2018-01-21 3480 views
雖然呢間日本麵店不是新開業, 但每次經過灣仔都見到門口都大排長龍, 今日同朋友剛巧經過, 由於榜晚6點左右, 店內未見人流, 所以見唔洗排隊, 就入去提早食個Dinner吧!餐廳內以木檯木椅為主, 襯托牆壁上既日文壁畫, 什有日本環境氣氛。呢度主打沾麵, 更有拉麵、日式小食、日本特色飲品、酒精飲品, 同埋日本出品既雪糕提供。黎呢度當然order主打既沾麵啦! 所有湯底都含豚骨魚介, 再另加額外湯底味道...在廚窗外可見沾麵都是餐廳自家製, 沾麵可自選冷麵同溫麵, 份量在落單時都可以自行選擇, 不造成浪費食物。就算麵量增至400g, 都不用額外加錢檯上有指示教如何正確食沾麵我揀了【石燒咖喱豚骨魚介沾麵】HK$93 沾麵湯底以石鍋盛好, 送上檯時熱辣辣, 仲滾滾下, 香濃咖喱香仲慢慢散發著, 湯底偏杰, 甜中帶點微辣, 濃郁惹味。沾麵滑而且彈牙, 杰杰的湯底令麵容易掛湯, 豚肉肥瘦平均, 沒有想像中的油膩, 味筍甜甜的, 玉子更是流心蛋黃。額外我還加了一個配菜【栗米】HK$12, 吃沾麵時夾集一起吃, 更添口感。【唐揚炸雞】HK$35炸雞表面炸的金黃香脆, 內裡keep到些少肉汁, 不錯的

就算麵量增至400g, 都不用額外加錢

檯上有指示教如何正確食沾麵

我揀了【石燒咖喱豚骨魚介沾麵】HK$93

石燒咖喱豚骨魚介沾麵

【唐揚炸雞HK$35
炸雞表面炸的金黃香脆, 內裡keep到些少肉汁, 不錯的一個小食
唐揚炸雞

呢度既飲品同甜品都是日本出產, 部份的更是在香港比較少見, 呢度更是全日免加一, 不防一試!
【信州白桃蘇打】HK$28
信州白桃蘇打