2023-03-22 65 浏览
今次同中同食飯加慶祝生日🎂當然要搵間好食嘅☺️我地就黎左觀塘食呢間新開嘅喫茶館!叫左個2️⃣人set,$500都唔駛🥳🥗左口魚邊裙芥末忌廉沙律沙律就食得多啦,有左口魚裙邊的沙律就好特別🤩 左口魚裙邊彈牙得來又夠甜口,沙律醬亦十分有驚喜,因為佢吾普通,佢加左芥末同忌廉,芥末能吊出魚生的鮮甜,忌廉則令到成個醬的口感更順滑。加以脆口的沙律菜,令到整個菜式口感更豐富🤭🦑吉列魷魚配他他汁魷魚炸得酥脆,麵粉皮又吾會太厚,️使炸完之後和魷魚都仍然好嫩滑彈牙☺ 塔塔醬就係以日式口味為基底,酸甜的醬同魷魚成個配搭好夾,帶走油炸的油膩感之餘,又可以帶出魷魚的鮮。鍾意炸物的朋友,絕對要試下呢道菜,香脆開胃😃🍲牛油雜菌煎帶子服務員一放下呢道菜,雜菌香味立即撲鼻而來😉 係惹味嘅雜菌襯托之下,主角帶子毫不輸蝕😎 帶子新鮮得黎又好軟嫩,細味之下仲有一陣牛油香味🧈菌菇的汁水令到帶子鮮味被昇華到鮮中帶甜!🍳日式帶子牛柳粒炒飯炒飯外觀非常吸引,色澤金黃,米粒分明🤩食落米飯口感綿軟,帶子同牛肉鮮嫩多汁,而且調味唔會過鹹或過甜,非常適合我嘅口味☺️🥘蕃茄牛肉鍋本身以為咁樣煮牛肉會好鞋,但佢煮到肉質好嫩滑,蕃茄酸甜可口,同牛肉嘅肉汁混合

🥗左口魚邊裙芥末忌廉沙律

🦑吉列魷魚配他他汁

🍲牛油雜菌煎帶子

🍳日式帶子牛柳粒炒飯

🥘蕃茄牛肉鍋
本身以為咁樣煮牛肉會好鞋,但佢煮到肉質好嫩滑,蕃茄酸甜可口,同牛肉嘅肉汁混合一齊食,口感豐富😋 而且燉菜方式可以令肉類更加入味,滿足☺️

☕️Tiramisu Latte $57
呢個係將咖啡同提拉米蘇口味結合嘅飲品🍫 可以感受到咖啡嘅苦澀同提拉米蘇嘅甜美♥️而且它嘅奶泡好細膩,令飲品更加滑順,非常值得一試🥳

🍹巨峰葡萄梳打 $38
呢杯野飲打卡必點!漸變的紫色,加上十分有質感的玻璃杯,係美感的層面來睇,可以稱之為藝術品😊 入口有淡淡的葡萄味,吾會有太死甜,亦有梳打水的氣泡感,飲一啖十分解膩😆

總括而言 (5個💝係最高)
好味指數 : 💝💝💝💝💝
服務態度 : 💝💝💝💝🤍
環境打卡 : 💝💝💝💝🤍
回頭指數 : 💝💝💝💝🤍

📍Hamsta Crown Coffee
🏢觀塘巧明街106號冠力工業大廈15樓1501室
🕗星期一至日 11:30 - 22:30

#觀塘美食 #觀塘必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk #hkcafe #hkrestaurant
2023-03-12
2023-03-22 62 浏览
見到呢到嘅餐牌已經覺得好吸引,加上都幾多好評,難得收早,就嚟呢到食餐好嘅先 。七味軟殼蟹 $82原隻蟹炸,點埋沙律醬都幾惹味,如果再炸得香脆啲就更好。鹿兒島豬軟骨鍋 $128鍋物入面有金菇、雜菜、豆腐、豬軟骨分量都唔少,湯底清甜,推介大家嗌呢個。十勝一口牛 $98牛柳剪得好香,加埋炸蒜片,食落好香口惹味。而旁邊有啲沙律菜,可以同和油膩感。另外嗌咗3串串燒雞翼串$30和牛串$38菠蘿串 $28呢到嘅裝修真係唔錯,日系感十足,同朋友聚會都唔錯嘅選擇。

七味軟殼蟹 $82

原隻蟹炸,點埋沙律醬都幾惹味,如果再炸得香脆啲就更好。

鹿兒島豬軟骨鍋 $128

十勝一口牛 $98

另外嗌咗3串串燒

雞翼串$30
和牛串$38
菠蘿串 $28

呢到嘅裝修真係唔錯,日系感十足,同朋友聚會都唔錯嘅選擇。

2023-03-21
朋友岩岩去完日本旅行🇯🇵🧳仲要去環球影城玩🤩同八坂神社着和服⛩️😂呢兩個景點我都好想去呀🥺知道他對日本呢個地方念念不忘😎所以帶左佢去日式餐廳🍴回味一番🤠🍜別府血池地獄海鮮拉麵 $98食日本野點少得拉麵架🤣但係同行朋友食唔到辣😗問左店員可唔可以走辣🤪佢地話可以😘仲話可以走辣添😆超貼心🥰 海鮮好豐富好多🙂有青口、蝦、魚片(無骨)✌️仲有帶子😀走咗兩個湯底都仲係好濃郁嘅豬骨味🤓🐥自家製宮崎唐揚南蠻雞 $86呢碟唐揚南蠻雞好味到爆👍讓我朋友搵返去日本的感覺🤠香口的炸雞😬啖啖肉外皮香脆🤗配上正正沙律醬同檸檬🍋更重要有清新椰菜絲😃無得頂🫢😋七味墨魚咀 $68墨魚咀炸到好脆😁入面的墨魚咀唔會淋晒☺️有咬口😉仲配埋啲沙律醬同檸檬俾我地👍食落好清新👏唔油膩👍🤪燒明太子雞翼 $56惹味雞翼兩隻🤤同朋友一人一隻😈Happy Share 😜最愛特別新奇款雞翼😛Nice 😚🗻富士山特飲 $58嘩😍打卡一流的飲品啊📸️餐牌告知🥳原來係世界文化遣產日本山梨県地標性特飲💙藍柑橋的清甜加上檸樣的衝激🫠配合「日本北海道3.6牛乳」雪糕🍦有如置身於富士山的感動心情🫡Eye catching drink 🍹 🥤白桃梳打 $38梳打款

🍜別府血池地獄海鮮拉麵 $98

🐥自家製宮崎唐揚南蠻雞 $86

😋七味墨魚咀 $68

🤪燒明太子雞翼 $56

🗻富士山特飲 $58

🥤白桃梳打 $38
梳打款式眾多🤡有巨峰葡萄🍇有蘋果味🍎不過今次揀咗白桃味🤢白桃梳打好夠氣🍑又唔會太甜🤟可以一試👌

📍 ねずみの王冠 喫茶店 (觀塘)
🔍觀塘巧明街106號冠力工業大廈15樓1501室
  • 自家製宮崎唐揚南蠻雞
  • 別府血池地獄海鮮拉麵
  • 白桃梳打
2023-03-20 68 浏览
話說前日同仔仔去接爸爸收工,佢話有次lunch time 同同事去過一間日式餐廳食過,覺得啲野食幾好食,環境又唔錯,所以就帶左我地去試下啦🤣入到嚟個環境真係好日式呀😍好似飛左去日本咁,仲有榻榻米位可以坐,不過我諗仔仔應該會坐坐吓走左佬,所以都係坐返普通枱😂呢度啲枱都好大張好闊落,坐得好舒服。野食方面都唔錯,仔仔竟然清晒碗茶漬飯😳真係估你唔到啊🤣不過我最鍾意都係食蟹腳鍋,嘻嘻!🦀北海道3.7牛乳松葉蟹腳鍋🦀呢個蟹腳鍋有驚喜😍首先入面嘅3.7牛乳真係非常濃郁,配埋蟹腳真係好夾!而且蟹肉好鮮甜,分量都好多。入面仲有好多配菜同埋粉絲,食完個胃好暖好滿足呀😋🦪海鮮土壺茶漬法🦪入面啲海鮮好豐富,配埋茶湯一齊食,味道比較清,啱晒口味清淡嘅朋友,仔仔都食咗大半個🤣🦑日式他他醬吉列魷魚🦑呢個吉列魷魚炸得香脆可口,魷魚唔會炸到變老,好易就咬得開,就咁食都好好味,配埋他他醬就咁加惹味🤤🍆燒茄子🍆呢個日式燒茄子,用嘅係日本茄子,口感爽脆,配埋秘製醬汁同埋木魚碎好夾,上枱果陣啲木魚仲跳緊舞,仔仔睇到好開心🤣🐟炸三文魚骨🐟三文魚骨炸得好酥脆,入邊啲肉都仲好嫩滑,調味料好夠鹹香,作為餐前小食真係一流👍🏻呢度仲有好多

🦀北海道3.7牛乳松葉蟹腳鍋🦀

🦪海鮮土壺茶漬法🦪

🦑日式他他醬吉列魷魚🦑

🍆燒茄子🍆

🐟炸三文魚骨🐟

呢度仲有好多款甜品,不過真係太飽食唔落,下次再過嚟試下先😚

2023-03-19 67 浏览
最近跟朋友一起在觀塘做facial,做完後的理想行程就是周圍試新餐廳🤩!這次朋友提出想試這間位於工廠大廈裡的日式喫茶店(全名叫「ねずみの王冠 喫茶店)🍵整個環境走溫馨和風,用淺色木傢俬搭配很多和風小物,很和諧很好看,難怪超多女生來這裡吃飯(當天去真的90%都是女生聚會👩‍❤️‍💋‍👩)中午來所以點了Weekend Brunch,每個定食(除了All Day Breakfast系列以外)都附日式前菜、餐湯和餐飲 (麻醬木魚冷豆腐和麵豉湯)🍱🔹️ 自家製王冠咖喱吉列豬扒飯定食 $98 🍛這款定食似乎很受歡迎 採用了嚴選里肌豚肉及自家製的王冠咖喱果然沒讓人失望 🤗豬肉肉質一點都不柴 但炸衣卻非常薄咬下去根本感覺不到炸衣的厚度吃起來口感很棒 😋 有完全在品嚐豬扒的感覺 (而不是澱粉質)至於咖喱醬汁是日式咖喱的味道 完全不辣偏甜但不會過份甜 甘味也不會過多🔹️ 三文魚籽忌廉海鮮墨魚汁麵 $88 🍝麵上加了很多三文魚籽、青口、洋蔥等增加味道和層次份量頗多👍🏻 整體來說這款麵充滿日式洋食感忌廉味比較重 跟西餐的墨魚汁麵是兩種風格🔹️ 餐飲:熱烏龍茶 & 烏龍檸檬茶 🫖連餐飲都很日式啊 顏色有點像午後

🔹️ 自家製王冠咖喱吉列豬扒飯定食 $98 🍛

這款定食似乎很受歡迎
採用了嚴選里肌豚肉及自家製的王冠咖喱
果然沒讓人失望 🤗
豬肉肉質一點都不柴 但炸衣卻非常薄
咬下去根本感覺不到炸衣的厚度
吃起來口感很棒 😋
有完全在品嚐豬扒的感覺 (而不是澱粉質)
至於咖喱醬汁是日式咖喱的味道 完全不辣
偏甜但不會過份甜 甘味也不會過多

🔹️ 三文魚籽忌廉海鮮墨魚汁麵 $88 🍝

麵上加了很多三文魚籽、青口、洋蔥等增加味道和層次
份量頗多👍🏻 整體來說這款麵充滿日式洋食感

去的話要在大廈坐電梯到14樓再走一層樓梯上去
但個人覺得餐廳裡的氣氛很不錯
午餐
2023-03-18 72 浏览
觀塘出咗名多人,想搵個寧靜嘅地方同朋友傾吓計都幾難。今次專程搵左間和食屋,第一次去唔識路,原來要去座14樓先再行樓梯上15樓,真係一個好隱世嘅和食屋。除咗食嘢之外,餐廳旁邊仲有賣日本公仔嘅section。講一講下個環境先,用咗木質嘅日式設計,配上昏黃嘅燈光加上天花嘅紅葉,真係好有氣氛。左口魚芥末忌廉沙律 $72用左口魚做沙律老幾有新鮮感,左口魚帶有天然嘅鮮甜味,加埋芥末忌廉都幾開胃。原條蒲燒鰻魚炒飯食得和食,點少得鰻魚炒飯。佢哋嘅飯底真係粒粒分明又有蛋粒同埋洋蔥。另外鰻魚足足有成隻手板咁長,食落肉厚又多汁。極上牛山三文魚籽冷拉麵 $152冷拉麵夠凍又爽口。而主角牛肉卷又熟度剛好,食落肉味濃又多汁。北海道3.7牛乳松葉蟹腳鍋 $166松葉蟹腳嘅牛乳火鍋我就真係第一次食,奶白色嘅湯底飲落特別鮮甜。松葉蟹嘅份量都唔少,好容易就可以拆開啲肉嚟食,肉質好鮮甜。日式炸醬油年糕 $48深棕色嘅年糕吸引哂日式醬油嘅甜味,口感煙煙韌韌又拉絲。和牛串 $38和牛燒到邊緣微微焦香,食落肉質好軟腍又入味。鹽燒三文魚魚皮 $38魚皮燒到好香脆,魚鮨完全迫晒出嚟,加上少少檸檬汁,真係好邪惡。Tiramisu La

左口魚芥末忌廉沙律 $72

極上牛山三文魚籽冷拉麵 $152

北海道3.7牛乳松葉蟹腳鍋 $166

日式炸醬油年糕 $48
深棕色嘅年糕吸引哂日式醬油嘅甜味,口感煙煙韌韌又拉絲。

和牛串 $38
和牛燒到邊緣微微焦香,食落肉質好軟腍又入味。

鹽燒三文魚魚皮 $38

Tiramisu Latte (hot)
深綠色嘅咖啡杯加上表面滿到瀉嘅Tiramisu,口感好creamy又帶果仁嘅香濃咖啡香。

Rose Vanilla English Milk Tea $38
面頭嘅玫瑰花瓣真係好吸睛,茶香又味濃,又帶啖啖嘅雲呢拿味。

ねずみの王冠 喫茶店 (觀塘)
觀塘巧明街106號冠力工業大廈15樓1501室
2023-03-17 48 浏览
《 觀塘工廈隱世日系和風喫茶店 》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧名副其實嘅隱世工廈和風喫茶店,餐廳環境勁日系,勁似去咗日本嗰啲洋食屋咁,環境偏暗黃燈木系,有種溫暖嘅感覺!點解話佢係隱世?因為呢佢哋位於15樓,其實係要呢坐到去14樓之後再喺樓梯上面向上行一層,上咗去之後別有洞天,環境好大,但原來都唔少人食!原條蒲燒鰻魚炒飯第一次見鰻魚仲長過個碗,厚肉又唔多骨,肉質嫩滑又重魚鮨香。飯底預先炒過,飯粒粒粒分明,又有蛋碎粒同埋洋蔥粒做配料,夠哂鑊氣。極上牛山三文魚籽冷拉麵 $152極上牛肉卷成花嘅形狀,加上三文魚籽做dressing。牛肉五成熟又帶微微粉紅,咬開充滿牛肉肉汁。另外冷拉麵都幾彈牙爽口。北海道3.7牛乳松葉蟹腳鍋 $166奶白色嘅北海道3.7 牛乳湯底非常濃郁,松葉蟹腳都幾大隻又份量多,蟹腳肉質鮮甜又彈牙。另外鍋入面仲有多款蔬菜(冬菇、豆腐、金針菇),吸引哂牛乳嘅牛奶味,口感非常幼滑。日式他他醬吉列魷魚 $68外層炸皮好香脆,魷魚有嚼勁又彈牙,配埋日式他他醬真係好惹味。Tiramisu Latte (cold)Tiramisu放係高身嘅玻璃咖啡杯,面頭鋪滿朱古力
《 觀塘工廈隱世日系和風喫茶店 》

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

極上牛山三文魚籽冷拉麵 $152

北海道3.7牛乳松葉蟹腳鍋 $166

日式他他醬吉列魷魚 $68

Tiramisu Latte (cold)
Tiramisu放係高身嘅玻璃咖啡杯,面頭鋪滿朱古力粉同埋Tiramisu,入口綿密充滿酒香。

Rose Strawberry Yogurt Smoothie $48
好有日本和式風格嘅Yogurt Smoothie ,口感好creamy,又加入左士多啤梨果肉,味道又唔會太甜。

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
ねずみの王冠 喫茶店位於觀塘工廠大廈內,係一間主打日本料理既樓上鋪,雖然地理位置相對偏僻,但平日時段依然人頭湧湧,可見餐廳人氣旺盛,好多食客都專程過嚟🥢 今次點選左二人前海鮮料理套餐,所包含既食物相當豐富,特別鍾意熊本野菜蕃茄牛肉鍋,食得出係以鮮蕃茄湯底製作而成,香濃鮮甜;另外富士山特飲漸層外表,相當精美,攪拌均勻後味道清涼爽口!餐廳更設有販賣區,出售各種日本製造既精品,食完飯仲可以睇下有冇嘢買🎌
觀塘超隱世喫茶店!位於冠力工業大廈15/F無電梯直達該層㗎🥹想去嘅客人要搭到14樓再上一層餐廳空間好空曠 而且位置亦好大✨環境好舒服 適合靜靜地同三五知己一齊chill下傾計(。•ㅅ•。)♡!.① 原條蒲燒鰻魚炒飯🍛 ($148)// 想有靚靚擺盤嘅話,可以叫依款!真材實料用咗大大份原條鰻魚,魚肉厚實啖啖肉🤌🏻表面淋上燒汁配炒飯食,整體都幾惹味,而且份量都大份 食到好滿足喔💛~ 不過價錢以觀塘區嚟講算偏貴🙈 //𝐅𝐨𝐨𝐝: 🌕🌕🌕🌕🌘🌑② 極上牛山三文魚籽冷拉麵🍝 ($152)// 冷拉麵配有麻醬,一份會有3-4塊和牛肉,表面仲有三文魚籽。和牛牛味濃郁🤏🏻,口感軟腍而且熟度對小編嚟講啱啱好 (但部份帶紅)。拉麵可以淋麻醬食,但係整體有少少𝐝𝐫𝐲 (๑´ㅁ`)。//𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌕🌑🌑③ 日式炸醬油年糕🍘 ($48)// 成餐飯嘅𝐌𝐕𝐏 (⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)!!! 一串2顆醬油年糕價錢偏貴,不過味道令人好深刻🤩!每份即點即製,外層卜卜脆,表面嘅紫菜脆得嚟都好香口,內裡煙韌帶軟𝐐~外內反差感好大,所以幾驚喜!//𝐅𝐨𝐨𝐝: 🌕🌕🌕🌕🌕🌘④ 炸豚肉流心蛋🍳 ($32)// 賣相好吸引!吉列豚
觀塘超隱世喫茶店!位於冠力工業大廈15/F
無電梯直達該層㗎🥹想去嘅客人要搭到14樓再上一層
餐廳空間好空曠 而且位置亦好大✨

① 原條蒲燒鰻魚炒飯🍛 ($148)
𝐅𝐨𝐨𝐝: 🌕🌕🌕🌕🌘🌑
原條蒲燒鰻魚炒飯

② 極上牛山三文魚籽冷拉麵🍝 ($152)
𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌕🌑🌑
極上牛山三文魚籽冷拉麵

③ 日式炸醬油年糕🍘 ($48)
𝐅𝐨𝐨𝐝: 🌕🌕🌕🌕🌕🌘
日式炸醬油年糕

④ 炸豚肉流心蛋🍳 ($32)
// 賣相好吸引!吉列豚肉包裹住切開對半嘅半流心蛋,完全係難以抗拒嘅賣相💛不過味道普通,整體無咩調味偏寡。//
𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌖🌑🌑

⑤ 富士山特飲🗻 ($58)
// 漸層超級靚嘅富士山特飲!!!店家仲會加入發光嘅冰(會不斷轉色好靚好啱打卡!) 特飲用咗藍柑橘加檸檬🍋,表面加咗日本北海道3.6牛乳雪糕,成個層次好靚(๑╹◡╹๑)!//
𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌕🌑🌑
富士山特飲

🥞ねずみの王冠 喫茶店 (觀塘)
觀塘巧明街106號冠力工業大廈15樓1501室
日式炸醬油年糕
2023-03-14 166 浏览
工廈區日式cafe,小店燈光柔和,傢俱用上布藝sofa,裝潢走溫馨家居風,仲擺放左多種日本風擺設,環境寬敞很舒服。仲留左一個角落賣精品🤗二人前海鮮料理 $498/2位左口魚邊裙芥末忌廉沙律 👑火灸的左口魚邊裙,甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富,而且入口即溶,食後那股魚油香會停留於口內。配搭爽脆新鮮既沙律菜,口感好豐富。木魚花蒜香玉子燒 玉子燒煎得恰到好處,蛋香濃郁,口感柔軟又香甜,是濕潤蓬鬆的玉子燒,配埋木魚花蒜香一齊食,更香口。牛油雜菌煎帶子帶子表面煎到金黃,雜菌都保持爽脆,同有香濃牛油味。熊本野菜蕃茄牛肉鍋牛肉鍋材料豐富,內裡有金菇、冬菇、豆腐、野菜同粉絲。牛肉油脂分佈平均,配搭配料一齊食唔會覺得膩。蒲燒茶漬鰻魚丼鰻魚好厚身,食既時候唔太食到細骨。茶漬飯味道清新而且不膩,有濃郁的雜菌味,所以夾埋鰻魚一齊食就唔會好膩。蕨餅配黑糖黃豆粉沾了豆香四溢的黃豆粉,再配上黑糖汁,味道甜甜☺️而且口感煙煙韌韌,食落仲好清涼。

二人前海鮮料理 $498/2位
左口魚邊裙芥末忌廉沙律 👑
左口魚邊裙芥末忌廉沙律

牛油雜菌煎帶子
帶子表面煎到金黃,雜菌都保持爽脆,同有香濃牛油味。

2023-03-13
左口魚邊裙芥末忌廉沙律
2023-03-13 1614 浏览
今天到觀塘巧明街 一間位於工業大廈內的日本風咖啡廳🥰 整頓晚飯都充滿驚喜❤️ 每樣食物都非常細緻 用心煮作✨餐廳內沿用正宗日本餐館的裝潢設計 🇯🇵 所以裝飾 由餐具、沙發抱枕,到雜誌都是純純的日本風格 很有東京cafe的感覺!在查看餐牌時 店員非常有耐心地介紹各類食物 并推介適合我們的菜式 很有心💓率先到達的是這杯美美的飲料 ☕️ 來到日本風咖啡廳 豈能不點杯冰咖啡呢?我這杯是 Caramello Caffe Frappe ($45)冰焦糖咖啡沖配得很不錯 嚐到咖啡豆的香 配以焦糖drizzle 很易入口 👍 朋友點的Tiramisu Latte($52)同樣令人滿意這杯熱提拉米蘇Latte沖製很用心 很特別的味道⭐️小吃方面 我們總共點了三串日式串燒分別為炸䐁肉流心蛋(上)、炸芝士和牛串(中)及牛脷串(下) 🍡⭐️流心蛋的蛋液燒得半熟 香到不得了⭐️炸和牛簡直是極品!肉質軟腍 配以牛肉上的芝士層 令人流曬口水⭐️牛脷串燒得出神入化 每一啖也有爆汁主菜方面 明太子蟹肉炒飯絕對是主角之一炒飯每粒炒得粒粒分明 味道絕不單調!配上明太子及鮮蟹肉 炒飯味道更昇華 非常好吃!另一款main

餐廳內沿用正宗日本餐館的裝潢設計 🇯🇵

率先到達的是這杯美美的飲料 ☕️
來到日本風咖啡廳 豈能不點杯冰咖啡呢?

朋友點的Tiramisu Latte($52)同樣令人滿意
這杯熱提拉米蘇Latte沖製很用心 很特別的味道⭐️

小吃方面 我們總共點了三串日式串燒

⭐️流心蛋的蛋液燒得半熟 香到不得了
⭐️牛脷串燒得出神入化 每一啖也有爆汁

主菜方面 明太子蟹肉炒飯絕對是主角之一
炒飯每粒炒得粒粒分明 味道絕不單調!
配上明太子及鮮蟹肉 炒飯味道更昇華 非常好吃!

另一款main course我們選了武士土佐鰻魚伴冷蕎麥麵 🍜
這是一款神級配搭 以炸鰻魚佐冷麵 兩者味覺上互補 創建出很上癮的口味💯

炸物方面 我們在店員的介紹下 點了七味軟殼蟹(上)及七味墨魚咀(下)
兩款炸物同樣做得很出色 想不到咖啡廳處理炸物技術也同樣高超✅ 很是驚艷

最後來到甜品時間 亦能說是整餐錦上添花的一環❤️

✨富士山特飲(上)以富士山的原型 在杯子上呈現 好喝亦美觀 國色天香🇯🇵
✨玫瑰覆盆子撻(中)非常吸引 覆盆子的酸甜果味亦中和了整餐晚飯的飽腹感
✨ 烏龍茶巴斯克芝士蛋糕(下)能說是好吃得不能自拔🤩 蛋糕是咖啡廳自家製作 味道清新 因以烏龍茶研配 所以蛋糕cream cheese味道不會過重 我本人非常喜愛💕

「ねずみの王冠喫茶店」在餐廳環境,食物質素及服務上都十分高分👍 真想不到在觀塘工廈裡會找到如此特色日本風的咖啡店 😊 下次必定要再再訪 并嘗試更多其他美食佳餚💓
  • Caramello Caffe Frappe
  • 富士山特飲
  • 玫瑰覆盆子撻
  • 烏龍茶巴斯克芝士蛋糕
2023-03-12 71 浏览
今日同朋友去觀塘staycation 慶祝朋友轉工成功❤️ 知道朋友鐘意日本文化 特意搵左間位於觀塘既日式Café 與朋友共進晚餐🎉一上到15/F就已見到餐廳外圍設計好靚🤩點知入到cafe內勁加不得了😍成個環境根本令人感覺就係日本黎嫁!! 🇯🇵 朋友開心到傻左🤭🤭餐廳提供勁多食物比食客揀👌👌靜係Menu已有三、四個🔥 任君選擇 讚! 第一樣上桌嘅就係七味墨魚咀 ($68)墨魚咀烹製得好好 外邊炸得金黃 入面既墨魚咀仍然juicy爽口 配埋七味粉 口感勁eclectic 👍 下一樣上桌既就係明太子蟹肉炒飯($118)依碟炒飯好高質 首先首先,真係做到日式炒飯美美既擺盤🤩 味道方面同樣做到野 炒飯粒粒都炒得好靚仔 配以真蟹肉絲及明太子 入口真係覺得是神來之筆✅我地亦點左炸豚肉流心蛋($32)你無睇錯 蛋黃真係做到流心效果!🥰配以外皮既炸豚肉 非常特別 朋友大愛!另一款主菜我地揀左武士土佐鰻魚伴冷蕎麥麵($138)依款冷麵超級無敵咁正💓💓 好少見有依種配搭呢!鰻魚以炸物烹調處理 好難搵到⭐️配上麵質硬軟度剛到好處嘅蕎麥麵 簡直食到令人垂涎三尺😋仲要不得不提嘅就係七味軟殼蟹($82)軟殼蟹炸得

一上到15/F就已見到餐廳外圍設計好靚🤩

第一樣上桌嘅就係七味墨魚咀 ($68)

下一樣上桌既就係明太子蟹肉炒飯($118)

我地亦點左炸豚肉流心蛋($32)
你無睇錯 蛋黃真係做到流心效果!🥰
配以外皮既炸豚肉 非常特別 朋友大愛!

另一款主菜我地揀左武士土佐鰻魚伴冷蕎麥麵($138)
依款冷麵超級無敵咁正💓💓 好少見有依種配搭呢!
鰻魚以炸物烹調處理 好難搵到⭐️
配上麵質硬軟度剛到好處嘅蕎麥麵 簡直食到令人垂涎三尺😋

仲要不得不提嘅就係七味軟殼蟹($82)
軟殼蟹炸得金黃酥脆😊 而且不會太油 食完一啖又一啖呢😎

同埋我個人非常愛嘅鹽燒牛舌串($35)
牛舌肉質非常鮮嫩 一點也不老!燒完後依然保留住滿滿嘅肉汁 讚!

另外我地仲點左杯Tiramisu Latte($52)
Latte一上枱已經非常之吸晴😙 飲落口亦很香 飲得出好細心調配🤩

既然今餐係黎慶祝 點少得嗌甜品呢!
甜品真心十分十分之高質 💯
我地總共點了三款 分別為富士山特飲($58)、Rose Raspberry Tarlet ($38)及自家製 烏龍茶 巴斯克芝士蛋糕($38)

成件事係perfection!!! 個富士山特飲係超打卡!佢唔單住有一球雪糕係入邊 佢仲係識發光同變色嫁😳😳😳

另外個玫瑰raspberry撻係好味到不得了!店員仲同我地講由於每款甜點都係佢地店內製作 所以供應量有限!幸運地比我地試到當晚最後一客😛

最後個basque cheesecake同樣令人滿意🎉 佢地係獨創以烏龍茶口味製成 食落真係令芝士蛋糕有了種淡淡茶味 入口更refreshing 為整晚既美食帶來一個知性嘅收尾😊

真係估唔到在觀塘工廈裡比我地找到如此獨特、高質既隱世日本風cafe ⭐️希望下次再能來試試menu上其他食物😋✅ 大力推薦!👍
2023-03-11 280 浏览
觀塘工廈餐廳小店真係琳瑯滿目,要有返啲特色先可以突圍而出,今次食呢間小店係以和風為主題,無論裝備/擺設/餐點都充滿日式氛圍☺️🇯🇵🦀北海道3.7牛乳松葉蟹腳鍋 $156松葉蟹腳份量都幾多,肉質鮮甜,牛乳湯底味道純滑,有奶香但唔會太濃味搶左蟹腳既鮮味,鍋中既蔬菜亦都索晒湯汁,越食越鮮甜☺️🍚原條蒲燒鰻魚炒飯 $148呢個價錢食到原條鰻魚真係算唔錯,肉質厚身,冇骨唔腥,炒飯用蒲燒醬汁同洋蔥碎炒香,粒粒分明,配上椰菜絲一齊食更加清新,完全唔會感覺蒲燒汁甜膩👍🏻🐥燒明太子雞翼 $56新鮮熱辣上枱,雞翼脹卜卜,一咬啲肉汁爆晒出黎,明太子餡料既咸鮮同雞肉一齊食超惹味😋🗻富士山特飲 $58期待左好耐既特飲😍杯中既燈真係非常吸睛😍味道比較清新,心急想食雪糕當然可以食先,不過我覺得可以等雪糕慢慢溶化同藍柑橘氣泡飲品互相融合會更加好飲😆(溫馨小提示:就算心急都唔好一野將雪糕轟落飲品到,會即刻瀉晒🙈富士山都變活火山🌋😂)🍵Matcha Latter $36拉花好靚靚😍係可愛既龍貓💖味道都ok, 抹茶味適中,唔會過苦澀🍵

🦀北海道3.7牛乳松葉蟹腳鍋 $156

🍵Matcha Latter $36

燒明太子雞翼
Matcha Latter
2023-03-09 96 浏览
甫入門就比燈光同裝飾吸引,相信店主係一位好鍾意日本文化嘅人。🥗左口魚沙律$78左口魚燒過,魚油油香混合左菜嘅爽脆,好引食慾😋炸鰻魚蕎麥麵$138炸鰻魚剛炸好,表皮薄脆,混左柴魚片,好好味👍🏻麵如果凍啲會更爽口~~🦞松葉蟹鍋$158鍾意食蟹必試!登登登登,總共有5-6件蟹腳,仲要舊舊都咁多肉,店家已經好細心咁開左邊,淑女食都唔驚好污糟鍋底用牛乳煲,好creamy!好似忌廉湯咁,飲唔停🤣🤣鍋入面仲有粉絲條、豆腐、京蔥、菜、金針菇、鴻喜菇、金菇,菇類係好新鮮!呢個鍋好驚喜、好抵食!另下再叫左雞翼串$28,好脆皮,餸酒一流,不過今日無叫酒,叫左 tiramisu Latte$57, 富士山特飲$58黎打下卡。好特別、好好飲!特別係富士山特飲要攪一攪個雪糕,啲色會更靚之餘,仲同原本有唔同味道🥰特別係佢洗手間入面好細心,有漱口水比客人漱口,食飽飽仲可以去佢小店corner睇下日本風嘅野賣😊

🥗左口魚沙律$78
左口魚燒過,魚油油香混合左菜嘅爽脆,好引食慾😋

炸鰻魚蕎麥麵$138
炸鰻魚剛炸好,表皮薄脆,混左柴魚片,好好味👍🏻
麵如果凍啲會更爽口~~

🦞松葉蟹鍋$158
呢個鍋好驚喜、好抵食!

2023-03-07 1532 浏览
之前喺網上見到呢間非常日式嘅cafe 呢晚嘅思鄉病發作 好掛住日本 就醒起呢間餐廳 即刻嚟呢間cafe食晚餐🥰 呢間餐廳嘅環境主要係木色 俾到人一種好溫馨嘅感覺😗原條蒲燒鰻魚炒飯原條蒲燒鰻魚好厚身☺️ 底下嘅炒飯都非常惹味 餐廳用上珍珠米 再加上用咗日式醬汁 入面嘅炒蛋仲有白蘿蔔粒都令到整個炒飯味道好豐富😎 尤其係鰻魚配埋炒飯一齊食更加可口鹿兒島豬軟骨野菜鍋見到幾乎每一枱都會叫一款鍋物😙 我哋就揀咗有店鋪推介嘅豬軟骨😋 超級推介呢個豬軟骨鍋 汁煮豬軟骨好入味 加熱咗個鍋之後嘅豬軟骨 軟骨部份入口即溶🐷 真係食唔停口呀 呢個鍋底下仲有其他配料 好似豆腐 金菇 冬菇 蘿蔔片同埋粉絲 唔少得嘅當然係仲有啲蔬菜喺下面啦 均衡飲食嘅一餐炸三文魚骨呢個係廚師推介嘅項目 冇諗過呢個價錢會有咁多件酥炸三文魚骨😮 呢個三文魚骨都係比較多肉嘅部份 近骨嘅魚肉油香十足🐟 再配埋隔離有蛋黃醬 減低咗唔少油膩感串燒牛脷串 用咗鹽燒嘅調味令牛脷嘅牛味好充足🐮 而雞軟骨串 依然仲有好多肉汁🤪 Matcha Latte有龍貓嘅公仔拉花真係好可愛呀😻 仲要有好濃郁嘅抹茶味 呢度仲選用咗北海道富良野特選3.7牛乳添🥛Ros

炸三文魚骨
炸三文魚骨

串燒
雞軟骨串  鹽燒牛脷串

Matcha Latte
Matcha  Latte

Rose Strawberry Yoghurt Smoothie
臨近白色情人節 真係好想沉醉喺呢個粉紅色嘅世界 飲返杯粉紅色嘅玫瑰士多啤梨乳酪smoothie就唔錯啦🥰 味道酸酸甜甜 又適合打卡
Rose  Strawberry  Yoghurt   Smoothie

3.6 Milk ice-cream with Rose Strawberry Tiramisu
飲完杯smoothie就好想試埋呢度嘅甜品🍨 呢個Tiramisu有得揀要唔要雪糕 我呢啲為食貓梗係想食埋個雪糕啦🍦 個雪糕都係用3.6牛乳製成 配埋特製嘅士多啤梨醬 已經好開心啦 tiramisu部分似乎就唔係用ladyfingers 似食緊蛋糕多啲 但同樣令人好滿足🎂 味道唔係咖啡味嘅tiramisu 而係士多啤梨同玫瑰 都相當特別😛
3.6  Milk  Ice-cream  with  Rose  Strawberry   Tiramisu

好開心今晚可以同情人甜甜蜜蜜咁係呢度嘆返餐令人滿足嘅晚餐🍰 呢度嘅環境令人好放鬆 真係好期待下次再嚟啊