2022-04-21 42 views
之前去過幾間有名既高級鮨店,雖然環境食材都好高貴,但係我覺得都不及今次黎到呢間餐廳咁滿意同有深刻印象。一入結緣門口仿如去左日本既地道小店一樣,無論係環境裝橫擺設,又或者師傅同店員既制服都充滿左日文傳統既文化。整頓飯既服務都十分之好,師傅同侍應都和藹可親,令到細膽既我有問題或者好奇既事情都唔會唔夠膽問。餐廳內面環境非常乾淨同光猛,而且地方寬敞,坐得非常之舒服。結緣係一間做全熟成既鮨店,食物之前,店員既介紹令我好有印象,佢好學術咁講解左熟成既原理同效果。原來熟成係日本已經有好長歷史,熟成不但可以令魚既味道濃縮左,更會賦予熟成魚一啲獨特既味道,而且會令魚肉既質感有所軟化。要熟成得好係需要長時間同心機,成本亦好高,而坊間好多餐廳雖然有標榜做熟成,但之前係其他餐廳食過好腥既熟成,又或者係唔太食得出熟成左既分別。而結緣既熟成魚就深深令我味蕾感受到明顯魚肉口感上既分別,同更有層次既旨味今日去食總共有20道菜式:沖繩 水雲富山 螢烏賊北海道 蝦夷鮑-鮑魚軟糯彈牙,師傅用左鮑魚肝整咗個肝醬,味道甘香,非常之特別新潟 舞茸 茶碗蒸-溫度非常之熱,一打開蓋舞茸同蛋既香味已經充滿成間餐廳,食既每一啖味道都

今日去食總共有20道菜式:

沖繩 水雲
富山 螢烏賊
北海道 蝦夷鮑
新潟 舞茸 茶碗蒸
-溫度非常之熱,一打開蓋舞茸同蛋既香味已經充滿成間餐廳,食既每一啖味道都好豐富
漬物 青森牛蒡、大根、長芋

愛媛 蜜柑鯛 熟成15日
-魚肉帶有清香蜜柑的味道。師傅話因為做左熟成既關係,最後仲有一絲絲陳皮香味
北海道 櫻鱒 熟成?日
-現在是櫻鱒的盛季,非常之肥美,帶有濃郁鱒魚的味道
三重 皮剝 熟成?日
-皮剝肝醬甘甜,帶有微微花生似的味道,整體入口順滑
青森三厩 天然大吞拿魚腩 熟成2個月
-雖然是魚腩位置,但吞拿魚味極之濃郁,有少許赤身的味道,油脂豐富卻油而不膩
青森三厩 天然大吞拿魚腩醬油漬 熟成2個月
-味道特別而且豐富,慢慢咀嚼吃到西班牙火腿及芝士味道
三陸海岸 冠雪蠔
-手掌般的大小,非常肥美、新鮮,肉質爽滑,好想再食多隻呀
北海道 紫海膽
-海膽新鮮甘甜,入口即化
愛媛 鯛魚白子
北海道 沙甸魚
-雖然沙甸魚是光物魚的一種,但係熟成後一啲腥味都冇,而且魚味濃縮左同食落去十分軟滑
長崎 赤鯥 熟成14日
-赤鯥油脂豐富,師傅輕微炙燒過,令到魚油更加香,熟成後質感軟嫩
兵庫 烏魚子壽司 熟成2個月
-熟成烏魚子味道更濃,味道甘香有點兒像鹹蛋黃,有別於市面上吃到的烏魚子
低溫慢煮 北海道 鮟鱇魚肝
-魚肝甘香味濃,口感非常軟滑及CREAMY
北海道 活北寄貝
-師傅拍打鳥貝後,可以見到北寄貝肌肉收縮,令到貝的口感更爽口彈牙。另外師傅在貝上放了少許喜馬拉雅山出產的岩鹽,更加提升貝的鮮味

特濃魚湯稻庭烏冬
-魚湯非常之濃稠,飲得出係用左好多魚肉同長時間熬煮
北海道 赤肉蜜瓜