2020-07-04 574 views
之前行街比我無意中發現近花園街口有間潮州菜館,見門面都幾靚,所以就收藏左係我想去食個list入面啦!前兩日去開個頭所以當晚就決定去試下!入面嘅裝修都好靚,以傳統中式設計,一枱一椅一杯一碟都非常講究!座位之間仲要非常之寬躺!係呢個環境下進餐,絕對是高級嘅享受!坐低後店員先送上功夫茶!之後就開始點菜!先嚟個生醃賴尿蝦,開頭都擔心怕會有啲腥味,但還是膽粗粗想試吓,不過不單止冇呢個問題而且仲要係極度鮮甜,係會令你追食落去的!另外嗰碟魚露浸花甲,同樣係極度鮮甜,而且又唔會太鹹,魚露令花甲提鮮,真係非常之好食!食潮州菜又點少得滷水拼盤,所以我哋點咗個鵝三寶,有鵝肉 、鵝腸同鵝肝,我個人最喜歡係個鵝肝,入口即溶,真心未食過咁好食嘅鵝肝,下次再嚟要叫碟淨鵝肝先得!仲有叫咗條豆醬煮黃花魚,肉質超滑超嫩超鮮的!而家每碟菜式賣相都好精緻!見識少嘅我真係第一次食到咁高質嘅潮州菜!同平時個啲潮州打冷店係完全唔一樣的!店員仲推介左烏豆水同老藥桔比我哋,前者味道有啲似葛根水,後者味道酸酸地令人非常開胃的!食完後已經非常回味!好想快啲再嚟食!