2024-03-20 351 views
請了兩日假本來訂咗澳門新開的上葡京酒店住吓兼hea 吓,誰知訂房嘅agent 執咗笠終於去吾成十分掃興。難得請咗大假,於是我們約咗相識多年的朋友食飯閒談一番。今日揀咗間有參與restaurant week 的優質餐廳食semi-buffet lunch。餐廳位於銅鑼灣時代廣場,環境十分舒適,裝修也很有格調,食物質素中上。👍頭盆是自助形式,種類算多而且比較優質,沙律有薯仔、紅菜頭、藜麥、粟米、紅腰豆、車釐茄等,還有兩款火腿、兩款沙律菜、兩款水果、餐包三款…..齋食沙律已經飽咗一半😅是日餐湯是薯蓉湯,口感細膩嚐出是自家打成,送上時還是熱騰騰的,美味可口。主菜:北海道元貝、三文魚籽及南瓜意大利飯,顏色鮮艷好啱打卡😃香煎元貝有4粒算多而且不太細粒。南瓜嘅甜加上在口中爆開的三文魚籽的咸香,有刺激味蕾的能事!炭燒榖飼澳洲羊扒,沒有羶味,口感軟腍,額外加多$48 點這主菜也是值得的。香煎法國雞胸炭燒紋路清晰可見,size 也不細,而且配菜也不少。不過始終雞胸都會是比較乾身和鞋口,不是我杯茶呢!另有甜品和咖啡。甜品做得相當吾錯,好味😋!在舒適的環境下慢活享用優質食物,不如不覺渡過兩個幾鐘,人均消費只是

主菜:

香煎法國雞胸

另有甜品和咖啡。甜品做得相當吾錯,好味😋!

在舒適的環境下慢活享用優質食物,不如不覺渡過兩個幾鐘,人均消費只是約$250,真心覺得超值,可再encore! 更要多謝Raymond 嘅推介!🙏

覺得有啲可惜的就是在lunch 時段,有咁好嘅環境和超值嘅餐,食客人數也不多,真的替香港的餐飲業擔心呢!😶
2024-03-19
Type of Meal
Lunch
2024-02-19 632 views
澳洲牛西冷$288已經好抵, Lunch set 仲要包括餐湯及自助頭盤,真係抵食。頭盤的選擇不算多,只有十多種,但都是有質素的食材。沙律菜很新鮮,醬汁選擇有沙律醬、白醋、黑濃醋等。仲有生果,西瓜及哈密瓜餐湯不是無限添加,是日的蕃茄濃湯,份量不多,特別令人回味。餐包可在自助區任取,免除每枱送上餐包又不吃的浪費。另外,可以半價叫生蠔及甜品。以 $3xx/5 courses 湯+頭盤+主菜+餐茶+甜品(+$28是日甜品)真係抵!餐廳環境十分好,地方很大。不過有空間下,枱與枱的距離有點近。

lunch set 炭燒澳洲殼飼牛西冷
2024-02-19
$270 (Lunch)
lunch set 炭燒澳洲殼飼牛西冷
跑完步,雙腳特倦的情況下,來補充一下蛋白質該不錯。今日來到時代廣場由朋友介紹這家西餐廳。西餐廳的午餐是可選擇自助沙律的,沙律的種類不少,有不同的肉片、煙三文魚、各式沙律菜,沙律醬、水果等。食材新鮮美味,可惜是食材的量補足不算及時。主菜一般價格在238-268之間,看來西冷牛扒是最实惠,廚子煑法不錯,牛扒的量很足,肉厚得很,但肉味不濃。反而帶子魚子三文魚意大利飯的帶子鮮嫩大粒,很有口感,且意大利飯的牛油味不是特多特濃,感覺不膩。
2023-12-17 823 views
今日黎到Club Albergue 1601食晏,坐位環境好舒服,好有氣氛,第二次黎呢間餐廳,特別推介蟹肉黑魚子火箭菜沙律,好新鮮好開胃。生蠔都好新鮮,配上白酒飲更佳,脆炸豬手外脆內軟,。36個月西班牙依比利黑毛豬火腿,好香好濃郁,唔會咸。•36個月西班牙依比利黑毛豬火腿$158•生蠔(2pcs)$68White Wine (bottle) $1380ANNE BOISSON MEURSAULT SOUS LA VELLE BLANC FRANCE - BURGUNDY•蟹肉黑魚子火箭菜沙律$188•布拉塔芝士蕃茄沙律$168•脆炸豬手$388Club Albergue 1601 (銅鑼灣)銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天11樓1105號舖

•36個月西班牙依比利黑毛豬火腿$158

•生蠔(2pcs)$68
White Wine (bottle) $1380

•蟹肉黑魚子火箭菜沙律$188

•布拉塔芝士蕃茄沙律$168

•脆炸豬手$388

Club Albergue 1601 (銅鑼灣)
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天11樓1105號舖
2023-12-09 778 views
中午時常會到此餐廳食lunch, Salad Bar keep到食物新鮮乾淨。 額外添加生蠔可以享有半價🦪,質素亦唔錯,新鮮!main course :- risotto 煮得比較鹹- 羊扒做得好好,medium rare,嫩滑肉質甜美希望質素可以keep得住,會經常嚟,值得推介!

main course :
- risotto 煮得比較鹹
- 羊扒做得好好,medium rare,嫩滑肉質甜美

希望質素可以keep得住,會經常嚟,值得推介!
2023-11-30
$350 (Lunch)
2023-11-23 652 views
真係每一樣菜都覺得好好味、鐘意飲酒既有$2??一位既free flow 酒都唔差、生蠔好新鮮、蝦刺新個汁有驚喜牛扒雖然好細份但完美表現左medium rare 既精緻炸牛舌口感都唔錯但略嫌有騷味最估唔到係連沙律都好正佢唔係一堆菜加d汁果種係完美地已經將汁同菜混合左每一淡都好好味
真係每一樣菜都覺得好好味、
鐘意飲酒既有$2??一位既free flow 酒都唔差、

2023-11-22
Celebration
Birthday
2023-11-01 805 views
一放工,就同友人搵食,想坐得舒服,又吾想排隊等位,就上左食通天搵下,行行下就俾呢間餐廳吸引咗,就決定去食西餐。打開餐牌,價錢算係中上,叫左幾個share食,份量吾算大,但食材味道都有質素,最驚喜係個焗田螺磨菇,味道有層次感。最後點左個幾特別既甜品作結,巨型梳乎厘,但食後無任何驚喜,蛋味唔濃,價錢倒是挺貴。overall 性價比不算高,食物與一般西餐廳無異,但環境的確挺大氣舒服,適合少人聚會,而且無限時,可以慢慢傾。

巴馬臣芝士風乾火腿pizza
慢煮花雕法國鵝肝
焗田螺磨菇
虎蝦北海道帶子意大利飯
巨型梳乎厘
焗田螺磨菇
虎蝦北海道帶子意大利飯
又等到新一輪香港餐廳週:2023 夏季香港餐廳週,今次預約了4間餐廳,都是西餐廳。第4站:Club Albergue 1601活動指定午餐,包括以下的:#自助沙律:款式不算多,但食材新鮮,味道挺好的。#南瓜湯:味道比較淡。#香煎法國雞胸:肉質很嫩,外皮微微香脆,我喜歡!#北海道元貝三文魚籽南瓜飯:朋友選的主菜,賣相佳,元貝看着就想吃!朋友說南瓜飯偏硬,不是人人吃得慣。#抹茶芝士蛋糕:飯後一點甜,nice!#凍咖啡:酷暑天喝杯冰凍咖啡,爽!

第4站:Club Albergue 1601

活動指定午餐,包括以下的:
#自助沙律:款式不算多,但食材新鮮,味道挺好的。
#南瓜湯:味道比較淡。
#香煎法國雞胸:肉質很嫩,外皮微微香脆,我喜歡!
#抹茶芝士蛋糕:飯後一點甜,nice!
#凍咖啡:酷暑天喝杯冰凍咖啡,爽!
自助沙律
南瓜湯
北海道元貝南瓜飯
抹茶芝士蛋糕
凍咖啡
2023-08-23
$220 (Lunch)
抹茶芝士蛋糕
凍咖啡
2023-08-02 1110 views
Peak season晏晝想食好啲, 叫埋同事一齊出去treat ourselves !咁啱有 coupon, 呢間又幾抵食, 就試下~一共叫咗四個唔同嘅set。連前菜沙律,餐湯,麵包同埋甜品。有肉,有海鮮,有fusion菜。牛扒 juicy唔Un, 叫medium, 嚟得啱啱好! 帶子煎得啱啱好, 幼嫩! 三文魚籽都好新鮮。presto 鮮蝦蝴蝶粉, 味道好清新, 鮮蝦彈牙新鮮。至於pizza就不過不失。甜品酸酸may may, 係raspberry味, 為我哋個午餐畫上完美嘅句號🥰

咁啱有 coupon, 呢間又幾抵食, 就試下~

2023-07-30 817 views
今晚做大🦪客環球生🦪拼盤,美國、西班牙及法國服務態度環境都非常好生蠔非常新鮮,好耐無試過咁正嘅蠔個薯條有創意得嚟又真係好好咪,估唔到鹹蛋同黑松露可以做到好朋友琵蝦沙律就一般般啦烤西班牙乳豬個皮卜卜脆,啲肉唔乾又夠味非常滿足嘅一餐
今晚做大🦪客

環球生🦪拼盤,美國、西班牙及法國
服務態度環境都非常好

生蠔非常新鮮,好耐無試過咁正嘅蠔
琵蝦沙律就一般般啦
烤西班牙乳豬
個皮卜卜脆,啲肉唔乾又夠味

非常滿足嘅一餐
  • Aroundtheworldoysterplatter
  • 烤西班牙乳豬
  • 鹹蛋黃黑松露薯條
新鮮生蠔有少少清微咸味道,但又冇海水既死咸。夠新鮮,又爽又嫩滑,又夠肥美大隻。另有檸檬同兩種汁配搭,辣汁會易入口少少,醋會令蠔既鮮味更特出。北海道元貝沙律元貝上有金箔,黑色的蟹籽,元貝底有牛油果蓉邊上有薄荷香草汁,用作點沙律中的脆脆食。牛肝菌濃湯蘑菇墊底上台,淋上熱辣辣既湯汁,湯汁有少少糊狀既感覺,非常濃郁。另外有薄餅脆脆,淋上濃湯同菇係上面一齊入口又係另一種口感。香蒜辣椒意粉未食已經聞到有蒜香味,意粉上都有好多片微燶既蒜片入口微脆,意粉入口非常彈牙煙韌有咬口炭燒穀飼美國頂級牛肉眼10oz我地叫左七成熟,牛扒外層有香草碎,切開都有少少肉汁。佢係有炭燒煙燻過既牛扒,所以食落有炭香味,口感又香又有外脆內嫩既感覺,有芥末醬同燒汁兩款可以點牛扒。牛扒下有秀珍菇鋪底,邊上有馬鈴薯,蕃茄仔同蔬菜作裝飾。朱古力撻配雪糕朱古力撻係用黑朱古力做撻心配上曲奇撻皮,邊上有奧利奧碎同雪糕,朱古力片亦上有芒果醬及紅桑子薄荷葉等作點綴。芒果拿破崙配雪糕拿破崙上面有奧利奧雪糕同芒果醬,拿破崙中間有芒果粒芒果醬同忌廉,配上酥酥脆脆既三層酥皮,入口既層次非常多重,但又做到甜而不膩, 直情食五停口。以上咁多款食物,除咗芒

新鮮生蠔
種汁配搭,辣汁會易入口少少,醋會令蠔既鮮味更特出。

北海道元貝沙律
元貝上有金箔,黑色的蟹籽,元貝底有牛油果蓉
邊上有薄荷香草汁,用作點沙律中的脆脆食。

芒果拿破崙配雪糕

以上咁多款食物,除咗芒果拿破崙,其他係餐廳嘅dinner set,只需$788就有得食到咁多樣野🤗

而家餐廳既服務非常好,一入黎坐會有人幫你拉凳。食野中途每一道菜之間就會換一次碟, 令你有乾淨嘅碟去品嚐每一道唔同味道嘅菜,唔會夾雜其他菜既味。而且水杯既水未飲晒都會提早幫你加水😆
2023-06-29
2023-06-25 829 views
踏進銅鑼灣的高級餐廳時,被華麗的燈光和優雅的氣氛所吸引晚餐套餐第一道菜是生蠔,它們被精心地擺放在冰塊上,將蠔肉舀起,並沾上美味的調味料,享受鮮美滋味。牛肝菌濃湯,一碗香濃的湯汁裡,浮著新鮮的牛肝菌,散發出誘人的香氣。香蒜辣椒意粉,一碗熱氣騰騰的意粉,裹著香氣四溢的蒜和辣椒,味蕾感受到獨特的風味和口感。接下來是炭燒穀飼美國prime牛肉眼,一份10盎司的美味牛排,被炭火烤得外焦內嫩,配上豐富的香料和醬汁,味蕾為之驚艷。最後是甜品,一個朱古力撻配雪糕,巧克力加上清涼的雪糕,味覺感受到甜蜜和滿足。
踏進銅鑼灣的高級餐廳時,被華麗的燈光和優雅的氣氛所吸引

在香港的Club Albergue 1601不是主打葡國菜,而是不同款式的生蠔、西餐和Cocktails等😚·1️⃣炭燒生蠔八爪魚意大利飯($298)生蠔連殼經炭燒過蠔味依然突出,意大利飯粒粒飽滿,充滿茄香味,中間還夾雜住切粒八爪魚,口感層次豐富·2️⃣脆炸豬手($388)是暫時食過最好食的豬手😍炸得皮脆肉香,啖啖肉,也不會覺得油膩·3️⃣法式香草焗田螺釀大啡菇 ($158)上面有不少田螺,大啡菇也很juicy,還有薯蓉墊底,非常幼滑
1️⃣炭燒生蠔八爪魚意大利飯($298)
2️⃣脆炸豬手($388)
3️⃣法式香草焗田螺釀大啡菇 ($158)
2023-06-20 550 views
係銅鑼灣Time Square食通天有好多間餐廳,朋友介紹話係11樓有間叫Club Albergue 1601嘅西餐廳好好食,所以就去試下,一入到去餐廳嘅感覺都好舒服,環境優雅舒適,中間係一個oyster bar,咁今次就叫左個Dinner Set🦪新鮮生蠔 餐廳現開嘅新鮮法國生蠔,鮮甜厚肉海水味濃,配上紅酒醋汁同cocktail sauce令人齒頰留香,係必食之選👑🥗北海道元貝沙律 兩粒大大粒嘅北海道元貝,加上少少魚子醬同金箔係面,十分吸睛,元貝表面有輕輕煎過,令到個香味更出,同時又唔會破壞左元貝本身鮮甜嘅美道🍄牛肝菌濃湯 餐廳會先將裝有牛肝菌嘅碟送上,再倒入濃湯,儀式感滿滿,倒湯嘅過程能夠聞到牛肝菌濃湯嘅香味,未飲都覺得個湯好出色,飲埋發覺係更加出色,成個湯好濃好Rich好creamy,每一啖都係牛肝菌嘅味道,香味係口腔入邊停留數秒先散去,一個字,正!🍝香蒜辣椒意粉 Spaghetti Aglio Olio嘅Aglio姐係蒜,而Olio係欖欖油,再加埋辣椒同意粉一齊煮就成為咗呢一度菜,簡單嘅菜式係最難煮得出色呢一句說話並不適用於呢一間餐廳,因為呢碟意粉係口感上,恰到好處,有咬口之餘

🍝香蒜辣椒意粉 Spaghetti Aglio Olio嘅Aglio姐係蒜,而Olio係欖欖油,再加埋辣椒同意粉一齊煮就成為咗呢一度菜,簡單嘅菜式係最難煮得出色呢一句說話並不適用於呢一間餐廳,因為呢碟意粉係口感上,恰到好處,有咬口之餘唔會覺得硬,味道上有蒜片同少少嘅辣味配合得天衣無縫,再加上欖欖油嘅加持,令到成個意粉都比平時食開嘅出類拔萃

🥩炭燒殼飼美國頂級牛肉眼 10oz 炭燒嘅香味未食已經聞到,叫咗五成熟啱啱好,牛扒嫩滑多汁,牛肉味濃,油脂偏少,適合一眾唔太食肥油嘅朋友,再肉味再出啲嘅朋友,可以問餐廳拎少少海鹽,沾上少少一齊食,更加美味

🐖烤西班牙乳豬 $398 皮脆肉嫩,香嫩多汁,一啲都唔乾,至於味道上就調較得岩岩好,咸度適中,能夠帶出豬肉嘅味道,份量雖然只係有5-6件,但重質唔重量,兩個人食都足夠,配埋乳豬醬一齊食,簡直一流

🍫朱古力撻配雪糕 朱古力撻嘅批底鬆化好味,濃濃嘅朱古力再配埋曲奇雪糕,為呢一餐美味嘅晚餐畫上一個完美嘅句號
𝑪𝒍𝒖𝒃 𝑨𝒍𝒃𝒆𝒓𝒈𝒖𝒆 𝟏𝟔𝟎𝟏🦪🍸銅鑼灣時代廣場11樓嘅西餐廳,原來係澳門葡國菜婆仔屋開過黎,香港呢間餐廳主要食精緻西餐🍴多國菜,同埋最重要既蠔吧🦪😍 餐廳好有格調好寬敞,分咗幾個唔同嘅區域,前面係比較休閒的咖啡corner☕️中間有個吧枱🥃🍺🍻🍸🍹有啲外國大都會既感覺,另一邊有落地大玻璃同户外位置。餐廳真係好大,啲位好闊落唔會好逼,一家人黎聚餐或者三五知己嚟食餐好都係一個好嘅選擇👨‍👩‍👧‍👦🔸環球生蠔拼盤🦪重點推介俾生蠔愛好者‼️今次食左環球生蠔拼盤🌎一盤16隻來自16個地方既生蠔😍即開即食,十分新鮮!頭兩隻分別係來自美國🇺🇸西班牙🇪🇸接下來係14款來自法國唔同地方嘅生蠔 🇫🇷我哋share嚟食,都唔係好過份姐😈我食左幾隻法國既都好鮮甜🥹肉質好厚身,有一兩隻海水味就濃啲。食生蠔唔少得配返一杯白酒🥂🔸Dinner Set Menu 每位$788 有生蠔/焗蠔、湯、沙律、意粉、主食、甜品,絕對係超值💯個set就要左焗蠔,一上枱已經聞到勁香,面頭除左有芝士,仲有啲菠菜,調味都唔錯。湯要左牛肝菌濃湯,上枱時店員會將茶壺內的湯倒入碟🫖碟內都會預先擺着啲菇🍄呢個湯湯飲到舔舔脷😋充滿牛肝菌的香
𝑪𝒍𝒖𝒃 𝑨𝒍𝒃𝒆𝒓𝒈𝒖𝒆 𝟏𝟔𝟎𝟏🦪🍸

🔸環球生蠔拼盤🦪

🔸Dinner Set Menu 每位$788

湯要左牛肝菌濃湯,上枱時店員會將茶壺內的湯倒入碟🫖碟內都會預先擺着啲菇🍄呢個湯湯飲到舔舔脷😋充滿牛肝菌的香味道十分濃郁😍

主菜方面,兩樣都好滿意🥰炭燒穀飼美國頂級牛肉眼都係餐廳的招牌🥩
呢塊都真係要share食,好大塊🤣牛扒本身質素好好👍🏻用左最傳統的炭燒方式,表面有少少煙燻的香味,大約五成熟剛剛好。
海膽意粉好香濃,每一啖都係鮮甜的海膽味😍

估唔到最後個甜品我都好鍾意,朱古力撻配雪糕🍫🍨撻皮鬆脆,朱古力亦唔太甜,雖然食完牛扒已經好飽,但係都忍唔住成個食晒😚

📍#ClubAlbergue1601 (#銅鑼灣美食)
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天11樓1105號舖
  • 環球生蠔拼盤