2016-09-17 466 views
好友聚會梗係要搵個可以傾到計,慢慢食野既地方啦,系Openrice見到呢間新間既餐廳,環境裝潢得好令,開頭覺得會好貴,睇埋MENU即係打電話去book枱!嘩!同我上網睇到既一樣,呢度真係好令原來仲有兩間VIP房,有一間仲有埋唱K!可惜今日一早俾人book左無得轉VIP房,下次一定要再早d book!!另外,佢地仲有專為吸煙人士而準備嘅露台,唔使特登落樓下食煙,非常貼心!👑叫左個岩大家口味既豬骨湯底,店員介紹佢地對湯底好嚴謹,叫我地可以試下就咁飲個湯!係要幾有信心先講到呢番說話,果然真係好甜!!湯底放左大量豬骨、大豆芽、粟米、紅蘿蔔同埋白蘿蔔,熬製成奶白色嘅湯底,加上胡椒味,更加香濃。最重要既係咁有質素既湯底只係$138!!醬油配料見得多,炸蒜片第一次見,通常都係蒜粒加生粉炸成,但佢地好明顯無加生粉,連蒜片既紋都好清楚見到!其他配料顏色鮮豔,睇落去都好新鮮!連匙羹都係獨立擺開,好乾淨喔呢個係佢地自家製既竹蔗茅根,一飲就知落足料!而且都睇到好有大舊粟米同竹蔗,味道好清甜、清熱解渴一流!涼拌豬耳味道非常惹味,除左有麻辣味之外,仲有濃郁既醬油味,而且咬落好爽口!另外仲有一d雲耳,一樣好爽脆!五
嘩!同我上網睇到既一樣,呢度真係好令
澳門豬骨鍋底
醬油
竹蔗茅根
涼拌豬耳
手打五寶丸
五寶丸包括豬肉丸、牛肉丸、墨魚丸等等,我食到豬肉丸,好濃郁既豬肉香味,一d騷味都無,好新鮮!另外,墨魚丸好彈牙,而且佢地無加其他野落去混水摸魚,好突出既墨魚味
蜂巢豆腐
豆腐我好小食,但朋友堅持要叫,我試左一啖,竟然好滑而且有濃濃既豆味,望個樣仲以為好粗糙,真係估佢唔到!
雲吞拼水餃
呢個鮮蝦雲吞皮薄涵靚,

其實overall黎講呢間火鍋店好有品質,佢地好有心思,細微至餐具、擺盤都好精緻
鮮雜菌
雜菜籃
食完肉梗係要叫番d菜食下啦!

咁高質量既火鍋店人均消費只係$300..會唔會太抵!
生果拼盤
一品牛拼盤
呢個牛拼盤真係無敵
有手打牛丸,安格斯牛塊(中間),本地鮮牛肉,牛胸,雪花肥牛 同埋金錢𦟌 , 侍應哥哥非常仔細地教我地每一種點樣食. 牛胸我咁大個真係第一次打邊爐食!估唔到係咁爽脆,爽口到不行了😍😍成班人搶住食呀!搶完牛胸就到中間既安格斯牛喇😫爭崩頭先食到幾塊,佢啲肉同肥既比例就係電視飲食節目所講既"放入口咬幾咬就已經溶左"既程度,好濃牛肉既香味!整體黎講成個牛拼盤我覺得係必推介之食物.

物超所值既邊爐晚
2016-08-25