2015-07-28 10883 views
公司旅遊去了澳門, 第一晚晚餐及第二日午餐都係食自助餐, 我們住的是百老匯酒店, 係銀河酒店的子酒店, 食自助餐的地方在銀河商場, 第一晚食5:30-8:00, 遲了少少到, 餐廳都幾大, 環境都算舒服及闊落的. 第一時間當然係去攞生蠔啦, 生蠔係每人限三隻的, 細細隻的, 都好鮮甜的呀, 有海水味, 但唔算好勁及唔腥的. 海鮮有長腳蟹, 蝦, 青口, 蜆, 扇貝, 我食左長腳蟹, 蝦, 青口, 蝦都爽甜的, 長腳蟹就細隻左少少, 唔算多肉食, 味道一般, 青口OK.有雜菜湯及中湯, 我飲左雜菜湯, 都幾濃味呀, 酸酸地好開胃, 都有好多疏菜的, 好味, 熱葷有羊架, 牛扒, 雜菇,等等, 羊架同事都話好硬身, 好難咬, 我果件都OK, 牛扒好味, 夠淋身. 之後又食沙律及刺身, 刺身有三文魚, 吞合魚, 八爪魚等, 我食左三文魚同埋八爪魚, 都好新鮮, 鮮甜的. 好味. 還有沙律, 我都係食雜果沙律, 還有好幾款菜, 仲有一款係刺身沙律, 好味, 酸酸甜甜的, 入面有一兩片刺身的. 好FRESH的感覺.仲有原盅佛跳牆, 好熱架, 同埋都幾大盅, 入面有花膠, 螺, 鮑魚, 冬菇, 好

仲有原盅佛跳牆, 好熱架, 同埋都幾大盅, 入面有花膠, 螺, 鮑魚, 冬菇, 好甜呀, 又夠清, 好好味, 飲完真的好飽了. 之後還發現有PAMA HAM, 哈蜜瓜好甜, 火腿就咸左一點.

行出去見到有人排隊, 原來係煎鵝肝, 每人限一件, 還要整到好靚的賣相, 一件多士, 一件蘋果, 一件鵝肝, 還要畫了圖案的, 真的好有水準呀. 鵝肝熱辣辣, 外脆, 入面好淋, 好好味, 蘋果又夠甜, 三樣加埋一齊食, 係絕配, 又唔會好油的感覺, 好好味.  食到真的好飽, 就食生果啦, 生果好多選擇, 我都係食普通果幾款, 菠蘿, 蜜瓜, 西瓜, 蓮霧. 夠晒甜. 正, 食完就食雪糕及甜品, 雪糕係酒店出品, 我食朱古力及雪妮拿, 都好味, 唔會好甜.  甜品都好多款式, 我食左荔枝果凍, 菠蘿奶凍, 荔枝果凍好味, 好清新呀, 成粒荔枝係入面, 菠蘿奶凍就甜左少少, 不過都好香的.

第二日的LUNCH其實選擇都同晚餐沒有好大出入, 係冇生蠔, 刺身, 鵝肝. 海鮮有蜆, 蝦, 呢兩樣都好爽, 好甜, 好味, 蜆我地不停的攞, 真的好鮮甜. 蝦都係, 好爽口, 又大隻呀.

飲品有好多選擇, 晚上沒有空間試, 午餐就試下啦, 同事話薄荷檸檬好飲, 但我試左覺得好怪, 好似牙膏咁. 有日式冰麵, 湯有南瓜湯, 仲有中式湯, 昨天食到好飽, 今天只是食左唔係好多嘢, 有凱撒沙律, 好好味, 夠FRESH. 仲有見到有原盅的木瓜燉雪耳, 不過我冇食.
2015-07-04