叫左一個午市一人餐同四樣點心兩個人share。原本睇食評想食啲新式有造型既新點心,撞正懷舊主題😩 但好彩,點心好好食脆口,又香甜。後來再食半島既合桃酥,竟然半島既差左啲。腐皮卷厚身,蝦甜,脆口唔油,水準好高我對牛肉球無感,食左半粒,但彈牙都重莞茜同埋陳皮味蝦餃最正,最記得,咬落竟然似小籠包咁爆汁,一咬,吱左五蚊銀咁多既汁落枱。皮同餡都好高水準,攪笑既係我咁啱食正定點,點解蝦餃會咁多汁噴出黎。好食,但唔會嘩一聲,再黎會再叫。乳豬同叉燒都好食,後面個件唔係好記得係咩,新派野,上層係甜甜地陳皮啫喱,咬幾下吐返出黎。雪梨咩咩湯,似屋企煲既。無得別感覺。班件同啲配菜都炒到好香,好好味。魚肉彈牙牛肉都咬落軟身,幾好,但唔夠魚肉菜式個重出色,似煎完淋下汁既感覺。夠香口,但有少少油。落少啲油會覺得好啲香宮服務非常好,特別係斟茶好密,未試過咁關顧你杯茶既。食左呢次第一次,會一去再去,見識、試過既野唔多,都明食野好撞手神;暫時覺得非常驚艷,願意一去再去。

叫左一個午市一人餐同四樣點心兩個人share。

原本睇食評想食啲新式有造型既新點心,撞正懷舊主題😩

但好彩,點心好好食

脆口,又香甜。後來再食半島既合桃酥,竟然半島既差左啲。

腐皮卷厚身,蝦甜,脆口唔油,水準好高

我對牛肉球無感,食左半粒,但彈牙都重莞茜同埋陳皮味

好食,但唔會嘩一聲,再黎會再叫。

雪梨咩咩湯,似屋企煲既。無得別感覺。

班件同啲配菜都炒到好香,好好味。魚肉彈牙

夠香口,但有少少油。落少啲油會覺得好啲

香宮服務非常好,特別係斟茶好密,未試過咁關顧你杯茶既。

天黑啦,食客請離開!🐚【Marinated sliced sea whelk with minced garlic蒜泥海螺片$228】微辣又清爽的螺片讓人不禁一口接一口,很開胃的前菜。🦐【Pan-fried prawn with soya sauce豉油王乾煎大蝦 $438】蝦肉厚身,肉質彈牙,新鮮的材料配上簡單的調味。🐖【Pan-fried mini minced pork and lotus root patties家鄉煎藕餅 $198】煎藕餅外爽脆、內香口,廚師用上新鮮梅頭肉混合蓮藕粒,肉汁豐富,蓮藕粒爽甜,絕對是一道不失精緻的家常菜。🥢【Wok-fried rice vermicelli with conpoy and beaten egg瑤柱桂花炒新竹米粉 $208】炒米粉不至於太乾身,米粉質感煙韌帶嚼勁,配上瑤柱絲、蛋絲同吃,是一道簡簡單單挺美味的麵食。🦆【Roasted crispy goose掛爐黑鬃鵝 $258】鵝肉香氣撲鼻,煙燻過的香氣黏附在鵝皮上,鵝肉肉質紮實而且油脂充足,蠻驚喜的一道菜。
天黑啦,
食客請離開!

2020-07-06 271 views
相隔一段日子再到訪位於九龍香格里拉酒店中菜廳內嘅香宮食物同服務質素依然保持水準🥢一坐低就送上杞子菊花茶同蜜糖合桃合桃係香宮自家調製深褐色嘅合桃外面黏滿蜜糖脆口得嚟帶點甜不知不覺就掃晒一碟厚顏無恥地問有無得refill點知侍應二話不說就奉上一碟新嘅真係細心又貼心🥢📍燒味三拼(叉燒、乳豬、燒鵝)乳豬連皮帶肉肉質嫩滑而半肥瘦嘅叉燒肉鬆軟入味充滿肉香同蜜汁甜香令人回味🥢📍 蓮藕餅用新鮮梅頭肉碎加入蛋白醃製令肉質軟腍再混合香菇粒及蓮藕豐富肉汁夾着爽甜藕粒加上甘香嘅菇粒令人一試難忘🥢📍香宮炒飯餐廳招牌菜之一味道清啖嘅炒飯往往可以顯示出師傅嘅工架炒飯奉行油少鹽養生精神用上生拆鮮蟹肉再加上份量十足嘅瑤柱同蟹籽一齊炒蟹肉嘅鮮味完全可以保留到之餘亦令口感提升不少🥢📍片皮雞、黑松露手撕雞、海蜇片皮鴨食得多片皮雞真係第一次試手撕雞肉香嫩滑而海蜇口感爽滑富嚼勁手撕雞及海蜇頭味道本身已好夾混合埋香濃嘅黑松露嗰份清香又唔會過濃嘅松露香令口感層次即時提升令人胃口大開喚醒味蕾🥢📍魚湯腐竹浸莧菜煮到奶白色嘅魚湯鮮甜無比莧菜腍滑軟嫩加埋湯面滿滿嘅腐竹的確好消暑兼滋補🥢📍菠蘿咕嚕肉用肥瘦均勻嘅豬腩仔炸脆再放入以香濃嘅日本醋再
相隔一段日子再到訪位於
厚顏無恥地問有無得refill
點知侍應二話不說就奉上一碟新嘅
真係細心又貼心
🥢
📍燒味三拼(叉燒、乳豬、燒鵝)
乳豬連皮帶肉
再加上份量十足嘅瑤柱同蟹籽一齊炒
蟹肉嘅鮮味完全可以保留到之餘
亦令口感提升不少
🥢
📍片皮雞、黑松露手撕雞、海蜇
片皮鴨食得多
的確好消暑兼滋補
📍菠蘿咕嚕肉
用肥瘦均勻嘅豬腩仔炸脆
再放入以香濃嘅日本醋
再加上山楂、茄汁煮成特製嘅糖醋汁
混入新鮮菠蘿
最後以中式Petit Four 甜品樹作結
幾款中式甜點放置於樹幹嘅銀葉上
樹葉仲要被剪成心形形狀
賣相搶鏡
幾款甜點分別有白糖糕、蓮蓉酥、合桃酥、小椰撻及蝴蝶酥
🥢
整餐晚飯無論環境、服務
定係菜式都令人驚喜
充分發揮中國菜嘅精髓
難怪可以多次獲得米芝蓮二星嘅肯定
1K
2020-07-02 378 views
酒店早前推出多項優惠,就連皇牌中菜廳”香宮”也加入戰團,推出尊貴Wine Pairing Private Room Dinner,酒店今次都幾揼本,提供名貴房車,點到點來回接送,由穿着酒店製服司機喺你指定地址接你去酒店,感覺非同凡響。平時要$2,000 一位,依家特價$2,800兩位呀!!疫情期間,為安全起見,進入酒店少不免多重手續,先填寫健康申報表,然後測量體溫,好讓大家能安心用膳。這個推廣另一大賣點,在於 Private Room Dining,房間面積好大,私隱度及安全性都好高。6道菜晚餐配三種紅白酒,食物味道唔使講都知有水準。$2800/兩位,以這個消費,平時根本冇可能喺香宮的private room內用餐。前菜醉鮑魚酒味濃,鮑魚超級爽滑彈牙。螺頭燉烏雞火候十足。招牌釀蟹蓋出名足料,脹卜卜的,裏面全都是新鮮蟹肉。和牛粒生熟度拿捏得非常好,脆雀巢及爽嫰露筍絕對是最佳配菜。炒蟹肉粉絲鑊氣十足,炒得非常乾身,沒半點油膩感。招牌金樹上放滿了中式美點。楊枝甘露用超靚芒果,味道濃郁,消暑解渴。順帶一提,酒店的意大利餐廳Angelini亦有做類似的獨立豪華貴賓房用餐體驗,5道菜Tastin

前菜醉鮑魚酒味濃,鮑魚超級爽滑彈牙。

螺頭燉烏雞火候十足。

招牌釀蟹蓋出名足料,脹卜卜的,裏面全都是新鮮蟹肉。

和牛粒生熟度拿捏得非常好,脆雀巢及爽嫰露筍絕對是最佳配菜。

炒蟹肉粉絲鑊氣十足,炒得非常乾身,沒半點油膩感。

招牌金樹上放滿了中式美點。

楊枝甘露用超靚芒果,味道濃郁,消暑解渴。

順帶一提,酒店的意大利餐廳Angelini亦有做類似的獨立豪華貴賓房用餐體驗,5道菜Tasting Menu連5杯wine pairing~限定優惠:HK$1,800,2 位用,價錢比中菜廳抵吃。
2020-06-29 286 views
在網上看了很多關於香宮食評,普遍讚多過彈,想試了很久,今天決定親自試試。先點了燒賣,蝦餃,芋角,灌湯餃。4 款點心質素中上,特別讚一下灌湯餃湯底,非常清甜,沒有死鹹。食完點心想加個龍蝦湯飯,侍應生非常專業提議叫半份,因為餐牌上沒有註明有半份可以叫,所以侍應生為客人著想,不單只是想做生意,此舉值得稱讚,此湯飯味道也非常好,龍蝦湯湯底非常濃郁,炸米,油炸鬼脆口。最後3款甜品,質素都可以,特別讚的是蛋撻,酥皮非常出色,如果蛋漿可以少甜少少就100分。總體食物質素不錯,但還可以有進步空間
。總體食物質素不錯,但還可以有進步空間
2020-06-14 666 views
果然係好味既中菜廳,環境舒適 ,服務可以,价錢都合理! 海蜇頭- 味道不錯 酥炸田雞腳- 田雞腳好大隻,好多肉,炸粉唔厚,正啊炸子雞- 隻雞都几大隻,炸得唔錯炒鮮奶- 出面好多都唔好食,但依度整得好好食喎,份量又多,正!茄子炆班腩煲- 係唔錯嘅,班腩新鮮,唔會腥炒萵筍絲- 清清地,好食 龍蝦湯泡飯- 味道濃,配上油炸鬼及薄薄脆,超好食,食一碗已經好滿足壽包- 其實壽包真係要夠粉紅色,出面好求其,得少少粉包,完全特出唔到壽包个意義!整體表現出色,值得去!
果然係好味既中菜廳,環境舒適 ,服務可以,价錢都合理!
海蜇頭- 味道不錯
酥炸田雞腳- 田雞腳好大隻,好多肉,炸粉唔厚,正啊

炸子雞- 隻雞都几大隻,炸得唔錯

茄子炆班腩煲- 係唔錯嘅,班腩新鮮,唔會腥

炒萵筍絲- 清清地,好食
整體表現出色,值得去!
海蜇頭
泡飯
送嘅甜品
  • 龍蝦湯泡飯
2020-05-30 818 views
平日午餐都幾多人,雖然素食嘅點心唔多,但係有一個素食套餐,總共有六道菜,都幾豐富,食唔晒。套餐當中最特別係竹笙愉耳南瓜羹,口感幾特別,味道亦都唔錯。整個套餐嚟講,菇類佔嘅比例多咗啲,炒飯又油咗少少,菜式方面冇特別驚喜,中餐包橙汁仲有少少格格不入。一開始嘅功夫茶反而值得一讚,令人回味。而素食餐以外嘅點心同炒米粉,都幾精緻,味道就唔知道啦。至於另外叫嘅甜品合桃露(唔係素食餐嘅甜品),甜咗啲,但都幾好味。

素餃&素鵝
南瓜羹
糖醋冬菇&生根茄子
田園炒飯
合桃露
鹹水角 (非素食)
魚餃(非素食)
芋角(非素食)
炒米粉(非素食)
2020-05-29
2020-05-29 834 views
香格里拉酒店的中餐, 不論是夏宮或春宮, 得絕對有品質保證!今天到香宮吃點心午餐。 整體點心質素甚高, 完全沒有令我失望。我們點了五款點心, 分別是香宮鮮蝦餃、 高湯西冷牛肉球、 素菜鱸魚餃、 燒賣及韮菜煎蝦餅。先講唯一較失色的點心 - 蝦餃。 由於蝦餃隨處也可吃到, 所以相對要求會較高。 這次香宮的蝦餃合格, 唯獨是蝦餃內水分較多, 有少許改進空間。高湯西冷牛肉球頗有驚喜。 個人喜歡食, 但較少下廚。 寫味西冷牛肉球以我僅有的煮食知識來看, 應該是用了西冷扒的肉來切剁成牛肉球。 原先以為牛肉球會很韌, 但效果實在出奇地好。 牛肉球既有牛肉味;口感亦一流。鱸魚餃亦完全沒有令我們失望。 下方的素菜餃部分有一般高級酒樓的水準; 但這味菜式的精髓在於放在上方的魚件。 鱸魚煎得剛好又入味,有水準!接下來是燒賣。 香宮的燒賣是我吃過最有水準之一。 皮薄、豬肉與蝦肉很香滑。我最欣賞的點心是韭菜煎蝦餅。 最後我們還再後加了一碟, 因為實在太好吃了。 蝦餅夠彈牙亦有蝦味。 這點心重點在於蝦餅不是切剁到沒有蝦肉的感覺; 而是每一口蝦餅都能感受到蝦肉的質感。 這點心值得稱讚!除了點心外,我們還叫了我最喜愛

香宮鮮蝦餃

高湯西冷牛肉球

素菜鱸魚餃

燒賣

韮菜蝦餅

除了點心外,我們還叫了我最喜愛的龍蝦湯泡飯。 這泡飯絕對有水準。 龍蝦湯有非常濃的龍蝦味, 加了脆米後口感一流。

龍蝦湯泡飯

香宮除了食物外, 服務也絕對抵讚。 侍應十分醒目, 我們叫了這麼多點心等食物他完全不用將我們點了的食物記下。 記性一流,勁! 當然除了記性外, 整體服務也相當不錯。

期待下一次再來。
2020-05-23
$300 (Lunch)
高湯西冷牛肉球
素菜鱸魚餃
燒賣
韮菜蝦餅
龍蝦湯泡飯
2020-05-28 579 views
九龍香格里拉的香宮,採用大膽的紅色設計。並沒有給人庸俗的感覺,反而給人大氣豪華的感覺。一行5個人,中午來吃點心。餐廳面積並不大,但是座位不算擁擠。尚算舒適。點心的價格是五星級酒店的收費。衹是從餐單上已經看到造型是非常精緻的。最貼心的是送上了歡迎茶給我們,歡迎茶裡面有陳皮,而且它的味道呢,是非常的清香。餐具的設計也是貫徹整個酒樓的裝修風格。我們叫了一些點心,但是我最喜歡的是它的燒麥,因為蝦特別的多,而且很甜。服務很貼心,貫徹五星級酒店的風格,整個來講我覺得是物有所值的。

點心的價格是五星級酒店的收費。

歡迎茶裡面有陳皮,而且它的味道呢,是非常的清香。
餐具的設計也是貫徹整個酒樓的裝修風格。

是日於九龍香格里拉酒店🏨開業三十多年的「香宮」中菜廳午膳,而作為集團的旗艦中菜多年來獲獎🏆無數,曾獲美國酒店業權威雜誌「HOTELS」選為全球十大「最佳酒店餐廳」之一,同時也是米其林的摘星常客(長年獲得一星⭐️或兩星⭐️⭐️),目前由名廚張浪然師傅掌舵。當你從大堂步入用餐區,處處可見華麗古雅的裝潢,水晶吊燈與中式風格的點綴,令用餐環境更添韻味。就座後服務生會先奉上小食「糖脆合桃」、迎賓茶和Tea menu,可供挑選的茶品多樣,另附裝口罩😷的信封✉️和消毒紙巾供使用,十分貼心在喝過清潤明目的迎賓茶和點餐過後,就坐等張師傅的美食😍來臨了~這次點了好幾個點心和菜品,都是用料上乘,極具創意的美食,五香帶子荔茸盒、竹笙上素餃、翡翠智利🇨🇱鱸魚餃都精緻美味☺️原個番茄🍅和牛崧炒飯絕對是值得一試的得獎😎佳作。至於魚湯魚皮餃和蓮蓉壽桃的傳統食物也做的很出色,梨香黑豚咸水角的清新我表示欣賞份量十足,非常飽足。由於這裡的用餐🍴環境舒適,服務態度專業友好,創作的菜品也能令饗客意想不到,嗯嗯⋯⋯會再次光臨的

原個番茄🍅和牛崧炒飯絕對是值得一試的得獎😎佳作。

份量十足,非常飽足。

2020-05-03
$400 (Lunch)
  • 原個番茄和牛菘炒飯
2020-01-29 1840 views
過年想食芋蝦,於是試一試香宮之賀年芋蝦,究竟五星級酒店的芋蝦比較傳統店誰勝誰負呢?其實世事難料啊,今次香宮敗陣了,這芋蝦除了不鬆不脆外,其堅硬度也很高,我很難才能把它吃下。至於味道呢? 如何呀?我只可以話味道太咸了,因此我認為可把這香宮芋蝦放在白粥中,這樣,就可把其硬度及咸度減低。香宮廚師們加油呀!

賀年芋蝦 (Crispy Taro Balls with Seasame)
2020-01-28
2020-01-29 518 views
紅豆榚? 是很普通的年榚,我已嚐過不少了。今次非常多謝友人的慷慨送贈,令我有幸試一試香宮之三十年陳皮紅豆年榚。陳皮是陳年的黃金,三十年陳皮入饌當然是不同凡響,在入口時,我感受到哪種種矜貴浸潤在我的舌尖中,而淡淡的紅豆與陳皮交織共舞下,它已成為美好年榚的典範,直是有種不能言喻的回甘滋味,再而拍案叫絕呀!

三十年陳皮紅豆年榚 (Red bean pudding with 30-year Tangerine Peel)
2020-01-28
2019-12-22 2009 views
應該都有好幾個月無去香宫食嘢,原因街上兵慌馬亂,少出街安全啲,今次點解又來呢,因為儲下來的積分快要到期,吾用就被取消,坐下不久就奉上歡迎茶,每次見杯子都覺得好靓,雞扎没特别,芝麻卷甜度啱啱好,加了些金箔,好看好多,又賣貴好多送飯就叫了羊膝,好冧没羊羶味

雞扎没特别,

芝麻卷甜度啱啱好
,加了些金箔,好看好多,又賣貴好多

送飯就叫了羊膝,好冧没羊羶味

2019-12-01
2019-12-06 4517 views
偶爾也會在九龍香格里拉的香宮晚飯,喜歡它環境舒服,私隱度高。可能它受近期社會事件影響,客人不多,只有4至5枱。因為客人少了,反而感到Waiter 更熱情及細緻的服務。未叫菜,先上玫瑰花茶,既清熱又解渴。👍🏻餐前小食是蜜糖合桃,雖然大路,甜甜地又脆脆地,好味!😋 我們叫了三個菜,脆皮龍崗雞($318-)丶獅子滾球($298-)及蒜蓉炒西蘭花($178-),所選都是較為家庭菜式。脆皮龍崗雞先上,樣子已很吸引,皮燒得又薄又脆,皮下沒有大大嚿的脂肪。雞肉厚身,卻十分滑溜,亦很有雞味。我們好快就KO 咗一半。😋😋😋獅子滾球本應是上海菜,它卻變成似一個肉湯。豬肉球很香豬肉味,肥瘦均勻,不會膩。加埋濃湯和旺菜,都ok! 👍🏻 唯一不足的地方是其賣相,如它能加多D旺菜丶紅蘿蔔或粉絲,賣相更佳。蒜蓉炒西蘭花算是中規中矩,西蘭花翠綠,較為脆口。我略嫌其蒜蓉太少,如能多D,這個菜會比較香口。最後送上的甜品樹,有很多不同的中式糕點,如桂花糕丶合桃酥丶白糖糕丶奶皇卷...等,都好味,不過甜。😋😋😋

未叫菜,先上玫瑰花茶,既清熱又解渴。👍🏻

2019-11-23
  • 脆皮龍崗雞
2019-11-28 2124 views
見一排冇同媽咪食飯所以星期六特登同佢出去食午餐。媽咪鍾意嚟呢間飲茶,貪佢近港鐵站就腳,環境乾淨,侍應服務又到位,每次都會提醒老人家注意梯級夠貼心。食物方面味道同質素都穩定嘅,每次都食得幾順心,當日個歡迎茶係玫瑰茶,幾適合秋天飲,當日叫咗個午市套餐,頭盤係點心四拼,最鍾意個炸蝦球夠脆夠爽口;個麻婆豆腐夠辣啱我胃口,葱油餅都係好食嘅;龍蝦湯好足料,龍蝦啖啖肉;個炒安格斯牛柳最得我歡心,肉軟腍肉味足,露筍新鮮冇渣;最後個烏冬其實太飽有啲食唔落,剩係食左幾啖有啲可惜。。甜品燕窩蛋撻不過不失,整體表現一如以往令人滿意。