時光飛逝🌞🌙如梭...不經不覺上次去香宮飲茶已經成兩年前 今晚朋友請食飯 未出發先少少興奮頭盤 鹽燒鮑魚/極品蜜汁叉燒皇/黃金皮蛋酸薑 叉燒中上水準 不過同頂級嘅比較就有啲距離 鮑魚鮮甜多汁 可惜外層鹽燒脆漿過鹹 只可以畀80分濃湯花膠雞絲羹擔得起濃湯兩個字 湯羹🥣上枱仍然熱辣辣 不失米芝蓮⭐星級身段雞樅菌蘆筍炒蝦球🦐蝦球爽口鮮甜彈牙多汁 雞樅菌獨特香味突出 蘆筍鮮脆 調味火候控制得宜 星級水準👍魚湯星斑片稻庭麵魚湯材料足 湯底奶白香濃 星斑片過火肉質有啲鞋口 稻庭麵幼細欠彈力 加咗烏冬後廚師忘記相應加調味 以至味道偏淡 平白浪費足料魚湯 可惜😔生磨杏仁茶賣飛佛😍 生磨杏仁香濃 杏仁微粒口感極佳 蛋白推得滑溜 甜度適中 養顏之餘齒頰留香😘😘Petit Fours中式糕點 細細件色彩繽紛糕點錯落有致放上金屬樹型支架 基本上每枱都會打下卡咁囉香宮係其中一間我時不時會去飲茶或者食飯嘅高級中菜餐廳🥢 以往環境服務食物一直保持高水準 米芝蓮⭐或者⭐⭐嘅評級一直當之無愧 估唔到隔咗一排冇去 (呢一餐唔可以話佢質素低) 食品有過鹹同過淡 絕對未到我心中香宮嘅高水平 員工殷勤有餘專業不足 每道菜侍應

頭盤 鹽燒鮑魚/極品蜜汁叉燒皇/黃金皮蛋酸薑

濃湯花膠雞絲羹

雞樅菌蘆筍炒蝦球🦐

魚湯星斑片稻庭麵

生磨杏仁茶

Petit Fours

估唔到隔咗一排冇去 (呢一餐唔可以話佢質素低) 食品有過鹹同過淡 絕對未到我心中香宮嘅高水平 員工殷勤有餘專業不足 每道菜侍應含糊介紹 基本上以我咁高水準嘅廣東話能力 都聽唔到佢哋講乜 見微知著 作為高級食府 細節位有比較就有傷害 香宮一直係我其中一間心頭好 希望佢哋可以係食物同服務方面做返以前嘅水準 甚至更高

🍽 餐廳: 香宮
🏠 地址: 九龍尖沙咀東麼地道64號地下一層

#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram #美食分享 #食好西 #美食寫真 #hkig #hongkong