2021-03-27 3445 views
當日早餐食遲咗,午餐可以找地方飲下午茶,又想不到去那,突然改變主意,2時後此處應該有位,真係訂2時,2時半last call,但1時許,接到接待員致電,可以提早入座。 去不到拍賣會,都可以在這裏欣賞中國文化藝術~花鳥蟲魚、山水國畫,木刻,漆器,瓷器,刺繡,中樂,屏風,玉器等,嘆茶同時品藝,賞心樂事,一樂也! 先上蘋果木煙薰素鵝$88,用充滿煙霧玻璃罩蓋著上枱,勁濃煙薰味帶甜香,及维持長久,紅蘿蔔絲木耳較腍,腐皮質靚,身濶過后園。 煎香茜火鴨粉果$78,餡有貢菜、淮山、菌粒及芫茜,而鴨肉無膩味,水晶皮不薄也不厚,樣子一看有心機及專業制作,二面焦香程度剛剛好,各樣新鮮材料泡制清爽又惹味精心美點。 豉油皇香煎腸粉$88,上枱時不熱辣辣,是否要擺靚的外觀,令佢凍咗,但也不礙其質,似BB面珠,彈而軟實,腸粉完全给豉油混染,高質豉味香濃,不太咸,葱是否高级,特別幼細及嫩。 雪影紅梅叉燒包$78,外皮整個鬆脆蘇皮,厚脆少甜,餡有洋葱,特別惹味,叉燒都不用說,當然要配合。 杏仁茶精心泡制,等久,去完大都未端上來,千呼萬唤始出來,白滑,又濃又稠又白滑蛋白均匀溶入,不是一嚿嚿,夠大碗,好有杏仁質感~,好幼

先上蘋果木煙薰素鵝$88

煎香茜火鴨粉果$78

豉油皇香煎腸粉$88

杏仁茶
精心泡制,等久,去完大都未端上來,千呼萬唤始出來,白滑,又濃又稠又白滑蛋白均匀溶入,不是一嚿嚿,夠大碗,好有杏仁質感~,好幼好幼,甜度香味自然,以我食此甜品經驗,排行榜奪冠,爆燈,無敵。

感恩!

餐前琥珀合桃
蘋果木煙薰素鵝
2021-03-13
$300 (Lunch)
餐前琥珀合桃
蘋果木煙薰素鵝
杏仁茶
香宮 - 嚟自九龍香格里拉酒店粵菜廳,由2009年起已經係🌟級餐廳了,餐廳裝潢如其名一樣,打造成一座地下宮殿一樣,門口嘅金色羅漢像十分搶眼,雖然位於地庫冇左海景景觀,但以裝修搭救,整個餐廳都係以紅金色做主調,配合一啲傳統嘅中式裝飾如大花瓶,牆身掛住國畫,感覺瑰麗堂皇,好啱帶屋企人或者其他屋企人🤓嚟食飯,大方得體👏🏻.先開壺茶-香片(茶位每位$30),一沖出嚟已經好香,絕對唔係你係一般酒樓飲到嘅冇咩茶味嘅滾水,配以一碟小食 芝麻蜜糖合桃,非常香脆已經食唔停口🙊.($118)平時醉雞作為前菜就食得多,醉鴨舌呢個配搭第一次食,一上菜一陣花雕酒味撲鼻而來☺️鴨舌只挑最滑嘅個部分,入口係嫩滑到好似食緊啫喱一樣,但就略嫌食落口酒味偏淡..🌟($188)大老遠跑來九龍香格里拉,就是為了 #打卡 這個星級點心,差不多$60一件嘅點心,賣相的確好精緻,而用料都好特色,但食落口就一般正常唔算太有驚喜....🌟($288)嚟到星級粵菜當然要一嘗佢地嘅叉燒,每舊都係厚切,肥瘦均勻,表面燒至微脆而有非常香濃嘅蜜汁,入口肉質好腍,另以一小撮蜜豆伴碟,無可挑剔嘅一道菜👍🏻.🌟($238/個)餐廳另一招牌之作,先論賣相
[花雕醉鴨舌]($118)平時醉雞作為前菜就食得多,醉鴨舌呢個配搭第一次食,一上菜一陣花雕酒味撲鼻而來☺️鴨舌只挑最滑嘅個部分,入口係嫩滑到好似食緊啫喱一樣,但就略嫌食落口酒味偏淡.
🌟[三色寶盒:三文魚子帶子餃,松茸鱈魚餃,燕液蟹肉餃]($188)大老遠跑來九龍香格里拉,就是為了 #打卡 這個星級點心,差不多$60一件嘅點心,賣相的確好精緻,而用料都好特色,但食落口就一般正常唔算太有驚喜...
🌟[極品蜜汁叉燒皇]($288)嚟到星級粵菜當然要一嘗佢地嘅叉燒,每舊都係厚切,肥瘦均勻,表面燒至微脆而有非常香濃嘅蜜汁,入口肉質好腍,另以一小撮蜜豆伴碟,無可挑剔嘅一道菜👍🏻
🌟[黃金炸釀鮮蟹蓋]($238/個)餐廳另一招牌之作,先論賣相以成個蟹造型嘅銀模上碟已經好有心思,而食落裡面你會發覺係充滿一絲絲蟹肉好足料,暫時未有錢食過頂級粵菜館嘅蟹蓋(如唐閣,龍景軒等)未能作比較,但食過尖沙咀同區一間一星粵菜嘅釀蟹蓋蟹肉不多,被其餘奶油芝士蓋過哂蟹肉嘅味道,喧賓奪主(名我唔開喇🙊)但香宮呢度嘅釀蟹蓋絕對足料,淡淡蟹肉只配以少量洋蔥令其更惹味,食時可加入少量醋吊吊味,但唔落野就咁食感受蟹肉嘅鮮甜都已經非常驚喜🥰食完反轉個蟹蓋擺係銀模上頓時成隻蟹活靈活現一樣

🌟[金汁如意自製豆腐]($208)
驚喜陸續有來,主廚嘅得意之作而係心機之作,非常考功夫,每粒'豆腐'其實都係用蛋製成,做到好似豆腐口感,食落有啲似玉子豆腐,表面綠色嘅一層係菠菜用,上面再加塊炸竹笙,而中間係一堆菌類包括黃耳同榆耳(乃森林食品之王,營養價值豐富)食落爽滑彈牙,配以南瓜打成嘅汁,‘金汁如意’之名因此得來,別出心裁嘅一道素菜👍🏻
🌟[手吊淋油脆皮雞]($338)最後高潮,唔好以為係一般酒樓嘅炸子雞,呢度嘅外皮係炸至非常香脆,筷子一夾起就會聽到脆皮聲,而食落雞肉係嫩滑無比甚至好似上一道嘅豆腐一樣咁滑(我無誇張,試過你就知)暫時食過最好食嘅炸子雞😍
[鮮奶芝麻卷]($58)甜品簡單地點了呢道,但簡單得嚟十分出色,以芝麻,鮮奶相隔每層,食落口芝麻同奶香味完美地混合一起,口感亦好煙韌,完美作結👏🏻👏🏻
總括嚟講每道菜都好有水準唔會令你失望,幾乎每道菜式都有驚喜,而價錢方面單點午餐大約人均$400-500左右,價錢合理,不妨來體驗一下實力派星級中菜體驗😁
2021-07-17 207 views
米其林拔草— 香宮著名的香港Michelin 2 star restaurant. 服務真的是一般。一開始我男友預Book的是share room桌位。但當我們到達的時候服務員板著臉帶我們到最接近門口的座位,結果被我男友提醒了一下才曉得帶我們進房間。(也沒道歉,真是「喔」了一聲就帶我們進房間)點菜後,朋友們都到齊了,卻上錯菜,我們提醒服務員才立刻收回。我們進餐也好一段時間了,茶壺裡的茶都涼了,也不會去換,需要我們要求和提醒。盤子也不會主動幫我們去更換,也是需要提出要求才做⋯⋯香港酒店餐廳應有的服務質素去哪裡了?🥲 至於食物總括來說中規中矩,沒什麼特別驚喜的菜式,最合我胃口的還是這裡老字號的脆皮雞還有龍蝦泡飯。個人覺得這次的焗蟹蓋有失水準,送來的時候微溫不夠熱,蟹味偏淡。最令人在意的還是服務員的質素,真的有待加強。
米其林拔草— 香宮
最令人在意的還是服務員的質素,真的有待加強。
2021-07-16
Dinner
  • 淋油脆皮雞
  • 龍蝦湯脆米海鮮泡飯
2021-07-05 185 views
OpenRice訂枱12:30午餐,餐廳應該留枱15分鐘,我12:25打去餐廳話45分前會到,點知餐廳話我缺席已cancel (餐廳mark錯咗我係12:00booking) 勁嬲!經一輪溝通,一時話喺宴會廳share room 比張枱我,後尾又話中菜廳有枱可以清俾我,整個customer experience 很差!講返食物,鍋貼驚豔,蝦餃燒賣雪山叉燒包XO醬蘿蔔糕好吃(但冇特別驚喜),春卷夠熱夠脆,好吃龍蝦海鮮湯泡飯,原來係西式龍蝦湯(?!),不是我那杯茶,但家人說好吃整體來說環境好,食物ok,服務不行,短期內不會再幫襯

整體來說環境好,食物ok,服務不行,短期內不會再幫襯

XO醬蘿蔔糕
雪山叉燒包
蝦餃
燒賣
2021-06-27 355 views
整體來講,有啲點心真係幾好食嘅,但就真係唔太對得住佢嘅價錢啦…千其唔好點啲同湯汁有關嘅點心,因為個敗筆一定係個湯度。灌湯餃個餡好多蝦,又有一隻鮑魚,但係個敗筆就係個湯底唔好飲,冇鮮味。小籠包個皮好夠薄,但係夠肉餡嘅調味太單一,入面流出嚟嘅痛又係得個鹹味,無線味。芋角即叫即炸,係好食嘅;牛肉球真係同出面普通嘅酒樓做出嚟好唔同,無論係質感同味道都好好食,好有驚喜;蝦餃都唔錯,但係個皮太薄,哈太多,個比例捉得唔係太好,如果個皮好返少少,細隻番啲反而仲好食。佢嘅腸粉起好薄,餡太多,包唔住啲餡,反而少返啲餡會更加好食。Wong CU燒餅就中規中矩啦,冇咩特別;唔好叫馬仔同焗西米布甸,好一般。芝麻卷就OK嘅,但我覺得純芝麻卷好食過佢而家係芝麻加牛奶卷。雪山叉燒包都唔好叫,上面嗰層類似墨西哥包嗰種皮真係一啲都唔好食,仲要有陣時我好唔鍾意嘅牛油騷味,同埋太甜。服務方面都OK嘅,但係落咗兩次單,兩次都漏單,仲要第二次點完已經last order 左…🥲
2021-06-19
$500 (Lunch)
  • 香宮鮮蝦餃
  • 牛肉球
  • 芋角
2021-06-19 324 views
適逢在九香staycation慶祝生日🎂不妨諗住食好啲所以揀咗香宮加上之前喺夏宮食過兩次都覺得質素好好所以對香宮都有信心嘅😍我哋一行四人book咗7:30係lounge度飲完幾杯留肚落去食飯香功嘅裝修同夏宮一樣高樓底,宮廷氣派,寧靜舒服坐低冇耐,侍應已經準備好歡迎茶係人蔘紅棗茶仲上咗醬料同埋琥珀合桃我哋事前食咗少少嘢啦所以都唔使叫得太多餸上次喺夏宮食過叉燒覺得好好味所以好想比較下香宮嘅叉燒係咪一樣咁好食Order左半份叉燒試吓味落單嘅時候侍應問我五件夠唔夠食上咗枱之後嘅份量真係有少少落差🧐因為佢價錢貴過夏宮但係份量係細好多睇吓下圖係夏宮嘅叉燒份量無論係叉燒大小肥瘦都爭一條街味道都只係中等水平,有啲失望😔之後上枱嘅就係炸子雞貴為係招牌菜之一我覺得炸嘅程度係做得唔錯冇油膩嘅感覺,色澤拿捏得啱啱好而味道呢就略嫌淡口我覺得無乜特別之後亦都叫咗一道招牌菜賣相好靚好吸引🤩睇得出廚師係用心製作呢一道菜金汁係南瓜汁如意係黃耳同檽耳豆腐係外脆內軟豆腐上面綠色嘅部份係菠菜真係好用心亦都好好味嘅一道菜大推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻以下呢碟係我個人指明要試因為係好考一個廚師嘅功力喺屋企係絕對煮唔到螃蟹炒鮮奶首
適逢在九香staycation慶祝生日🎂
不妨諗住食好啲所以揀咗香宮
加上之前喺夏宮食過兩次都覺得質素好好
所以對香宮都有信心嘅😍

我哋一行四人book咗7:30
係lounge度飲完幾杯留肚落去食飯

香功嘅裝修同夏宮一樣
高樓底,宮廷氣派,寧靜舒服

坐低冇耐,侍應已經準備好歡迎茶
係人蔘紅棗茶

因為佢價錢貴過夏宮
但係份量係細好多
睇吓下圖係夏宮嘅叉燒份量
無論係叉燒大小肥瘦都爭一條街
味道都只係中等水平,有啲失望😔
夏宮蜜汁叉燒

之後上枱嘅就係炸子雞
手吊淋油脆皮雞半隻

貴為係招牌菜之一
我覺得炸嘅程度係做得唔錯
冇油膩嘅感覺,色澤拿捏得啱啱好
而味道呢就略嫌淡口

因為係好考一個廚師嘅功力
喺屋企係絕對煮唔到
螃蟹炒鮮奶

欖仁生拆鮮蟹肉炒鮮奶

首先上碟嘅時候,你已經明顯見到兩隻蟹嘅四隻鉗拆肉放咗喺度
蟹肉新鮮爽口

不過我覺得四個人食份量都係太多
六個人就可能啱啱好啦

香宮招牌炒飯

最後係招牌炒飯
侍應已經幫你分好四碗,一人一碗
本身以為炒飯都係正路嘢
點知越食越有驚喜
有叉燒粒鮑魚粒蝦粒帶子粒
啲餸仲多個飯
但係有一樣野做得唔好
亦都可以稱得上係大忌
就係有蛋殼碎😣

最後,亦都係十分吸睛既誠意之作

每台晚飯都會有

要差包剪揼先可以解決到

最後都係食唔晒要打包
侍應都好好幫你處理

總括而言:
- 食物質素唔錯,但係有比較就有傷害,如果香宮同夏宮價錢相若,我會去夏宮
Menu選擇、味道、細緻度都有分別
- 美點雙暉係開心嘅,滿足既
- 樓底高,環境好,坐落好舒服
- 半碟叉燒性價比低得可憐,希望大家去叫全份會好少少啦

夏宮蜜汁叉燒
手吊淋油脆皮雞半隻
金汁如意自製豆腐
欖仁生拆鮮蟹肉炒鮮奶
香宮招牌炒飯
2021-06-18 280 views
晚歺訂位在香格里拉內的香宮食飯。一行四人。叫了焗蟹蓋,燒雞,蓮藕肉餅,鴨旦蒸蠔,龍蝦湯脆米泡飯。焗蟹蓋其實是炸的,,表面脆口,內裹滿滿蟹肉,很香但鮮味不夠。燒雞一般,蓮藕肉餅有肉香味但菜式冇特別,旦蒸蠔很一般。龍蝦泡飯很濃味好食。員工服務很好!最後還免費送甜品樹有十幾件甜點很不錯。
2021-06-16
  • 龍蝦湯脆米海鮮泡飯
2021-06-14 266 views
仲有一個星期就到父親節,所以帶咗屋企人嚟香宮食週末午市點心套餐,而家有early bird promotion,喺中午12點之前埋單可以享用優惠特價$228一位,咁當然要帶屋企人試吓啦⋯⋯全部點心都有水準,值得一提嘅係有個龍蝦湯灌湯餃,真係好大隻,另外同埋有個煎米粉都好特別㗎,平時都係食湯米粉,但煎米粉口感真係唔錯,其實食到第三道菜已經有啲飽,真係要停一停先可以再食😂😂😂P.S: 如果去到餐廳是英文你哋飲咩茶,大家可以試吓菊花茶,我覺得幾好飲,相比起其他茶😝👍🏻

2021-06-07 351 views
難得到九龍,就想試吓啲新嘢,其實香港係老牌中菜,但只係因為要過海,所以未來過。九龍香格里拉的裝修,同講到幾乎一樣,令人很有親切感!未上菜,先來一啲琥珀合桃,很好味,令人覺得這是一間有誠意的中菜館。點心中規中矩,只是點了蝦餃,和素餃。重點係招牌菜,點了焗蟹蓋,沒有令人失望,淡淡蟹肉,鮮香清甜。仲有龍蝦泡脆米飯,只是點了半分,但真材實料,咁淡龍蝦肉,加上脆米,濃湯很鮮味,非常之正呀!有機會再來!

九龍香格里拉的裝修,同講到幾乎一樣,令人很有親切感!

點心中規中矩,只是點了蝦餃,和素餃。

有機會再來!

2021-06-06 207 views
香官週末點心套餐圖一千絲桂林蝦丸咬落極度鬆化,入味蝦味極濃,好食。四喜烤麩普通,鹵水默魚中上,味道不算太出色但肉質不錯。圖二龍蝦湯灌湯餃龍蝦湯十分出色,有龍蝦嘅鮮甜味,但有別於西餐的杰,十分適合。灌湯餃本身亦有2隻大鮮蝦,蝦味鮮甜,而且彈牙有咬口,非常喜歡這道。圖三點心精選帶子燒賣燒賣味道不錯,但帶子味道不算突出,整體尚算好食。潮洲粉果正常,好食咸水角單是賣相已經十分討喜食落口唔覺膩,溫度亦控制得十分好蜜汁叉燒穌十分鬆化,叉燒餡較甜(個人偏好鹹一點),但肉質亦做得幾稔,還不錯春卷造得好脆,味道正常圖四雪菜火鴨絲煎米粉火鴨肉不錯,但唔係特別鍾意個汁嘅味圖五銀耳燉萬壽果清甜,唔係死甜飲落喉嚨舒服整體造得幾唔錯裝修有氣派12點前埋單有優惠,性價比幾高。香官-九龍香格理拉大酒店
香官週末點心套餐
圖一
千絲桂林蝦丸
咬落極度鬆化,入味蝦味極濃,好食。
四喜烤麩普通,鹵水默魚中上,味道不算太出色但肉質不錯。
圖二
龍蝦湯灌湯餃
圖三
點心精選
帶子燒賣
燒賣味道不錯,但帶子味道不算突出,整體尚算好食。
潮洲粉果
正常,好食
咸水角
單是賣相已經十分討喜
食落口唔覺膩,溫度亦控制得十分好
蜜汁叉燒穌
造得好脆,味道正常
圖四
雪菜火鴨絲煎米粉
火鴨肉不錯,但唔係特別鍾意個汁嘅味
圖五
銀耳燉萬壽果
清甜,唔係死甜
飲落喉嚨舒服

整體造得幾唔錯
裝修有氣派
12點前埋單有優惠,性價比幾高。
香官-九龍香格理拉大酒店
2021-05-14 514 views
🌟首先點了一人份的中午廚師套餐,包括乳豬燒味拼盤、張師傅老火靓湯、金華玉樹麒麟東星斑球、芹香清湯蘿蔔牛腩、薑米蔥花蝦崧炒飯、生磨蛋白杏仁茶。燒味跟東星斑球都是只有一兩塊,不過其他食物的份量也足夠兩個人分來吃,還會有一杯果汁,所以計算下來其實套餐十分划算。另外還單點了以下食物:🌟荀尖鮮蝦餃:皮薄薄的,餡料很飽滿,味道就沒有甚麼特別。🌟極品蜜汁叉燒皇:豬肉的羶味不重,肥瘦分明,但油脂的部分也不會太多,外皮微微焦脆,配上蜜糖醬汁剛剛好🌟玫瑰醬皇雞:嗯……就感覺像是普通的豉油雞,但肉質是滿軟嫩的。🌟避風塘鮮魷:鮮魷偏短和幼身,但質感夠彈牙,沾上薄薄的炸粉,配上香辣的炒料,非常惹味。🌟金銀蛋豬腳薑:豬腳很入味,燉得也夠軟稔,滿滿的骨膠原。🌟上菜前會有一個小零嘴琥珀合桃,又甜又香脆,差點停不下來;之後有一個歡迎茶,是洛神花杞子薑茶,味到淡淡的,但我們都忙著看它的杯子造型,旁邊是透明雕花,感覺像是茶水懸空了一樣,很特別。

另外還單點了以下食物:
🌟荀尖鮮蝦餃:皮薄薄的,餡料很飽滿,味道就沒有甚麼特別。

🌟金銀蛋豬腳薑:豬腳很入味,燉得也夠軟稔,滿滿的骨膠原。

2021-04-11
2021-05-10 394 views
疫情未減退又出現變種病毒,星期天不想外出堂食,下單九龍香格里拉酒店香宮的外賣自取。先電話WhatsApp下單,三十分鐘後到酒店門口餅店櫃台取食物,服務也算快捷。外賣餐具是木製,富環保意識,值得一讚。👍🏻咕嚕肉 $248:打開外賣盒便傳出香氣,肉塊上的粉漿不會太厚,咬落肉質鬆軟,黏上新鮮菠蘿加青紅椒做的汁醬味道開胃。蟹肉瑤柱蛋白炒飯$248:賣相白淨加入青綠的菜粒能吸引食慾,米飯粒粒分明,瑤柱絲脆身夠質量,蛋白絲亦足夠,也能吃出一疏疏蟹肉,整體來說這個炒飯炒得香口也可口。

外賣餐具是木製,富環保意識,值得一讚。👍🏻

TakeAway
2021-04-22 897 views
話咁快,又快到一年一度母親節啦!媽媽咁辛苦,當然要表孝心啦!米芝蓮一星的「香宮」絕對係一個唔錯的選擇!「香宮」係香格里拉地庫,環境清靜,空間感十足,裝修以中國風為主。當日我地被安排係房,私隱度更高!坐底同樣跟「天龍軒」一樣,有琥珀合桃!我個人覺得一樣咁好味🤣值得一讚係,服務非常足一見茶半滿已經會幫手倒🌟龍蝦湯脆米海鮮泡飯佢會即場溫熱龍蝦湯,加入香口脆米,口感特別湯雖然濃,但唔鹹!好味!🌟極品蜜汁叉燒皇個人覺得冇咩特別,「天龍軒」比佢更甜,肉汁較多🌟黃金炸釀鮮蟹蓋好味啊!唔會太油,點住醋同沙律醬,perfect match!!🌟脆皮雞這個非常出名,講到極好味,當然要試!果然皮炸得脆卜卜,但唔會成口油!雞肉甜而嫩,極速ko成隻🌟鮮奶芝麻卷重芝麻味,但覺得冇咩太大分別🤣🤣🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵服務環境都很不錯,雖然冇景(天龍軒有無敵大海景)但價錢相對得宜!用hsbc卡有折tim!帶長輩黎一定過關!!

話咁快,又快到一年一度母親節啦!
媽媽咁辛苦,
當然要表孝心啦!
米芝蓮一星的「香宮」絕對係一個唔錯的選擇!

「香宮」係香格里拉地庫,
環境清靜,空間感十足,
裝修以中國風為主。
當日我地被安排係房,
私隱度更高!

坐底同樣跟「天龍軒」一樣,
有琥珀合桃!
我個人覺得一樣咁好味🤣
值得一讚係,服務非常足
一見茶半滿已經會幫手倒

🌟龍蝦湯脆米海鮮泡飯
佢會即場溫熱龍蝦湯,
加入香口脆米,
口感特別
湯雖然濃,但唔鹹!
好味!

🌟極品蜜汁叉燒皇
個人覺得冇咩特別,
「天龍軒」比佢更甜,
肉汁較多

🌟黃金炸釀鮮蟹蓋
好味啊!
唔會太油,
點住醋同沙律醬,
perfect match!!

🌟脆皮雞
這個非常出名,
講到極好味,當然要試!
果然皮炸得脆卜卜,

重芝麻味,
但覺得冇咩太大分別🤣🤣

🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵
服務環境都很不錯,
雖然冇景(天龍軒有無敵大海景)
但價錢相對得宜!
用hsbc卡有折tim!
帶長輩黎一定過關!!
2021-04-10 759 views
繼續係九龍香格里拉既staycation因為有太多dining credit可以食足三餐所以夜晚就去左香宮食飯香宮位於地庫一層係大堂搭扶手電梯或者行樓梯都落得到咁我地就搭LIFT落番地庫一層會經過呢個一樣紅當當既門口應該係貴賓房之類門口係好搶眼既紅色大門曾經一直都係米芝蓮兩星既中菜廳由19年開始降級一星直到而家其實都唔難理解既因為呢間九龍香格里拉真係追唔上時代既轉變主廚係張浪然張師傅睇有啖好食話佢成日都出黎同客soso我今日就見佢唔到全世界唔同各地既香格里拉酒店佢地既中菜廳全部都係稱為香宮而港島果間就改叫做夏宮入餐廳先要落幾級樓梯臨走時影既香宮係長方形格局紅色主調有d似唐閣不過就比較鮮色搶眼亦都有成四座呢種巨型水晶燈我地就坐係紅色巨柱邊今餐飯女朋友夜晚有事無食到我就同另外舊同事一家三口撐檯腳餐檯擺盤都係一早已經放左隻碗係度筷子用紙套入住亦有提供小朋友餐具同BB凳之後去埋港島香格里拉食過總共七間餐廳香宮係唯一一間用信封口罩套既之前去其他中菜廳一係見到三色醬一係見到琥珀合桃香宮係有齊晒兩樣但係個合桃就完全唔夠天龍軒同嘉麟樓黎淋淋地叫左壺菊花亦都係去左咁多間酒店第一次見無野暖住壺茶既唔知佢係
繼續係九龍香格里拉既staycation
因為有太多dining credit可以食足三餐