2016-11-10 1479 views
突然想食羊+沙律,在朋友的推介下試了Olala,一間在星街頂的法國餐廳,,佈置典雅,氣氛溫暖零靜,好適合三五好友把酒談心😊 最重要係服務一流👍Book位時己訂了份羊架,到了現場,工作人員再推介了時令沙律同美極麵(Maggi Lingin)比我哋試下。美味度已經不容置疑了,靚羊架香口又juicy ,小小份量既lingin 質感好煙韌, 加上我最喜愛的美極作調味,簡直錦上添花😂😂而全晚令我最驚喜嘅竟然係個沙律😍😍😍除咗係用自家特製沙律sauce外,餐廳老闆娘仲混入左時令嘅法國空運到港既"水珠菜"又叫冰菜。我本人比較無知,真係第一次見識呢種咁特別既菜,剛剛食時,還以爲菜雪太耐結了冰,口感亦小小似咬沙冰😆後來請教完工作人員先知,這是此菜之最大特色,而且供應期好短,所以大家要把握機會好好去感受下呢種正菜啦😆😆😆餐後餐廳還送上玫瑰提子比我們作飯後果👍👍👍 好,馬上貼上美味圖片幾張,引誘下大家食慾😂P.S. 聽工作人員講,中國已開始培植呢種菜,不過口感同法國的就完全唔同啦!

水珠菜