2018-11-05 5149 views
今晚朋友約我去銅鑼灣這餐廳晚飯,我問朋友去食乜嘢? 佢神秘話去到就知,一到步,見到有食客喺度食雞,我就答係一間韓式餐廳,朋友笑笑口話: Bingo!!餐廳面積都幾大,因為佢係一個長方形嘅格局,望落去都幾闊落,樓底高,坐得舒適。今次朋友話唔食雞,食其他風味嘢,我舉腳贊成,因為若然每次都食雞就會變得冇乜新意,我們先叫兩杯特飲,分別係藍檸檬同埋水蜜桃碳酸水,顏色搶眼,酸酸地幾開胃醒神。烤肉嫩豆腐火鍋$160大概就是中餐的雜菜煲吧?!有蔬菜、韓式粉絲、豆腐、烤肉,還要一大嚿紅紅的辣膏。這個火鍋遞上的時候仍然係清清地嘅顏色,當那夠辣醬溶在湯中,一瞬間就變到成個紅紅的湯,慢慢地滾起就更似火山爆發般澎湃。烤肉出奇地好味,熱豆腐也很嫩滑,粉絲軟身而不硬,整道菜式是惹味十足,拿來送飯一流,食多幾碗都得。吞拿魚沙律紫菜包飯$68服務員說有六件,但我們得兩個人,以為食完會很飽,不過送來的時候,每一件的size都不是太大件,逐件逐件很快就食完,我覺得這道菜清清地,有淡淡吞拿魚和沙律的味道,清新之選,不錯。豬腳$240豬腳有點乾身,不是太重嘅豬肉味,反而點了一些辣醬更惹味,將生菜包著洋蔥、蒜片、紅色蘿蔔片,再放

烤肉嫩豆腐火鍋$160

吞拿魚沙律紫菜包飯$68

豬腳$240
豬腳有點乾身,不是太重嘅豬肉味,反而點了一些辣醬更惹味,將生菜包著洋蔥、蒜片、紅色蘿蔔片,再放兩片豬腳肉一啖咬落去,好有不同的層次口感,食得滋味。

今次無叫炸雞一樣食得過癮,啱曬我呢啲比較鍾意重口味食物嘅人,一於下次再約朋友食過。

• 海鮮嫩豆腐火鍋