Restaurant: Beijing Home
Terms & Details:
Restaurant: Beijing Home
Info:

2024-01-08 209 views
話你知,今日我去咗一間可以話係傳統北京菜嘅地方食飯,老闆竟然親自迎接咗我哋!首先,個北京烤鴨真係揸得好正👍!啲皮焗得脆卜卜,啖啖肉又鬆軟,夾埋餅、青瓜同蔥一撈,嗰口感實在太正喇!一啖落肚,冇得輸!再講下啲小食,你話小食都小事?咁你就大錯特錯喇!呢度嘅青瓜條卷肥腩🥒,佢個脆嫩香辣,真係攞哂分!而啲麻油海蜇皮滑溜溜嘅,打得一隻巴掌都響,彈牙得嚟又夠晒咬勁。我講你,呢啲根本係小食嘅靈魂所在!至於另外啲招牌菜,我話你話隻松子黃魚嘅香酥脆,試過你就知!魚肉亦都彈牙香滑,真係食落好過癮。每樣菜式講真,都充滿咗驚喜。最後,要提一提服務生,佢哋服務態度超級好,絕對嘅心機美食👌,令人一試難忘。總括嚟講,味美價廉,呢間我會推介俾我啲勁揪嘅食友!

2023-06-16 1579 views
今日lunch去咗太子食,揀咗呢間食北京嘢。間舖響3樓,電梯今日壞咗要行樓梯上。餐廳室內昏暗,設計傳統中式,飯枱有一大塊透明玻璃,下面有一隻大碗裝咗啲細石做點綴,幾有特色。擺放枱面既餐具都幾靚,影咗少少相。 午餐有AB兩款Lunch Set,揀咗B既Lunch Set,擔擔麵配韭菜水餃3隻($60)。例湯係冬瓜豬骨濃湯,幾好飲,無味精。擔擔麵一大碗,麵質唔係出面食到白麵粉嗰隻,有少少似公仔麵既黃色麵,但唔係公仔麵麵質。湯睇上去有少少辣,但味道唔太辣,湯底有啲麻醬既味。韭菜餃皮有少少厚,點醋食味道都ok,醋應該係老陳醋,味道同平時食既唔同。壼茶係蕎麥茶,幾好味,飲咗好多,搞到成肚水。埋單既時候聽到待應話有糖水送,係紅豆沙,但要揀飯餐先有得送,我點麵餐無緣一試。

擺放枱面既餐具都幾靚,影咗少少相。

壼茶係蕎麥茶,幾好味,飲咗好多,搞到成肚水。

2023-04-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
餐廳地方寬敞佈置又很中式適合一家大小家庭聚會🐦北京填鴨(一隻) $418是我最期待的菜式,可惜貌似不足一隻鴨,肉質很老,外皮不夠脆,而且配的夾膜雖然很薄,但沒有用紙隔開,令客人拿取非常不便,這是不應該的,很失望🐟水煮魚片 $148很明顯煮的時間不夠,連魚肉都還沒入味,到後期薯粉才把湯汁吸收到🤦🏻‍♀️薑汁翡翠 $78其實是萵筍條,以涼菜來說溫度是常溫不太合格,而且萵筍切得太粗,口感不太好只有醉雞($98)、蔥爆牛肉($98)、小籠包($78/6個)是正常水準,不過六道菜有三道菜都是感到失望,就不合格了😖

餐廳地方寬敞佈置又很中式
適合一家大小家庭聚會

🐦北京填鴨(一隻) $418

🐟水煮魚片 $148

薑汁翡翠 $78

2023-04-20
2023-05-31 907 views
叫左冷盤萵荀、炸銀絲卷、地三鮮。萵荀用左鹽、蒜為主要味道,正常,但作為冷盤,唔夠凍,有點失敗。炸銀絲卷係失望,個皮炸到好深色,又好油,炸功欠佳,而且銀絲卷內裡麵團非呈一絲絲狀態。此銀絲卷的味道與口感皆欠理想。地三鮮,係超級油膩,本身茄子及薯仔經過走油(正常處理方法),加埋青尖椒落去炒,本身走油的食材,再加一個好多油的芡汁,食落口,真係一口都係油。
叫左冷盤萵荀、炸銀絲卷、地三鮮。

暖嘅涼拌萵荀
地三鮮
炸銀絲卷
2023-04-06 1257 views
散叫,非套餐。嚟得食京菜,主角當然係隻北京填鴨。隻鴨上枱時經肢解咗,佢話有一隻,我點數都算唔出係一隻鴨,不過算。啲皮睇到係乾嘅,反轉見到啲肉,令我想起已經仙遊咗嫲嫲嗰雙乾燥嘅腳板底!同鴨一齊上枱仲有配菜青瓜同蔥絲,啲青瓜個外貌又係乾到都感受到舊青瓜喺三日前被去皮切條,然後遺忘喺冷宮(冷櫃先真)。是日仲叫咗酸辣湯、小籠包、魚皮冷盤、素鵝、上湯津白、薺菜炒年糕、拔絲蘋果、高力豆沙,以上除咗酸辣湯、小籠包、年糕同蘋果可以外,其他都嘩一聲咁失望。
散叫,非套餐。

2023-04-06
  • 薺菜炒年糕
2023-03-11 1286 views
朋友生日, 喜歡吃中式, 就選擇咗呢間不過我都來食過好多次, 但份量唔多, 甜品漂亮,朋友都讚不絕口,開開心心傾下計又一晚重點係無限時, 唔使食到趕頭趕命, 只顧住食,店舖職員都很好, 很有禮貌
2023-02-21 854 views
朋友就嚟要移民,所以想同佢食啲香港特色啲嘅食物,呢間餐廳就喺OpenRice度搵嘅,見到啲裝修到好靚,食物都好豐富同特別,所以特登揀咗去呢度食🙈🙈🙈🙈🙈整體嚟講我哋叫咗幾款食物都好好食,幾富有特色,令我印象最深刻就係呢個拔絲蘋果,一睇個不是已經覺得好鬼靚❤️❤️❤️❤️❤️同場嘅朋友仔,都個個拎嚟打卡🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭我哋四個人坐下坐下都坐左成晚,其實都幾幽靜,不過當晏啲就多人,但要嚟傾吓計都唔錯㗎
同場嘅朋友仔,都個個拎嚟打卡🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭
2023-01-20
Dinner
  • 拔絲蘋果
2023-02-18 715 views
正月十五:元宵我家不會特別慶祝元宵,一般會煮湯圓,大家一起吃,當飯後甜品。今年例外,外出吃元宵節晚餐慶祝,因為家人分別在年廿九和年初三確診,團年飯和開年飯都省略了!到元宵就補吃頓晚餐。元宵晚餐,我們點了以下的:#雞絲伴粉皮:粉皮比較粗身,有咬勁,配芝麻醬,好吃!#京燒排骨:1份有6件,肉質燜得很軟,入口即化,不錯。#宮爆明蝦球:醬汁酸酸甜甜,適合餸飯,不足是脆漿太厚。#胡同炸雞:店内餐牌上沒有,Open Rice上看到,點了半隻,味道有點淡。#蒜蓉菠菜:味道挺好的!#韭菜豬肉餃:本來點白菜豬肉餃,賣完了,改吃韭菜餡,好吃!#上湯雲吞:我喜歡雲吞多於餃子。#豆沙鍋餅:和我們認知的豆沙鍋餅不同,餅皮是烤的,叫“豆沙烤餅”更貼切,沒有傳統豆沙鍋餅油膩,更好吃!
正月十五:元宵
我家不會特別慶祝元宵,一般會煮湯圓,大家一起吃,當飯後甜品

元宵晚餐,我們點了以下的:
#雞絲伴粉皮:粉皮比較粗身,有咬勁,配芝麻醬,好吃!
#京燒排骨:1份有6件,肉質燜得很軟,入口即化,不錯。
#宮爆明蝦球:醬汁酸酸甜甜,適合餸飯,不足是脆漿太厚。
#蒜蓉菠菜:味道挺好的!
#韭菜豬肉餃:本來點白菜豬肉餃,賣完了,改吃韭菜餡,好吃!
#上湯雲吞:我喜歡雲吞多於餃子。
2023-02-05
2023-02-02 762 views
入去坐低 裝修幾特別 有個籃擺袋唔錯坐多陣發現好嘈 唔多人但周圍啲人講嘢啲聲聚埋一齊散唔到叫咗個小籠包同半隻片皮鴨飲咗兩杯茶就嚟咗小籠包 男朋友食完笑一笑 叫我快啲食 我咬第一啖皮 啜少少肉汁 我: …..10幾蚊一隻嘅小籠包 同平時喺超市30幾蚊一大包差唔多 一籠六隻我哋每人三隻 我食到第三隻已經唔想吞😂開始覺得啲肉質同汁怪怪地片皮鴨好乾好柴😂完全唔明點解咁嘅質素都半隻$228 本身諗住唔夠再叫 依家決定出去食糖水了🙂
入去坐低 裝修幾特別 有個籃擺袋唔錯
坐多陣發現好嘈 唔多人但周圍啲人講嘢啲聲聚埋一齊散唔到
叫咗個小籠包同半隻片皮鴨
我: …..

片皮鴨好乾好柴😂完全唔明點解咁嘅質素都半隻$228
本身諗住唔夠再叫 依家決定出去食糖水了🙂
2023-01-07 1233 views
想同朋友聚一聚,朋友介紹呢間北京老店,環境設計以中國風木質傢俬為主,燈光暗暗的,瀰漫着古色古香嘅氣息。#北京填鴨 嚟到當然要食北京填鴨,一行3人叫半隻都夠食,皮脆鴨肉嫩,肥瘦分布均勻唔油膩。#涼拌萵筍個人都比較喜歡,清清地又爽口。#四喜烤麩麵筋混合冬筍、雲耳及菇,軟綿多汁。#醉雞酒香撲鼻,濃濃酒湯汁浸著滑雞肉。#小籠包有湯汁皮薄餡靚。#炸芝麻湯丸炸得金黃粒粒飽滿,熱辣辣,口感酥脆煙靭,皮唔厚芝麻餡多。#拔絲士多啤梨最注目一定係佢,一上枱賣相好吸引,麥芽糖拉絲再加埋士多啤梨,酸甜適中,外脆內軟,拎嚟打卡一流。坐得舒服唔趕人走,一班朋友食吓傾吓好滿足。#北京老家地址:旺角西洋菜南街218-220號生發大廈3樓

#北京填鴨
涼拌萵筍

#涼拌萵筍
個人都比較喜歡,清清地又爽口。
四喜烤麩,醉雞

#四喜烤麩
麵筋混合冬筍、雲耳及菇,軟綿多汁。

#醉雞
酒香撲鼻,濃濃酒湯汁浸著滑雞肉。

#小籠包
有湯汁皮薄餡靚。
炸芝麻湯丸

#炸芝麻湯丸
炸得金黃粒粒飽滿,熱辣辣,口感酥脆煙靭,皮唔厚芝麻餡多。
拔絲士多啤梨
#拔絲士多啤梨
坐得舒服唔趕人走,一班朋友食吓傾吓好滿足。
#北京老家
地址:旺角西洋菜南街218-220號生發大廈3樓
涼拌萵筍
炸芝麻湯丸
拔絲士多啤梨
2022-12-10 916 views
係年幾前,疫情中期嘅時候係尖沙嘴店食過一次,印象中樣樣都幾唔錯環境古色古香,幾有懷舊氛圍先叫左籠小籠包,皮比較厚身,不過不失。另外,仲有個雞絲粉皮,個醬調得幾好,唔會太膩呢張相正中間嘅蔥油餅,乾身得好可怕,無蔥嘅香氣,前端部分無乜味,但食到邊邊位置又好鬼死鹹唔建議叫呢個糖醋魚片過甜同埋份量真係太過細碟,唔抵食啊片皮鴨半隻,又乾又柴,最大問題係佢個餅皮蒸到乾唒硬唒軚全晚最出色嘅炒土豆絲,簡簡單單炸銀絲卷,一般4個人 人均252

環境古色古香,幾有懷舊氛圍

唔建議叫呢個

糖醋魚片過甜同埋份量真係太過細碟,唔抵食啊

片皮鴨半隻,又乾又柴,最大問題係佢個餅皮蒸到乾唒硬唒軚

全晚最出色嘅炒土豆絲,簡簡單單

炸銀絲卷,一般

4個人 人均252
2022-12-06 729 views
餐廳一入就被室內裝潢吸引住,傳統中式風格,配橙黃色燈光,好有feel呀!來到如此傳統的北京菜餐廳,當然要點一些北京傳統菜式,🥢雞絲伴粉皮 $88🥢酸菜魚 $308🥢北京填鴨(半隻)$160🥢,甜品更點了🥢拔絲香蕉 $88🥢🥢雞絲伴粉皮🥢北京填鴨(半隻)🥢份量不算多,剛好夠我們每人淺嚐一下。雞絲偏鞋,包填鴨的皮沒有每塊用紙隔住,所以會黏住,有點難夾,填鴨味道尚可接受🥢酸菜魚🥢則好大碗,不過這個價錢是要這個份量才算划算,魚夠滑,配菜亦非常之多,可以一試🥢拔絲香蕉🥢是著名的甜品,香蕉上的糖絲口感好特別,香蕉被脆糖包實,好適合嗜甜之人

雞絲伴粉皮

北京填鴨(半隻)

酸菜魚

2022-09-24
酸菜魚
2022-10-07 1280 views
6/10/22(四)因為友人移民所以搵傳統食店,第一次去食感覺幾好,可以再食😋。主打片皮鴨(半份)、醉雞、酸辣土豆絲、小籠包、鍋貼、䓤爆牛肉、老家炒年糕、拔絲香蕉。
2022-10-06
Dinner
2022-09-27 838 views
首先,服務態度方面,中午的時候我和我朋友一進門服務員就很歡迎我們,特別熱情。點單嘅時候會好仔細問我哋,推介一啲招牌菜。其次飲食方面,出餐嘅速度都特別快,一開始先食冷盤,之後吃兩碗面,味道特別好!完全符合我嘅口味!!!
2022-09-02
Lunch
  • 老家柚子魚
  • 孜然羊肉
  • 京燒排骨架
  • 炒刀削麵
  • 士多啤梨拔絲
2022-09-18 1043 views
北京填鴨 雖然個人鍾意平時普燒味店那種食法~ 覺得個味道好味d...不過北京填鴨食法都有它的特色~不會被醬汁遮蓋sai 鴨的味度,會更清晰食到鴨肉香味😋.一皮,一京蔥,加上京醬(甜甜的)一齊食😁.老家炒年糕用老干媽醬去炒年糕的味度。。都幾惹味😁😁.小籠包入面好juicy....多汁。。👍🏻.回鍋肉真的好喜歡回鍋肉中的菜,覺得個菜其實才是主角,吸收肉汁加醬的味道😋😁.拍青瓜.拔絲香蕉個人覺得一般,應該拔絲地瓜會好味d 🤔🤔😁..環境佈置及枱都好有特色。。
北京填鴨
雖然個人鍾意平時普燒味店那種食法~ 覺得個味道好味d...
北京填鴨

一皮,一京蔥,加上京醬(甜甜的)一齊食😁

老家炒年糕
用老干媽醬去炒年糕的味度。。都幾惹味😁😁

小籠包
入面好juicy....多汁。。👍🏻

回鍋肉

拍青瓜

拔絲香蕉
個人覺得一般,應該拔絲地瓜會好味d 🤔🤔😁
拔絲香蕉

環境佈置及枱都好有特色。。