今日去咗長沙灣揾朋友仔食飯,行行下發現原來長沙灣廣場上面開咗好多新食肆,我地揀咗間日式居酒屋「Mata Japanese Cuisine」,店舖雖然唔大,但食物超水準👍🏻非常正宗嘅日式風味,店員(或者係老闆😆)上菜時都會介紹返每一度菜式,抵食又有驚喜🤩刺身沙律今日嘅刺身沙律係醋麵豉鯛魚沙律,鯛魚肉質爽脆鮮甜,配以紅蘿蔔絲同椰菜絲,清爽之餘口感非常豐富,醬汁味道帶甜口再灑上白芝麻更加香口,啱晒夏天食嘅菜式😋味噌煮牛舌必食推介👍🏻牛舌以慢煮形式去烹調,令肉質更加鬆化軟腍,入口已化開嘅感覺,一碟約有6-7片,厚身又大大片份量十足😋每一片都裹滿濃郁嘅味噌醬汁同京蔥絲,最適合送酒🍶燒油甘魚鮫一上枱時已經非常吸引,大件又厚肉,色澤光亮唔乾身,咬落去魚皮香口脆卜卜,入面嘅魚肉依然保持嫩滑鮮味,可見師傅嘅烹調功架十分出色腐乳松阪豬串必點👍🏻👍🏻👍🏻店家嘅串燒亦都十分高質,我地嗌咗較為有特色嘅腐乳松阪豬串燒,以中式嘅腐乳醬配上日式嘅豬肉令肉嘅鮮味更加提升,松阪豬肥瘦適中,咬落去充滿肉汁,咸香嘅味道令人回味無窮蕨餅店員介紹我地試咗佢地自家製嘅甜品-日本蕨餅,一碟有兩款口味,分別灑上抹茶粉同黃豆粉再配上黑糖

刺身沙律

味噌煮牛舌

燒油甘魚鮫

腐乳松阪豬串

蕨餅
店員介紹我地試咗佢地自家製嘅甜品-日本蕨餅,一碟有兩款口味,分別灑上抹茶粉同黃豆粉再配上黑糖醬,甜而不膩,入口清爽煙煙韌韌多重口感味道,夏天必食嘅甜品

花生酥
店員送上自家製嘅花生酥,口感鬆化充滿香濃嘅花生味,入口即溶唔會黏口,甜度亦啱啱好👍🏻

Cocktail
黎到居酒屋又點少得飲返杯呢🍶我揀咗「赤」以清酒為主嘅果味酒,入口酸酸甜甜,酒味亦唔會太濃,女仔飲絕對啱🤭

📍Mata Japanese Cuisine (荔枝角)
荔枝角長沙灣道833號長沙灣廣場3樓308號舖

人均消費:$250-300