2022-05-26 1340 views
Fûhn地址:銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 1樓陰晴不定嘅春天🌦️居然今次會誤打誤撞入咗間超好食嘅越南餐廳,而且價錢仲好親民,服務又好添,絕對係會令你一試難忘😍。順化湯粉(辣另上)🍜 $128上菜比佢大碗嚇親,份量絕對係二人美式份量🤣。第一啖飲落去已經飲到湯底鮮甜濃郁牛骨味, 又唔會好鹹,絕對飲得出係真材實料咁煲😚,係咁飲都唔怕會口渴。湯粉配料包括有黑毛豬、豬手、扎肉、牛展、雞丸。個人最鍾意係雞丸、黑毛豬和豬手🥰,豬手彈牙半肥瘦,肉質夠淋夠入味😋;雞丸軟硬適中超有嚼勁,爽口彈牙,而且鮮香味濃,正😎;薄薄黑毛豬肉質好嫩,肉同脂肪分佈好均勻,而且口感爽滑入口即溶,真係超級高質,正🤩🥳😍!香草焗牛筒骨配3片法包 🐮🥖 $108 坊間絕對較為少見嘅大大條牛筒骨登場,牛筒骨烤得好香😇。將香濃油脂牛骨髓配上香草搽係脆卜卜嘅蒜蓉包上,真係好惹味好香脆,味道令我一試上癮😛,真係好滿足,正!特上小食拼盤 🍱$198呢個拼盤份量十足,一個價錢已經食到蒜蓉牛油雞翼🐥、春卷、手打炸蝦餅🦐、🐷扎肉粒、椒鹽軟殼蟹、雞肉串,好岩有選擇困難嘅我🤣。唔好睇佢好似好平常咁,其實佢樣樣野都好好好好食
Fûhn

順化湯粉(辣另上)🍜 $128

香草焗牛筒骨配3片法包 🐮🥖 $108

特上小食拼盤 🍱$198
呢個拼盤份量十足,一個價錢已經食到蒜蓉牛油雞翼🐥、春卷、手打炸蝦餅🦐、🐷扎肉粒、椒鹽軟殼蟹、雞肉串,好岩有選擇困難嘅我🤣。唔好睇佢好似好平常咁,其實佢樣樣野都好好好好食,當中我最難忘係雞翼和炸蝦餅。第一次覺得牛油雞翼咁正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻,牛油雞翼好香牛油再加少少蒜味而且炸到外脆內嫩滑,啖啖都好香口,正🤤!蝦餅真係好好正,蝦餅炸到外脆,入面充滿好好好多彈牙手打蝦肉,仲要食得出好重鮮蝦味,正🤤👍🏻!

軟殼蟹牛油果沙律 (是拉差沙律醬)🥗 $128
炸軟殼蟹牛油果沙律賣相相當吸睛,真係估唔到會有咁大隻炸軟殼蟹😍。軟殼蟹炸得好鬆脆,而且咬落仲有啖啖肉添又唔乾又唔油膩,再配上新鮮牛油果、沙律菜同酸醬一齊食,酸酸甜甜😋,好fresh好鮮好開胃,正😚😜!

越南西貢啤酒 🍺 $42 + $8鹹檸檬
啤酒泡沫豐富持久,啖啖都飲到麥香味,甜甜地唔會苦🤪。如果再加上鹹檸檬,啲啤酒味口感會仲更強更香更豐富細膩😏。

#nicefoodie銅鑼灣