朋友話想去大坑搵野食,於是我openrice搵到呢間肉骨皇,就諗住試下新嘢記得人生中淨係係新加波食過一次肉骨茶,濃濃嘅胡椒味加上好淋嘅豬軟骨,一試便愛上但係返到香港之後就一直都無機會食返今次搵到肉骨皇,點都要搵返懷念的味道行街行到好肚餓嘅兩個女仔、一口氣叫咗四樣嘢:肉骨茶(細)、柚子蝦沙律、花甲喇沙同馬拉盞倉魚第一樣菜係柚子蝦沙律柚子好新鮮毫無苦澀味,蝦都食得出唔係普通冰鮮蝦,起碼有d蝦味配上佢嘅甜辣醬,十分開胃跟住係肉骨茶肉骨茶係我地面前煲滾,超期待滾咗啦,聞上去藥材味都幾重附上黑豉油for豬軟骨同埋油炸鬼送湯熱辣辣咁飲咗一碗,發現味道同想像中唔同,無好濃郁嘅胡椒味,都無好濃郁嘅藥材味朋友話因為每個地方嘅肉骨茶都唔同,我淨係飲過一間,所以唔代表我個個先係正宗我都認同,所以用另一個心態重新認識佢湯雖由藥材熬成,但更濃郁嘅卻是豬骨味,飲完即刻覺得全身都暖曬。最值得欣賞嘅絕對係佢嘅豬軟骨,二人份量嘅肉骨茶都有多過4、5舊豬骨,好足料,配上黑豉油,味道絕配,我地都食咗好多豬軟骨,補充骨膠原食食下喇沙都黎埋一望到已經好想食我地要咗兩溝,有新竹米粉同油麵湯底算辣,不過喇沙味好正宗,比起吐司工房嘅
但係返到香港之後就一直都無機會食返
今次搵到肉骨皇,點都要搵返懷念的味道

第一樣菜係柚子蝦沙律
柚子蝦沙律
配上佢嘅甜辣醬,十分開胃

跟住係肉骨茶
肉骨茶係我地面前煲滾,超期待
肉骨茶
滾咗啦,聞上去藥材味都幾重
附上黑豉油for豬軟骨同埋油炸鬼送湯
我都認同,所以用另一個心態重新認識佢

食食下喇沙都黎埋
花甲喇沙(米粉+麵)
一望到已經好想食
我地要咗兩溝,有新竹米粉同油麵
湯底算辣,不過喇沙味好正宗,比起吐司工房嘅喇沙,少咗d椰汁味,但卻因為咁我覺得更好味
其實一直都覺得吐司工房嘅喇沙太多椰汁
花甲都算新鮮大隻
我同朋友都覺得米粉更好味,可以索埋d湯嘅精華,但係油麵比較飽肚
所以佢可以兩溝真係好正
由於個湯實在太好味,所以就算有肉骨茶,我同朋友都忍唔住一直飲
最後係倉魚,一黎到係咁嘅樣
充滿期待咁打開佢
馬拉盞焗倉魚
好香呀

本身就好鍾意食海鮮同魚
倉魚烤嘅火候岩岩好,肉質鮮嫩,完全無烤到老曬影響口感,配上馬拉盞

兩個女仔最後食曬成條魚,好飽咁行返銅鑼灣地鐵站消化下
除咗嘢食出色,新加坡菜正宗,店員服務態度超好,笑容滿面,令食客都帶有好心情,一定會再encore介紹多d朋友黎食

2016-12-09
柚子蝦沙律
肉骨茶
花甲喇沙(米粉+麵)
馬拉盞焗倉魚
  • 海鮮喇沙