2023-06-20 551 views
係銅鑼灣Time Square食通天有好多間餐廳,朋友介紹話係11樓有間叫Club Albergue 1601嘅西餐廳好好食,所以就去試下,一入到去餐廳嘅感覺都好舒服,環境優雅舒適,中間係一個oyster bar,咁今次就叫左個Dinner Set🦪新鮮生蠔 餐廳現開嘅新鮮法國生蠔,鮮甜厚肉海水味濃,配上紅酒醋汁同cocktail sauce令人齒頰留香,係必食之選👑🥗北海道元貝沙律 兩粒大大粒嘅北海道元貝,加上少少魚子醬同金箔係面,十分吸睛,元貝表面有輕輕煎過,令到個香味更出,同時又唔會破壞左元貝本身鮮甜嘅美道🍄牛肝菌濃湯 餐廳會先將裝有牛肝菌嘅碟送上,再倒入濃湯,儀式感滿滿,倒湯嘅過程能夠聞到牛肝菌濃湯嘅香味,未飲都覺得個湯好出色,飲埋發覺係更加出色,成個湯好濃好Rich好creamy,每一啖都係牛肝菌嘅味道,香味係口腔入邊停留數秒先散去,一個字,正!🍝香蒜辣椒意粉 Spaghetti Aglio Olio嘅Aglio姐係蒜,而Olio係欖欖油,再加埋辣椒同意粉一齊煮就成為咗呢一度菜,簡單嘅菜式係最難煮得出色呢一句說話並不適用於呢一間餐廳,因為呢碟意粉係口感上,恰到好處,有咬口之餘

🍝香蒜辣椒意粉 Spaghetti Aglio Olio嘅Aglio姐係蒜,而Olio係欖欖油,再加埋辣椒同意粉一齊煮就成為咗呢一度菜,簡單嘅菜式係最難煮得出色呢一句說話並不適用於呢一間餐廳,因為呢碟意粉係口感上,恰到好處,有咬口之餘唔會覺得硬,味道上有蒜片同少少嘅辣味配合得天衣無縫,再加上欖欖油嘅加持,令到成個意粉都比平時食開嘅出類拔萃

🥩炭燒殼飼美國頂級牛肉眼 10oz 炭燒嘅香味未食已經聞到,叫咗五成熟啱啱好,牛扒嫩滑多汁,牛肉味濃,油脂偏少,適合一眾唔太食肥油嘅朋友,再肉味再出啲嘅朋友,可以問餐廳拎少少海鹽,沾上少少一齊食,更加美味

🐖烤西班牙乳豬 $398 皮脆肉嫩,香嫩多汁,一啲都唔乾,至於味道上就調較得岩岩好,咸度適中,能夠帶出豬肉嘅味道,份量雖然只係有5-6件,但重質唔重量,兩個人食都足夠,配埋乳豬醬一齊食,簡直一流

🍫朱古力撻配雪糕 朱古力撻嘅批底鬆化好味,濃濃嘅朱古力再配埋曲奇雪糕,為呢一餐美味嘅晚餐畫上一個完美嘅句號