餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2018-04-24 820 views
話說我同男朋友都係餃子控~不過平時好少揾到有一間有好多款式既餃子店~好多都係得普通款式~個日突然大家都好想食餃子~做完野就去灣仔揾下有咩食啦難得過左海 揸揸下車比我見到有間大大隻字寫住「餃掂」既餐廳~我地都覺得個名好得意就泊低車入去試下!一入到餐廳已經見到有個好大既牌坊寫住「天下第一餃」一於就試下佢有幾好食啦~除此之外,牆上仲有好多係餐廳自家作既金句~細心睇其實好多都好有趣好有創意~我地今次叫左兩碗湯餃加一碟煎餃再加一碗雲吞麵~多到嚇親隔離枱haha首先~男朋友話都有興趣試下佢d雲吞麵所以就叫左碗黎食下~聽講餃掂既所有餃子,湯底都係自家包自家煲既~一見到碗麵就覺得好大碗~而且雲吞餡好足料!湯底都好好味~好清 食得出無咩味精!加分終於到戲肉~期待既餃子上場~~發現佢有芝士餃~OMG 芝士控同餃子控既我地緊係要叫黎食!!食落去d芝士已經漏出黎~證明佢放左好多芝士係入面啊內心已經尖叫緊~~好香口得黎唔會好「流」兩碗湯餃就分別叫左最普通既韮菜餃同我最愛既芫茜餃~雖然韮菜餃唔算好特別~不過勝在餡夠多加分~成餐令我最最最想尖叫既係~佢竟然有芫茜餃~好少係出面食到呢款 佢d芫茜好夠香~男朋友唔太好所

一見到碗麵就覺得好大碗~而且雲吞餡好足料!
湯底都好好味~好清 食得出無咩味精!加分
雲吞麵

終於到戲肉~期待既餃子上場~~
軟心芝士煎餃

兩碗湯餃就分別叫左最普通既韮菜餃同我最愛既芫茜餃~
韮菜餃
芫茜餃

雖然韮菜餃唔算好特別~不過勝在餡夠多加分~
成餐令我最最最想尖叫既係~佢竟然有芫茜餃~好少係出面食到呢款 佢d芫茜好夠香~男朋友唔太好所以成碗比我清哂太正喇!
最後,仲叫左一人一杯餐廳自己煲既山楂水清下熱氣~好清甜~
山楂雪梨水

最最最後,想提下每枱面都有樽自家醃既蘿蔔~平時好少食既我地都忍唔住食下又一粒食下又一粒~
自家醃製蘿蔔

枱面上仲會有唔同既調味料去比你食唔同餃子可以落唔同既醬料~款式都有幾種~夠哂細心。
配料

離開餐廳前,用左兩分鐘仔細咁睇牆上好有意思既一翻說話,令我地有所啓發~~可見老闆係一位有深度既人hahaha~
2018-02-06
雲吞麵