2017-08-16 18679 views
生日要食自助餐! 這可算是我和家人之間的一個約定,每逢有任何的家族成員生日,爸爸也總愛找一間酒店食一個自助餐,讓大家開心一下。不論是五星級酒店,還是旺角放題,我們大部份也都去過,為的有時唔係那一碟食物,而是一種約定,因為「我們這一家」人數也不少,加埋女朋友老婆仔仔女女後都有成8-9個人,要找一間餐廳滿足全部人,也實在不易,這也令自助餐成為我們的首選。從openrice發現,這間位於大角咀的酒店正在做夏日既大優惠,星期一至日可以$288的價錢享用海鮮自助晚餐,這樣的大優惠爸爸聽到當然高興啦!所以就立刻訂位前來一試!從宣傳單張得知,在這裡享用晚餐可以免費泊車兩小時,所以地點方便與否,其實我們也都不是太在意,但看來由奧運/旺角地鐵站行過來應該要5-10分鐘吧。特別要留意的是,步進酒店後不要以為可以行樓梯到達自助餐樓層,因為只有升降機才可以到達呢,應該是很多人也都貪快貪方便而選擇行樓梯吧,所以酒店也有展示牌特別提示。在靠近門口的位置已經可以發現這部自動濕毛巾機,這個設備我真的是第一次看到,對於吃海鮮的餐廳來說,這個設備顯得特別體貼。在大門的位置可以見到各款海鮮,由於價錢十分優惠的原因,我們來到
生日要食自助餐

在大門的位置可以見到各款海鮮,由於價錢十分優惠的原因,我們來到當日也都坐無虛席,但餐廳的 refill 速度也是特別的快,所以也不用擔心唔夠食,食唔切,或者唔夠快既問題。

冷盤有沙樂美腸,巴馬火腿和凍肉,配芝士或者蜜瓜食都一流。

自製沙律bar既選擇也有不少,沙律菜,蓄茄,菠羅,各款乾果等等,還有我最愛的千島醬。

和其他酒店的自助餐一樣,這裡提供兩款式湯,包括西式的野菌湯,和中式的青紅蘿蔔湯。

炸物是我平時食自助餐比較少留意的,這裡提供的是酥炸魷魚鬚和千島汁龍蝦薄餅。

其他熱食方面,最令我心動的首選芝士龍蝦伊麵,芝士/龍蝦和伊麵也是我最愛,三樣配埋一齊那有不愛的道理?

甜品,從來也是自肪餐的重點,很多時候食自助餐,熱食我也頂多只吃一兩round,而甜品可以食5-6round,最最最surprise既係呢隻有得食我既最愛movenpick雪糕,一般5星級既酒店都未必會提供movenpick呢個品牌,應該係因為來貨比較貴吧,而黎呢度基本上食幾碗雪糕已經值回票價。

雪糕口味有5款,包括我的最愛Chocalate,但另一款很多人喜歡的Vanilla則欠奉。

其他甜品的選擇也有不少,大多數也是比較小型的糕點,包括朱古力蛋糕,藍莓芝士餅,冰皮卷等等。

喜歡DIY既可以玩下呢個自助PANCAKES機,只需1分鐘就食得,可以配藍莓醬,朱古力醬,士多啤梨醬,焦糖醬等等。

生果部的供應也有不少,包括西瓜,哈密瓜,和菠蘿,另外仲有香芋西米露。

壽司既選擇唔算多,有北寄貝,香芒反卷,魷魚,蝦壽司等等。

餐廳有即叫即燒既食物提供,而且係日日唔同既,今日就有五花腩串,八爪魚餅,和龍蝦鉗,最好味既我覺得係龍蝦鉗。

飲品都係自助形式既,一般既酒店自助餐都係只包一杯茶/咖啡,而呢度就隨便飲,夠哂自助。

因為餐廳既夏日海鮮望題係龍蝦,所以都有唔少特別用龍蝦製作既食物,龍蝦沙律和龍蝦啫喱就係其中兩款。

呢個絕對係gimmick既所在,餐廳會有廚師即場用一個好大既芝士去煮risotto,邪惡得黎又好味。

巡場一圈後就可以開餐啦。

每位客人可以瘢贈半隻波士頓龍蝦,配上芒果莎莎醬,呢個Combination 有少少怪,不過都幾新鮮。

刺身可以揀三文魚,吞拿魚,同埋希靈魚。

餐廳每逢星期一至星期三都會有個特別遊戲,就係客人估下芝士risotto由晚上6:30到晚上8:00,到底佢既重量會輕佐幾多呢?

客人可以寫上自己既答案交俾店員,估中,或者最接近既客人可以獲得免費自助餐卷一張。

大家都好緊張睇下自己估得岩唔岩,而我當日既答案係42.4lbs,一小時半由49.4 lbs減至42.4lbs都唔算少。

睇完「賽果」後就開始甜品時段,比較特別既係冰皮卷,有點飲豆沙窩餅和冰皮月餅的cross-over。

其他甜品方面還有芒果布甸和 creme brulee

雪糕時刻絕對係最令人期等待的,難得既係黎呢度進餐既客人都算幾有禮貌,雖然人比較多,但係大家都好有秩序,而refill既速度快亦都令我進食得很安心。

2017-08-01
Celebration