2015-11-27 535 views
好多人寫呢間食評前, 都會post不少環境相, 其實我都只是同事推介而黎, 點知我入到黎都對環境產生興趣, 都影左幾張。其實這店應該開張不太長時間, 所以環境仍然好光鮮, 我最喜歡的不是周圍的佈置, 而是有不少枱都會有魚缸, 客人可一邊食野, 一邊看魚, 賞心悅目。人多就自然可多叫食物, 今次主要同同事叫餸食飯, 可能見我們人多, 就一大大碗湯等我們自己分, 分量都頗多。味道清清, 有白蘿蔔, 豬肉及豆腐, 湯渣不多, 但勝在有味道。麻婆豆腐- 送飯一流, 辣度適中, 同事不嚐辣都可以用豆腐拌飯。粒粒豆腐分明嫩滑, 蔥段做裝飾, 更可令味道重的茨汁加入清新的感覺。糖醋魚塊- 酸甜味都有, 偏甜, 魚塊炸完都保留魚汁, 但已沒有香脆感。糖醋排骨- 做法與糖醋魚塊完全不同, 做法似鎮江骨, 因沒有用炸的方法處理排骨, 反而炆煮加糖及醋, 色澤暗淡。味道有少許酸, 不過有咨香, 頗開胃。整體分量都幾多, 原本都想叫少一兩份, 但無奈店要求每人要點一份餐, 所以無辦法, 飽飽都要食哂~

2015-11-16
$55 (Lunch)