今晚約咗朋友食晚飯,朋友話最近時常應酬,食咗好多油膩嘅食物,想食得清淡啲,咁我就諗起旺角有一間係用魚淆湯底,主打食魚烏冬,魚麫的食肆。這店位於閙市,由旺角鐵站行去,都只係3分鐘左右,非常方便。店舖裝修簡單,坐位寬闊,適合朋友傾計。我地叫咗兩個餐,西班牙煙燻黑毛豬,麵麵圍城。西班牙煙燻黑毛豬套餐,除黑毛豬,魚湯魚烏冬外,另跟三個小食、芝麻醬昆布,紫番薯仔,蘿蔔煙燻黑毛豬,肉質嫩滑,煙燻香味越𡁻越出,魚烏冬食落有魚味同彈牙,加上奶白色魚湯麵麵圍城,除魚湯魚麵外,仲跟九款配菜魚麵,可能因魚肉分量比例較多,所以入口更香魚肉味,更有口感梅漬車喱茄,有少少梅的酸味,好醒胃天婦羅炸大蝦,粉薄,脆口明太子雞翼,外脆內軟,有明太子香味醉蝦,酒味唔重,肉質彈牙日式芝麻醬秋葵,明太子醬蛋卷,紅酒牛肋條,巴拿馬火腿伴哈蜜瓜,柚子金菇跟餐飲品,我地轉咗一杯水果紅茶,一杯柚子蜜,兩杯飲品好大杯,雖然要加錢,但都抵飲。最後,朋友話非常滿意我的選擇
這店位於閙市,由旺角鐵站行去,都只係3分鐘左右,非常方便。
店舖裝修簡單,坐位寬闊,適合朋友傾計。
我地叫咗兩個餐,西班牙煙燻黑毛豬,麵麵圍城。

麵麵圍城,除魚湯魚麵外,仲跟九款配菜
魚麵,可能因魚肉分量比例較多,所以入口更香魚肉味,更有口感
梅漬車喱茄,有少少梅的酸味,好醒胃
天婦羅炸大蝦,粉薄,脆口
明太子雞翼,外脆內軟,有明太子香味
醉蝦,酒味唔重,肉質彈牙

最後,朋友話非常滿意我的選擇
2019-09-24
$140 (Dinner)