I am a fan of omelette rice. Particularly omelette rice with beef stew. I remember there was a restaurant at ex-Diamaru (舊大丸) serving Hayashi omelette rice and that was my favourite. But it’s closed down for many years. Today the omelette rice I tried at Tamago-en was not bad. The presentation of the whirling omelette is really appetising. I love the taste of the beef stew sauce very much. Just to make it better, the egg looks very smooth with a good volume but actually it was not. It’d have bee

Just to make it better, the egg looks very smooth with a good volume but actually it was not. It’d have been better if it could be thicker and more fluffy.

For the sauce, i personally think it’s rather watery though the taste is rich enough and the portion of the sauce is just right.

One more thing is the beef stew and chicken was rather tough.

There r some more other omelette rice with other sauces I wanna try! Plus their souffle pancake!
2021-10-28 106 浏览
約朋友食飯揀地點都係一門學問 一個鰂魚涌返工 一個荃灣西返工 一個康城返工.....最後揀左大家都有車返屋企既鑽石山為聚腳點鑽石山我成日經過 但每次都只係為左轉車 好少會係到約朋友食飯朋友係openrice搵到一間以雞蛋為主打食材既餐廳 我地都覺得個賣相幾靚 所以就揀左呢間餐廳7點鐘左右到左拎飛 等左40分鐘左右先入座因為門口有餐牌可以睇 所以我地已到經揀好哂食啲咩🥔炸薯條配黑松露醬薯條岩岩炸起 熱到辣手 脆卜卜 再蘸埋個黑松露醬簡直係人間一大享受個黑松露醬好夠味 絕對唔係得個名有黑松露 🐙大阪燒風八爪魚卷呢個就好似食八爪魚丸咁 但係個皮就變左做雞蛋 勁香蛋味 個面再淋上大阪燒既醬汁 廚師將整份八爪魚卷切成八份 每一份都會平均分到有八爪魚係裡面 唔會變左得返舊玉子一上枱極速俾我哋清晒😋🥚Tamago-EN 特製五款玉子串燒每一串玉子串燒上面都會有唔同既配料由左至右分別係蔥花蟹肉明太子配蛋黃醬三文魚子配三文魚醃漬醬汁番茄醬每款都各有特式 好味不過要多人先可以叫呢個串燒得兩條友食應該會膽固醇超標食完一份唔知一共食左幾多粒蛋落肚😂🍝黑松露野菌意粉配溫泉蛋成碟意粉有超多超多菇 好濃菇味 但就蓋
約朋友食飯揀地點都係一門學問
一個鰂魚涌返工 一個荃灣西返工 一個康城返工.....
最後揀左大家都有車返屋企既鑽石山為聚腳點
呢個飯係最遲先上菜 其實我地都已經食到8-9成飽
所以呢碟野變左打包成聽日既午餐😂
食哂正餐諗住再叫埋個梳乎厘作結
點個個staff話因為出面仲排緊隊 所以有用餐時限
而我地剩返既時間唔夠整梳乎厘 所以被拒絕左....勁sad....
大家都想試埋個梳乎厘記得一坐底就要叫埋 唔好好似我地咁🙈
2021-10-26 105 浏览
星期日,特別人多,每間餐廳基本都要等20張檯,當然有啲人係走咗。等咗30mins 有檯,限時75mins , 日系木色設計,盡頭嘅卡位design 係屋仔,好cute , 我地坐屋仔對面,但都幾舒服。menu 圖文並茂,非常好,日本公司就係有呢份堅持。燴雞肉蛋包飯~88碟好大,賣相好靚,雞肉同西蘭花圍住啲飯,不過雞嘅肉質就有啲梅。炸薯條~48本想嗌炸雞,但賣晒,叫薯條,炸得幾香,不過松露醬就唔夠濃。珍珠奶茶~35有黑糖嘅,我就要原味,始終唔係台灣店,差少少,個茶底唔夠好味。焦糖梳乎厘~88郁下隻碟真係有震盪感🤣, 味就一般啦,始終食過pancake 專門店有比較。其實啲野未食完嘅,但的確係過咗75mins , 侍應催咗2次了,唯有走啦~
menu 圖文並茂,非常好,日本公司就係有呢份堅持。
燴雞肉蛋包飯~88

炸薯條~48
本想嗌炸雞,但賣晒,叫薯條,炸得幾香,不過松露醬就唔夠濃。

珍珠奶茶~35

焦糖梳乎厘~88

2021-10-24
好耐冇去荷里活廣場, 發現原來都好多嘢食喎! 不過因為已經兩點幾, 好多食店都要等位。正猶豫等邊間之時, 行過呢間食店, 見到食日本蛋整嘅相關食物為主, 有咸食又有鬆餅, 正喎! 決定拎飛等下呢間啦! 最後等咗約10 分鐘就有位啦! 等候期間睇下有咩食先! 清香蘋果茉莉花茶呢個朋友叫嘅, 佢話好香蘋果味嘅茉莉花茶, 超滿意! 而且杯茶好靚! 凍齋啡夠凍, 唔酸, 好飲! Tamago-EN 公司三文治 配薯條本來想叫梳乎厘班戟嘅, 但係店員話因為好多人ORDER, 要等成1-2 小時先有 咁唯有叫其他嘢啦! 我哋叫咗佢嘅SIGNATURE 三文治, 有煙肉、雞肉、雞蛋,芝士、蕃茄生菜、青瓜。好厚嘅一個三文治, 雞蛋味極濃, 配合所有配料完全MATCH! 好味又飽肚! 薯條都香脆, 合格! 松葉蟹肉玉子燒玉子燒上面舖咗松葉蟹肉同蒽花, 不過都只係點綴一下。玉子燒本身濃濃嘅蛋味已經好好食, 配上清新嘅松葉蟹肉, 好MATCH!
最後等咗約10 分鐘就有位啦!
等候期間睇下有咩食先!

清香蘋果茉莉花茶
呢個朋友叫嘅, 佢話好香蘋果味嘅茉莉花茶, 超滿意!
而且杯茶好靚!

凍齋啡
夠凍, 唔酸, 好飲!

Tamago-EN 公司三文治 配薯條

薯條都香脆, 合格!

松葉蟹肉玉子燒
玉子燒上面舖咗松葉蟹肉同蒽花, 不過都只係點綴一下。

2021-10-01
2021-10-21 109 浏览
日式蛋包飯 CP值高今次嚟食lunch,就會包埋一個餐湯同沙律,呢度有好多款嘅蛋料理🐔🥚🍳燉牛肉黑咖喱蛋包飯🍛⚫️🐮 ($118)諗住試吓黑咖喱有咩唔同,但係其實個味道同普通咖喱🍛都差唔多,係黑色影相會特別啲📸⚫️,個牛肉燉得幾諗,唔使得好辛苦。燴雞肉蛋包飯🐔🍛🥚🍳 ($88)📍Tamago-En 荷里活廣場2樓282號舖
日式蛋包飯 CP值高

燉牛肉黑咖喱蛋包飯🍛⚫️🐮 ($118)

燴雞肉蛋包飯🐔🍛🥚🍳 ($88)

📍Tamago-En
荷里活廣場2樓282號舖
2021-10-20 99 浏览
今日嚟到鑽石山搵嘢食。見到呢一間日本餐廳,裝修好靚,餐牌網絡都好吸引,就入咗去食。😃$3入邊選擇非常多,有前菜,主菜,甜品都有好多選擇。😚特別嘅係佢成個餐牌都係用雞蛋做主題。我哋叫咗一個薯仔沙律,黑松露意粉,玉子燒,仲有個焦糖燉蛋添!😄薯仔沙律上邊有一隻半熟蛋,仲有沙律菜。菜都好新鮮。黑松露意粉上面都有一隻溫泉蛋,撈埋一齊黑松露味好香。玉子燒總共有五隻味,每隻味都各有特色。魚蛋本身嘅生熟程度啱啱好,好滑。最後一個焦糖燉蛋個甜品本身都好滑好好食😋
$3入邊選擇非常多,有前菜,主菜,甜品都有好多選擇。😚
特別嘅係佢成個餐牌都係用雞蛋做主題。
薯仔沙律上邊有一隻半熟蛋,仲有沙律菜。菜都好新鮮。
黑松露意粉上面都有一隻溫泉蛋,撈埋一齊黑松露味好香。
最後一個焦糖燉蛋個甜品本身都好滑好好食😋
2021-10-07 128 浏览
早前搶到1折卷買左呢間餐其廳卷!$10買到$100,好抵!所以就去左呢間餐廳獨自食個lunch!叫左呢款燴雞肉蛋包飯 $88!加$15有埋西湯同沙律😍個雞好嫩滑!一人份量黎講都算幾多雞!個蛋好滑好香,賣相又做得好靚!配埋醬汁好好食🤤🤤
2021-06-16
午餐
2021-09-19 151 浏览
開會前約了同事一齊吹水食飯。不為談工作談是非,只為未達成上次未能光顧的心願。那次是新開張,我們6個一行人打算試試,誰知1130已滿坐,唯有轉場。幸好今天二人有位了。朋友推介要吃蛋都飯。本來我也怕自己吃不完這麼多,最多半碟,誰知竟然KO了大半餘5口左右,叻午市原來包餐湯和沙律,不錯

午市原來包餐湯和沙律,不錯
2021-09-17
午餐
2021-09-16 133 浏览
偶然經過發現這間店,蛋控的我當然要試一下😁這間以蛋來做主題的餐廳,裝修上當然也有不少蛋的裝飾,很可愛! 菜單上有很多‘’蛋式‘’,如玉子燒、蛋包飯、三文治,還有生雞蛋伴飯 😳…. 便問問職員們,才知道這裏的雞蛋是從日本沖繩縣直送過來,經過紫外線殺菌,並通過了食品安全最高標準,所以可安心食用。🤩因蛋太容易飽,所以只點了三款:玉子燒!濃濃蛋香,口感鬆軟,十分好吃芝士明太子筷子捲,金黃色的蛋漿配明太子捲非常美味Soufflé pancake, 很香很fluffy,大愛還有很多都想試試,下次必定再來
偶然經過發現這間店,蛋控的我當然要試一下😁

因蛋太容易飽,所以只點了三款:

玉子燒!濃濃蛋香,口感鬆軟,十分好吃

芝士明太子筷子捲,金黃色的蛋漿配明太子捲非常美味

Soufflé pancake, 很香很fluffy,大愛

還有很多都想試試,下次必定再來
2021-08-23
2021-08-27 525 浏览
雖然味道和口感不錯,但是下單時間長達45分鐘.而且附近有一間餐廳,雖然價錢多一點,可是味道和口感都完勝這個滑蛋吉列豬扒飯.但是飲料味道好很多,各有各好吧......
滑蛋吉列豬扒飯
2021-08-24 229 浏览
小妹鐘愛Pancake, 見這間餐廳的食物圖片相當精緻, 便特意約定朋友一起前來用餐。餐牌上有招牌玉子燒,牛油果生雞蛋拌飯看來又那麼吸引,於是便一併叫來吃。既厚又熱騰騰的玉子燒是很不錯的!可惜個拌飯實在讓人失望。個飯「凍冰冰」,不好吃!兩個甜點Pancake是可以的,下次有機會再來只會點Pancake 好了!
2021-08-10 277 浏览
鑽石山都開咗Tamago-EN😍我已經幫襯左兩次😬早前去元朗分店覺得環境相對細,但黎到鑽石山覺得餐廳環境大啲,枱與枱之間好闊落,坐得好舒適☺️整體味道唔錯,蛋控可以不停encore😘1️⃣海鮮蕃茄忌廉蛋包飯 $108 依款海鮮蛋包飯,海鮮份量好多,有蝦同魷魚圈,蝦肉食落好爽口,旋風蛋都好滑好薄包住啲炒飯,配埋蕃茄醬食落好夾😋2️⃣吉列豚滑蛋丼 $88 依款吉列豬扒炸得好香脆,炸皮都好薄,食落啖啖豬扒,有滑蛋同洋蔥配合,食落有啲油膩,飯既份量好多,起碼有碗半飯😂整體不過不失。3️⃣燴雞肉蛋包飯 $88 依款燴雞肉蛋包飯,雞肉份量都幾多,雞肉食落好嫩滑,仲配有西蘭花伴碟,整體唔錯。4️⃣Tamago-EN親子丼 $78依款親子丼食落啲蛋唔夠滑,雞肉亦有少少偏老,雖然份量幾多😂但覺得依款麻麻地。5️⃣南蠻炸雞 配自家製他他醬 $58推薦依款南蠻炸雞,黎到見到個份量好抵食,味道💯炸皮食落香脆,唔會好乾,入面既雞肉仲係熱辣辣,雞肉食落好嫩滑好多肉汁,配埋他他醬,超好味呀😋6️⃣士多啤梨奶昔 $48 依款士多啤梨奶昔飲落好重奶味,入邊有好多士多啤梨肉同用咗生雞蛋去整成既奶昔,飲落完全冇腥味,推薦😚

1️⃣海鮮蕃茄忌廉蛋包飯 $108

2️⃣吉列豚滑蛋丼 $88

3️⃣燴雞肉蛋包飯 $88

4️⃣Tamago-EN親子丼 $78

5️⃣南蠻炸雞 配自家製他他醬 $58

6️⃣士多啤梨奶昔 $48
去新地方做瑜珈嘅緣故去咗超耐冇去過嘅鑽石山,唔知關唔關屯馬綫開左,個商場真係好多人!!😕😕 好彩一早用app拎定飛所以去到等左10分鐘度就入得✌🏻✌🏻.碎金鎗魚腩生雞蛋拌飯 ($65)喺門口已經俾呢個個樣吸引左,因為怕太寡嘅關係就加埋吞拿魚蓉,不過嚟到嘅時候見到吞拿魚嘅份量就有少少驚訝,因為真係僅僅夠圍住個蛋黃一轉😅😅 不過個蛋白泡泡真係好fluffy都ok,蛋味算重連埋飯素同埋醬油、飯嚟食,成件事都算唔錯。不過如果偏好濃味或者中意多餸嘅,呢個就未必啱你了.親子丼 ($78)另外都叫咗親子丼,雞肉算嫩滑而且件數都幾多,而蛋本身加左醬油煮,唔錯但相對嚟講比較普通。值得一提嘅係佢地會俾啲柚子胡椒你,平時連埋壽司食就試得多,甘樣配飯食真係第一次😳😳 但又出其地夾,令碗飯嘅味道特別番啲 🤔🤔.法式焦糖梳乎厘班戟 ($88)食完兩個主菜之後本身對個pancake冇咩期望,但點知又比想像中好食!蛋香味重,焦糖醬唔會太甜,而且pancake口感都好鬆軟,性格比絕對算高!🤤🤤.整體嚟講其實唔差,經過其他枱見到蛋包飯好似幾正咁!再唔係食飽飯淨係過嚟食個pancake都得 😆😆
碎金鎗魚腩生雞蛋拌飯 ($65)

親子丼 ($78)

法式焦糖梳乎厘班戟 ($88)
たまご園🇯🇵🥚(附上雞蛋超人🦸‍♀️)—————————————✨燉牛肉蛋包飯 $118啖啖都有醬同埋雞蛋好正啲飯是雞肉炒飯啲燉牛肉都有啲咬口啲汁撈飯正呀有啲蘑菇可以叫添啲雞蛋仲應該加咗奶 好滑要try try 👍🏼👍🏼 ✨鐵板芝心雞漢堡餐(忌廉汁)$118原來是雞漢堡完全唔aware😂😂怪唔之得食落口好滑一啲都唔鞋蛋黃在飯上可拌 而白在鐵板上躺平啲飯都係雞肉炒飯都好味 會帶啲西蘭花同水烚蘿蔔仔拌碟忌廉汁撈飯食都gd gd !✨芝士明太子筷子卷🥢 $38一串好味喎!大阪燒+小丸子+pancake 嘅味道蛋黃又唔係完完全全流心 唔會吉到周圍都係蛋液入面有芝士亦都食到極細條嘅薑絲好味喎!✨熱玫瑰香濃朱古力🌹 $32一上杯嘢嘅時候已經聞到極香嘅朱古力味飲落去好濃好飲又帶啲玫瑰咁又唔會話好甜👍🏼👍🏼好飲喎!細細杯已滿足的高汁飲品呢!好睇好食推薦❤️❤️❤️❤️❤️✨

たまご園🇯🇵🥚(附上雞蛋超人🦸‍♀️)
—————————————

怪唔之得食落口好滑一啲都唔鞋
蛋黃在飯上可拌 而白在鐵板上躺平
啲飯都係雞肉炒飯
都好味 會帶啲西蘭花同水烚蘿蔔仔拌碟
忌廉汁撈飯食都gd gd !

✨芝士明太子筷子卷🥢 $38一串

一上杯嘢嘅時候已經聞到極香嘅朱古力味
飲落去好濃好飲又帶啲玫瑰咁
又唔會話好甜👍🏼👍🏼
好飲喎!
細細杯已滿足的高汁飲品呢!

好睇好食
鐵板芝心雞漢堡餐(忌廉汁
熱玫瑰香濃朱古力
燉牛肉蛋包飯
2021-07-27 158 浏览
今日係荷里活商場睇完個早場十一點幾就開OpenRice 睇下附近有咩好食!掃左陣就見到呢間幾得意,就即管去試下去!1130準時開門成為第一枱食客,所以可以揀卡位坐!仲有雞蛋攬枕陪坐Tim!唔洗半個鐘餐廳已坐滿人!今次兩個人叫左一個lunch set 咖喱燴雞肉蛋包飯$88 +是日西湯-蕃茄湯(另可以揀麵豉湯)+沙律+熱班蘭無花果香檸$30蕃茄湯好好味😋沙律細細杯作前菜好開胃!而咖喱雞肉蛋包飯外貌吸引,但溫度是微暖,而且雞肉是不新鮮的!有待改善!而杯特飲幾得意幾暖胃!另外點左一個小食 - 芝士明太子筷子捲$38呢個又睇得又食得!雞蛋超好味!當然最後唔少得甜品 - 白桃梳乎厘班戟$78震騰騰好得意!味道都唔錯!雖然埋單要加一服務費,不過持有戲票會打番9折!所以睇完戲黎呢間食野都唔錯嫁!
蕃茄湯好好味😋沙律細細杯作前菜好開胃!
而杯特飲幾得意幾暖胃!
另外點左一個小食 - 芝士明太子筷子捲$38
呢個又睇得又食得!雞蛋超好味!
當然最後唔少得甜品 - 白桃梳乎厘班戟$78
震騰騰好得意!味道都唔錯!