6 day(s) ago 68 views
呢一年香港發生好多事情,自己都少左出外進食,細想一下,原來上一次去酒鍋食,已經係一年前尖沙咀那一次!今次去銅鑼灣分店,懷念一下。呢度嘅湯底同一般火鍋店嘅湯底不同,很有特色!而且可以一次過品嚐不同口味的湯底!點完菜後,侍應很快就送上醬料盤,醬料選擇多,可以慢慢混合。今次點的菜!酒火入鍋$328今次試左一個未試過既湯底—— 酒火入鍋!一上湯底,聞到好香濃既酒味,原來係有玫瑰露酒既成份,所以好香!酒就有啦,咁火呢??酒火入鍋!話明酒火入鍋,當然一定會有火同酒!過一陣,侍應就黎點火!!!因為有濃烈的酒,所以一點即刻火雄雄,呢個畫面好靚!一開始已經有視覺同嗅覺的享受,令我更期待之後的味覺衝擊!燒完之後,可以慢慢欣賞這五款湯底口味!中間的是鮮蝦木瓜鍋,入面有濃濃嘅酒味,湯底有酒香!旁邊的是蕃茄波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔牛腩、四川麻辣鍋和潮州沙嗲鍋!每一個湯底各有特色,每一格都有不同的口味,而且湯底材料豐富, 食極都仲有!叫了一整桌餸菜,五顏六色,多姿多彩!依家望番,覺得我和男朋友真的太瘋狂,但是值得的!黃金炸魚皮$68叫了小食炸魚皮依下肚先,魚皮好脆,連鹹蛋黃一齊炸,味道香濃,對於兩個人來說,份量都幾

點完菜後,侍應很快就送上醬料盤,醬料選擇多,可以慢慢混合。

今次點的菜!

酒火入鍋$328
今次試左一個未試過既湯底—— 酒火入鍋!
酒就有啦,咁火呢??

酒火入鍋!
話明酒火入鍋,當然一定會有火同酒!

燒完之後,可以慢慢欣賞這五款湯底口味!
中間的是鮮蝦木瓜鍋,入面有濃濃嘅酒味,湯底有酒香!

叫了一整桌餸菜,五顏六色,多姿多彩!
依家望番,覺得我和男朋友真的太瘋狂,但是值得的!

黃金炸魚皮$68
叫了小食炸魚皮依下肚先,魚皮好脆,連鹹蛋黃一齊炸,味道香濃,對於兩個人來說,份量都幾多

頂級安格斯牛小排(小) $188
用上吊架,不怕牛肉碰到冰塊而變濕,安格斯牛小排肉質嫩,牛味濃,小份適合2-3人進食

黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤$268
開頭見到菜式名字是玫瑰花拼盤都不以為然,但是一上菜就看見三朵大玫瑰花豬腩肉,十分搶眼。玫瑰花是用幾片有厚度的黑毛豬豚腩肉來拼成的,就算近看也十分精緻。
一般人吃火鍋都會以牛肉為主,但是其實豚腩肉都很好吃,今次這個是用黑毛豬,所以即使肉片窖口但是肉質都很嫩!

洋蔥豬肉蝦蛋餃$48 (4粒)
這裏有個好處就是餃子類、海鮮和丸類都可以叫小份,如果只有兩三個人吃,都可以試到不同的食物!
這個是男朋友叫的,他說名字很特別,很少火鍋店有這樣的餃!跟一般的餃子不同,他的皮是用蛋造成的餃子皮,相對下澱粉質感沒有平時的那麼重,入面的餡料就是洋蔥豬肉蝦,整體配搭不錯,感覺挺新鮮

七星報喜$98
這個七星報喜十分搶眼,七種顏色的丸,每種口味都不同,我最喜愛芝士蝦丸和芝士墨魚丸,可能因為是手打,所以丸十分彈牙。

蔬菜拼盤$58、雜菌拼盤$58
我和男朋友喜歡的蔬菜都不一樣,如果單叫某一款另一個人又不會吃菜,所以我們去吃火鍋也是叫拼盤的,每一樣蔬菜和雜菌也有,大家各有各吃!拼盤的種類真的是幾多元化,差不多一般我認識的菇都已經有!
我覺得這裏的擺碟挺有心思,就算是蔬菜雜菌也是擺得不錯!

即炸手工紫菜響鈴卷$58
鴨血$68
打邊爐一定要叫響鈴,今次叫了紫菜響鈴卷,除了有響鈴的香脆,亦有紫菜的海苔味襯托
鴨血一定要配麻辣鍋,對我來說好像是必然的!

整體環境、食物、服務都很好,侍應會主動走過來詢問有沒有什麼需要,也會詢問對食物的意見,感覺他們幾注重客人的感覺和經驗。我覺得可以改善的是可以附設即用即棄的”口水肩”,可以保護衣物,不怕吃火鍋時彈到衣物。
  • 頂級安格斯牛小排
  • 酒火入鍋
  • 黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤
  • 什菌拼盤
  • 即炸手工紫菜響鈴卷
6 day(s) ago 39 views
突然好想食火鍋,想起朋友先前推介過「酒鍋」!! 今日特意相約朋友去試下。我們訂了六點半,都已見好幾檯客人,幸好仍可安排我們入座窗口位置。坐下後,當然被窗外的美景吸引,其後環看店內裝潢時尚,檯旁放有整桌調味料,讓我們隨意混醬。我們睇過餐牌,食物種類繁多,有選擇困難的我,點選食什麼真艱難。最終還是點了ㄧ個鴛鴦鍋,ㄧ邊是清熱功效的皮蛋芫茜湯,另ㄧ邊是鮮味的豬骨湯。湯底部份沒有添加味精又不會咸,好讓我們食出各食材鮮味。飲品方面,點了雪梨雪耳杞子茶、羅漢果菊花茶,兩款都不會太甜,飲下去清熱滋潤,火鍋後最適合不過。頂級安格斯牛小排(細)ㄧ片片牛小排掛在木架上,底部放有冰粒,幫助保鮮。再睇睇牛肉油花分佈均勻。放入鍋中泡燙兩三下便急不及待放進口中品嚐,肉味濃郁,口感軟滑,再沾上自行調配的醬汁,真係好滋味。黑毛豬豚腩肉玫瑰花平盤師傅將黑毛豬豚腩肉片捲成玫瑰花型態,十分吸晴。豚腩肉不太肥,我還怕泡燙後會很粗糙,誰知沒有這情況出現,還有淡淡的豚肉味,正!!七星報喜 七款不同味道的手打丸,有鮮蝦丸、鮮墨魚丸、芝士墨丸、黑松露丸等……款款爽口彈牙,鮮味可口。黑松露蝦蟹餃餃子皮混入黑松露,令到水餃皮面變成黑色,咬

頂級安格斯牛小排(細)

黑毛豬豚腩肉玫瑰花平盤

黑松露蝦蟹餃
餃子皮混入黑松露,令到水餃皮面變成黑色,咬開後發覺餡料飽滿,爽口蝦仁和鮮美蟹肉混在一起,再加上陣陣黑松露味道,又新穎又好食。

三色鮮制生麵
橙色甘筍麵、黑色墨魚汁麵、綠色菠菜麵,三款都十分爽口彈牙,其中菠菜麵還有淡淡的菜味,是我最喜歡的ㄧ款。

蜂巢豆腐
蜂巢狀的冰豆腐吸收了湯底的味道,夾雜著各款食材之鮮味。

蔬菜拼盤
包括有旺菜、油墨菜、粟米、南瓜片、車厘茄,款款新鮮。

雜菌拼盤
有三款冬菇、秀珍菇、本菇,粒粒肥厚嫩滑。

總括來講,食材新鮮,環境幽美,侍應生服務殷勤。我相信好快會再次光顧。
2020-10-24 93 views
今日約咗屋企人去銅鑼灣行街,諗起朋友介紹附近有一間打邊爐好正嘅地方,今晚一於同屋企人試吓。「酒鍋」位於銅鑼灣某商業中心高層,我哋一坐低就已經俾佢嘅環境吸引咗。再望出去原來可以睇到好靚嘅景色,令人心曠神怡。睇完餐牌之後我哋叫咗個「黃金美人」嘅湯底,湯底足料,有齊雞件,花膠同埋豬肚。非常適合女士食用。配菜方面我哋今晚揀咗安格斯牛小排、日本黑毛豬豚腩肉、手打蝦丸、墨魚丸、蜂巢豆腐、黑松露蝦蟹餃、鮮菜什菌拼盤同埋一試難忘嘅黃金炸魚皮。首先講安格斯牛小排,肉質鮮甜,油脂分布平均,肉味非常濃郁。跟住試吓黑毛豬豚腩肉,同牛小排一樣,肉味濃郁,最重要係肥瘦分明。至於手打蝦丸和墨魚丸,大大粒,而且爽口彈牙,口感非常好。我覺得佢嘅黑松露蝦蟹餃係必食嘅配菜,黑松露嘅鮮味再加上一粒粒彈牙嘅蝦肉同埋一絲絲嘅蟹肉,非常足料,而且口感十分滿足。佢哋嘅蜂巢豆腐我覺得都好好食,我哋一早將啲豆腐放入湯底裏面,吸晒湯裏面嘅精華,真係超好食。到最後不可不提嘅就係佢哋嘅黃金炸魚皮,咬落非常爽脆,每一塊魚皮都黏有鹹蛋,非常惹味。到最後飲番杯餐廳自製嘅雪梨茶同竹蔗茅根水,真係清熱解渴。最特別嘅係佢哋嘅電燈膽形狀嘅杯,非常特別。
今日約咗屋企人去銅鑼灣行街,
諗起朋友介紹附近有一間打邊爐好正嘅地方,
今晚一於同屋企人試吓。

「酒鍋」位於銅鑼灣某商業中心高層,
我哋一坐低就已經俾佢嘅環境吸引咗。
再望出去原來可以睇到好靚嘅景色,令人心曠神怡。

睇完餐牌之後我哋叫咗個「黃金美人」嘅湯底,
湯底足料,有齊雞件,花膠同埋豬肚。非常適合女士食用。

配菜方面我哋今晚揀咗安格斯牛小排、
日本黑毛豬豚腩肉、手打蝦丸、
墨魚丸、蜂巢豆腐、黑松露蝦蟹餃、
鮮菜什菌拼盤同埋一試難忘嘅黃金炸魚皮。

首先講安格斯牛小排,肉質鮮甜,
油脂分布平均,肉味非常濃郁。

跟住試吓黑毛豬豚腩肉,
同牛小排一樣,肉味濃郁,
最重要係肥瘦分明。

至於手打蝦丸和墨魚丸,
大大粒,而且爽口彈牙,口感非常好。

我覺得佢嘅黑松露蝦蟹餃係必食嘅配菜,
黑松露嘅鮮味再加上一粒粒彈牙嘅蝦肉
同埋一絲絲嘅蟹肉,非常足料,而且口感十分滿足。

佢哋嘅蜂巢豆腐我覺得都好好食,
我哋一早將啲豆腐放入湯底裏面,
吸晒湯裏面嘅精華,真係超好食。

到最後不可不提嘅就係佢哋嘅黃金炸魚皮,
咬落非常爽脆,每一塊魚皮都黏有鹹蛋,非常惹味。

到最後飲番杯餐廳自製嘅雪梨茶同竹蔗茅根水,真係清熱解渴。
最特別嘅係佢哋嘅電燈膽形狀嘅杯,非常特別。

2020-10-18
Dinner
2020-10-18 316 views
今次第一次望住個靚靚維港夜景打邊爐😆。餐廳修潢很有個性,特色的燈及梳化,牆上的壁畫,中國式的擺設🤩🤩。還有落地玻璃可以眺望維港夜景🌃。當我以為會陶醉係夜景時,原來呢度嘅美食、豐盛的火鍋先最吸引。 火鍋湯底選擇多而且創新😍,有香港原創五格鍋、醉生夢鍋、行酒江湖、揚名四海🤣等等⋯⋯十幾款咁多我就揀咗巨無霸芫荽鍋,除咗有大量芫荽及冬瓜片外,佢入面仲有四種湯底架~清湯牛腩、喇沙海鮮🦐🦑四川麻辣🌶、蕃茄🍅薯仔豬骨,材料豐富,驚喜十足❣️ 另外仲提供活海鮮刺身及大量火鍋配料:手打丸、火鍋海鮮拼盤、自家制餃、牛魔王拼盤等 推介:掛架頂級安格斯小牛排,牛肉味濃,肉質好嫩滑;日本黑毛豬腩肉,肉脂均勻,油香滿滿;開心小企鵝,墨魚丸做成企鵝🐧形,好得意又好食。 自家制黑松露蝦蟹餃及秘制脆炸🌟金沙鹹蛋鮮魚皮都一定要試吓👍🏻整體來講,無論環境,食物質素及服務都是高水平,價錢亦好合理,個人認為好抵食😋
今次第一次望住個靚靚維港夜景打邊爐😆。

推介:
掛架頂級安格斯小牛排,牛肉味濃,肉質好嫩滑;
日本黑毛豬腩肉,肉脂均勻,油香滿滿;
開心小企鵝,墨魚丸做成企鵝🐧形,好得意又好食。

• 頂級安格斯牛小排
  • 黑松露蝦蟹餃
  • 日本黑毛豬腩肉
  • 開心小企鵝
  • 黃金炸魚皮
2020-10-11 461 views
同艾弗慶祝,佢話想要對住海景打邊爐,第一時間諗起銅鑼灣酒鍋,無敵維港景,冇得挑剔!飲品  ($28*2)今次叫咗雪梨雪耳杞子茶及竹蔗茅根,唔甜而且用電燈膽做杯,非常特別濃湯豬骨鍋拼芫荽皮蛋鍋 ($168)先飲芫荽皮蛋湯,好香芫荽味呀,而且芫荽超多,多到簡直當菜食啱晒!豬骨湯就好香胡椒味,未打之前已經各飲咗兩碗湯!頂級安格斯牛小排 ($188)牛小排即係牛前胸肋骨,係成隻牛最精華嘅部位嚟㗎,肉質鮮甜,油脂分布均勻黑毛豬腩肉玫瑰花拼盤 ($268)同女仔嚟食啱晒,豬肉都砌到咁靚!的確砌得非常有心思,好似一朵玫瑰花;豬肉味濃而唔臊,肥瘦分明7星報喜 ($88)即係原味、蕃茄、南瓜、甘筍、紫薯、墨汁及菠菜味嘅墨魚丸,不過每款得一粒~ 少人食都OK,唔洗爭!肉質彈牙,而且味道好特別,又係有心思蜂巢豆腐 ($38)開始打邊爐之前已經放入湯底慢慢煮,到最後先食就啱嘞!盡吸成餐邊爐嘅精華,正~黑松露蝦蟹餃 ($60)一咬開已經香氣四溢,一絲絲嘅蟹肉及粒粒蝦肉,非常足料,充滿口感

飲品  ($28*2)
飲品

濃湯豬骨鍋拼芫荽皮蛋鍋 ($168)

頂級安格斯牛小排 ($188)
頂級安格斯牛小排

黑毛豬腩肉玫瑰花拼盤 ($268)
黑毛豬腩肉玫瑰花拼盤

7星報喜 ($88)
7星報喜

蜂巢豆腐 ($38)
蜂巢豆腐

黑松露蝦蟹餃 ($60)
飲品
黑毛豬腩肉玫瑰花拼盤
6 day(s) ago 0 views
天氣涼咗梗係打邊爐啦,今日嚟到銅鑼灣呢間超級靚景嘅餐廳同男朋友黎烚吓烚吓!首先湯底今次要咗個雙拼芫荽皮蛋鍋拼濃湯胡椒豬骨鍋,兩邊都係相對比較清,咁就可以更加食到材料嘅鮮味。而且好想一讚個芫荽皮蛋鍋係超級多皮蛋,啱哂我地!打頭陣有呢個超級浪漫嘅黑毛豬腩肉玫瑰拼盤,除咗靚之外,其實都好足料,用咗好多好多豬肉先至捲到呢舊玫瑰花。除咗賣相之外,味道亦都非常之好,完全唔會有豬嗰陣腥臭味,脂肪比例亦都啱啱好。食完豬梗係要食埋牛,叫咗呢個同樣買上100分嘅掛架頂級安格斯牛小排,睇到雪花嘅部份都可以想像到係幾咁入口即溶!之後就到打邊爐必備嘅丸,呢個七星報喜手打丸拼盤每粒都唔同味,啱晒我哋呢啲樣樣都想食少少嘅人,每一粒都非常之彈牙咖!除咗正常造型嘅丸之外,我哋仲叫咗呢個非常可愛嘅”開心小企鵝”。其實佢係手工墨魚丸嚟,食落墨魚味好香,而且咁可愛小朋友都一定鍾意!我哋全家都好鍾意食餃子,所以今次都要左份有晒我最鍾意嘅元素既黑松露蝦蟹餃,嗰陣黑松露味10分香濃,而且餡料非常豐富有蝦又有蟹,鮮味十足。之後我哋亦都點左台灣空運鴨血,鴨血厚薄適中,夠彈牙,冇奇怪嘅血腥味道,完全係爭住黎食!食咗咁多肉係時候食返啲菜,

食咗咁多肉係時候食返啲菜,所以都要咗份蔬菜拼盤同雜菌拼盤。

接近尾聲,當然唔少得打邊爐必食嘅響鈴!呢度嘅響鈴係手工即炸,夠脆夠大件之餘,最重要係冇嗰陣油益味,又唔肥膩,食多兩件都唔怕濟。

最後飲品部份叫左餐廳自家製羅漢果茶同雪梨水,飲落好有家既味道,十分滿足既一餐!

2020-10-23 0 views
出晒名鍾意打邊爐嘅我哋,都有唔少私心推介,其中位於銅鑼灣登龍街V Point嘅酒鍋,就係我哋其中一個至愛選擇!酒鍋主打精緻高質打邊爐,湯底用料足而且食材新鮮,呢啲當然係基本嘢啦,而最令我哋驚喜就係呢個維港醉人靚景,坐得又舒服,生日慶祝或周年聚會都好適合,原來打邊爐都可以打得好浪漫㗎!黃金炸魚皮依家好多火鍋店都有做黃金炸魚皮,但好多時啲黃金比例都唔太啱,太多嘅鹹蛋黃令未開始打邊爐已經飽咗一半。但酒鍋嘅黃金炸魚皮就好啱我哋嘅口味,炸魚皮表面嘅黃金比例啱啱好,炸到金黃色,口感香脆,熱辣辣,脆卜卜,最重要係食完唔會太膩。抗疫先鋒湯底選擇咗抗疫先鋒,一次過試咗4款湯底:藥膳花膠雞湯、杏汁白肺鍋、四川麻辣鍋同蕃茄湯。藥膳花膠雞湯入面有大量花膠,雞湯濃郁,未打邊爐前記住飲番兩碗;杏汁白肺鍋嘅杏仁味香濃,入面仲有木瓜,好滋潤;蕃茄湯嘅湯底濃郁,好鮮甜;而四川麻辣鍋有大量指天椒同花椒,越食越辣,好刺激呀!頂級安格斯牛小排牛小排用掛架上枱,賣相一流,呢個小份嘅份量都唔少。其實牛小排係牛嘅前胸肋骨,賣點係油脂均勻,肉味濃郁。日本頂級黑毛豬豚腩肉豬豚腩肉嘅豬香味超濃郁,一層肥一層瘦,口感一流。七星報喜呢個手打

日本頂級黑毛豬豚腩肉
豬豚腩肉嘅豬香味超濃郁,一層肥一層瘦,口感一流。

七星報喜
呢個手打丸有7款口味,分別係:原味、蕃茄、南瓜、甘筍、紫薯、墨汁同菠菜味嘅墨魚丸,每款一粒,所以我同M佬一人一半,試齊唔同嘅味道。墨魚丸夠晒彈牙,最驚喜係紫薯墨魚丸,勁爆多紫薯,甜甜哋,好得意。

黑松露蝦蟹餃
黑松露嘅香味真係好多人都鍾意!餃入面嘅餡料勁豐富,好多蟹肉同蝦肉,好彈牙,口感十足。

開心小企鵝
賣相超得意,好唔忍心將企鵝放入熱湯呀!其實,企鵝即係墨汁墨魚丸,好彈牙,裡面嘅墨魚超多呀!

蔬菜拼盤及什菌拼盤
蔬菜新鮮,非常鮮甜。至於什菌有冬菇、秀珍菇。

竹蔗茅根
打邊爐就最啱飲番杯涼茶,消吓熱氣。
竹蔗茅根

(記住Like同Share畀朋友)
2020-10-19
竹蔗茅根
入秋就係開始瘋狂打邊爐 fd book ge 未試過都唔知咁正而家限聚令又限時 我地夜左入座 服務員哥哥姐姐都好熱情咁招待我地 好開心嘅一餐飯湯底 $288一班人打邊爐 各有喜好 叫個四格鍋就啱哂 分別有 四川麻辣;蕃茄薯仔豬骨;喇沙海鮮;清湯牛腩 我地叫嘅巨無霸芫荽鍋仲有一大堆芫荽係上面 中意食嘅記住嗌 唔中意食嘅記住唔好嗌😂.食物我地都叫左唔少種類叫做咩都試下,所以pick 左啲個人覺得推薦必試:.🐮 $188(小)  $128打邊爐點可以冇牛呢 牛小排嘅脂肪平均 肉同油比例岩岩好 淥到岩岩好熟就最正 牛柳粒就要放耐少少 肉質唔實同冇根 一啖一粒(牛肉放埋落清湯牛腩果格就最正).刺身] 半條$988 一條$1688一上碟我嘩左一聲 真係好大盤好壯觀 即切仲好新鮮好爽 而且一定冇雪味.🦪 $188隻隻都好大隻好肥 仲要唔縮水 包你滾左都搵得反 食落都好重蠔味同好厚肉.🐧 $88好可愛嘅墨丸 外面係黑墨丸 包住個用白墨丸整嘅肚仔 成個size 等於成兩粒丸咁大 要殘忍啲分開一半同朋友開心share.🍄避風塘靈芝菇(小食) $48冇諗過菇炸左會咁好食 外面脆卜卜 菇仲係軟軟地 口感
入秋就係開始瘋狂打邊爐
fd book ge 未試過都唔知咁正

湯底 [巨無霸芫荽鍋] $288
一班人打邊爐 各有喜好 叫個四格鍋就啱哂
分別有 四川麻辣;蕃茄薯仔豬骨;喇沙海鮮;清湯牛腩
🐮 [掛架頂級安格斯牛小排] $188(小)  [安格斯牛柳粒] $128
牛柳粒就要放耐少少 肉質唔實同冇根 一啖一粒
(牛肉放埋落清湯牛腩果格就最正)
[加拿大象拔蚌刺身] 半條$988 一條$1688
🦪[加拿大桶蠔] $188
🐧[開心小企鵝] $88
🍄避風塘靈芝菇(小食) $48
冇諗過菇炸左會咁好食 外面脆卜卜 菇仲係軟軟地 口感勁好
最後仲有個雪芭做終結,有柚子味🍊,蘋果味 🍎同 椰子味 🥥
蘋果味我覺得係最特別,有種粉粉地嘅感覺,好似真係食緊蘋果
仲叫左好多野食㗎, 有海鮮有丸又有小食
🐔花雕雞件$68
鹽酥雞
加拿大象拔蚌刺身
雪芭
2020-10-13 16 views
上星期和一位朋友談一些事情,找找公司附近有沒有什麼餐廳適合慢慢聊天,剛好我和朋友都想打邊爐,想起了這一間在銅鑼灣頗有名氣但是還未嘗試過的餐廳朋友各點了一支自家製的飲品,羅漢果水和竹蔗茅根,清甜消火醬料同樣有誠意,10多款配料供客人自行調配點了一個鴛鴦鍋,我和朋友都不想吃太辣的關係就點了豬骨濃湯和芫荽皮蛋鍋,豬骨濃湯果然濃,內裏有兩件大大的豬骨,而且芫荽皮蛋同樣足料,非常滿足的打邊爐湯底肉類我和朋友點了豬腩肉玫瑰花拼盤和美國牛小排,肉類非常驚喜!先說牛小排肉質非常新鮮,極重牛味!另外豬腩肉同樣高質,半肥瘦的份量入口非常綿滑鴨血同樣值得推薦,份量之多而且鮮味十足,我和朋友都感到相當滿意台式火鍋必點的蛋餃,外皮充滿蛋香配搭內裏的豬肉,非常值得推薦黑松露蝦蟹水餃,非常高質的水餃,充滿龍龍的黑松露香氣另外蝦肉和蟹肉的紋理都能清楚品嚐到,鮮味濃郁

朋友各點了一支自家製的飲品,羅漢果水和竹蔗茅根,清甜消火

醬料同樣有誠意,10多款配料供客人自行調配

2020-10-12 26 views
之前晏晝嚟過一次,餐廳樓底好高,感覺舒適。今次夜晚嚟到,個夜景真係超級靚!夜晚八點仲可以睇到幻彩詠香江添佢哋嘅火鍋湯底都幾用心,同特別餐牌選擇豐富,多元化👍🏼👍🏼今天食慶生飯,所以盡情叫!😂😂兩個人嗌左超多嘢食,哈哈佢哋有自家製嘅飲品:竹庶茅根、羅漢果菊花茶清清地,不會太甜,可以清熱解渴👍🏼酒鍋嘅食物非常出色,精緻得黎,份量都好多。頂級安格斯牛小排食得出真係幾高質🤤🤤牛肉味香濃,冇筋,又不太肥兩個人叫細客都夠👍🏼👍🏼個蔬菜拼盤,非常豐富,幾有誠意,幾難得除咗生菜,仲有油麥菜同埋羽衣甘藍,前面嗰排放咗粟米芯,蕃茄仔,甘筍,南瓜,西蘭花,椰菜花以一個蔬菜拼盤黎講,佢嘅蔬菜種類都真係多到好屈機🔥🔥7星報喜 係七粒唔同口味嘅手打丸子除咗個樣吸引之外,玩味十足😁😁用料都好足,咬到粒粒墨魚,有粟米、紫薯⋯⋯粒粒都唔同架~三色鮮製生麵我自己就幾鍾意黑色嗰個,幾彈牙! 至於另外兩個最後係食唔晒,朋友打包返嚟屋企😆😆小企鵝就最得意估唔到又幾好食,有好多墨魚又實淨👍🏼仲有一個黑松露蝦蟹餃,用料足!大大粒!咬落去蝦夠彈牙,又有黑松露香味,都幾正,值得一試😛😛成餐飯都食得好開心😊😊相信下次再嚟一定會更開心㗎姐
夜晚八點仲可以睇到幻彩詠香江添

佢哋嘅火鍋湯底都幾用心,同特別
餐牌選擇豐富,多元化👍🏼👍🏼

今天食慶生飯,所以盡情叫!
😂😂兩個人嗌左超多嘢食,哈哈

佢哋有自家製嘅飲品:
竹庶茅根、羅漢果菊花茶
清清地,不會太甜,可以清熱解渴👍🏼

酒鍋嘅食物非常出色,精緻得黎,份量都好多。

食得出真係幾高質🤤🤤
牛肉味香濃,冇筋,又不太肥
兩個人叫細客都夠👍🏼👍🏼

個蔬菜拼盤,非常豐富,
幾有誠意,幾難得
以一個蔬菜拼盤黎講,佢嘅蔬菜種類都真係多到好屈機🔥🔥

係七粒唔同口味嘅手打丸子
除咗個樣吸引之外,玩味十足😁😁
用料都好足,咬到粒粒墨魚,有粟米、紫薯⋯⋯粒粒都唔同架~

三色鮮製生麵
我自己就幾鍾意黑色嗰個,
幾彈牙! 至於另外兩個最後係食唔晒,朋友打包返嚟屋企😆😆

小企鵝就最得意
估唔到又幾好食,
有好多墨魚
又實淨👍🏼

仲有一個黑松露蝦蟹餃,
用料足!大大粒!
咬落去蝦夠彈牙,又有黑松露香味,都幾正,值得一試😛😛

成餐飯都食得好開心😊😊
相信下次再嚟一定會更開心㗎姐~~
很久沒有吃火鍋,相約女朋友到銅鑼灣吃火鍋晚餐,很喜歡這家火鍋店的景觀,位於27樓,開餐前可欣賞美麗海景,用餐時可欣賞維港夜景。餐廳内部環境型格,座位寛敞,店員有笑容。兩瓶飲品分別為竹庶茅根28元和羅漢果菊花茶28元,甜甜地,涼涼地,清熱明目。醬料每位22元,連同豉油共有13款,其中我最喜愛麻油,芳香醇厚。濃湯豬骨鍋拼莞茜皮蛋湯168元。前者有兩大件豬骨,附有少許豬肉和豬軟骨,配有粟米、紅蘿蔔、白蘿蔔,湯底濃味得來不會太咸。後者有莞茜、皮蛋和馬蹄,清甜下火。頂級安格斯牛小排188元,擺放在掛架上,賣相有氣派,油花分佈均勻細緻,灼熟後吃,入口即溶,牛味濃郁。黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤268元,玫瑰花造型賣相美觀,黑毛豬的脂肪分佈如大理石紋,油脂香,瘦肉嫩。開心小企鵝88元,賣相很可愛,實質是墨魚丸,很滋味。七星報喜88元,七粒不同顏色不同味道的肉丸,肉質彈牙,味道鮮美。黑松露蝦蟹餃60元,外層皮彈牙,咬開有黑松露香味,饀料豐富鮮甜。還吃了其他四款食物。總結:有海景,有美食。

餐廳内部環境型格,座位寛敞,店員有笑容。

開心小企鵝88元,賣相很可愛,實質是墨魚丸,很滋味。

還吃了其他四款食物。

總結:有海景,有美食。
2020-10-04
2020-10-01 59 views
一上到去,立即被無敵海景吸引住!好靚,可以一邊食一邊望住已經係值回票價。服務好好,不但有專人同我講解有啲咩係「必食」,還二話不說就放了蔗水在我桌上。點的食物幾乎是一起上桌的,好壯觀,好令人興奮🥰首先提一提佢嘅「酒火入鍋」湯底,名字由來是因為會將酒倒入鍋然後加火令到更加入味。有五格,每一格都好有特色:大大隻龍蝦、大大個有酒味又好味嘅木瓜。開心小企鵝:🐧形的餃子🥟好好吃😋打破一向只有造型沒有味道的情況!我真的很喜歡吃他的蔬菜拼盤:其中油麥菜新鮮,菇類清香。黃金炸魚皮:鹹蛋黃魚皮真係脆到咬一啖隔離枱都聽到,好好味,每一塊魚皮都黏滿鹹蛋,爽、甘香、美味。頂級安格斯牛小排份量很多,肥肉分布令肉質非常嫰以及有牛肉味。海鮮拼盤都好抵食,新鮮而且都係貴海鮮。都係果句:食物好吃,但係最重點係個超級無敵靚景,完全係值回票價。😍