2008-12-30 69 views
喺澳門食葡國菜有平有貴,豐儉由人,要又平又正,我就推介呢間林記燒烤,唔好睇佢個名就以為全部都係燒烤食物,佢都有唔少葡國菜、仲有日式燒烤、泰國菜、連橋底辣蟹、潮州凍蟹都有,可以話係多國菜! 雖然地區好似吊腳啲,其實搭巴士都好方便,為咗食好嘢,捐窿捐罅週圍行我都在所不辭,今晚我哋山長水遠又嚟呢度食平靚正葡國菜: 法式炒花甲王:原本想叫泰式燒花甲王嘅,不過問過店員法式即係點整後,我哋就即刻改變咗主意嘞!呢個法式炒花甲王有啲葡國腸、紅椒絲、蔥同埋洋蔥一齊煮;花甲好大隻,顏色鮮艷,睇嚟好新鮮!味道好鮮甜又冇沙,個汁出呼意料之外嘅清甜,點包太稀,就咁飲好似海鮮清湯,正! 葡式逼咸牛脷:牛脷好重牛味,但一啲羶味都冇亦冇筋,質感稔滑而且入口即化! 配嘅汁有蕃茄味同有少少辣,好香濃又好惹味,點豬仔包一流! 同煮嘅仲有炆得好稔嘅薯仔、紅蘿蔔、蕃茄、紅腰豆、洋蔥、椰菜同葡國腸,配料豐富,份量好多,好大堆頭好滿足! 蒜子燒牛膝:呢個係今晚最貴嘅,$90而且係最後先到,嚟到嘅時候已經起晒肉,嚿骨就放喺側邊,可以見到啲肉起得好盡,因為嚿骨頭一啲肉都見唔到,啲燒牛膝肉排得頗整齊,賣相幾好;面頭有好多燒過嘅蒜子,發出

配嘅汁有蕃茄味同有少少辣,好香濃又好惹味,點豬仔包一流!

蒜子燒牛膝:呢個係今晚最貴嘅,$90而且係最後先到,嚟到嘅時候已經起晒肉,嚿骨就放喺側邊,可以見到啲肉起得好盡,因為嚿骨頭一啲肉都見唔到,啲燒牛膝肉排得頗整齊,賣相幾好;面頭有好多燒過嘅蒜子,發出陣陣誘人嘅香味!配汁係黑椒汁,熱辣辣亦好香濃惹味!牛膝肉外層燒得有啲焦香,邊沿較薄嘅位置好脆,內裡的肉仍然好幼嫩,肉汁豐腴,相當美味,真係值得等!

豬仔包:豬仔包外形飽滿夠大個,送上枱嘅時候有啲凍咗,不過仍然外脆內軟,質感綿密,係用嚟點有汁菜式嘅必配之選,全場張張枱都有,都咪話唔誇張!

呢間燒烤店冇乜裝修,不過佔地頗大有上下兩層,下層較少人,上層就晚晚爆滿,佢都有細廳房,一班人聚餐都可以!店內用嘅傢俬都係好普通嘅大方枱同埋有背椅,不過點菜方式就幾先進,每個店員頸上都掛有一張擦卡,你點完菜佢即刻喺掛牆嘅輕觸式電腦上落單,慳番好多時間,好揼本!店員招呼週到,有問必答,雖然做街坊生意多,對我哋呢啲遊客都好細心介紹菜式,唔錯!呢排佢又出新嘢嘞,叫禦寒三寶:羊頸煲、羊蹄煲,搵日會再嚟試吓!

上至下:準備開餐;法式炒花甲王:花甲鮮汁清甜!
葡式逼咸牛脷:牛脷味道濃郁質感稔滑!
蒜子燒牛膝:肉汁豐腴肉幼嫩!
上至下:豬仔包:外脆內軟;掛牆電腦點餐夠先進!
上至下:準備開餐;法式炒花甲王:花甲鮮汁清甜!
葡式逼咸牛脷:牛脷味道濃郁質感稔滑!
蒜子燒牛膝:肉汁豐腴肉幼嫩!
上至下:豬仔包:外脆內軟;掛牆電腦點餐夠先進!
  • 法式炒花甲王,葡式逼咸牛脷,蒜子燒牛膝,豬仔包