2021-04-04 1362 views
- 今次黎左重慶大廈,為大家揭開神秘面紗🤣🤣😂!- 先講下入餐廳既流程俾大家知,如果想去都唔會咁緊張啦😆。首先,重慶大廈門口要先量度體溫,然後當你探完熱之後就會有好多人Sell你入佢餐廳,真係超級熱情🤣❤️!但呢個時候你要堅定啊,你要同佢地講去邊間餐廳,佢地就會指路俾你嫁啦,唔係就問保安叔叔都得嫁!- 而我今次想介紹俾大家既就係重慶大慶其中一間 #黃店 —新德里餐廳。呢間餐廳係一入重慶大廈之後,直行去到盡頭既𨋢口,再上3樓。- 呢間餐廳裝潢雖然唔係華麗型,但都充滿印度風情同乾淨寬敞。而且美食性價比好高,亦都夠哂實在。- 上餐之前,店員會免費送上印度特色既胡椒脆餅Papadam,同樣配有酸酸甜甜既羅望子醬同薄荷乳酪醬🌿。但呢款胡椒脆餅真係好鹹🥴,食完都要飲好多水。- 今次我地同樣叫左素食既Samosa,佢地既咖哩角係正常Size,但真係好平好抵食。味道方面,我覺得佢相對有香料味,但唔會好似平日街邊買果啲咁濃味,都容易接受,不過不失。- 之後,我地叫左薄荷雞肉咖哩炒飯。呢個炒飯唔太食得出薄荷味,但咖哩味好重,都有啲辣🌶,但好惹味,我覺得好好食😍。而且佢地用既係印度長米,食落乾身啲,但配上咖哩
- 今次黎左重慶大廈,為大家揭開神秘面紗🤣🤣😂!

- 之後,我地叫左薄荷雞肉咖哩炒飯。呢個炒飯唔太食得出薄荷味,但咖哩味好重,都有啲辣🌶,但好惹味,我覺得好好食😍。而且佢地用既係印度長米,食落乾身啲,但配上咖哩醬又出奇地平衡,唔會好難入口。雞肉方面,個飯都有6粒無骨既雞肉,唔會好柴同有雪味❄️!

- 跟住我地叫左菠菜咖哩燴雞食,我本來對菠菜咖哩期待值好高,因為雖然菠菜咖哩一向賣相唔討好,但以往食開印度菠菜咖哩芝士都好香好好食。而呢款就有啲唔同,比較油膩同味道較重,味道唔差,夾埋Naan食都可以接受,但單食就不了🤫🤭。

- 最後,我地叫左免治羊肉烤餅同芝士烤餅。先講Cheese Naan,佢同我之前食既Naan唔同,雖然同樣用左淡味既芝士,但佢地呢款一上檯都好熱辣辣🔥,而且較厚身,一定食得飽。仲有最最最重要既係,佢可以拉絲嫁😍😍😍,簡直係 #芝士迷 同 #芝士控 最愛啊,岩哂香港人口味。

- 至於免治羊肉Naan,佢平過芝士款少少,超級抵食! #大件夾抵食 ?! #大食夾抵件 🤣?!同時,呢個餅味道超出左我預期,佢肉碎完全唔姑寒,唔單止足料,而且一啲都唔羶,真心誠意推薦俾大家啊❤️👍🏻!

- 飲品方面,因為同行未飲過印度拉茶,所以佢想叫黎飲。但好搞笑既係,個店員叔叔都問我地真係要叫?佢話熱嫁喎,仲用純正廣東話講杯野麻麻地🤔。雖然佢好似食左誠實豆沙包咁老實,但我地都依然叫左試。我覺得呢杯茶無佢講到咁差,只係有些微香料味,個人就接受到啦。如果你地唔敢飲,就叫Mango Lassi啦,比較大路同易接受。

- P.S 餐廳有中文Menu同有人識廣東話嫁,唔洗擔心啊❤️!如果你地食唔哂,可以叫Take Away,盒同袋都唔洗加錢。 #尊重多元文化 #捍衛廣東話