2011-08-13 22 views
成舊飯咁忙碌完一整天, 又是回家的時候了. 是日, 直接回西貢, 所以先行吃個飯再走. 行到過先達附近的小巴站, 有一間好佬的食店吸引了我, 望了兩望, 我決定入黎, 食返個燒味飯才回家.此店, 一邊是粥品, 一邊是燒臘, 兩間雖是隔離鋪但互不相通. 而且地方比較簡陋, 衛生OK, 但一定令女士們卻步. 不過, 人頭湧湧的飯店, 絕對是那些做看更, 睇舖, 倏工程的大叔既天堂.叉鵝飯一碟是我的選擇. 先說價錢, 雖然是一間好佬既地踎, 但一碟雙併, 唔包野飲, 要用上$32. 睇落, 都唔係便宜之選.沒有要求肥叉燒, 所以店方俾了瘦叉俾我. 雖然是瘦, 但肉質十分之腍, 而且非常蜜味. 加上其叉氅汁撈飯. 實在是不錯的味道. 而鵝, 皮脆, 厚肉, 內外也充滿了香味同鵝肉夠入味. 是一份令到人吃得津津有味的燒鵝. 這兒, 人人不是燒味, 就來一個蒸魚. 而食粥的就有伙記從隔離舖端來.雖然是麻甩佬的世界, 但往往就是這一些"佬"店, 是一些不為人知的美食好地方.

$32 (Dinner)