2016-06-13 11240 views
行完街同另一位朋友都會合埋,去左禮記食晚飯.上網睇大部分人都比好評,兩位本地朋友都話好食,有過下午茶既教訓,決定比朋友點菜.菜單如下:雞煲中勾翅,金錢蟹盒,蜜汁牛肋骨,海蜇手撕雞,炸鮮奶,金銀蛋菜.十分鐘下來就上菜招牌菜雞煲翅,有專人幫你忽湯唔好意思影,MOP438 三個人食每人有兩碗半多少少,魚翅算幾多,抵食,湯頭好濃同平時去飲宴食既差好遠,超正!!!食緊翅已經出左兩個菜金錢蟹盒,入面包左蝦仁,蟹膏好香口.類似炸蝦餅但又係兩樣野,比較鬆脆,口感極佳.蜜汁牛肋骨,個蜜汁有黑椒,甜中帶辣好有層次,但牛肋骨肉質較硬,扣少少分,仲要注意要熱食,唔係蜜汁凍左會痴牙.海蜇手撕雞,咸淡適中,雞肉好似剛岩浸熟一樣鮮嫩多汁,海蜇爽口形成對比,碟邊配菜按口味加入,正!!!炸鮮奶,雖然係炸但絕對係甜品,一啖食落去外面脆口內里香滑軟熟,淡淡椰香,令佢冇咁膩.賣單連加5%服務費 MOP 900左右,尼個質素既食物真係抵食!!!下次黎澳門要試下佢其他特色菜,好似凍蝦,今次都食唔到.
行完街同另一位朋友都會合埋,去左禮記食晚飯.
上網睇大部分人都比好評,兩位本地朋友都話好食,
有過下午茶既教訓,決定比朋友點菜.
十分鐘下來就上菜
食緊翅已經出左兩個菜
下次黎澳門要試下佢其他特色菜,好似凍蝦,今次都食唔到.
蜜汁牛肋骨
海蜇手撕雞
炸鮮奶
2016-05-30
蜜汁牛肋骨
海蜇手撕雞
炸鮮奶
2016-05-23 8660 views
因為同媽媽食晚飯所以要之前睇定食評最後揀左禮記好彩最後無令人失望雞燉海虎翅😍😍😍😍好正湯底好濃。好槳口feel 到好足料食完仲唔會覺得口乾。無味精之後叫左幾個小菜:金銀蛋莧菜,豉油王蝦,紅燒豆腐,蜜汁牛仔骨個個餸都好好味。媽媽好滿意,話莧菜好嫩,蝦碌新鮮入味唔會太咸,紅燒豆腐外脆內軟,牛仔骨就好淋我地3個人小菜份量啱啱好。。如果人多可能要加大份量下次黎澳門一定再幫襯。最重要侜用openrice book 位減50 wakaka
因為同媽媽食晚飯所以要之前睇定食評

最後揀左禮記

好彩最後無令人失望

雞燉海虎翅😍😍😍😍好正

湯底好濃。好槳口feel 到好足料

食完仲唔會覺得口乾。無味精

我地3個人小菜份量啱啱好。。如果人多可能要加大份量

2016-05-22
Dining Offer
Coupon
  • 海虎翅
2016-03-04 7721 views
網上及朋友都有好評既禮記,一於帶家人去試試,晚上大概9點半,我們6人進入店內,人流不多,叫了$888既6人餐...雞煲海虎翅,雞和翅相當之足料,夠火喉,每啖湯水都感覺到有點“漿”口,膠質豐富,為了補充骨膠原,我喝了2碗清蒸海斑仔,條魚很新鮮,但略嫌蒸得過左少少火,如果蒸的時間剛好,肉質會更嫩滑蔥油雞,原來隻雞是凍的,無乜雞味西蘭花帶子,味道普通,略咸糖醋牛仔骨,醬汁惹味,是可以添飯的一碟餸整體上,其他菜色麻麻,價錢算是公道,食翅是一流,值得推介!

雞煲海虎翅
蔥油雞,原來隻雞是凍的,無乜雞味
西蘭花帶子,味道普通,略咸

糖醋牛仔骨,醬汁惹味,是可以添飯的一碟餸

整體上,其他菜色麻麻,價錢算是公道,食翅是一流
,值得推介!
2016-02-28
  • 海虎翅
2015-10-17 7887 views
70年老字號 – 鳳城禮記工作關係澳門開餐,來這兒前戰戰兢兢,因通常澳門街話得自己老字號最出名的九成九都應該係劏遊客的鬼店,點知一試味道有驚喜很不錯。因保育關係自己不吃翅,但俾友人們的讚嘆聲搞到真係有點心郁郁。這個雞煲中勾翅6位用$590,勁足料,位位都唔洗一舊水,湯頭濃稠,翅針粗,吃下是一排排的,吃後各人也大讚味道鮮甜得不得了,每人約有兩碗仔,好此道者值得一試。蔥油雞$170隻,肉味濃郁,又嫩又滑,好吃﹔招牌凍蝦吃下朕朕酒香,如酒味更濃會更佳﹔金錢蟹盒雖熱氣但味道鮮濃,有特色﹔其他小菜如椒鹽、家常菜等水準也很好,值得一試。帶酒不收開瓶費又有冰筒供應,埋單每人$200有找,無強迫你要食乜食乜老店來說已是萬幸,整體很滿意價錢又不貴,抵吃啊﹗FB專頁: smallsmallsmalllin
70年老字號 – 鳳城禮記
翅 足料
蔥油雞$170隻,肉味濃郁,又嫩又滑,好吃﹔
金錢蟹盒
其他小菜如椒鹽、家常菜等水準也很好,值得一試。
腩肉

FB專頁: smallsmallsmalllin
2015-08-08
翅 足料
腩肉
2015-08-27 7520 views
70年老字號 – 鳳城禮記 工作關係澳門開餐,來這兒前戰戰兢兢,因通常澳門街話得自己老字號最出名的九成九都應該係劏遊客的鬼店,點知一試味道有驚喜很不錯。 因環保關係自己不吃翅,但俾友人們的讚嘆聲搞到真係有點心郁郁。這個雞煲中勾翅6位用$590,勁足料,位位都唔洗一舊水,湯頭濃稠,翅針粗,吃下是一排排的,吃後各人也大讚味道鮮甜得不得了,每人約有兩碗仔,好此道者值得一試。 蔥油雞$170隻,肉味濃郁,又嫩又滑,好吃﹔招牌凍蝦吃下朕朕酒香,如酒味更濃會更佳﹔金錢蟹盒雖熱氣但味道鮮濃,有特色﹔其他小菜如椒鹽、家常菜等水準也很好,值得一試。 帶酒不收開瓶費又有冰筒供應,埋單每人$200有找,無強迫你要食乜食乜老店來說已是萬幸,整體很滿意價錢又不貴,抵吃啊﹗
70年老字號 – 鳳城禮記

禮記

葱油雞 好滑

蔥油雞$170隻,肉味濃郁,又嫩又滑,好吃﹔

招牌凍蝦爽又甜

招牌凍蝦吃下朕朕酒香,如酒味更濃會更佳﹔

蝦醬蒸腩肉

招牌凍蝦爽又甜
禮記
  • 葱油雞
2014-07-07 13481 views
上次黎食係兩年前公公生日,鬲再咁耐又有機會再黎食過,今次都係生日食飯.店面裝修過靚左好多,感覺衛生左.一黎係乳豬半隻,因為唔多人,有得訂半隻唔怕浪費!!叫半隻既話切好哂比較方便,食完D皮唔洗等人切就可以食.之後係炸子雞拼芋卷,炸子雞皮脆肉汁多.芋卷幾特別,中間有D類似叉燒咁既餡.口感味道都好好.好似我咁唔鐘意芋頭既人應該都會食.東星班,蒸得岩岩好,條魚拎黎比我地睇果時好新鮮.蠔皇鮑魚片幾好味,冇咩太特別既地方.翅湯浸瓜,比起平時上湯浸更加清甜,上台一陣就冇哂.但係原來係冇翅架.骨香倉魚,雖然已經有魚,但黎多次都係為左佢,所以必點.依然係咁正啖啖魚肉,外面D骨香口.正!!(唔鐘意食蒸魚既人,極度推介食尼個.)壽包係打電話訂台果時送既.成餐飯2800左右,唔算好貴但又好味.但係今次食飯D菜上得有D慢,中間都催左兩次.希望下次再黎會改善,同埋繼續保留番尼個味道.
店面裝修過靚左好多,感覺衛生左.
門口
入面
一黎係乳豬半隻,因為唔多人,有得訂半隻唔怕浪費!!
叫半隻既話切好哂比較方便,食完D皮唔洗等人切就可以食.
乳豬
之後係炸子雞拼芋卷,炸子雞皮脆肉汁多.
芋卷幾特別,中間有D類似叉燒咁既餡.口感味道都好好.
好似我咁唔鐘意芋頭既人應該都會食.
炸子雞,芋卷
東星班,蒸得岩岩好,條魚拎黎比我地睇果時好新鮮.
東星班
蠔皇鮑魚片幾好味,冇咩太特別既地方.
鮑魚片
翅湯浸瓜,比起平時上湯浸更加清甜,上台一陣就冇哂.
但係原來係冇翅架.
翅湯浸瓜
骨香倉魚,雖然已經有魚,但黎多次都係為左佢,所以必點.
依然係咁正啖啖魚肉,外面D骨香口.正!!
(唔鐘意食蒸魚既人,極度推介食尼個.)
骨香倉魚
壽包係打電話訂台果時送既.
壽包
成餐飯2800左右,唔算好貴但又好味.
但係今次食飯D菜上得有D慢,中間都催左兩次.
希望下次再黎會改善,同埋繼續保留番尼個味道.
2014-07-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Birthday
乳豬
炸子雞,芋卷
翅湯浸瓜
骨香倉魚
  • 炸子雞芋卷
2014-06-09 12005 views
早前經過朋友的極力推介,說位於福隆新街附近有間馳名的禮記魚翅海鮮酒家,除了歷史悠久外,食物多種多樣,而且有很多在外頭基本無法找到的菜式,很值得嘗試.。於是見這天難得來到澳門,便和三五知己前往,第一刻映進眼簾的,是它那大大的LED招牌,七十年老字號!那氣勢和LED招牌與時俱進的作風,的確令人信心十足,於是加快步伐前往。店內裝修尚算不錯,不像某些老字號那樣陳舊。而是有一種年輕的氣息,可能是老闆看起來也很年輕的原故,整體不會給人刻板的感覺,服務員亦相當耐心友善。由於是朋友介紹過來,我們也不清楚該點甚麼菜,於是在員工的介紹下我們點了蒜蓉蒸象拔蚌,白灼蝦,焗禾蟲,蔥油雞,蜜汁豬頸肉,金銀蛋豆苗六個菜。候菜時間不是太久,大約是兩杯茶的時間。第一出場的是白灼蝦,一出場大家已經按捺不住,你一隻我一堆的先嘗為快。白灼蝦的鮮、甜、嫩在辣椒豉油下全帶出來,連白灼蝦的功夫都做得這麼到位,老字號的名字當之無愧。接著上來的是蒜蓉蒸象拔蚌,象拔蚌約是48元一隻,整盤大概600元左右,上菜時,大家都被它的外觀吸引了,甚麼儀容也不管的投箸先食。象拔蚌很新鮮,一口進去,兩個字鮮甜,沒有因火候過了而變老發軔,證明火候控制很
白灼蝦
接著上來的是蒜蓉蒸象拔蚌,象拔蚌約是48元一隻,整盤大概600元左右,上菜時,大家都被它的外觀吸引了,甚麼儀容也不管的投箸先食。象拔蚌很新鮮,一口進去,兩個字鮮甜,沒有因火候過了而變老發軔,證明火候控制很好,第一次以這樣的方式吃到象拔蚌,卻留下了深刻印象。果然是一家海鮮酒家,海鮮的烹調十分到位,象拔蚌的個子不太大,大概比勝子王大些,老闆跟我們說,小的象拔蚌通常是用蒜蓉來蒸的,大的象拔蚌則用來作刺身較多。
蒜蓉蒸象拔蚌
接著上來的是店鋪的招牌菜蔥油雞,大概是190元一隻。雞的肉色澤金黃,肉質肥美,雞上淋有蔥油,香味撲鼻,黃黃綠綠的配搭讓人食指大動。一口放進口中,口感嫩滑,肉汁在口中搖曳,和蔥香相混合,齒唊留香大概是這個意思。
蔥油雞
對焗禾蟲的喜愛真的是見仁見智,而這次點這味菜是為了能吃回兒時的味道,可是制作禾蟲的工序十分繁複,很少有店鋪會花心思來制作這味閩粵特色食物了,故在此能吃到的確喜出望外。雞蛋、禾蟲、陳皮和欖豉的味道結合一起,回味無窮。
焗禾蟲
蜜汁豬頸肉,金銀蛋豆苗接著都上來了。蜜汁豬頸肉燒的火候剛好,肉質嫩滑又不失豬頸肉爽口的特性,肉汁亦十分濃郁,不會粗軔難咽。豬頸肉售價約60元,絕對物超所值。吃了這麼多的美食,最後來一個金銀蛋豆苗來畫上一個完美的句號,豆苗十分清甜,沒有變老,可見店鋪對食材到烹調都是一絲不苟,誠意十足。
蜜汁豬頸肉
金銀蛋豆苗
吃了這麼多的美食,結帳時約1500元,人均只是300元,相當抵食的一間酒家。老闆、店員都談笑風生,氣氛不錯。將來有機會定要再試其他馳名菜色。

2014-06-28
2013-12-17 11892 views
來澳門工作晚了,打算食埋飯先番香港,貪就腳就選擇了新馬路禮記.環境,服務態度都唔錯,介紹之前有問到我地意見,而唔係一尾介紹d最貴既,最後點左海虎翅,四季豆,乳鴿,咸魚蒸肉餅翅2人份 3人食都夠 湯頭好濃郁,有火腿香之餘雞味亦不欠,翅粗身彈牙四季豆 香口得黎夠爽脆乳鴿 皮脆肉嫩,仲好多汁,咸魚蒸肉餅 澳門既咸魚果然好味,肉餅唔同屋企自己整果d,有d似肉丸既感覺,彈牙,夾埋d咸魚送飯一流最推介既係翅同咸魚蒸肉餅,正呀.餐飯加埋500幾..翅388.其他三樣都係50蚊左右.都幾抵食.當時不知道openrice有優惠,如果唔係仲抵.整體黎講十分唔錯.
最後點左海虎翅,四季豆,乳鴿,咸魚蒸肉餅
四季豆 香口得黎夠爽脆
乳鴿 皮脆肉嫩,仲好多汁,
最推介既係翅同咸魚蒸肉餅,正呀.
當時不知道openrice有優惠,如果唔係仲抵.
整體黎講十分唔錯.
海虎翅
四季豆
乳鴿
咸魚蒸肉餅
2013-11-22 9619 views
一早係openrice睇人介紹尼間餐廳.比想像中易穩.但係好似裝修過.同我初初上網睇既相唔同左.裝修完仍然保留左一D舊有既物件,懷舊得黎又不失美觀.唔錯唔錯.入去招呼唔錯.好快就點左菜.點左雞煲大鮑翅,姜蔥炒肉蟹,蜜軟雞,蒜蓉粉絲蒸聖子王.個翅湯濃郁可口,火喉十足.飲完個口膠膠地,真係不得了, 兩人份$388炒蟹,新鮮夠獲氣,隻蟹仲好大隻, 時價(我食果日$350左右)蜜軟雞係凍食既,隻雞細細隻好滑,個汁少少甜好特別, 半隻$70左右聖子王,夠哂大隻,食落去超滿足,個底D粉絲都超好味.時價(我食果日係40蚊一隻)整體環境食物都好好.用左openrice既優惠絕對值得推介!!!!!
大鮑翅
姜蔥炒肉蟹
蜜軟雞
聖子王
整體環境食物都好好.用左openrice既優惠
絕對值得推介!!!!!
大鮑翅
姜蔥炒肉蟹
蜜軟雞
聖子王
2013-07-18 7910 views
這次去禮記我叫了翅和一些小炒翅點 一 位 嘅 份 量 都 足 夠 2 個 人 飲 ,奶 白 色 湯 頭 非 常 濃 稠 ,飲 得 出 落 足 料 去 熬 製 ,湯 味 鮮 甜 兼 雞 味 相 當 濃 ,忍 唔 住 連 雞 肉 都 食 埋金錢蟹盒香脆,入面吃落應是肥豬肉、蟹肉及冬菇蓉等,味道滿獨特的除了金錢蟹盒.還有芥蘭吊片牛肉,個芥蘭吊片牛肉勁炒出來都滿ok好味..芥蘭好爽口,吊片又不怕硬整體上唔錯,服務都算好!最後是椒鹽蝦真係好好味呀,又炸到好脆而且又不怕走佐個鮮味,右啖啖肉,而且蝦還好大隻呀加上椒鹽吊味,完全引哂隻蝦味道,一點都冇浪費度隻蝦,因為我之前食其他地方,味道都係一般,呢個我就覺得味道十足,右落足料~
這次去禮記我叫了翅和一些小炒
整體上唔錯,服務都算好!
呢個我就覺得味道十足,右落足料~
2013-07-07
2013-01-25 6604 views
0分钟o既等待,一进餐厅立刻有位!事关当日天气实在太冷(9-11度)而且仲有冷风微微细雨,食堂就系得返我哋一台!姐妹仲话,好有包场feel喔。。。打开块menu,几个女人交头接耳,又因为已经系OpenRice上过课,心里有数先点个好评冻虾啦 ~ 落单无么笑容同埋表情o既aunty话:“ 无喔!” 吓,招牌菜都无?!。。。答完依句后即刻有个男人走过来接手写单,原来系禮記老板喔!他解释话,事关依排天气太冷,好多游水生猛海鲜都无货到,请我哋谅解吓喔。。o甘o既解释,我哋系受o既啦! 唯有听下他有么好介绍咯。。。撇开依几日食到嫌o既鸡啊,牛啊,缺货海鲜啊,倾o左5-6多分钟菜单搞掂!开壶靓茶慢慢等。。。环观禮記,一般的楼面简单而并不华丽。 盖顶打着60多年老字號,纵横3代的名声,在万花百筒的澳门来讲真系一滴都不容易。睇番我哋Malaysia,要一间中式餐厅可以独守2代都已经难过登天啦!约莫等o左有15分钟,滴餸就陆续上擡啦 ~ 哇哇哇。。。 盐水花甲 鸡煲海虎翅 - 6人分量 无得弹!翅身粗过粉丝多多声,仲要系用筷子夹住来食添!(返到来Malaysia,班姐妹逢翅必弹!仲怪我搞到佢哋对
0分钟o既等待,一进餐厅立刻有位!

约莫等o左有15分钟,滴餸就陆续上擡啦 ~ 哇哇哇。。。

盐水花甲
鸡煲海虎翅 - 6人分量
无得弹!翅身粗过粉丝多多声,仲要系用筷子夹住来食添!(返到来Malaysia,班姐妹逢翅必弹!仲怪我搞到佢哋对依度哋鱼翅无嗮 feeling o甘话喔!
西兰花炒带子王
芥藍吊片烧肉
炒鲜奶
蟹盒
辣煮花甲
就o甘食吓,讲吓又过o左整2粒几钟啦~ 期间老板都有埋黎倾吓计,知道我哋系外国人又知道我哋识得讲好多语言 (英文,马来文,华语,广东,客家,福建,日文,韩文。。。
我哋都无难度o架!)
仲好好奇o甘问o左我哋好多问题添。。。

埋单计吓一滴都唔贵!老公仔仲话,下次一定要再来试下佢個其它o既海鲜食品。。。肯定会做得出色啦!
Other Info. : 讲开個“落单无么笑容同表情o既aunty” 。。。睇佢着個老板由厨房打个转番来楼面之后個面有笑容喔~当时我哋系无投诉滴么,但系個老板就应该的o左aunty入去改造态度o挂。。。无形中碑我哋知道老板佢都好注重楼面员工滴服务态度咯。系哋赞!
2012-03-25
$250 (Lunch)
  • 海虎翅,盐水花甲,辣煮花甲
由於上次到澳門受了不少氣這次先在網上做好功課 也印了優惠券(感謝openrice)在旅館check in後就打的趕往新馬路附近在議事廳前地下車(被的士師傅"請"下車~我猜是因為這裡有的士站好載客)不過不難找 順新馬路往前轉 左轉 福隆新街 就會看到招牌一進門就受到熱烈的招呼點了以下菜色凍蝦色鮮味美略帶酒味(&枸杞味?)蝦肉有嚼勁 口感優夏天吃最清涼解渴 ~ 好凍蝦可惜擺盤不夠漂亮給4分椒鹽鮮魷?這道就略有擺盤口味稍重 最好佩湯或下酒一樣四分雞煲中勾翅湯非常鮮美但又不像一班西洋濃湯厚重2~3人份其實已夠4人份(一人1~2碗湯)翅的話就不太要求了298有翅吃就不錯了一樣四分芥藍吊片牛肉一上桌就色彩鮮艷魷魚 牛肉 都鬆軟香甜沒有一般久嚼不爛的困擾五分花雕雞半隻叫半隻四個人吃就夠這道菜夠味真想叫瓶澳門啤酒3~4分好酒沈甕底 那壞酒呢?這道看起來是挺有賣相的(而且畢竟是順德名菜)不過聞起來沒奶香 沒蛋味小弟我還特地用鐵觀音漱漱口 再試過仍只有一絲"清爽"奶味(老闆應該不會捨不得用料....?)是不太合我胃口嗎如果改天有趣順德再試試正宗口味總節: I'll be back
由於上次到澳門受了不少氣

這次先在網上做好功課 也印了優惠券(感謝openrice
在旅館check in後就打的趕往新馬路附近
不過不難找 順新馬路往前轉 左轉 福隆新街 就會看到招牌
一進門就受到熱烈的招呼
點了以下菜色

正 凍蝦
色鮮味美略帶酒味(&枸杞味?)
蝦肉有嚼勁 口感優

一樣四分

雞煲中勾翅
正 雞煲中勾翅
湯非常鮮美但又不像一班西洋濃湯厚重
2~3人份其實已夠4人份(一人1~2碗湯)
翅的話就不太要求了

叫半隻四個人吃就夠
這道菜夠味
真想叫瓶澳門啤酒
3~4分

好酒沈甕底 那壞酒呢?
差 炒鮮奶
這道看起來是挺有賣相的(而且畢竟是順德名菜
不過聞起來沒奶香 沒蛋味
小弟我還特地用鐵觀音漱漱口 再試過仍只有一絲"清爽"奶味
(老闆應該不會捨不得用料....?)
是不太合我胃口嗎

正 花雕雞半隻
  • 凍蝦
  • 芥蘭吊片牛肉
2012-09-06 4336 views
之前有來過這個餐廳~已經覺得很不錯~今次跟一位認識餐廳老闆的朋友來才知道什麼叫有食神~全晚菜式都係訂枱果時老闆推介~一開始是~大蝦沙律~ 用新鮮大蝦配各款生果做成~作為頭盤十分適合~6人份量$500..~紐西蘭白珍珠生蠔~ 超級新鮮~有茄汁.蒜片. 檸檬. Tabasco 芥辣`鐘意點食都得~一隻$40~ ~百花釀蟹鉗&蟹肉冬茸羹~ 用4隻蟹拆出蟹鉗再用新鮮蝦做成的蝦膠沾上麵包糠炸成~炸得剛剛好~香口卻不失鮮味~和街邊的蟹鉗太遠了~4隻蟹也不會浪費~把用拆出配上冬瓜茸做成蟹肉冬茸羹~消暑清甜~ 一蟹兩食超正呀!!!個羹唔記得影相~但賣相都OK架~4隻大肉蟹(蟹鉗+羹)$900...平均下來每樣450~算可以接受啦~~咖哩雞腸~ 特別之處應該因為佢係冷盤~我未試過凍食既雞腸~咖哩好入味~配上芝麻 麻油~好香口~唔貴$98一碟~~古法金錢雞~ 用麵包配上肥豬肉雞肝~有少少似叉燒咁既做法~甜甜的~可能唔係好岩減緊肥既女士食~不過好正~好香~$280成晚都好滿足~每個菜式都好特別~好好味~不過老闆話我地D菜平時都要提前3日預訂~想試既巴打絲打記得早D訂啦~..
之前有來過這個餐廳~已經覺得很不錯~
今次跟一位認識餐廳老闆的朋友來才知道什麼叫有食神~

全晚菜式都係訂枱果時老闆推介~
大蝦沙律
一開始是
生蠔
百花釀蟹鉗
咖哩雞腸
古法金錢雞

成晚都好滿足~每個菜式都好特別~好好味~

2012-09-01
Birthday
大蝦沙律
古法金錢雞
百花釀蟹鉗
咖哩雞腸
生蠔
我地響澳門賭完錢, 趁未輸錢, 去新馬路豪食一次先!!我之前上網睇定食評,再PRINT 埋COUPON !!好似幾抵WOR...依度收5% 服務費, 不是加一...我地一去到不用等位, 差唔多7點, 無咩人!!!坐低飲杯茶後睇下MENU 先..我地揀左中勾翅, 因為上網個個推介,可能大勾翅唔抵食,中同大我估差唔多, 食個中等價錢, 實無揀錯!!坐低10分鐘也沒有,就來第一道菜凍蝦一來,賣相吸引, 好似好冰凍WOR, 雖然唔多,但大隻!!一拎起隻蝦,凍到我心也震埋........蝦配豉油芥辣是第一次, 又幾惹味, 芥辣不算太辣, 蝦新鮮, 不過太凍, 變成無咩蝦味!!!第二道菜, 好快又上!!嘩,望落細碟,但原來好多花甲, 好多肉呀!!!!!!!!!!!!味道幾辣,愛辣人仕一流, 我更想叫一碗白飯送汁!!無耐上翅,有人服侍, 一個細碗裝到4碗,兩個人剛剛好, 翅真是一梳梳, 湯底濃郁, 味道好好味!!入面仲有少量雞肉,VERY GOOD!!嘩嘩嘩, 驚喜不絕..一放低已FEEL 到好香, 一試芥蘭,竟然覺得有鑊氣, 再試埋牛肉, 個獻汁惹味,與牛肉好夾, 牛肉淋,好有牛肉味, 再試吊片,
我地響澳門賭完錢, 趁未輸錢, 去新馬路豪食一次先!!

我之前上網睇定食評,再PRINT 埋COUPON !!
食滿$500 ,減$50
好似幾抵WOR...依度收5% 服務費, 不是加一...

我地一去到不用等位, 差唔多7點, 無咩人!!!

坐低飲杯茶後睇下MENU 先..
甘多款魚翅
多款小菜
背面仲有
坐低10分鐘也沒有,就來第一道菜
半斤凍蝦$115

第二道菜, 好快又上!!
水煮花甲$65
雞煲中勺翅$298 1-2位
芥蘭炒牛肉吊片$75
嘩嘩嘩, 驚喜不絕..一放低已FEEL 到好香, 一試芥蘭,竟然覺得有鑊氣, 再試埋牛肉, 個獻汁惹味,與牛肉好夾, 牛肉淋,好有牛肉味, 再試吊片, 也不錯!!!我真係想叫一碗白飯,但老公不肯,因佢已很飽了.....

我這個不喜歡白飯的人也想叫飯食, 可想言之, 這裡小菜夠鑊氣又惹味, 仲有雞也想試, 好似沙薑雞同豉油雞也不錯!!

這裡給我的感覺是比較老式,但侍應後生,只有一兩個阿姐, 而且廚房樓面好似是老細來的,我估是開辦禮記的後人...他們也很後生,30多歲, 好有魄力,不停招呼客人!!

埋單580幾 減$50, 最後530幾蚊...食到有水準的食物, 豪一次也無所謂!!

Other Info. : 埋單的一刻,我見到張單多了沙薑雞, 我地話無食過,是前面枱一對男女食的, 阿姐不低話唔好意思, 之後問廚房老細, 剛好在我地旁邊,老細話是他攪錯, 佢走來不停說對不起,唔好意思...我地埋完單,阿姐仲拉門送客,又講著唔好意思.... 這間食店服務,食物真一流............真的有機會要再來一次,帶埋我的趣怪家庭!!!
2012-07-19
食滿$500 ,減$50
雞煲中勺翅$298 1-2位
  • 凍蝦
2012-07-19 2231 views
来到这边吃饭也能吃到顺德菜..初初还以为澳门就只有快餐和小吃好吃一点~来这餐厅的人好多喔...没订位太概要等很久吧....我们家五个人吃所以只点了六个菜...蒜蓉蒸扇贝...蒸的时间刚刚好不怕过火!!味道也一流!!烧鸡...皮脆肉多汁...再入味多一点就更好了~召盐尤鱼...炸得太香口了...上来一下子就没了.!!!下酒必点!!生菜鲍片...鲍片弹牙鲜甜~不过份量不多...重点是那个生菜...比内地的菜还甜...配上鲍鱼汁.超好吃的..炒辣蟹...对于超爱吃辣的我来说远远不够辣...但也算不错..再辣一点就好了~法式仓鱼...这个不是中菜吧~可是这是家人特别订的..一试难忘就是这么一回事吧...蒜跟油的配合..简单,易接受..外脆内嫩..香口得来不失鱼的鲜味...整个晚饭也十分满足...还有送水果..值得一试伙计招呼也不错..老板普通话不太好也跟我们说一下餐厅的历史...超好客的...以下附上图片..大家去澳门可以试一下喔~
来这餐厅的人好多喔...没订位太概要等很久吧....
我们家五个人吃所以只点了六个菜...
蒜蓉蒸扇贝...蒸的时间刚刚好不怕过火!!味道也一流!!
烧鸡...皮脆肉多汁...再入味多一点就更好了~
法式仓鱼...这个不是中菜吧~
整个晚饭也十分满足...还有送水果..
值得一试
伙计招呼也不错..老板普通话不太好
也跟我们说一下餐厅的历史...超好客的...
以下附上图片..大家去澳门可以试一下喔~
蒜蓉蒸扇贝
烧鸡