茶好淡, 好像飲水般,
鐵板燒的food 品質比較好, sauce就遜色了一點, sushi就真是不是太好食, 寧願price貴番少少, 食番品質好啲的sushi
都好滿足的一餐, 不過下次叫多啲鐵板燒的food, 三文魚腩刺身都好正!!

三文魚腩刺身&中華海蜇
金菇牛肉卷&串燒雞肉,串燒帶子
鍚紙焗白菌&蟹籽沙律
海膽壽司,鰻魚壽司&三文魚壽司
鐵板多春魚&串燒豬頸肉
汁燒貴妃蜆&鐵板帶子(兩隻)
一本鐵板燒日本料理的環境
好美的紅磡夜景
三文魚腩刺身&中華海蜇
金菇牛肉卷&串燒雞肉,串燒帶子
鍚紙焗白菌&蟹籽沙律
鐵板多春魚&串燒豬頸肉
汁燒貴妃蜆&鐵板帶子(兩隻)
一本鐵板燒日本料理的環境
好美的紅磡夜景
  • 三文魚腩刺身$28
2009-04-06 26 浏览
三文魚竹筒飯的飯一舊舊疵埋, 煮得太淋, 好似用隔夜飯再煮一樣, 三文魚碎兩三條, 完全不合格, 好難食, 唐揚雞軟骨, 炸粉太多, 外表唔夠脆, 裡面骨身的肥肉太多, 咬落沒有炸物的感覺燒雞翼皮太燶, 碟上十分油, 炸完先燒, 唯一最好的燒牛仔骨, 味道和肉質都不錯, 三文魚壽司的魚身夠厚, 味道不錯, 但不夠涷, 壽司飯太淋, 服務水準一般, 只有一位侍應, 三四枱客,

燒雞翼皮太燶, 碟上十分油, 炸完先燒,

唯一最好的燒牛仔骨, 味道和肉質都不錯,

服務水準一般, 只有一位侍應, 三四枱客,

2009-03-18 40 浏览
平時去開另外一間一本...只係因為太多人, 就行去呢間無咩人既分店其實之前都食過, 無本店咁好... 事隔一兩年, 再黎分店....主要叫熟食, 食左:幾款串燒, 即燒, 好食三文魚頭燒: 好腥...阿媽話個頭見到d肉係黑色! 唔新鮮...秋刀 & 青魚燒: 都係唔多新鮮鰻魚炒飯, 好食...不過等左半個鐘仲有其他野, 不值一提連熟食既魚都唔新鮮, 唔敢叫魚生服務:間店其實得5成full但係就好似無咩伙計咁又得一兩個師傅燒野變左上菜好耐....伙計要叫先jum水埋單:好在有check單...有樣野食話特價, 點知計左原價最後退返幾十蚊...唔會再黎!!!!!

主要叫熟食, 食左:

幾款串燒, 即燒, 好食
秋刀 & 青魚燒: 都係唔多新鮮
鰻魚炒飯, 好食...不過等左半個鐘
仲有其他野, 不值一提
連熟食既魚都唔新鮮, 唔敢叫魚生

服務:
間店其實得5成full
但係就好似無咩伙計咁
又得一兩個師傅燒野
變左上菜好耐....
伙計要叫先jum水

埋單:
好在有check單...
有樣野食話特價, 點知計左原價
最後退返幾十蚊...

唔會再黎!!!!!
(非会员)
2009-1-14(星期三)今天,路經此舖見到午餐–抵食$26(連加一服務費)包括咖喱豬扒飯好味道,附送既三文魚湯好清甜及燒三文魚好入味,正!有下次會再黎幫襯。
2009-1-14(星期三)

• 咖喱豬扒飯好味道,附送既三文魚湯好清甜及燒三文魚好入味,正!
2008-12-25 20 浏览
24-12-2008 是H & K一齊過的第一個平安夜,原本H&K 打算去尖沙咀食飯,結果因太塞車,決定在中途站紅磡落車搵食,落車後行幾步見到這間日本餐廳就沖了入去,但一坐低就發現有點不對勁,再望一望餐牌,嘩! 都好平喎! 開始有點擔心食物的質素,當然坐低了都要試下,我們結果點了以下壽司包括三文魚,甜蝦,吞拿魚沙律,帶子 ==>雖然好抵食,但不太新鮮, 老實說都算幾差,壽司飯好難食,唯有只食餸啦! 其中吞拿魚沙律壽司特別差呀!串燒包括雞腎,牛舌,雞冀,豬頸肉 ==> 算是全晚最出眾,但其實都只是非常一般燒物包括銀雪魚及牛仔骨 ==> 一般吉烈炸蠔 ==> 從未食過如此難食的炸蠔,完全唔似食炸蠔啦!總括食物及服務都不對勁,特別是上菜時間好慢,眼見每枱客人都追單!埋單: $ 240 ==> 雖然不貴,但絕不會再光臨P.S. 雖然平安夜未能食到好味的食物,但都好開心,籍此多謝 K 為 H 準備的心思 !

燒物包括銀雪魚及牛仔骨 ==> 一般

埋單: $ 240 ==> 雖然不貴,但絕不會再光臨

2008-11-25 20 浏览
質素真係唔ok...差....三文魚岩岩係雪櫃拎出黎....凍冰冰...好唔fresh!饅魚好腥 !!真係唔得...如果想食平日本野就岩啦...我只可以這佢唯一既好處就係平...想食個正常既午餐ge朋友就唔好楝啦!
質素真係唔ok...差....

三文魚岩岩係雪櫃拎出黎....凍冰冰...
好唔fresh!
饅魚好腥 !!真係唔得...
如果想食平日本野就岩啦...
我只可以這佢唯一既好處就係平...
想食個正常既午餐ge朋友就唔好楝啦!
2008-10-29 17 浏览
見上次去都ok,今次又去食多次啦都好似又平好抵食咁入到去叫返一兩碟壽司試下新唔新鮮先因為坐壽司 bar見到d師傅仔整壽司一見....反白眼咁滯!有d就唔帶手套有個就整舊花之卷,卷左成幾個字...又搵野"磅"住d3文魚等佢唔跌心諗....舊野仲食唔食得?!野食到...一放舊吞拿魚沙律壽司入口......嘔都嘔唔切!!叔既?!好在叫左唔係好多野....即刻結帳走人
見上次去都ok,今次又去食多次啦
都好似又平好抵食咁

入到去叫返一兩碟壽司試下新唔新鮮先

因為坐壽司 bar見到d師傅仔整壽司
一見....反白眼咁滯!
有d就唔帶手套
心諗....舊野仲食唔食得?!

叔既?!

好在叫左唔係好多野....即刻結帳走人
2008-09-16 12 浏览
琴日同 B FR.去食DINNER叫左 個3文魚粥 OK, 薄燒牛肉較喊, 刺身大家一定要叫3文魚腩因為我食到有渣拉麵食到味精好重,熟X拿魚壽C 都OK服務方面: D野黎得好慢, 連刺身DD禁易整既野都要3-4個字先有, 汽水都要吹先黎隔壁位話要蟹子沙律,沙律醬分開放, 條壽C仔好不滿禁話, 佢要自己落呀, 語氣好差
琴日同 B FR.去食DINNER
拉麵食到味精好重,熟X拿魚壽C 都OK

• 3文魚粥
(非会员)
2008-06-07 23 浏览
在這裡看過不少食評,第一忍不住要寫.想講的重點不在那燒燶的牛肉,無麵豉味的'麵豉'湯與那濕淋淋的飯,而是其員工.bar 枱的幾位員工一邊搓壽司飯一邊與其他員工談足球,遲放工無時間玩和出糧問題,不是我有心去聽,而是他們實在說得大聲,且每句話也夾雜著粗口,猶如一班爛仔在吹水,真不知有多少口水落於那壽司飯上.鄰坐有客人示意,落單類似經理的人不理走開,當說出要落單時,那類似經理的人竟說:「我知,我去拿紙寫而已.」我心想,做錯了還去找藉口跟客人辯駁,真是難得一見.食物來了,放下時與枱面碰撞的錚錚聲震撼了我的心靈,像非要趕客不可.埋單了,類似經理的人走來說了價錢便沒看過我一眼,因為他沒看我,所以亦沒收我的錢,我只好彎身把錢放上離我不近,他手拿著的薄上.這種地方,去一次也嫌多.
在這裡看過不少食評,第一忍不住要寫.
這種地方,去一次也嫌多.
2008-05-13 21 浏览
態度...差到不堪, 入門口, 周圍望, 個個 waitress 當時運高見唔到....之後想落單, 等等先, 想加水, 等等先~ 都唔緊要...你做野有先後, FINE! 但我想講...一路食住香口膠一路做野, 呢d 算咩態度, 你做 waitress 架! 做老闆都未敢啦...佢仲要係態度好串咁食wor, 你舉手叫人咩...佢見到...超超你...點點頭...但注意, 佢個頭係向上點的, 你話呢d 咩態度? 注意o下啦...你做 waitress 架, 過門都係客呀....收得平, 係你老闆意思, 人工低, 係你老細決定o既, 總之我做客o既..就俾左加一...唔該你俾返d 應有o既態度出來....我唔知樓上果位食評係咪指同一人, 真過份!!!講返d 野食, 上得好快, 鐵板燒係幾好的, 但壽司就...d 飯...."掟死狗"..一次過~ 冇下次~

我唔知樓上果位食評係咪指同一人, 真過份!!!

一次過~ 冇下次~