2024-03-20 1091 views
太子分店位於三級歷史文物內,以木製圓桌方桌為隔,坐得舒適,水墨瓷器和潮式木雕增添了幾分古典味,在古樓内享用正宗潮州菜意外地很不錯啊ʕᵔᴥᵔʔ。肥肉苦瓜煲 $128 🍑7/10沙茶牛肉炒粉粿 $138 🍑9/10魚露浸花甲 $198 🍑8/10滷水三拼 $198 🍑8/10汕頭蠔烙 $118 🍑7/10反沙芋頭 $88 🍑8/10必吃的滷水三拼可自行挑選食材,海鮮和肉類任君選擇,這次挑了鵝肉、鵝翼和墨魚,鵝肉片很軟滑,潮式滷水汁味道剛剛好,帶着黃豆和淡淡酒香,吃完也不會特別口渴ʕ•̫͡•ʔ;蠔烙香酥不油膩,搭着魚露吃更清新;個人最愛是沙茶牛肉炒粉粿,濃郁的沙茶醬包裹每一片嫩牛肉和粉條,惹味可口,吃到八分飽依然不願停下雙筷,一柱接一柱,好味道ʕ ᵔᴥᵔ ʔ!

肥肉苦瓜煲 $128 🍑7/10

沙茶牛肉炒粉粿 $138 🍑9/10

魚露浸花甲 $198 🍑8/10

滷水三拼 $198 🍑8/10

汕頭蠔烙 $118 🍑7/10
反沙芋頭 $88 🍑8/10

蠔烙香酥不油膩,搭着魚露吃更清新;

2024-03-03 992 views
朋友生日,決定去食潮州菜。不過星期日食就要比較趕,因為間飯店星期日要做兩輪生意,兩小時內要交枱。魚露浸花甲,很鮮甜美味,不會太鹹 。鹵水鵝片, 一貫高水準之作!鹵水墨魚,厚薄剛剛好,很鮮甜。不會被滷水味道蓋過。土肉苦瓜煲,苦瓜很淋,沒有渣。汁水可以當湯飲厚菇芥菜煲,非常好味的大芥菜。啲菇好厚,好好肉。煎蠔餅,今次啲蠔仔一般,唔係好大隻。椒鹽鮮魷,啲炸漿很薄,很脆,一流!叫咗啲家常小菜,所以不貴。如果叫海鮮就不是這樣的價錢

鹵水墨魚,厚薄剛剛好,很鮮甜。不會被滷水味道蓋過。

土肉苦瓜煲,苦瓜很淋,沒有渣。汁水可以當湯飲

厚菇芥菜煲,非常好味的大芥菜。啲菇好厚,好好肉。

煎蠔餅,今次啲蠔仔一般,唔係好大隻。

椒鹽鮮魷,啲炸漿很薄,很脆,一流!

叫咗啲家常小菜,所以不貴。如果叫海鮮就不是這樣的價錢
2024-03-03
Celebration
Birthday
  • 魚露浸花甲
2024-02-17 917 views
第一次黎食,一直知出名都從未幫襯,今日lunch 黎試,無咩人。花甲粒粒大粒冇沙,而且非常入味。滷水鵝肉比想像好味。蠔餅略嫌多炸粉,蠔較細同較少。反而炒米粉比想像出色。雖然食物唔錯,但收費略貴,性價比唔算高。
雖然食物唔錯,但收費略貴,性價比唔算高。
2024-01-16 1742 views
陳儀興尚潮樓 (太子道西)呢間餐廳係潮州菜老字號立足香港超過半世紀而陳儀興唔單止有潮州菜,其他區既分店仲主打等等今次我就同屋企人到訪太子分店舖頭裝修古色古香餐桌坐位闊落,可以舒舒服服同親朋好友聚餐試左以下幾款菜式:1. 鵝三寶 (鵝肉、鵝肝、鵝腸) $298份量唔算多,每款大概有5片左右滷水夠入味,鹹鹹香香我最鍾意食鵝肝!口感綿密肥美鵝腸夠爽脆、鵝片咬落啖啖肉唔錯~底層既滷豆腐都好入味2. 汕頭煎蠔烙 $118食打冷點少得蠔餅陳儀興呢款煎蠔烙用料足蠔夠新鮮同大隻但可惜唔夠酥脆,有蠔既部分會腍左3. 魚露浸花甲 $198浸花甲係煮熟左再凍食全部花甲都好大粒一D沙同腥味都冇每隻花甲上面都配上蒜頭加辣椒夾埋魚露既鹹香一流4. 新鮮大墨魚 $145大墨魚都係煮熟左再凍食食落好彈牙同爽口底層同樣都會配有滷豆腐唔錯!5. 家鄉炒潮州麵線 $128潮州麵線我以為會係好似米線既質地原來係似炒米粉多D味道比較普通同偏油6. 炸普寧豆腐 $78炸豆腐外脆內軟配埋特製醬汁好特別7. 傳統炸蝦棗 $148食落似炸蝦膠 夠彈牙👍🏻8. 古法炸粿肉 $128味道好特別好重豬肉既香味值得一試!9. 反沙芋頭 $88
陳儀興尚潮樓 (太子道西)
呢間餐廳係潮州菜老字號

立足香港超過半世紀
而陳儀興唔單止有潮州菜,其他區既分店仲主打等等
今次我就同屋企人到訪太子分店
舖頭裝修古色古香
餐桌坐位闊落,可以舒舒服服同親朋好友聚餐
試左以下幾款菜式:
1. 鵝三寶 (鵝肉、鵝肝、鵝腸) $298
份量唔算多,每款大概有5片左右
滷水夠入味,鹹鹹香香
我最鍾意食鵝肝!口感綿密肥美
鵝腸夠爽脆、鵝片咬落啖啖肉唔錯~
底層既滷豆腐都好入味
鵝三寶 (鵝肉、鵝肝、鵝腸)

2. 汕頭煎蠔烙 $118
食打冷點少得蠔餅
陳儀興呢款煎蠔烙用料足
蠔夠新鮮同大隻
但可惜唔夠酥脆,有蠔既部分會腍左

3. 魚露浸花甲 $198

陳儀興比平時既打冷比的確價錢偏貴而且份量比較少
但環境舒適 菜式精緻夠精緻
味道都唔錯👍🏻 值得一戰
2024-01-14
鵝三寶 (鵝肉、鵝肝、鵝腸)
魚露浸花甲
新鮮大墨魚
炸普寧豆腐
傳統炸蝦棗
古法炸粿肉
落湯錢
2024-01-03 1095 views
太子分店位於三級歷史文物內,以木製圓桌方桌為隔,坐得舒適,水墨瓷器和潮式木雕增添了幾分古典味,在古樓内享用正宗潮州菜意外地很不錯啊ʕᵔᴥᵔʔ。肥肉苦瓜煲 $128沙茶牛肉炒粉粿 $138魚露浸花甲 $198滷水三拼 $198汕頭蠔烙 $118必吃的滷水三拼可自行挑選食材,海鮮和肉類任君選擇,這次挑了鵝肉、鵝翼和墨魚,鵝肉片很軟滑,潮式滷水汁味道剛剛好,帶着黃豆和淡淡酒香,吃完也不會特別口渴ʕ•̫͡•ʔ;蠔烙香酥不油膩,搭着魚露吃更清新:個人最愛是沙茶牛肉炒粉粿,濃郁的沙茶醬包裹每一片嫩牛肉和粉條,惹味可口,吃到八分飽依然不願停下雙筷,一柱接一柱,好味道ʕ ᵔᴥᵔ ʔ!

肥肉苦瓜煲 $128

沙茶牛肉炒粉粿 $138

魚露浸花甲 $198

滷水三拼 $198

汕頭蠔烙 $118

2023-12-20 1144 views
朋友極力推介,本來沒有什麼信心,當行到店前,發現,原來係政府保育的古老建築物,馬上增加興趣! 進入店內,佈置得古色古香,洋溢著懷舊氣氛! 店內有電梯上二樓,被編排在騎樓位置的枱,看到車水馬龍的街道,可惜,枱與枱之間很接近,隣枱談話很嘈雜…晚餐有兩個時段,我哋食早段,1800-1930,爭取時間要馬上叫餸….沒有前菜,亦沒有功夫茶奉上….肯定係新派潮菜不得不提一點是,待應很有自己待客的一套,沒有太多笑臉,可能工作太忙,進餐時,要求多一只公用的匙羹, 方便大家夾𤐶烙,都「不可以」呀!回應係用筷子夾就可以喇…..😔唉!大致上,菜式味道不錯,鵝三寶- 滷水鵝片鵝肝鵝掌,滷水味道香濃,不太鹹!最精彩,梅汁炆豬手,豬手入味,肉質柔軟,不肥膩,酸酸甜甜令人覺得很開胃!煎𤐶烙,是油炸,不是煎,外層脆口,但食吾到𤐶仔….總括來說,價錢方面,有點貴⋯⋯

沒有前菜,亦沒有功夫茶奉上….
肯定係新派潮菜

大致上,菜式味道不錯,

鵝三寶- 滷水鵝片鵝肝鵝掌,滷水味道香濃,不太鹹!

煎𤐶烙,是油炸,不是煎,外層脆口,但食吾到𤐶仔….

總括來說,價錢方面,有點貴⋯⋯
位於太子的「陳儀興尚潮樓」是一間不定期便會想起的中餐廳🥢 當天下班後跟友人又前來了🤭▫️❥$𝟭𝟴𝟴 鵝片🐥◂ ◂ 軟嫩的鵝片有著滷水汁的香味◂ ◂ 外層的鵝皮也沒過多的脂肪,吃著沒罪惡感🫶🏻▫️❥$𝟭𝟵𝟴 魚露浸花甲🦪◂ ◂ 肥美的花甲無沙、清甜🫶🏻▫️❥$𝟭𝟰𝟱 新鮮大墨魚🐙◂ ◂ 大墨魚幼嫩的口感很美味◂ ◂ 底部墊著豆腐,有著滷水香▫️❥$𝟭𝟲𝟴 傳統炸蝦棗拼鮮拆蟹棗🦀◂ ◂ 蟹棗有著一絲絲的蟹肉,味道鮮甜🫶🏻◂ ◂ 蝦棗跟想像中有些出入😎 想像中的蝦棗是Q彈的口感,現實卻是軟綿綿的🤔▫️❥$𝟭𝟮𝟴 家鄉炒潮州麵線🍝◂ ◂ 簡單用芽菜、韭菜、豬油渣加入麵線中炒得乾爽◂ ◂ 香氣撲鼻很吸引人😻◂ ◂ 拌入辣椒醬更是滋味無比🫶🏻▫️❥$𝟳𝟬 招牌水晶白桃粿🍑◂ ◂ 傳統的潮州食品◂ ◂ 加了冬菇、豬肉、蝦米等材料製成,口感很豐富🫶🏻
❥$𝟭𝟴𝟴 鵝片🐥
◂ ◂ 軟嫩的鵝片有著滷水汁的香味
◂ ◂ 外層的鵝皮也沒過多的脂肪,吃著沒罪惡感🫶🏻

❥$𝟭𝟵𝟴 魚露浸花甲🦪
◂ ◂ 肥美的花甲無沙、清甜🫶🏻

❥$𝟭𝟰𝟱 新鮮大墨魚🐙
◂ ◂ 大墨魚幼嫩的口感很美味
◂ ◂ 底部墊著豆腐,有著滷水香

❥$𝟭𝟲𝟴 傳統炸蝦棗拼鮮拆蟹棗🦀
◂ ◂ 蟹棗有著一絲絲的蟹肉,味道鮮甜🫶🏻

❥$𝟭𝟮𝟴 家鄉炒潮州麵線🍝
◂ ◂ 簡單用芽菜、韭菜、豬油渣加入麵線中炒得乾爽
◂ ◂ 香氣撲鼻很吸引人😻
◂ ◂ 拌入辣椒醬更是滋味無比🫶🏻

❥$𝟳𝟬 招牌水晶白桃粿🍑
◂ ◂ 傳統的潮州食品
◂ ◂ 加了冬菇、豬肉、蝦米等材料製成,口感很豐富🫶🏻

2023-10-30 801 views
之前成日聽人介紹食呢間,今日嚟太子試吓!發覺質素麻麻哋,差過好多潮州菜 而且服務欠佳🥲🥲店員經常無視你或者會唔理你嗰啲request午市Menu會比較化算啲!朋友一齊坐低就話想嗌我講然後嗌咗,原來五至70幾蚊嗰個雙拼滷水餐會抵過散嗌好多!而且應該都有三片落咗單之後店員完全唔提我哋所以埋單嗌咗幾樣小食已經$800但係食唔飽,性價比非常之大,而且味道唔突出,蠔仔粥雖然70幾蚊一碗,但係佢其實勁少材料🙉整體體驗麻麻地,下次唔會嚟😮‍💨
午市Menu會比較化算啲!
落咗單之後店員完全唔提我哋
所以埋單嗌咗幾樣小食已經$800
Type of Meal
Lunch
2023-10-24 662 views
鵝片及鵝肝:鵝肉薄片鮮嫩多汁,而鵝肝則帶有濃郁的鵝肝香氣,口感滑嫩。汕頭煎蠔烙:外層酥脆,內部保持了豐富的鮮味和口感。反沙芋:選用了優質的芋頭,溫度保持得10分好,熱辣辣,香噴噴,味道甚佳!最後,我想重點介紹魚露浸花甲。這道菜不算是潮州的名菜做得很好。魚露的鹹香和花甲的鮮甜完美融合,每一口都帶來了濃郁的海鮮風味。如果沒有嘗試過的朋友,一定要嘗試。另外,食店裝修新淨,衛生清潔,服務殷勤,實在值得一試。

汕頭煎蠔烙:外層酥脆,內部保持了豐富的鮮味和口感。

另外,食店裝修新淨,衛生清潔,服務殷勤,實在值得一試。

2023-10-24 507 views
在香港吃過數次潮州菜,最有印象及覺得好味既要數陳儀興,滷水味道要洽到好處,吃完又不會覺得口乾,真的不錯!餐牌內的滷水拼盤是必吃的,眼見每枱都點最少一碟😋紅燒翅也不錯,下次再光顧都會再點👍

紅燒翅,蠔餅

紅燒翅,蠔餅
鵝三寶:-鵝肉:大小均勻 香嫩鮮美。-鵝腸:口感爽脆 帶點肥膏。-鵝肝:軟滑細嫩冇腥味。招牌菜果然冇得彈,配上特別嘅滷水汁真系好惹味🥰潮式滷水五花肉拼大腸 :-五花肉:肥而不膩,連平時唔鐘意食肥膏嘅人都讚不絕口👏🏻-大腸傳統炸蝦棗拼潮州新鮮拆蟹棗:口感彈牙配埋佢獨家嘅柚子醬,味道非常清新👍🏻,而且內餡十分足料有唔少蝦肉😋而蟹棗🦀就麻麻,口感同味道都冇蝦棗吸引。荔艼香酥鵝:外脆內軟,香芋味好重配合埋最底個層鵝肉都唔會好違和,仲好夾添😆潮式咕嚕肉:醬汁普通,但係肉嘅口感與別不同,十分彈牙,同出面嘅唔同,值得一試🌟🌟👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻總体滷水菜式嘅食材全部都滷得合時,又夠入味。特別系鵝三寶,入口甘甜 滑而不膩🤤滿晒分丫!
鵝三寶:
-鵝肉:大小均勻 香嫩鮮美。
-鵝腸:口感爽脆 帶點肥膏。
-鵝肝:軟滑細嫩冇腥味。
招牌菜果然冇得彈,配上特別嘅滷水汁真系好惹味🥰

潮式滷水五花肉拼大腸 :
-五花肉:肥而不膩,連平時唔鐘意食肥膏嘅人都讚不絕口👏🏻
-大腸

傳統炸蝦棗拼潮州新鮮拆蟹棗:
而蟹棗🦀就麻麻,口感同味道都冇蝦棗吸引。

荔艼香酥鵝:

潮式咕嚕肉:

2023-09-14 7247 views
壯男兵團飯局早就訂於八月尾遠赴太子,品嚐老字號近年蛻變成嘅「陳儀興尚潮樓」。由於訂位改期都有難度,七子無懼颱風蘇拉襲港,三號風球都照過海,醫飽咗個肚肚先算。據悉,1963年乃「陳儀興」祖店創業之年,新掌門人為咗不忘家族品牌跨世紀嘅歷練,新集團母店專登揀選喺同樣咁有歷史性嘅第三級保育建築物Hotel 1936內。餐廳正門嘅玻璃窗身後可見師傅備製靚鵝,門外亦有展出餐牌供食客參閱。兩層高嘅潮州菜館樓底高高,光鮮衛生,餐桌間有適當嘅距離,感覺十分舒適。店子中央長長嘅樓梯相信係保育嘅唐樓設計,簡單以荷葉燈飾及觔斗雲點綴,時尚秀逸得黎透出中國色彩。樓上雅座設有大圓枱,適合多人派對。近窗一排散座有個小露台,相信最受煙民歡迎。厚本餐牌中英對照,並附插彩圖。首兩頁先介紹功夫茶及潮汕飲品。其他汽水、啤酒等飲品則印於尾頁。由於開瓶費設於合理嘅$100/樽,食客大多都係自己帶酒,壯漢們當然亦不例外。傳統滷水菜式唔計相相共有兩頁。接著嘅四頁海鮮大多都係時價貨色,所以懶得上載。湯湯有自己一頁。魚翅海味又有一頁。其餘嘅潮州手功菜則有八頁之多。另有大廚時令推介。及精選套餐可選。人多食飯慣性已點定菜。每位席上都擺有齊備
樓上雅座設有大圓枱,適合多人派對。
近窗一排散座有個小露台,相信最受煙民歡迎。
傳統滷水菜式唔計相相共有兩頁。
接著嘅四頁海鮮大多都係時價貨色
,所以懶得上載。湯湯有自己一頁。
魚翅海味又有一頁。
其餘嘅潮州手功菜則有八頁之多。
另有大廚時令推介。
及精選套餐可選。
人多食飯慣性已點定菜。每位席上都擺有齊備嘅自用及公用餐具。
鵝肝($228):滷水鵝肝每件都一樣咁厚身,咬落柔潤軟滑,完全冇好似荷包咁有硬化嘅痕跡
鵝肝
鵝六寶($488):拼盤所含嘅六款滷味分別為鵝肉鵝肝鵝腸、鵝掌、鵝翼、鵝蛋。有骨嘅部位一向唔會同人爭,切成條條嘅鵝肉鬆爽入味,鵝腸亦爽脆非常
!小肥都係第一次食鵝蛋,感覺其韌韌嘅質感好似橡皮筋咁膠膠地
,只可以話唔係自己杯茶囉。
鵝六寶
翅翅共有三款選擇,一率$438/位,壯男好胃口又要補,一人一碗絕無難度
!下圖中奶白色嘅為「濃湯豬腳翅」,左下方清湯底嘅為「菜膽燉鮑翅」,餐牌上兩款都標明足三両翅。
濃湯豬腳翅、潮州紅燒翅、菜膽燉鮑翅
潮州紅燒翅($438/位):XO仔好傳統地點咗碗潮州紅燒翅潮州靚翅腍滑香濃,都好足料。
潮州紅燒翅
汕頭煎蠔烙($118):招牌蠔餅鬆化香脆,入面啲蠔仔脹卜卜、肥嘟嘟
,送酒一流!
汕頭煎蠔烙
傳統普寧灌醬拼傳統炸蝦棗:因菜式內含花生,細佬就冇試到。
傳統普寧灌醬拼傳統炸蝦棗
普寧炸豆腐($88):炸至金黃嘅普寧豆腐外層脆薄乾巧,熱辣辣嘅豆腐心軟嫩滑溜
普寧炸豆腐($88)
名菜精髓在於伴配嘅韮菜秘汁,幼嫩嘅韮菜成功為豆腐添上清新嘅咸香,絕對係神來之筆
!哥哥仔強調普寧特產乃天天由普寧直送香港,新鮮正菜必吃推介也!
普寧炸豆腐
潮式胡椒鹹菜浸鮮鮑片($298):切得夠薄嘅鮑片鮮甜脆巧,滲出嘅胡椒香亦相當惹味。
潮式胡椒鹹菜浸鮮鮑片
糖醋煎麵($118):兩面黃煎得夠乾身,麵條外脆內煙韌,唔會一夾就散,因應個人口味塗點砂糖醋汁,酸甜消滯不膩口。
糖醋煎麵
福清心丸綠豆爽($45/位):糖水清潤可口。
福清心丸綠豆爽
反沙芋頭($88):反沙芋糖衣外皮好酥香,香芋亦粉嫩尤甚。
反沙芋頭
潮州月餅(早鳥價$238/盒;原價$288/盒):經理哥哥真係識做生意,飯後專登請大家試咗個潮州月餅應吓節。潮州月餅以豬油造出,其酥皮好似老婆餅咁酥潤,中間個蛋黃芋泥餡醇香柔滑
潮州月餅
老號新營嘅「陳儀興尚潮樓」環境優雅大方,可於保育建築內用餐確真別具一格!服務生好客落力,傳統潮州菜餚質高味佳,價格合理。XO仔飯後即場仲買咗幾盒潮州月餅做禮,實際地用行動支持,夠哂捧場啦
2023-08-31
糖醋煎麵
鵝六寶
濃湯豬腳翅、潮州紅燒翅、菜膽燉鮑翅
潮州紅燒翅
普寧炸豆腐($88)
普寧炸豆腐
潮式胡椒鹹菜浸鮮鮑片
福清心丸綠豆爽
2023-09-08 922 views
好少去吃潮州菜,因為多數系打冷,今次朋友生日話去一間三級歷史活化建築內吃潮州菜,感覺又幾新鮮😎。這食店地方不大,分兩層,沿古色樓梯上了二樓,環境雅緻,有很多掛畫和特色擺設,露台雅座更給人古色古香的情懐整體食物水準平均,本人比較喜歡豬生腸,很爽脆,煎蠔餅也很香口,芋頭焗飯第一次食,炒得好亁身,不錯👍🏻,芋頭味和蛋香很夾!另乾貝春菜煲也是潮州特色菜之一,我朋友系潮州人,他說這菜很難做但讚這店做得合格,其實是把芥菜炒完再煮,少少酸幾特別。最後我們吃了綠豆爽糖水,味道一般,不太甜啱我✌🏻值得一讃系這𥚃设有限時,枱與枱之間空間寬敞,服務員態度也很好,亦不時換餐具🍴,這裡除了樓梯還有電梯,非常貼心老人家喁❤️

椒鹽九肚魚

欖菜肉鬆生菜包
貝乾春菜煲
芋頭焗飯
蠔仔魚肉碎粥
話說上年吃過🩷陳儀興尚潮樓的 潮州月餅😳,一吃愛上😍。外層的酥皮深得我歡心,今年當然又要預訂囉!☆ 陳儀興自家製潮式汕月餅🥮$𝟐𝟖𝟖(早鳥價$𝟐𝟑𝟖)潮式月餅,由餅皮、切皮和包餡都是全人手製作🤚🏻,功藝非凡,很考師傅手勢呢😳!! 禮盒有𝟒款口味,分別是 又甜又鹹的蛋黃烏豆沙、香甜的蛋黃綠豆沙、潮州人最愛的蛋黃芋泥 及 傳統雙拼的烏豆和糖冬瓜😝,全部都好特別呀~月餅酥皮好鬆化,內餡也𣎴會過甜。對比起奶黄月和蓮蓉月餅,我更愛我比較少吃的潮式月餅(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)。當中我最推介綿密的芋泥口味哦🩷!!!只要購買兩盒月餅,即送花生糖禮盒🥜。又香又脆,睇戲食一流呢~

☆ 陳儀興自家製潮式汕月餅🥮$𝟐𝟖𝟖(早鳥價$𝟐𝟑𝟖)

2023-09-06
2023-09-01 599 views
幾年無嚟過食,環境及服務都無變,唯一食物質素好似差咗。食物:蘿蔔乾豬肚湯失望係因為有期望,色水及味道都淡咗,記得之前飲味道好濃,十足十媽媽煲足料老火蘿蔔乾湯友人就分別叫咗胡椒豬肚湯及海螺湯無試味,所以無評論鵝片滷水味香但肉有點鞋鵝蛋好大隻,比普通食開嘅大咗一倍,可惜蛋白奀皮蛋黃唔夠香川椒雞雞肉及味道都還可以,碟邊炸葉唔脆係一d都唔脆,疑似炸起咗一段時間吸番晒d入去炸雙棗蝦棗質感可以,但蝦味唔濃蟹棗好食d,有蟹味冬菇芥菜煲OK,可能季節性問題,芥菜有點苦潮州炒魚麵味道可以,但唐芹太多蓋過咗魚味,最特別係用長方形魚片,切到一條條幼過筷子size炒出嚟甜品:當然唔少得反沙芋啦,芋頭香,中間軟硬適中總結:短時間內都唔會再嚟,有代提升回復以前食物質素。
幾年無嚟過食,環境及服務都無變,唯一食物質素好似差咗。

食物:蘿蔔乾豬肚湯

友人就分別叫咗胡椒豬肚湯及海螺湯
無試味,所以無評論

鵝片
滷水味香但肉有點鞋

鵝蛋
好大隻,比普通食開嘅大咗一倍,可惜蛋白奀皮蛋黃唔夠香

川椒雞

炸雙棗
蝦棗質感可以,但蝦味唔濃
蟹棗好食d,有蟹味

冬菇芥菜煲
OK,可能季節性問題,芥菜有點苦

潮州炒魚麵

甜品:當然唔少得反沙芋啦,芋頭香,中間軟硬適中

總結:短時間內都唔會再嚟,有代提升回復以前食物質素。
2023-08-30
  • 反沙芋