朋友在openrice選擇了這間出名的餐廳預備請我食飯,訂了檯並預定了餐廳有名蟹鉗. 到了餐廳,Waitress 示意我們的檯在樓上, 叫我們上去. 我們自己上樓上, 坐下, 看完menu後, 很快便可以落order.  朋友(國語人)先告訴Waiter A 她已預定了蟹鉗, Waiter A 聽了幾次都聽唔明, 我便用廣東話再講多一次. Waiter 聽了後, 一聲不響就走去電腦check . 在check的期間, 他一直用唔咸唔淡的國語模仿我朋友講"蟹鉗", 勁無禮貌.  其實餐廳其他的Waiters都不是太識得聽國語.我們原本order 了 玻璃蝦球x2, 冬瓜蒸蟹鉗, 蛋白蒸蟹鉗, 蝦籽麵根豆腐, 椒鹽田雞腿, 和瑤柱蛋白炒飯, Waiter A 叫我們多叫一個前菜, 因為蝦球和蟹鉗要等得耐, 之後我們多叫了雲耳...但落order後2-3分鐘後就上雲耳, 不到幾分鐘就上蝦球. =.="皮蛋子薑 (無影相): 皮蛋好大隻, 但不是好貨色, 唔好味雲耳 (無影相): 醬汁太甜  用膳其間, 一位金頭髮的 Waiter B 常用一些粗聲粗氣的語氣"招呼"我們, 語氣和態度像旺角的"
 其實餐廳其他的Waiters都不是太識得聽國語.

雲耳 (無影相): 醬汁太甜
玻璃蝦球
冬瓜蒸蟹鉗, 蛋白蒸蟹鉗
椒鹽田雞腿
蝦籽麵根豆腐
瑤柱蛋白炒飯
用膳其間, 一位金頭髮的 Waiter B 常用一些粗聲粗氣的語氣"招呼"我們, 語氣和態度像旺角的"飛仔"同才警察說話的感覺.

最後, 我們都係食不完order的食物, 便麻煩waiter 幫我們包走. 金頭髮的 Waiter B 把兩盒包好的食物和 一個膠袋回來, 又用"粗聲粗氣+旺角飛仔"的語氣問我們, "你地要唔要袋架?!"
  我們係客人, 不是罪犯呀, 唔需要用這樣的語氣和態度serve我們.

眼見這裡的裝修優美典雅, 食物ok, 客人有很多都是外國人, 遊客, 演藝界的人, 而且收這個價錢, 就算不需要你有好的服務態度, 至少都應該係給予正常的服務.  這樣的服務態度真的讓客人不會來第二次!

Other Info. : 當晚, 只有一位年輕戴眼鏡的Waiter的服務係好的.
2013-08-29
玻璃蝦球