2009-08-29 57 views
林記位置於黑沙環,地點其實有點兒偏僻!不過,衆多網友都讚賞此店,必有其因!於是,我們一行4人來到品嚐!首先來個黑椒燒牛仔骨,賣相相當可人,外面香濃炭燒味,裡面嫩滑多汁,加上秘製黑椒醬,配搭完美!!!然後再來一個法式炒花甲皇,花甲非常新鮮,配合法式炒法,將花甲的鮮甜完美帶出來,美味非常主角終於出場了 - 燒羊架!!!店主推介我們兩種食法,第一種為芥末燒羊架,另一種為黑椒羊架基本上,兩種煮法都非常美味,本人由其喜歡芥末煮法,那種感覺可以令不吃羊的人都會愛上的!咖哩牛腩都非常野味,意想不到例牌竟然會份量十足,認真超值!!!最後我們還點了酥炸馬介休球,份量不多,只有6粒。不過,非常好吃,是不容錯過的小食!!!總括而言,林記是一間非常出色的燒烤餐廳,多謝之前各位網友推介!!!!
林記位置於黑沙環,地點其實有點兒偏僻!
不過,衆多網友都讚賞此店,必有其因!
於是,我們一行4人來到品嚐!

主角終於出場了 - 燒羊架!!!
店主推介我們兩種食法,第一種為芥末燒羊架,另一種為黑椒羊架

黑椒燒牛仔骨 - 讚!!!!
法式炒花甲皇 - 讚讚!!!
主角出場 - 燒羊架 - 激讚!!!!!
份量十足的咖哩牛腩
2009-08-23
黑椒燒牛仔骨 - 讚!!!!
法式炒花甲皇 - 讚讚!!!
主角出場 - 燒羊架 - 激讚!!!!!
份量十足的咖哩牛腩
  • 燒羊架,法式炒花甲皇,黑椒燒牛仔骨,咖哩牛腩,炸馬介休球
2009-06-25 40 views
黑沙環ge食肆一向予人大眾化感覺,價錢實惠,但味道卻一般。但海濱度真係有一間,地方,環境都平平無,但味道卻係星級之選ge隱世奇葩~二人叫左炒蜆,青菜湯,豬仔包,香草芥末燒羊架,燒沙甸魚當中星級之外莫過於係香草芥末燒羊架,熟ge程度剛剛好,咬落非常juicy,可以媲美大酒店級水準。其次係豬仔包,正宗外脆內軟,配合咖喱汁或者炒蜆ge白酒汁真係一絕......美中不足ge係個湯同個魚無咩驚喜,建議集中火力試羊架,豬仔包同咖喱
黑沙環ge食肆一向予人大眾化感覺,價錢實惠,但味道卻一般。

二人叫左炒蜆,青菜湯,豬仔包,香草芥末燒羊架,燒沙甸魚

毫不起眼ge門面
香草芥苿燒羊架
燒沙甸魚
  • 香草芥末燒羊
2009-03-12 56 views
之前到澳門開工.朋友帶我食過林記.我話過會再食.所以早幾天到澳門玩.專程由氹仔坐車到林記再食菜式十分美味:羊拾壹(半份)—有兩款味道1.用芥茉烤 2.黑椒汁 兩款都好正...肉質嫰又夠林咖喱雞拼朱仔包—咖喱味道好香...香港未食過燒牛仔骨,炸墨丸就OK首次飲:寶礦力Lemon-幾特別上次食過葡式凍蝦勁好味可惜今次得兩個人食唔到0甘多
再食

菜式十分美味:
咖喱雞拼朱仔包—咖喱味道好香...香港未食過

燒牛仔骨,炸墨丸就OK
首次飲:寶礦力Lemon-幾特別
炸墨丸
咖喱雞
羊拾壹
炸墨丸
(Non-member)
2009-02-24 54 views
上星期五同老婆去食晚飯, 點左下列幾樣….1)豬仔包-外脆內軟, 點咖哩, 好好食, 正!!2)葡汁燴什菜-酸味比較濃, 尚算OK!3)芥末羊拾壹 (半份)-叫半份, 只得5條, 而且其中3條仲係普通的燒羊架 (即無芥末味), 如圖 …芥末羊架好正 , 有好濃芥末味, 燒到香噴噴. 正!!普通羊架都OK, 但係唔及芥末羊架咁野味!!-感覺受騙….. 點解叫半份得5 條, 而且唔係全部都係芥末味?! 4)蒜子燒牛膝-覺得好貴, $90一碟, 每碟得三條肉, 而且上枱時重好生, 用刀都切唔開, 之後叫人再整熟啲….-肉仍然好嫩, 有牛味, 尚算OK!5)咖哩牛腩 (碗)-咖哩汁好夠味, 又香又濃正!!-成碗咖哩牛腩得一小舊牛腩肉, 兩舊牛根, 其他全部都係薯仔……成三十幾蚊一碗咖哩腩汁, 我覺得好貴囉…

上星期五同老婆去食晚飯, 點左下列幾樣….

1)豬仔包
-外脆內軟, 點咖哩, 好好食, 正!!

2)葡汁燴什菜
-酸味比較濃, 尚算OK!

3)芥末羊拾壹 (半份)
普通羊架都OK, 但係唔及芥末羊架咁野味!!

4)蒜子燒牛膝
-肉仍然好嫩, 有牛味, 尚算OK!

5)咖哩牛腩 (碗)
-咖哩汁好夠味, 又香又濃正!!
芥末羊拾壹
咖哩牛腩 (碗)
豬仔包
蒜子燒牛膝
  • 芥末羊拾壹
  • 豬仔包
(Non-member)
2009-02-11 49 views
我住黑沙環咁耐都冇留意過有這一間店舖,可能因為門面黑暗暗的,唔顯眼,上網查查有咩好食,見到有人介紹咁好就去下,我地食左好多野,平均一個一百元。葡國雞48元好食又幾抵,d汁又多又好食,叫埋佢地的6元一個豬仔飽點d葡汁,簡直一絕﹗豬仔包可能烤的關係,外脆內軟,裏面還熱熱的,有時出面d就得個外脆內凍。除此之外,還可能自備飲品入去都可以,因為好多店舖都不準外帶飲品。
  • 葡國雞,豬仔包
2008-12-30 68 views
喺澳門食葡國菜有平有貴,豐儉由人,要又平又正,我就推介呢間林記燒烤,唔好睇佢個名就以為全部都係燒烤食物,佢都有唔少葡國菜、仲有日式燒烤、泰國菜、連橋底辣蟹、潮州凍蟹都有,可以話係多國菜! 雖然地區好似吊腳啲,其實搭巴士都好方便,為咗食好嘢,捐窿捐罅週圍行我都在所不辭,今晚我哋山長水遠又嚟呢度食平靚正葡國菜: 法式炒花甲王:原本想叫泰式燒花甲王嘅,不過問過店員法式即係點整後,我哋就即刻改變咗主意嘞!呢個法式炒花甲王有啲葡國腸、紅椒絲、蔥同埋洋蔥一齊煮;花甲好大隻,顏色鮮艷,睇嚟好新鮮!味道好鮮甜又冇沙,個汁出呼意料之外嘅清甜,點包太稀,就咁飲好似海鮮清湯,正! 葡式逼咸牛脷:牛脷好重牛味,但一啲羶味都冇亦冇筋,質感稔滑而且入口即化! 配嘅汁有蕃茄味同有少少辣,好香濃又好惹味,點豬仔包一流! 同煮嘅仲有炆得好稔嘅薯仔、紅蘿蔔、蕃茄、紅腰豆、洋蔥、椰菜同葡國腸,配料豐富,份量好多,好大堆頭好滿足! 蒜子燒牛膝:呢個係今晚最貴嘅,$90而且係最後先到,嚟到嘅時候已經起晒肉,嚿骨就放喺側邊,可以見到啲肉起得好盡,因為嚿骨頭一啲肉都見唔到,啲燒牛膝肉排得頗整齊,賣相幾好;面頭有好多燒過嘅蒜子,發出

配嘅汁有蕃茄味同有少少辣,好香濃又好惹味,點豬仔包一流!

蒜子燒牛膝:呢個係今晚最貴嘅,$90而且係最後先到,嚟到嘅時候已經起晒肉,嚿骨就放喺側邊,可以見到啲肉起得好盡,因為嚿骨頭一啲肉都見唔到,啲燒牛膝肉排得頗整齊,賣相幾好;面頭有好多燒過嘅蒜子,發出陣陣誘人嘅香味!配汁係黑椒汁,熱辣辣亦好香濃惹味!牛膝肉外層燒得有啲焦香,邊沿較薄嘅位置好脆,內裡的肉仍然好幼嫩,肉汁豐腴,相當美味,真係值得等!

豬仔包:豬仔包外形飽滿夠大個,送上枱嘅時候有啲凍咗,不過仍然外脆內軟,質感綿密,係用嚟點有汁菜式嘅必配之選,全場張張枱都有,都咪話唔誇張!

呢間燒烤店冇乜裝修,不過佔地頗大有上下兩層,下層較少人,上層就晚晚爆滿,佢都有細廳房,一班人聚餐都可以!店內用嘅傢俬都係好普通嘅大方枱同埋有背椅,不過點菜方式就幾先進,每個店員頸上都掛有一張擦卡,你點完菜佢即刻喺掛牆嘅輕觸式電腦上落單,慳番好多時間,好揼本!店員招呼週到,有問必答,雖然做街坊生意多,對我哋呢啲遊客都好細心介紹菜式,唔錯!呢排佢又出新嘢嘞,叫禦寒三寶:羊頸煲、羊蹄煲,搵日會再嚟試吓!

上至下:準備開餐;法式炒花甲王:花甲鮮汁清甜!
葡式逼咸牛脷:牛脷味道濃郁質感稔滑!
蒜子燒牛膝:肉汁豐腴肉幼嫩!
上至下:豬仔包:外脆內軟;掛牆電腦點餐夠先進!
上至下:準備開餐;法式炒花甲王:花甲鮮汁清甜!
葡式逼咸牛脷:牛脷味道濃郁質感稔滑!
蒜子燒牛膝:肉汁豐腴肉幼嫩!
上至下:豬仔包:外脆內軟;掛牆電腦點餐夠先進!
  • 法式炒花甲王,葡式逼咸牛脷,蒜子燒牛膝,豬仔包
2008-10-22 38 views
去到呢間燒烤店,沒甚橫裝,但由於非常肚餓關系,一定要開餐啦!叫左芥末羊拾壹、燒墨魚丸、肉醬意粉、燒牛仔骨。意外地,全部都好得呀!!芥末羊拾壹:食入口,冇騷味,有好香既芥末味,小小功鼻,好正!推介!燒墨魚丸:入面有墨魚粒,超爽!肉醬意粉:好多芝士,I like it ~燒牛仔骨:雖然唔係好厚,但Juicy~下次一定會再食!

燒墨魚丸:入面有墨魚粒,超爽!
肉醬意粉:好多芝士,I like it ~
燒牛仔骨:雖然唔係好厚,但Juicy~

下次一定會再食!

• 芥末羊拾壹、燒墨魚丸
2008-10-22 40 views
今日同兩個都係喺澳門做嘢嘅舊同事兼朋友一齊食晚飯,去咗呢間佢哋介紹嘅林記燒烤,場內好熱鬧,我哋叫咗: 蒜蓉包:香口,夠身,好多蒜蓉,好鬼脆! 炸馬介休球:啲味好濃,魚味好出,皮好脆,但入面啲纖維好幼細,最勁係食唔到一絲絲嘅魚肉,因為魚肉已經同薯蓉緊緊融合,有魚係入面但係你食唔出,有別於一般魚球!一定要試! 葡國雞:中規中矩,未夠沙利文好味,勝在不油膩! 燒羊架:呢個佢哋出晒名, full portion 叫「羊十一」,即係有十一條骨,半份有 6 條,當佢上枱到我舉機影相一刻,前後不過3 秒,已經得番 4 枝,再唔快啲可能得番啲骨,可以想像吓有幾好味嘞!肉質好嫩,佢係一層麵包糠包住一層芥辣再燒,燒到啱啱離骨。一入口有好濃芥辣味,有啲似日式 wasabi 咁嗆鼻,但隨後就食到鮮嫩嘅肉味,手快有,手慢冇! 豬仔包:澳門特色,外脆內軟,叫嚟係點葡國雞嘅,唔錯! 黑椒牛柳:大驚喜! 喺餐牌上面見到呢樣賣四十幾蚊嘅黑椒牛柳,起初唔敢叫架,不過諗住試吓冇壞就叫咗一個五成熟,嚟到份量都唔少,侍應即刻幫我哋淋黑椒汁,切開試一啖,肉質好稔,好軟,肉味好濃又多肉汁,真係做到五成熟,絕對超值,咁嘅價錢,喺邊度

蒜蓉包:香口,夠身,好多蒜蓉,好鬼脆!

葡國雞:中規中矩,未夠沙利文好味,勝在不油膩!

豬仔包:澳門特色,外脆內軟,叫嚟係點葡國雞嘅,唔錯!
黑椒牛柳:大驚喜!
喺餐牌上面見到呢樣賣四十幾蚊嘅黑椒牛柳,起初唔敢叫架,不過諗住試吓冇壞就叫咗一個五成熟,嚟到份量都唔少,侍應即刻幫我哋淋黑椒汁,切開試一啖,肉質好稔,好軟,肉味好濃又多肉汁,真係做到五成熟,絕對超值,咁嘅價錢,喺邊度搵?一定要食!

葡式雜菜:食咗好多肉,想食菜所以叫,普普通通咁,都可以嘅!

今晚好飽呀,好有驚喜好滿足,有時間一定會再嚟!

炸馬介休球
燒羊架
驚喜!淋黑椒汁就食得!
黑椒牛柳
炸馬介休球
燒羊架
驚喜!淋黑椒汁就食得!
黑椒牛柳
  • 炸馬介休球,燒羊架,黑椒牛柳
2008-10-09 27 views
友人住在附近,加上有朋友極力推介,並將林記編入行程必食之選~只望一眼樓下,你會以為: 都無咩人食o者上到樓上,全院滿座,你便知這真是海濱花園的人氣食店~點了燒羊架,curry 牛腩及烤餅~ 3樣都係好味喎,食物夠哂熱,而且佢地的燒羊架,相當美味,外層燒了,內裡的肉仍然幼嫩,肉汁仍能保持~great!喜歡只吃環境的人便不用來了,這裡是地道小店,通常都是一大班朋友來吃,熱鬧程度就像香港的大排檔。由於可選的菜式太多,而potion 又頗大,強烈建議多人一齊吃~這裡不近平時的景點,但坐一陣巴士便到,值得來吃一次~

只望一眼樓下,你會以為: 都無咩人食o者
上到樓上,全院滿座,你便知這真是海濱花園的人氣食店~

這裡不近平時的景點,但坐一陣巴士便到,值得來吃一次~
  • 燒羊架
2008-08-22 26 views
間鋪都唔細ga~有上下層,又有內房,但如果你想食,就算係平時平日,都一定要預先book位,如果唔係唔會有位俾你!!老實講,店內環境唔係非常好,都係飯店式摺檯摺櫈,但佢o既食物就真係整得幾出色,而且幾有特式!order o左:- 咖哩牛腩- 鹽燒豬肋骨- 水煮馬介休- 燒牛仔骨- 燒羊架- 豬仔飽值得一提o既係,佢o既咖哩係成盤上ge~~~ 所以適合一班人一齊食!仲可以叫店員俾一種佢o地秘製o既dipping source(唔知個名,大概係用生洋蔥、欖油醋 & 香料製成),用o黎點D燒烤食品真係好好味,又冇o禁熱氣!同埋最重要係→好抵食!(btw, 佢淨係開晚市ga ja~~~日頭唔好去摸門釘!)
間鋪都唔細ga~有上下層,又有內房,

老實講,店內環境唔係非常好,都係飯店式摺檯摺櫈,
但佢o既食物就真係整得幾出色,而且幾有特式!

order o左:
- 咖哩牛腩
- 鹽燒豬肋骨
- 水煮馬介休
- 燒牛仔骨
- 燒羊架
- 豬仔飽

同埋最重要係→好抵食!