2021-07-24 0 views
今天掛了一號戒備信號,陣陣的暴雨下出門應朋友的邀請一起晚飯,幸好選點是在戲曲中心的"滿樂中菜",由港鐵柯士甸道F出口步行至戲曲中心一樓也不用露天,風雨交加下也沒有影響行程。 第一次到這很有新鮮感,藝術氣氛濃濃的環境,建築物線條優美。 這家滿樂中菜廳內以蘭花工筆畫作裝飾非常優雅秀氣!半圓形的綠色梳化卡位很舒適! 待應推介了幾款抵食精美套餐給我們,最後選定了一款……餐前小食~前菜~凉拌青瓜,酸甜微辣醬汁十分入味和爽脆未有半點草青味!夠醒胃!和味香橙骨開胃酸甜蜜味的醬汁夠惹味,骨肉鬆軟啖啖肉!椒塩九肚魚九肚魚軟淋淋的魚身,肉質比較難處理,是個功夫菜。這九肚魚肉質新鮮,炸得金黃鬆脆挺身!避風塘炒鱔球金蒜粒甘香惹味,鱔球肥美彈牙!金瑤豉油王炒麵麵身乾爽,醬油鮮味加上面層經炸致金黃酥脆的瑤柱夾着一起口感爽脆。桂花子糕糕的質地爽滑清甜!這家中菜味道美,環境清雅!性價比高!不錯!

待應推介了幾款抵食精美套餐給我們,最後選定了一款……

餐前小食~

前菜~

和味香橙骨
開胃酸甜蜜味的醬汁夠惹味,骨肉鬆軟啖啖肉!

椒塩九肚魚
九肚魚軟淋淋的魚身,肉質比較難處理,是個功夫菜。
這九肚魚肉質新鮮,炸得金黃鬆脆
挺身!

避風塘炒鱔球
金蒜粒甘香惹味,鱔球肥美彈牙!

桂花子糕
糕的質地爽滑清甜!

這家中菜味道美,環境清雅!
性價比高!
不錯!
2021-07-19
2021-07-02 1182 views
這間滿樂中菜位於柯士甸戲曲中心一樓,店舖環境相當之有特色🤔,好有懷舊feel格局,同時去嘅地方都好寬鬆坐落感覺都好舒適😙!.避風塘炒鱔球賣相望見都好吸引😮,外型都好特別🤔,採用避風塘型式而製造,相當之有水準,食入口帶有小小辣味道都好特別😋,咬入口感覺十分之鬆而脆,外鬆內軟好有口感,鱔球食入口啖啖肉肉質都唔錯😋👍!.和味香橙骨十分之吸引😍去嘅賣相睇見都想食😋,而去嘅香橙骨色澤又吸引😮外脆內腍,食到入口D掛汁聞到好香嘅橙味😙帶有酸甜味,肉質咬落香橙骨又有口感🤔味道完全入哂味😋!.椒鹽九肚魚金黃色嘅賣相外型,聞到香噴噴椒鹽味😙,食到入口相當之脆口,九肚魚肉質都好實用,口感都幾好🤔味道恰恰好😋!.金瑤豉油王炒麵呢碟炒麵同平時D酒樓食有D唔同🤔,去嘅炒麵十分之幼新,食到入口感覺好特別色澤金黃,口感覺得都幾好配埋去嘅金瑤帶出咗更香😙,令到更加好食配埋D炒麵😋!.*我覺到這間店舖都幾好,食物都好有水準,又可以回想到過去年代嘅影子*

和味香橙骨

2021-06-28
2021-07-01 743 views
這次在戲曲中心去了一家吃中菜的餐廳,這裡是以中高檔菜式為主。環境挺美很大很舒適🤩,裝修挺有懷舊風格,而且環境不會太嘈吵。餐牌上有多款不同的小菜選擇,另有套餐供應🙈。-💥避風塘炒鱔球 HKD$158,上菜時已聞到很香的味道,這個用了不同香料做菜,味道帶微微辣味很香口😛。鱔球以花花形象登場,賣相既特別有新鮮感🤩。鱔球肉質嫰滑無骨,魚油在口腔散發著很香口,這道菜拌飯吃很棒。-💥椒鹽九肚魚 HKD$78,這個雖然賣相平凡,但口感酥脆可口🤤。魚肉肉質嫰滑無骨,而且做到外脆內軟的口感。這個味道雖然簡單,但配合喼汁吃可提升鮮味🤩。-💥和味香橙骨HKD$98,這個是細份版本,這個排骨大大件很吸引,而且有很多橙肉拌碟🙈。排骨肉質很腍身,口感酥脆軟綿綿的,還帶點肥肉口感不錯。醬汁是較稠身版本,味道酸酸甜甜的很開胃。-💥金瑤豉油王炒麵 HKD$138,面頭有大量乾瑤柱絲,另有芽菜和雜菜令到口感更豐富😚。雖然簡單的一個炒麵菜式,味道香口不咸,而且不會感到油膩。-食物質素不錯,價格中等,環境舒適涼快。

食物質素不錯,價格中等,環境舒適涼快。
2021-06-28
2021-06-29 747 views
今晚去了一個好特別嘅地方,朋友帶我去了這裡戲曲中心搵食,今晚因為就朋友放工,約了在柯士甸站等,估不到朋友由地鐵站F 出口行過去就到非常方便,落雨都唔怕!如果從F 出口個邊乘扶手電梯上,一踏出扶手電梯就見到餐廳,大大個招牌鑲嵌在牆上,店內地方闊落,座位舒適,有卡位,亦有大枱選擇,當然卡位就私隱度較高,兩個人就按排了卡位,座下當然就係點返個茶,店員亦將高溫消毒嘅餐具放在枱上,因見到店員從熱水盆中取出,摸上手熱盪盪,抵讚!望吓餐牌有最愛嘅蜜汁叉燒,當然一定要啦,還有點了個手拍青瓜作為餐前小吃!青瓜爽口青爽,加埋個鎮江醋汁入口夠晒醒神開胃!餐前涼拌首選!朋友追加了個海皇三絲羹,材料十足,羹內充滿蟹肉之餘,還有彈牙嘅鮮味嘅蝦肉、魚肚和帶子,啖啖都好有口感!湯底味道濃郁,加上少少胡椒非常好味!而哩個蜜汁叉燒嘅肥瘦適中,燒得邊帶點香口,中間十分軟熟嫩滑,咬下去時叉燒嘅脂肪只在口中溢出,師傅用蜜糖燒鎖住叉燒嘅肉汁,每件都十分惹味!除此之外還有個鴛鴦胡椒焗中蝦,這個望見都幾吸引,上枱用上了一個煲仔上,內裡有大量嘅黑白胡椒焗住4隻中蝦,開蓋時陣陣椒香撲鼻,而中蝦吸收了椒香之餘,肉質亦十分彈牙爽口,味道鮮味

除此之外還有個鴛鴦胡椒焗中蝦,這個望見都幾吸引,上枱用上了一個煲仔上,內裡有大量嘅黑白胡椒焗住4隻中蝦,開蓋時陣陣椒香撲鼻,而中蝦吸收了椒香之餘,肉質亦十分彈牙爽口,味道鮮味外還帶點椒香層次豐富!夠晒惹味!

再加多個飽肚嘅招牌南瓜炒米粉,上面一樣材料豐富有香甜嘅南瓜、豬肉絲、彈牙蝦肉、煙韌乾蝦,同埋炒得好入味嘅米粉,份量十足!

真係估不到這裡又有個好地方可以選擇了!
2021-06-26 846 views
父親節前夕陪爸爸睇粵劇表演,用咗咁多錢打造出嚟嘅戲曲中心,我都係第一次入嚟,平時經過見到外型好靚,今日仲有機會食埋晚餐添!滿樂中菜 感覺新鮮,港鐵柯士甸站步行5分鐘就到,打風落雨都唔驚。室內裝修空間感十足, 樓底非常高又寬躺,有著中歐式劇院的藝術氣息。打開餐牌就見十大名菜,鴛鴦胡椒焗中蝦好有興趣要試吓。抗疫衛生做得很好,店員會用熱水沖洗乾淨碗筷,主動加水,上菜快。一邊嘆茶一邊食花生,香脆可口。椒鹽九肚魚作為 餐前小食令人欣賞,九肚魚肉質很軟滑無骨,金黃酥脆,香口美味。手拍青瓜青瓜爽脆口感,味道清甜,配搭蒜蓉辣椒🌶️香醋冰涼,酸酸辣辣好醒胃,啱晒夏天食。蜜汁叉燒皇傾吓粵曲講吓馬仔,好快到我爸爸最愛吃的半肥瘦叉燒,層次分明,肥瘦相隔。香氣四溢,菜式擺碟非常精緻,味道蕉香惹味不錯!口感軟熟,肉質嫩滑,咬下去有著 蜜汁的濃香,令人回味無窮。海皇三絲羹欣賞招牌海皇三絲羹好足料,有花膠、蝦肉、帶子,湯羹濃郁非常回味,爽彈的口感,鮮味海皇三絲,爸爸讚不絕口。鴛鴦胡椒焗中蝦煲仔上菜熱辣辣,一排一排青白鴛鴦胡椒,濃濃的胡椒香辣味撲鼻,特別是中蝦吸收了胡椒香氣,精華味道,豐富有層次。蝦肉新鮮彈牙,味道帶椒香

一邊嘆茶一邊食花生,香脆可口。

手拍青瓜

蜜汁叉燒皇

海皇三絲羹

鴛鴦胡椒焗中蝦

蝦肉新鮮彈牙,味道帶椒香,非常惹味。

招牌南瓜炒米粉
一道好有鑊氣的招牌菜式,材料色彩鮮艷繽紛,用上新鮮大蝦仁、南瓜和乾蝦,米粉爽口,蝦仁彈牙,南瓜清甜。

杞子桂花糕
上完菜,最後店員送上杞子桂花糕作甜品,味道清新。

整體來說,環境舒適優雅,服務不錯,食物有水準。

Celebration
Father's Day
  • 椒鹽九肚魚
  • 鴛鴦胡椒焗蝦
  • 蜜汁叉燒
  • 招牌金瓜炒米粉
2021-07-24 0 views
有幾次喺戲曲中心睇粵劇都末試過喺一樓嘅,今晚心思思來試一試。 入面都幾寬敞,裝修同成個戲曲中心格調好和諧。 比較鍾意食香口嘢,揀左一個啱囗味嘅二人套餐; 前菜都好好味!拍青瓜,啲汁酸酸甜甜唔會好辣,青瓜爽脆!避風塘炒鱔球蒜粒好惹味有少少辣,鱔球厚肉脆口!造得好唔錯!椒鹽九肚魚軟滑魚肉有質感唔會水汪汪咁好香脆,餸酒一流!香橙骨肉質好鬆軟,啲汁唔會過甜,少少酸好清新!食完都唔覺膩!瑤柱豉油王炒面好香嘅豉油好入味!炒得好爽口!加埋炸到脆脆嘅瑶柱好香口!幾個小菜同炒麵都咁好味,依家店嘅廚師好出色!甜品一樣咁出色!下次來戲曲中心睇戲一定唔會再錯過!
有幾次喺戲曲中心睇粵劇都末試過喺一樓嘅[滿樂中菜],今晚心思思來試一試。
入面都幾寬敞,裝修同成個戲曲中心格調好和諧。

比較鍾意食香口嘢,揀左一個啱囗味嘅二人套餐;
前菜都好好味!
拍青瓜,啲汁酸酸甜甜唔會好辣,青瓜爽脆!

避風塘炒鱔球
蒜粒好惹味有少少辣,鱔球厚肉脆口!造得好唔錯!

椒鹽九肚魚
軟滑魚肉有質感唔會水汪汪咁好香脆,餸酒一流!

香橙骨
肉質好鬆軟,啲汁唔會過甜,少少酸好清新!食完都唔覺膩!

瑤柱豉油王炒面
好香嘅豉油好入味!炒得好爽口!加埋炸到脆脆嘅瑶柱好香口!
幾個小菜同炒麵都咁好味,依家店嘅廚師好出色!

甜品一樣咁出色!
下次來戲曲中心睇戲一定唔會再錯過!
2021-07-23
2021-07-21 0 views
今晚去咗西九文化區東側的戲曲中心內一間中菜館「滿樂中菜」食晚飯餐廳面積足足有8,000呎,裝修以中式園林為藍本,簡潔又清雅;而餐椅是「藤椅」,據說是特別訂製的我們叫了4款食物,包括:1️⃣ 蜜汁叉燒 (小份) $98🐖 蜜汁叉燒 肥瘦參半,肉質軟腍,焦邊有少少脆口,非常好味😋2️⃣ 鴛鴦胡椒焗中蝦 $198🦐 鴛鴦胡椒焗中蝦 ,蝦肉爽口彈牙,濃烈嘅胡椒香味滲入中蝦內,味道唔錯3️⃣ 招牌金瓜炒米粉 $148🎃 招牌金瓜炒米粉 份量充足,米粉配上香甜南瓜,又有彈牙蝦肉、椰菜絲、肉絲及蝦米等配料4️⃣ 海皇三絲羹 $188海皇三絲羹 味道都唔錯

我們叫了4款食物,包括:

蜜汁叉燒

1️⃣ 蜜汁叉燒 (小份) $98
🐖 蜜汁叉燒 肥瘦參半,肉質軟腍,
蜜汁叉燒
焦邊有少少脆口,非常好味😋

鴛鴦胡椒焗中蝦

4️⃣ 海皇三絲羹 $188
海皇三絲羹 味道都唔錯

2021-07-20
2021-07-17 0 views
预訂了今日12:00午餐,到達後女待應如常帶我入座,剛正想就座之制,那麼女待應就說,用餐時間只可以1.5小時,我即時反應話,我經OpenRice訂位,訂時並無這個限制說明,到入座才限制,極不合理,我經常幫襯,都未試過要限時用餐,那位待應只敷衍話,有時會講有時不會講,這樣做法,只管自己生意,绝無服務質素,極之憤怒,所以即時離去,轉去別處用餐。之前冇客日子,就無時限,今日可能多了些客人,在客人訂位時不知情下,到埸時才要求設定限時,極之無理,這是趕客之道,管理層應要正視及改善。
2021-07-17
Lunch
2021-07-06 0 views
近日疫情漸退,朋友久休復出,相約到人跡罕見、充滿文化氣息的戲曲中心吃個午飯。滿樂中菜位於柯士甸站上蓋,地鐵E出口可直達。位置偏遠,成就寧靜的環境。環境 : ⭐酒家外面環境清靜、雅致,內裡卻是另一個世界。看相片,懷舊的設計,杯碟及茶壺都用上如翡翠色的搪瓷,加上舒服的梳化椅,令人充滿幻想,彷彿可讓人回到電影2046的拍攝場地。可惜,現實是,四周嘈吵如茶餐廳,座位迫夾,人手嚴重不足,令我剛入座已對這裡印象大打折扣。😵服務: ⭐這夥星是給一位高瘦的男侍應,他很幽默、有禮貌及主動。👍另有一位嬸嬸,她傳菜時,手套碰到我的杯邊,以至濺出一大杯水,她只說了一句”對不起”便想離開,我即刻要求她幫我換一隻新杯,她換完即走。最後,我們要自行找其他人來清理。😖食物: ⭐⭐⭐12:30到達,大部分特色點心經已售清,幸好其他點心都是好吃的。最好吃的是燒腩仔👍👍👍,肥瘦均勻。炒麵則淡而無味,材料不足。👎💥 總括 : 價錢合宜,若為食物而來尚可,我則不會再來,因這裡的環境及服務實在非常趕客。

環境 : ⭐
酒家外面環境清靜、雅致,內裡卻是另一個世界。

服務: ⭐
這夥星是給一位高瘦的男侍應,他很幽默、有禮貌及主動。👍

食物: ⭐⭐⭐

2021-06-12
$170 (Lunch)
  • 脆皮燒腩仔
約了媽媽到尖沙咀staycation, checkout 後一起到西九文化區、戲曲中心逛逛,順便吃個午飯。滿樂中菜的裝潢很有氣派、樓底高,不時見到中國風格的裝修和擺設,氣氛舒適。蒜香梅汁蒸白鱔片酸酸甜甜的梅汁令人開胃,白鱔片爽滑,亦有蒜香的味道👍🏼金瓜九肚魚烙用南瓜和九肚魚製成的煎餅,勁新鮮又好味。軟綿綿的九肚魚配上清甜的南瓜,想不到這麼配杞子桂花椰汁糕杞子桂花的清香,配上椰汁的清甜,兩種味道的糕點拼合在一起,完全沒有違和感咁,還想再吃一口🙈🙈這一餐媽媽都很滿意,可以試到不同的新菜式,不錯不錯。

蒜香梅汁蒸白鱔片

酸酸甜甜的梅汁令人開胃,白鱔片爽滑,亦有蒜香的味道👍🏼

金瓜九肚魚烙

杞子桂花椰汁糕

這一餐媽媽都很滿意,可以試到不同的新菜式,不錯不錯。
2021-06-28 168 views
從來來過戲曲中心,今天朋友極力推薦這間中菜館,所以特來一試。甫進入食店,已感到非常寬敞,座位舒適,自成一角,最適合三五知己聚會。看看餐牌令人眼花繚亂,很多選擇,幾經討論我們點了一個避風塘炒鱔球。這道菜街外很少有,最難得的是炸得非常香脆可口,外脆內軟,而且沒有骨,最適合怕魚刺的朋友。再來一個香橙骨,橙味濃郁香甜,只是略嫌排骨較肥,但推薦給喜歡半肥瘦排骨的朋友。我們不怕熱氣,再來一個椒鹽九肚魚 ,這道菜和炒鱔球一樣,炸得非常香口,九肚魚新鮮。最後來個豉油王炒麵,依然沒有令我們今失望,麵質彈牙。甜品來個楊枝甘露,確實很美味,開胃去油膩,一向不喜歡吃甜品的我今晚也吃了兩件,因為不是太甜,加上有少少酸甜的味道,非常適合我。
最後來個豉油王炒麵,依然沒有令我們今失望,麵質彈牙。

2021-06-24 744 views
有朋友生日,她提出想去戲曲中心,一夥五個人拉大隊去,疫情下難得可以5人一枱。戲曲中心無論建築物外形同入口都很有特色。滿樂中菜在其一樓,設計明顯花了心思,主調以綠色為主,時尚而帶有中國風,美甚!枱與枱之間有足夠空位,坐得舒服。餐牌羅列多款菜餚,圖片精美,看見已垂涎三尺,它的小點是脆花生,花生脆口,味道唔錯。义燒以糭葉墊底,旁邊有鹵黃豆,富藝術感,相機一定要先食。這個义燒肥瘦均勻,一點也不過肥。咬落外皮脆,內裏軟滑無比,帶有蜜糖香味的豬肉汁滲出,360度刺激味蕾,好好食。旁邊的黃豆亦醃得啱啱好,甜甜地咸咸地。😍😍😍蒜蓉炒時蔬($98)望落樣子雖然有點平凡,但綠油油的顏色也吸引。食落菜心很新鮮,有菜味,蒜蓉好香,只是一個簡單的餸,亦顯出其用料上乘。👍🏻👍🏻👍🏻蒜香梅汁蒸白鱔片($228)樣子普通,若以盤龍狀上枱,賣相更佳。酸梅汁調得好味,不過咸,酸酸甜甜的很好送飯。鱔肉新鮮彈牙,酸梅汁沒有掩蓋了鱔的獨特魚味,整體來說,味道不錯。只略嫌鱔片較為薄身,厚切更能帶出鱔香及彈牙質感。😋😋生煎咸魚肉餅($148)有四件,望落煎得啱啱好,沒有過火而變燶。味道亦唔錯,雖然是半肥瘦豬肉,但一點也不過肥,能夠

生煎咸魚肉餅($148)有四件,望落煎得啱啱好,沒有過火而變燶。味道亦唔錯,雖然是半肥瘦豬肉,但一點也不過肥,能夠保持濕潤的口感。加埋小小咸魚,香而不膩。👍🏻👍🏻👍🏻

招牌金瓜炒米粉($148)上枱已香氣撲鼻,以為自己去了舊式大牌檔,很有鑊氣。金瓜是南瓜,不單只甜甜地好味,令整個菜更靚。米粉配料很多,有很多蝦及椰菜絲,亦加埋蔥吊味。米粉炒得乾身不油膩,爽口不硬,簡直色丶香丶味俱全,一流。😍😍😍

整體而言,滿樂中菜很有水準,值得幫襯。
2021-06-13
  • 蜜汁叉燒
  • 招牌金瓜炒米粉
一家四口開心心特登去到一個咁偏僻嘅位去試新野,雖然係紅日假期,但係邊諗到七點半入座點菜嘅時候叫乜冇乜,講緊系七點半!七點半!叫燒腩仔冇,叫貴妃雞冇,叫豉油雞冇,叫片皮鴨冇,叫叉燒都冇,menu有差不多一半嘅野都冇,不如真系唔好開門啦因為戲曲中心真系冇其他選擇⋯⋯結果嬲嬲地冇得揀叫咗蝦醬炒通菜,炒飯,炒牛柳粒,普通到冇得再普通嘅餸點知,點知連通菜都冇⋯⋯⋯⋯轉咗菜心,真系連平時冇脾氣嘅細佬都嬲咗!最後仲叫咗個黃花魚出嚟,腥到痴晒線,即刻同個職員講好腥,佢都毫不猶豫幫我退咗碟魚結果一家四口淨係食咗三個餸,想再叫其他都已經冇晒心機真系有幾失望先會第一次去寫食評

結果一家四口淨係食咗三個餸,想再叫其他都已經冇晒心機

真系有幾失望先會第一次去寫食評
2021-06-14
2021-06-23 326 views
媽媽因為喜歡汪明荃小姐,從而對粵劇產生了興趣,這日訂好戲票,特地早兩小時到達戲曲中心,品嚐她指定的『滿樂中菜』。由於媽媽跟戲友來過幾次,對這裏的菜式瞭如指掌,由她點菜,有香口的「椒鹽九肚魚」跟「避風塘炒鱔球」,也有飽肚的「金瑤豉油王炒麵」。「招牌片皮鴨」媽媽也想食,考慮到即叫即燒,需時50分鐘, 怕趕不及開場, 唯有下次提早預訂。剛炸起的「椒鹽九肚魚」$78 ,用貝殼形白瓷碟盛載,賣相精美, 九肚魚炸得乾爽,外層椒鹽炸漿極薄,入口完全沒有油膩感覺,又香又脆,沾上黑醋同食, 更添風味。媽媽像個小孩一樣,特別喜歡食炸物,接著上枱的是「避風塘炒鱔球」$158 , 酥脆的鱔球被炸蒜,蒜粒,豆豉,蔥段,薑片,小辣椒及紅椒等配料包圍,上枱香氣四溢,鱔球啖啖肉且無骨, 肉質爽口彈牙,無論色香味,都比椒鹽九肚魚優勝。「和味香橙排骨」$98,是我整晚最喜歡的菜式,炸得香噴噴的厚身排骨上,淋上鮮橙煮成的醬汁,旁邊伴有鮮橙粒,很清新夏日。入口先品嚐到橙汁的鮮甜味道, 再來是炸排骨啖啖肉的酥香,肉汁豐富,酸甜又開胃。 重頭戲,有鑊氣之選~食完一定飽的「金瑤豉油皇炒麵」 $138, 炒麵上鋪滿炸得金黃香脆的瑤柱

和味香橙排骨

重頭戲,有鑊氣之選~
食完一定飽的「金瑤豉油皇炒麵」 $138, 炒麵上鋪滿炸得金黃香脆的瑤柱絲,非常吸引。下面是爽口彈牙的蛋麵,混合豆芽,韭黃,洋蔥和芝麻,好有咬口,沒有肉類,一樣令人食唔停口。

金瑤豉油王炒麵

甜品有好幾款選擇, 選了一款特別的~

楊枝甘露飲得多,「楊枝甘露糕」,真係超具創意。 椰汁糕內包裹著粒粒芒果和清甜西柚粒, 別緻又美味, 如果切大件d,就更好。

楊枝甘露糕

『滿樂中菜』,環境優雅寧靜,服務好,
味道好,美中不足是配菜不夠,
例如,「和味香橙排骨」如能增加菠蘿,
青椒等,定會更吸引和豐富,
期待下次再來,可以品嚐更多菜式。

滿樂中菜
尖沙咀柯士甸道88號戲曲中心1樓2-4號舖

月光太太🌙

和味香橙排骨
2021-06-23 145 views
今天和朋友聚舊,朋友約我到尖沙咀戲曲中心內的「滿樂中菜」晚膳。雖然沒有金碧輝煌的裝修,但這裏的佈置顯出一份獨特的優雅,可能是切合戲曲中心的主題吧!我們看過了餐牌,點了幾個喜歡的香口小菜。“避風塘炒鱔球”, 鱔魚肉爽脆無骨,鮮味十足,加上炒香的蒜蓉和辣椒,非常惹味。“和味香橙骨”, 排骨肥瘦比例適中,甘香可口,還配有新鮮橙肉,酸酸甜甜的,十分醒胃。“椒鹽九肚魚”, 外皮炸得金黃酥脆,裏面的魚肉仍保持嫩滑,真是做到外脆內軟。“金瑤豉油皇炒麵”, 麵條炒得很乾身,豉油入味,配上芽菜、洋蔥、韮黃等,特別爽口。加上夠鑊氣,口感非常不錯。“楊枝甘露椰汁糕”, 在椰汁糕中加入柚子肉,椰香果香融合一起,是很好的飯後甜品。整體來說,這裏的餸菜都夠鑊氣,夠香口,我最喜歡。