2018-04-22
之前聽朋友講話酒鍋嘅火鍋湯底好特別, 一個爐入面可以有幾個湯底, 今日佢就帶我黎登龍街vpoint食酒鍋。一出電梯即見酒鍋大招牌,仲有生猛海鮮缸裝修型格。濕紙巾設計都特別過人。一埋位已經有十二款醬料等緊我地,名為酒為上醬,每位$22。我就鐘意食麻辣,又鐘意黑松露,咁多款湯底款款都引死人。咁就點返個揚名四海$248,一個鍋有4個湯底,有麻辣,黑松露什箘,咸酸菜胡椒豬肚同豬骨湯,個個湯底都好多料。黑松靈什箘湯底好濃好creamy,當我地食辣到有啲頂唔順嘅時候轉食啲唔辣的甜的湯底都幾好!蜂巢豆腐$38,用黎吸收湯底精華一流!開心小企鵝vs咪走雞,各$88。個名同造型都好特別開心小企鵝其實係墨魚丸加左好香嘅墨汁;咪走雞就係蝦丸,二隻丸都好彈牙!即炸手工紫菜響鈴卷$58,又係用嚟吸收湯底精華佳品。頂級安格斯牛頸脊$238 ,睇落好似得幾片,原來佢分量一啲都唔少㗎!用掛架晾住嘅牛肉,賣相好得!黑毛豬腩肉$268,切到成個玫瑰花咁樣,又係賣相一流!朋友好鐘意呢個黑毛豬。海鮮拼盤$368,有兩隻蝦,兩隻蟶子,2隻帶子同幾粒蜆,海鮮好新鮮。我好鐘意酒鍋的湯底,尤其係creamy 的黑松露什菌,期待下次來
一出電梯即見酒鍋大招牌,仲有生猛海鮮缸裝修型格。
濕紙巾設計都特別過人。
一埋位已經有十二款醬料等緊我地,名為酒為上醬,每位$22。
蜂巢豆腐$38,用黎吸收湯底精華一流!
即炸手工紫菜響鈴卷$58,又係用嚟吸收湯底精華佳品。
我好鐘意酒鍋的湯底,尤其係creamy 的黑松露什菌,期待下次來試其他款式!