GREEN

趁住假日同朋友到Hotel Icon的Green食晚飯。平時來大都是食afternoon tea,今次就來試下他們的牛扒。😋我們點了晚餐套餐,有頭盤,餐湯,主菜,甜品,和飲品。加埋一大約500蚊左右一個人。價錢雖然中規中矩,不過很喜歡這裏的環境,台與台之間非常闊落,坐得好舒服,晚上燈光昏暗比較浪漫。頭盤: 我就選擇了三文魚籽蟹餅沙律,而朋友就是鮮魷魚沙律。兩款蔬菜都好新鮮好好味,不過我比較喜歡朋友的鮮魷魚沙律,因為魷魚彈牙比較有口感。餐湯: 鮮蘑菇湯,和法式洋蔥湯。雖然平時喜歡洋蔥湯,但今次的蘑菇湯更加優勝。蘑菇湯味道香濃,而且好creamy~ 連朋友都讚不絕口。主菜: 我們都選擇了牛扒。分量就唔記得咗幾多喇,不過大大塊,加上德國式薯仔和配菜,足以非常飽肚。牛扒半成熟,烹調得非常出色,內裏呈粉紅色,最重要是牛味濃有肉汁! Very Juicy! 不過我自己就對德國式薯仔興趣一般,口感有啲似薯仔溝咗膠咁,之前去德國旅行,全部飛走曬呢啲薯仔,哈哈~甜品: 這裏最出色就是榴槤甜品,可惜食到最後已經售罄。唯有order玫瑰朱古力蛋糕,和海鹽焦糖蛋糕。我自己比較喜歡玫瑰朱古力蛋糕,外型吸引之餘,

甜品: 這裏最出色就是榴槤甜品,可惜食到最後已經售罄。唯有order玫瑰朱古力蛋糕,和海鹽焦糖蛋糕。我自己比較喜歡玫瑰朱古力蛋糕,外型吸引之餘,蛋糕表層有啖啖的玫瑰花味,而內裏是朱古力蛋糕,質感柔軟香滑。相反海鹽焦糖味道有點怪怪的,不知道是否甜鹹交集的關係,感覺有點難受😂

飲品都是奶茶咖啡檸水之類,所以自己就另外order了草莓忌廉沙冰~整杯都粉紅粉紅的,充滿少女心❤清甜的草莓香味又不會太甜,非常開胃,啱曬炎炎夏日!

整體來說,Green的afteenoon tea和dinner都能給人不同的感覺。下午的Green充滿仙氣,而晚上則充滿浪漫氣氛。甜品和正餐也非常出色! 服務質素一流, 是一間回頭率高的餐廳! Hungry Bear 非常滿意! ❤❤❤