2021-07-12 39 views
因為疫情關係,本身同朋友既歐遊都要取消。咁無辦法啦,唯有係香港搵下啲西班牙餐廳當去左啦!同事就推介左我去Tapa room,咁岩同朋友過開海就黎試下先,地方唔難搵,係銅鑼灣地鐵站行5分鐘左右就到。哇一去到門口,我地都要猶豫咗一陣有冇去錯地方,因為成個feel 好外國呀! 坐底量緣完體溫寫完紙仔就即刻嗌嘢食啦!天氣咁熱叫左凍盤先涼一涼先,我地就叫左棒棒鵝肝同一個灸燒吞拿魚。棒棒鵝肝係啲鵝肝醬Mix埋一齊再搓成一個棒棒糖咁嘅樣,食落鹹鹹地口感幾得意,不過都係少食多滋味,太多就會有啲滯,食唔落其他嘢㗎啦,所以同朋友分享就最好啦!吞拿魚食落係有少少辣辣地,半生熟令到個吞拿魚口感更佳,連埋啲沙律菜食超有夏天嘅感覺! 一流! !小食我地仲叫左個西班牙蛋餅。呢個西班牙蛋餅係一啲連埋薯仔加蛋焗成嘅一個批,食落感覺好實在!黑毛豬火腿球原本我哋以為係一粒粒嘅肉球,點知嚟到係一條條類似芝士條既炸物,咬咗一啖入邊有啲火腿粒粒同埋一啲類似忌廉汁,脆口野送酒飲就岩哂!為咗配合呢個西班牙嘅vibe 我就叫左red sangria 朋友就叫左m-G&t。 red sangria 甜甜地,岩哂我地女仔飲易入口,唔錯!朋

小食我地仲叫左個西班牙蛋餅。

黑毛豬火腿球

red sangria 甜甜地,岩哂我地女仔飲易入口,唔錯!朋友個杯我試左啖,係青瓜加薄荷飲落好Refreshing! !

食完唔夠喉我哋最後都嗌多咗一個西班牙豬胺。

落單嘅時候侍應都有提我地豬胺係大概八成熟,問我地ok嗎?我覺得餐廳好貼心因為有啲人真係唔食太生嘅豬肉,但我哋係好食就得嘅心態就叫咗。嚟到八成熟係燒到啱啱好 仲好大舊好juicy!下邊仲有啲薯仔,所以唔使驚食完會仲好肚餓!

最後黎到西班牙餐廳點可以唔食西班牙油炸鬼churro🥰
我每次去迪士尼都會買一條黎食,上枱嘅時候熱辣辣,隔離仲有朱古力醬俾你點鍾意嘅可以點埋一齊食,唔點嘅都已經好夠玉桂味啦!

咁就過咗一個完美嘅brunch 食飽就去行街消化下啦!