2024-07-15 1635 views
《粵軒 - 灣仔》多得朋友帶挈,令到我成日都有好嘢食🥰今次同樣都係去咗位於六國酒店入面嘅餐廳,不過今次就唔係食自助餐啦,今次就試左佢嘅中菜😎原來粵軒係一間好有歷史嘅中菜館,好多懷舊嘅傳統菜式喺呢一度都仲食到㗎🤓當晚我哋五個人一共食咗十款菜式,有啲已經係市面上好少見到嘅懷舊菜,而10款美食當中有三款都係甜品嚟㗎😉仲有幸食到呢度主廚嘅拿手台灣菜式左宗棠雞添🤓邊飲紅酒邊食飯聊天🥰當晚嘅時間真係過得好快💁🏻‍♀️大良野雞卷第一道菜式已經係十分難喺坊間試到既粵菜,用左玫瑰露醃製肥豬肉,食落有蠟肉既油雞,再用瘦肉包裹炸至酥脆,食落油香十足,非常惹味🤓最得意既係佢雖然個名有個雞字,但呢道菜入面係無用雞去製作的💁🏻‍♀️江南百花雞用上新鮮既雞皮製作,風乾至雞皮無曬油份後再釀入蝦膠,外脆內嫩,有雞皮既香脆但又食到蝦既鮮味,令人情不自禁想夾多一件,仲可以點埋佢個甜酸汁提鮮添👍🏻💁🏻‍♀️懷舊鷓鴣粥與其話佢係個粥,不如話似係個羹多啲,原來呢個名係以前人地對佢既稱呼,所以到而家大家都會叫佢做鷓鴣粥,入面用上左鷓鴣肉同埋肝臟熬煮,食落清甜得黎又唔會令人覺得好heavy,十分適合食完前菜後用黎清清味蕾既湯羹💁🏻‍♀️家鄉
《粵軒 - 灣仔》
💁🏻‍♀️大良野雞卷

💁🏻‍♀️江南百花雞

💁🏻‍♀️懷舊鷓鴣粥

💁🏻‍♀️家鄉釀鯪魚
我對上一次食到呢度手工菜係喺順德既一家功夫菜館,以我既認知呢度菜既工序好繁複,又要幫鯪魚起肉又要小心唔好整完個皮,仲要去骨果下麻煩呀,所以點解呢度菜喺香港已經買少見少🥹呢度既釀鯪魚仲係見到原條魚既外型,入面既釀鯪魚肉加入左馬蹄增加口感,就咁食已經好夠味,外皮又夠脆,熱辣辣幾好味😋

💁🏻‍♀️台山焗蟹砵
I like this!!!上枱個外貌好得體,蟹肉食落十分鮮味,平時少食肉蟹既我都表示正👍🏻個蟹砵入面係蒸蛋同蟹肉絲,不過特別之處係蒸完個蛋之後,師傅再用上熱油慢慢燙熟埋蟹砵既表面,可以食到煎蛋同蒸蛋兩種不同既口感,配埋蟹肉食超鮮味

💁🏻‍♀️荔蓉香酥鴨
呢度菜都係my favourite ❤️ 我好喜歡食芋蓉架哈哈😍就有啲似平時飲茶食到嘅荔芋角咁,不過佢下面再夾埋鴨肉件一齊炸,同我一樣喜歡食芋泥既話一定勁喜歡的😎我當晚偷食左三件🤫其他只食到一至兩件炸

💁🏻‍♀️左宗棠雞
粵軒主廚既拿手菜式之一,係一道台灣有名既傳統手工菜,味道帶甜,但又有點似四川既椒辣感,食落味道多層次,先甜後辣再麻,連個汁惹味到可以用黎扒飯架😎有人因此食左兩碗半飯🤫

💁🏻‍♀️蓮蓉西米焗布甸
甜品既蓮蓉西米焗布甸口感綿密,味道無想像中咁甜咼,因為個西米中和左不少蓮蓉既甜膩,不過食曬成個都幾飽架,同人share 會比較好🤭

💁🏻‍♀️杞子桂花糕
呢道既杞子桂花糕用左真茶底製作,食落除左有桂花既清香之外,仲淡淡地透出一絲絲既茶香,啱曬喜歡食傳統甜品既人😌我個人都幾喜歡的

💁🏻‍♀️桂圓紅棗茶
又係一道養生既甜品,十分適合女士們飲用,唔會死甜既感覺,但又有桂圓既清香同甜蜜,飲完們身暖暖的好舒服
2024-07-08