2024-01-29
前日出左土瓜灣整嘢,剛好見附近有間幾特別嘅車仔麵,所以就入去食埋個午餐先返屋企。同普通嘅車仔麵店都有少少唔同,佢嘅食物種類都好多,除左一般嘅餸之外,加入左好多潮汕特式嘅食物。係花多眼亂嘅情況下,最後我就係熱情店員介紹下,叫左碗蘿蔔、汕尾小米粿、炸蝦條、炸有魷魚粒的魷魚丸同埋菜肉餃河粉,另外加左一份沙嗲汁。先嚟個加左沙嗲汁嘅湯底係唔錯,好濃沙嗲味得嚟仲唔會食到有口渴嘅感覺,所以個湯底都應該係冇乜味精。另外幾款餸都係唔錯,不過最令我有驚喜嘅就一定係嗰個 汕尾小米粿 ,個皮唔會太厚而且食落仲好煙韌彈牙,入面嘅豬肉醃味適中,真心覺得唔錯,如果唔係我之後仲有地方去,我一定買一盒返屋企留嚟打邊爐食。仲有個炸有魷魚粒的魷魚丸都唔錯,入口彈牙得嚟入面就真係有細細粒嘅魷魚,所以食落口感真係好豐富。蘿蔔都係推介之一,清甜得嚟又唔會有渣,而且炆得超淋又夠入味。 另外我仲叫左份腐乳通菜,佢個腐乳汁同平日食開嘅都係有啲唔同,香濃得嚟仲帶有辣辣嘅味道,超級惹味。經店員姨姨介紹,我仲食左當日第一日供應嘅潮汕雞卷。個名就係叫雞卷,但其實係用半肥瘦豬肉同馬碲做餡,再用腐皮住然後煎炸嘅。佢煎炸得嚟唔會好油,而食落爽口彈牙
經店員姨姨介紹,我仲食左當日第一日供應嘅潮汕雞卷。個名就係叫雞卷,但其實係用半肥瘦豬肉同馬碲做餡,再用腐皮住然後煎炸嘅。佢煎炸得嚟唔會好油,而食落爽口彈牙得嚟又帶點香口,最好就唔會太油膩。係食嘅時候加埋潮汕甜辣椒醬一齊食,個口感仲更加豐富。