自從搬出去住之後都好耐無見媽咪啦,所以今晚特意帶媽咪食高質中菜。滿樂中菜位於戲曲中心一樓,佐敦站一出就即刻見到呢座外觀宏偉既建築物,或者由尖沙咀經中港城都可以去到戲曲中心,非常方便。.滿樂中菜佔地廣闊,裝潢以綠色為主調,一路行入去仲見到有唔少荷花壁畫,就好似走入左一個中式庭園咁,非常清雅。我地好好彩坐左入圓形卡位,每個卡位都有小拱門做門口,好靚,同隔離既卡位都有少少隔離,私隱度大大提升。-杏汁白肺湯 $88其實豬肺要處理得好係一件非常困難既事,完全係心機菜黎,正正因為公序繁複,所以呢道菜式唔常見於一般既中菜廳。白肺湯用砂壼呈上,未打開已經聞到一浸濃濃既杏汁香,湯色煮得奶白,入口杏汁濃郁得黎好香甜,口感滑溜,好好飲呀!豬肺大大件又足料,口感富有彈性,熬得極入味,係我飲過最好飲既白肺湯!-原隻鮑魚燒賣 $108一籠有兩大粒巨型燒賣,因為每粒燒賣入面都有兩大隻蝦!大蝦爽滑彈牙,連豬肉餡都好彈牙,好有咬口。-鴛鴦胡椒焗蝦 $168 個煲上到枱仍然咋咋聲,鴛鴦胡椒即係用左青、白胡椒,所以上菜時會聞到好濃烈既胡椒香。大蝦熟得岩岩好,蝦殼好易就剝到,啖啖蝦肉帶胡椒香氣,好惹味!-三菇燴六耳 $128

杏汁白肺湯 $88

原隻鮑魚燒賣 $108

鴛鴦胡椒焗蝦 $168

三菇燴六耳 $128

叫左咁多肉,當然要食返啲蔬菜。實在太多種蔬菜啦,我大約認到就有草菇、蘑菇、木耳、雲耳、雲耳、竹笙、紅蘿蔔、百合同西芹。味道比較清淡,但勝在可以食到唔同蔬菜既原味道,同埋每一種蔬菜既生熟度都係岩岩好,唔會有過淋或過硬既情況出現,師傅既功力好勁!

肉餅蒸蟹圈 $498

今日既主角,我地兩個女人仔都清得哂證明呢道菜真係好好食!膏蟹放喺肉餅上面蒸,一路蒸啲蟹汁一路流落去下面既肉餅道,令肉餅完全吸哂蟹既鮮味。

橙黃色既蟹膏蒸得非常靚仔,質感半軟半硬,味道甘濃,配埋濃濃蟹肉香既肉餅真係幾碗白飯都唔夠!
(呢道菜係好食到連伴碟既蔥我都清哂!)

陳皮紅豆沙 $28

紅豆煮到起哂沙,口感軟腍,非常清甜,每啖紅豆沙都帶濃濃既果皮香,消滯一流。

侍應既服務都好好,基本上茶杯一空就會過黎斟茶,成餐飯我同媽咪都食得好滿足,可惜眼闊肚窄,試唔到其他招牌菜,下次要叫埋啲親戚過黎一齊試!