新年期間,差唔多食濟左咁制,日日都食好多野,行過見到有間小店專食滷味,簡簡單單一餐搞掂佢,唔想個肚愈來愈大負荷。餐廳內外店名就叫自己做「鹵家」,都有十幾二十個座位,簡單設計既一間小店,比人感覺好溫家。食物選擇唔止燒味,仲有小食,而且選擇都多,午市會再抵食啲。話梅涼瓜片 $32屬冷盤小食,其實係苦瓜片,用話梅醃製過,入口涼涼地,食落先係酸酸尾尾,之後係苦瓜本身既味,但因為醃過,所以食落唔苦,仲幾爽口。酒仙醉雞卷 $45份量都幾多,而且擺得幾精緻,每件醉雞卷上面都有粒杞子,而且大小平均,同為冷盤,食落又係凍凍地,入口酒味都幾出,肉質正常,索到啲酒味,酒味唔算太濃烈,岩我口味。蜜汁叉燒皇套餐 $76套餐皆配白飯及老火湯/飲品,當然揀住家老火湯,今日例湯係牛蒡粟米湯,真係住家湯既味道,而且又足料。蜜汁叉燒一份有非常多!唔講以為嗌左個例牌,色水好靚,大多係半肥瘦叉燒,每件肥瘦均勻,帶有少少肥膏,咬落好香口,完全唔乾,本身唔算中意食肥膏,但呢到既叉燒肥瘦比例岩岩好,食落唔會覺得好肥膩,反而令叉燒口感更佳!梅子脆燒鴨套餐 $68食燒味又點少得燒鴨,一上枱已經覺得不得了,又係大大份!同樣光澤十足,燒鴨

餐廳內外

食物選擇

唔止燒味,仲有小食,而且選擇都多,午市會再抵食啲。

話梅涼瓜片 $32

酒仙醉雞卷 $45

蜜汁叉燒皇套餐 $76
老火湯
老火湯

梅子脆燒鴨套餐 $68
梅子脆燒鴨套餐

食燒味又點少得燒鴨,一上枱已經覺得不得了,又係大大份!同樣光澤十足,燒鴨本身肉質比較實,唔會嫩滑,而好多餐廳都整到好嚡口好韌,唔入味,呢到唔會,皮帶微脆,皮下層有層脂肪,然後係鴨肉,肉質居然做到唔會太韌,滷水非常入味,食完個口唔會覺得好嚡,絕對係高質燒鴨,估唔到係小店都食到呢種質素既燒鴨!

估唔到會有驚喜,一間自己經營既小店,但岀餐快,食物又高質,燒味夠大份又合我口味,係會再黎既店!
2019-02-10