2025-08-14
🔥大角咀利奧坊一方燒肉,食過三、四次,係貪新鮮、鍾意試新嘢嘅我,少數會encore再encore嘅餐廳。樓底高、啲位超級闊落、仲有他他咪獨立房。星期一至四嘅自選一人前由我第一次食$148加到$178,但依然好抵食。我會揀+$30、$208自選「四餸」。🥩牛小排必選,好味過肩胛小排。每份有3件,牛小排其中一件切成厚切方塊粒。超正。🦐海蝦(1隻)同🦪廣島蠔(3隻)上次食過好好味,所以再encore。另外試咗鮮鰻魚🪱同店員極力推介嘅🐖黑豚豬梅肉。🐷黑豚酸梅肉用甜麵豉醃過,肉質爽彈,甜甜哋,真係冇介紹錯😋出面食燒鰻魚好貴,呢度嘅有少少泥味,但新鮮彈牙,配鰻魚燒汁。呢間最勁係唔止肉類,連看似配角嘅海鮮都極高質。🐟另外加咗$118五點刺身,本身對燒肉店嘅刺身冇乜特別期望,以為只係畀客人多個選擇,點知極度喜出望外,樣樣都厚切同非常新鮮。套餐仲包沙律、中華沙律、麵豉湯、蔬菜盤、飯或烏冬(呢度嘅凍烏冬都好好味)同維記雪米糍。最驚喜係送燒鱈魚乾(之前食冇、居酒屋叫一碟都唔平)。🔥爐靚火靚網靚,真心啲肉點燒都有靚仔格仔紋🥓抽風好,食完件衫完全冇味。用咗openrice$50買$100券,一至五只限晚市,星期
🐷黑豚酸梅肉用甜麵豉醃過,肉質爽彈,甜甜哋,真係冇介紹錯😋
呢間最勁係唔止肉類,連看似配角嘅海鮮都極高質。
最驚喜係送燒鱈魚乾(之前食冇、居酒屋叫一碟都唔平)。
用咗openrice$50買$100券,一至五只限晚市,星期六日就全日。但只限用兩張,如果食得好豪over$1000嘅,平時餐廳就咁九折仲抵。但最最最抵係星期六日嚟食lunch set+用券,更平,嗰個和牛set真係物超所值。